Skocz do zawartości
Forum Burgmania

modele YP250 roznice

ptaku_1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako ze zamierzam na wiosne stac sie szczesliwym posiadaczem YP250, zaczelem ostatnio rozgladac sie po roznych portach i ogladac oferty sprzedazy. Mam do was pytanie a wlasciwie dwa?

YP250 z 2002 jest juz po faceliftingu, wyczytalem to z testu na stronie glownej (najbardziej sie rzucaja w oczy nowe swiatla), ale ostatnio zobaczylem ze modele z 2001 maja juz tez nowe swiatla, nie wszystkie. Wiec jak to jest w ktorym roku byla zmiana?

Aha i jeszcze jedno czym ze rozni model DX od zwyklego Majesty?

dzieki za odpowiedzi.

Wydaje mi sie, ze pierwsze modele "poliftingowe" widzialem juz z konca roku 2000.

Wersja DX to bardziej "bogata" wersja YPki sprzed liftingu, na pewno zaraz dostaniesz dokladna odpowiedz od kogos, kto jezdzil DXem...

YP250 z 2002 jest juz po faceliftingu, wyczytalem to z testu na stronie glownej (najbardziej sie rzucaja w oczy nowe swiatla), ale ostatnio zobaczylem ze modele z 2001 maja juz tez nowe swiatla, nie wszystkie. Wiec jak to jest w ktorym roku byla zmiana?

pierwsze egzeplarze nowej majesty 250 weszly do sprzedazy w 2000 roku. moja majesty jest z tego rocznika.

co do pierwszej majki w wersji DX to na pewno dostala tarcze na tyl zamiast hamulca bebnowego.

Czyli jesli ktos sprzedaje YP-kie z 2001 a swiatelka sa z starej wersji to jest cos nie tak, zakladam ze po liftingu w 2000r nie bylo sprzedawanych egzeplarzy w starej budzie z rocznikem 2001.

Ostatnio widzialem na allegro model z 2001 a switelka mial stare (pojedyncza lampa)

Ja ?migałem YP 250 dx z 1999 z wrze?nia  wyposażona była w ABS  :angry: .

no tak , były wersje z ABS'em.

ptaku_1 to na pewno jest jaka? podejrzana sprawa. :D

Ostatnio widzialem na allegro model z 2001 a switelka mial stare (pojedyncza lampa)

Podejrzewam że w 2001-ym roku została :angry: pierwszy raz zarejestrowana a nie wyprodukowana.

Mojej Córki Yamaha 250 Majesty ( nowa buda) jest 2000-rok i pierwsza rejestracja za granic? * 2000/10/10.*

(...)Podejrzewam  że w 2001-ym roku została :D   pierwszy raz zarejestrowana a nie wyprodukowana.(...)

Tak jak napisal Mareczek, w D na przyklad w dokumentach masz wpisana date pierwszej rejestracji, ... a daty produkcji mozna sie tylko domyslac...

Nawet w niemieckim wydziale komunikacji, np. przy przerejestrowaniu czy zarejestrowaniu wszyscy posluguja sie jedyne ta data...

Tak wiec "stara" YPka z "rocznika" 2001 to nic nadzwyczajnego, ... zwlaszcza ze YP250 byly dosyc drogie w stosunku do konkurencji i z tego powodu nie sprzedawaly sie jak "swieze buleczki" :angry: i czesto staly miesiacami (latami) u dealerow czekajac na kupca. Wszystko zalezy z jakiego kraju sprowadzona... Jesli z I, to wtedy moze byc cos nie tak. Ale jak z D, to raczej nie widze problemu :D .

Podobnie jest z "nowa" YP250 ... ktora widzialem nawet z "rocznika" 2006 :D .

W przypadku YP-ki w nowej budzie 2000> łatwo możesz sprawdzić to w którym roku egzemplarz został wyprodukowany, na jaki rynek był przeznaczony oraz kolor w jakim wyjechał z fabryki. Wszystkie te informacje masz na na wklejce w schowku pod siedzeniem

przykładowe oznaczenia:

5GM2 - 2000r.

5GM9 - 2001r.

5SJ2 - 2002r.

5SJ5 - 2003r.

080 - ITALY

081 - ITALY

040 - SPAIN

090 - HOLLAND

120 - SWEDEN

COLOUR CODE A B C D - gdzie litera oznaczała jeden z 4 kolorów lakierowań w danym roku produkcji.

no i taki skromny szczegół jak pomarańczowe tarcze zegarów (Zamiast białych) oraz lakierowana dolna czę?ć plastików.

Moja jest z 06 czerwca 1998 r (data pierwszej rejestracji w Italii).

Jak już Upiór nadmienił (POZDRAWIAM! !piwko), były również wersje z ABS ale chyba póĽniej (>1998 r.)

Oprócz cech już wymienionych, DX miała jeszcze "obłe" lusterka i gumowe podnóżki pasażera (jako oddzielny element). No i "DX" w logo :(.

Dziekuje za odpowiedz, szczegune dzieki dla bogdana201 za rozszyfrowanie VIN-u.

Jeszcze takie pytanie ogladam na allegro rozne Yamahy i zauwarzylem model Skyliner, czym on sie rozni od Majesty z wygladu dla mnie jako laika jest taki sam.

ehhhh aby do wiosny

Dziekuje za odpowiedz, szczegune dzieki dla bogdana201 za rozszyfrowanie VIN-u.

