MISIEK Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 W mediach poinformowano o zmianach w systemie radarowym jaki szykuj? nam, czyli kierowcom jedno?ladów: Nowe fotoradary wyłapi? "sprytnych" kierowców "Polska": Posłowie szykuj? zmiany w walce z piratami drogowymi. Od 1 paĽdziernika przyszłego roku fotoradary będ? mierzyły prędko?ć również oddalaj?cych się od urz?dzenia pojazdów. Jak czytamy w "Polsce", 16 grudnia, na ostatnim w tym roku posiedzeniu Sejmu, posłowie przyjm? projekt ustawy powołuj?cej automatyczne centrum nadzoru ruchu drogowego. Pod koniec stycznia Inspektorat Transportu Drogowego rozpisze przetarg na realizację tego przedsięwzięcia. Gazeta wyja?nia, że chodzi o poł?czenie ponad 700 fotoradarów w Polsce z centralnym serwerem, na który trafi? wszystkie zdjęcia pojazdów przekraczaj?cych prędko?ć. Oznacza to, że gdy po wakacjach system zacznie działać, radary będ? robiły fotografie z przodu lub z tyłu. Eksperci podkre?laj?, że rozwi?zania te s? obecnie w większo?ci krajów Europy Zachodniej. Dzięki temu prędko?ć jest badana dokładniej, a kary nie unikaj? motocykli?ci. Motory maj? bowiem rejestrację jedynie z tyłu; zatem pomiar zrobiony fotoradarem od przodu nic nie daje. Według "Polski" funkcjonariusze drogówki zapowiadaj?, że z większ? stanowczo?ci? będ? ?cigali motocyklistów, którzy wyginaj? rejestracje w taki sposób, by były one nieczytelne. Odnośnik do komentarza
Geni Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Majsterkowicze nie zapłac?: Odnośnik do komentarza
MISIEK Opublikowano 10 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Majsterkowicze nie zapłac?: Ale patent !!! Jestem w szoku ! Jak zobacz? to nasi posłowie to będ? musieli wprowadzić kilka ważnych poprawek do głosowania Odnośnik do komentarza
Sympatycy spinka Opublikowano 10 Grudnia 2008 Sympatycy Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Majsterkowicze nie zapłac?: Panowie , nie znacie się, to jest..... wachlarzowe chłodzenie nadmiernie rozgrzanej opony Odnośnik do komentarza
Sympatycy orzech Opublikowano 10 Grudnia 2008 Sympatycy Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zdjęcia od pupy strony w Polsce to nie nowina. Jest parę miejsc gdzie fotka jest z naszym zadem. S? również fotoradary działaj?ce w 2 strony np. Kro?niewice. Ten w Kro?niewicach jest wyj?tkowo niewdzięczny bo wali strobo po oczach. Nowink? będzie poł?czenie fotoradarów w jeden spójny system z natychmiastowym przesyłem zdjęć do centrum koordynacji, do tego dojdzie automatyczny system rozpoznawania tablic rejestracyjnych (sprawdzałem jego działanie w praktyce - jest się czego bać). Jeżeli zostanie to wszystko wprowadzone równocze?nie z rozbudow? sieci dróg będzie się jeĽdziło wreszcie przyjemnie Odnośnik do komentarza
Więcek Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Jeżeli zostanie to wszystko wprowadzone równocze?nie z rozbudow? sieci dróg będzie się jeĽdziło wreszcie przyjemnie Orzeszku masz rację, jeżeli tylko zostanie rozbudowana sieć dróg tylko kiedy ? Po za tym, dlaczego bać się fotoradarów, jeżeli będziecie stosować się do przepisów to żaden z nich nie zrobi wam zdjęcia no cóż do Wrocławia tylko 17 godzin jazdy zgodnie z przepisami, chyba przesi?dę się na bo on nie potrzebuje rejestracji, może będzie szybciej P.S. Spineczko rewelacyjnie to ujęła?........wachlarzowe chłodzenie nadmiernie rozgrzanej opony Odnośnik do komentarza
Sympatycy smok.wawelski Opublikowano 10 Grudnia 2008 Sympatycy Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Wiecie jak to się skonczy, te kolejne 700 radarów na drogach? Będzie jak na trasie do Łomianek: sprayem po obiektywie i niech sobie robi zdjęcia. Policja mysli, że znalazla cudown? bron na kierowcow, ale jesli przekroczy punkt krytyczny to po chwili nie bedzie miec zadnego stacjonarnego fotoradaru. W Polsce niestety wszystko jest od d..y strony - zamiast drog - fotoradary. Jak jest droga z dziurami - zamiast naprawienia - znak do 40km/h... Odnośnik do komentarza