Kody podane przez (bogdan 201) nie maj? nic wspólnego z numerem VIN

Jest to kod podany na wklejce (pod siedzeniem) po prawej stronie.

W przypadku !YES YP-ki mojej Córki wszystko się zgadza. ;)

Dobrze Mareczek prawisz dane z wklejki to dane z wklejki. Nr VIN jest bity na ramie pod prawym podestem kierowcy (okolice akumulatora) i powtórzony jest także na naklejce w okolicach lag przedniego koła.

Dane z tej wklejki przydatne s? także do zamawiania lakierowanych czę?ci w ASO gdyż podanie samego VIN-u nie wystarczy. W VIN-ie nie ma oznaczenia koloru moto.

Pozdrawiam wszystkich użytkowników Majek i nie tylko !

Ps. w mojej też wszystko jest zgodne:

5GM9 - 2001 rok produkcji,

081 - kraj przeznaczenia Włochy,

C - MIYABI MAROON (MYM) - kolorek, który występował tylko w roczniku 2001

Odno?nie MBK Yamaha Skyliner

JYASG042000005201 rocznik 2000

NR silnika G314E 017980

niestety wklejki pod siedzeniem nie mam ,,znikła''

Je?li chodzi o róznice Majesty-Skyliner to technicznie i karoseryjnie nie ma

No i "DX" w logo ;).

to prawie jak DeluXe whist he he

Nie prawie, a raczej na pewno.

Prawie /zawsze/ robi różnicę! ;)

"DX" - kojarzy mi sie z krotkofalarska "daleka lacznoscia" whist . I pewnie stad ten symbol w nazwie !YES ...

Big'u! Przepraszam, ale co ma piernik do wiatraka?

Sk?d te dziwne skojarzenie? Czyżby? miał na my?li "duże różnice"? ;)

P.S. Też kiedy? byłem krótkofalowcem... ti ti ti___ta ta ta___ti ti ti...

Tego przynajmniej mnie uczono na pocz?tku... ale na szczę?cie nigdy w/w nie musiałem pu?cić w eter. Co wcale nie znaczy, że mnie nie korciło (chociażby dla przysłowiowych "jaj"). Co innego: CQ... SPblebleble... zdarzało się nader często. I poprawianie anteny też. ;)

P.S.2. W końcu mam prawie 50-tkę na karku, więc może pogadamy o... rakietach ;)

Sorry, wiem, że znacznie odbiegłem od tematu :) Totalny OT.

Kończę i Pozdrawiam.

posty ł?cze, proszę używać funkcji "edytuj"

Artix

• 3 tygodnie później...

Jeszcze jeden temat, zauwazylem ze czesc YP-ek ma dodatkowe logo MBK.

Jak wiadomo MBK to firma francuska ktora nalezy do Yamahy. Tak wiec czyzbysmy mieli 2 radzaje YP-ek, japonskie i francuskie?

Jesli tak czy jest miedzy nimi roznica (jakosciowa)?

Czy tez mozna te MBK wsadzic bez obaw do jednego worka razem z tymi bez logo MBK?

MBK 250 to to samo co Majesty YP250. Wizualnie i technicznie niczym się nie różni. Różnica będzie dopiero gdy w serwisie Yamahy chcie;iby?my zamówić jaki? lakierowany element nadwozia. W bazie Yamahy nie dostaniemy kolorów plastików przeznaczonych dla MBK. MBK ma swoj? paletę barw. Wogóle po nr VIN ciężko będzie ustalić jakie nr katalogowe maj? czę?ci, które s? nam potrzebne. Yamaha nie ma programu dla MBK. To chyba najważniejsze różnice. Nie wiem jak wygl?da jako?ć montażu i spasowania plastików bo nie miałem okazji porównywać do Yamahy.

• 4 tygodnie później...
Gość krisbuli

Wtam tez sie podlacze zpytankiem pod temat kolegi -dokladnie od kiedy w majesty 250 weszly nowe zegary?????? Sprawdzalem manual z 2002 i tam sa juz nowe, ale czesto na allegro i nie tylko w rocznikach 02 jest jeszcze stara decha. Ten rok byl rokiem przejsciowym czy tylko to wynika z daty 1-szej rejstracji ?????

Podziekowania za wszelkie info.

"DX" - kojarzy mi sie z krotkofalarska "daleka lacznoscia" :D . I pewnie stad ten symbol w nazwie :) ...

Big'u! Przepraszam, ale co ma piernik do wiatraka?(...)

DX - dalekie polaczenia. I pewnie stad wziela sie nazwa.

Wtam tez sie podlacze zpytankiem pod temat kolegi -dokladnie od kiedy w majesty 250 weszly nowe zegary?????? Sprawdzalem manual z 2002 i tam sa juz nowe, ale czesto na allegro  i nie tylko w rocznikach 02 jest jeszcze stara decha. Ten rok byl rokiem przejsciowym czy tylko to wynika z daty 1-szej rejstracji ?????

Podziekowania za wszelkie info.

Wydaje mi się, że nowe zegary (obrotomierz) weszły z modelem na rok 2003, co nie przekre?lało pewnie możliwo?ci zakupu takiego egzemplarza pod koniec 2002 roku.