Administrator Artix Opublikowano 10 Grudnia 2008 Administrator Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Wiecie jak to się skonczy, te kolejne 700 radarów na drogach? Będzie jak na trasie do Łomianek: sprayem po obiektywie i niech sobie robi zdjęcia. Policja mysli, że znalazla cudown? bron na kierowcow, ale jesli przekroczy punkt krytyczny to po chwili nie bedzie miec zadnego stacjonarnego fotoradaru. W Polsce niestety wszystko jest od d..y strony - zamiast drog - fotoradary. Jak jest droga z dziurami - zamiast naprawienia - znak do 40km/h... Po pierwsze nie 700 a docelowo na samych drogach krajowych troche ponad 2 ty? oczywiscie tylko na drogach krajowych. Do końca tego roku bedzie raptem 542 fotoradarów. Co do mazania sprayem to traktowane jest to jak niszczenie mienia publicznego i scigane jest z urzedu, a wykrywalnosc jest spora. Drogi drogami, jakosc jest coraz lepsza, przynajmniej drog krajowych, ale jesli nikt nic nie robil przez ostatnie 25 lat to efekty mamy dzis takie ze od 4 lat remontowane drogi w ilosci hurtowej wkurzaja kierowcow ale wiecej jak 2 tys km rocznie nikt nie jest w stanie remontowac bo nikt juz nigdzie by nie pojechal. Na dzis mapa remontow wyglada tak: Fotoradary powstaja glownie po to ze w Polsce kodeks ruchu drogowego jest zbiorem umownych przepisow ktore mozna olac i do niczego nie zobowiazuje. Kiedys byly "czarne punkty" i co, 30 % kierowcow na nich przyspieszalo, a 50 % nie zmienialo predkosci. W miejscach gdzie ginelo w wypadkach duzo osob. Efekt jest taki ze na drogach krajowych 95 % wypadkow spowodowanych jest przez nadmierna predkosc. Dlaczego polak jadacy w Niemczech w miescie jedzie 50 km/h a u siebie 100 km/h ? Moze dlatego ze jest wieksza skutecznosc egzekwowania przepisow. Wiecek ide o zaklad ze jadac do Wrocka zgodnie z przepisami nie bedziesz jechal nawet polowy tych 17 h ktore podales. Orzech co do centrum koordynacji to jeszcze wiele wody uplynie ale to temat na zupelnie inny post. Reasumujac nie da sie w tym kraju egzekwowac inaczej przestrzegania przepisow inaczej niz poprzez sankcje. Nie macie czasem dosyc uwazania na zakrecie na podwojnej ciaglej czy aby nic nie wali na was z przeciwka jadac 200 km/h choc ograniczenie jest np do 90 km/h i prawdopodobienstwo ze taki debil wypadnie z zakretu i was zabije, bo ... no wlasnie bo mu sie spieszy, bo jest mistrzem kierownicy, bo przepisy sa dla debili. Na marginesie oto jak wyglada dzisiejszy bat na kierowcow ktorzy maja gdzies przepisy. Odnośnik do komentarza
gumis Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Artix co? te zdjęcia nie działaj? jak poprawisz to mój post do kasacji pozdrawiam Odnośnik do komentarza
MISIEK Opublikowano 10 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Reasumujac nie da sie w tym kraju egzekwowac inaczej przestrzegania przepisow inaczej niz poprzez sankcje. Niestety taki kraj i tacy ludzie. Bez bata ani rusz.* edytowano 14.12.2008: *Informacja dla osób które przeczytały moje powyższe zdanie wyrwane przez kilka osób (w postach poniżej) z kontekstu: Powyższa moja wypowiedĽ dotyczy tak jak widać tylko i wył?cznie doł?czonego cytatu i proszę nie dorabiać sobie własnych iterpretacji !!! Nie macie czasem dosyc uwazania na zakrecie na podwojnej ciaglej czy aby nic nie wali na was z przeciwka jadac 200 km/h choc ograniczenie jest np do 90 km/h i prawdopodobienstwo ze taki debil wypadnie z zakretu i was zabije, bo ... no wlasnie bo mu sie spieszy, bo jest mistrzem kierownicy, bo przepisy sa dla debili. Fakt. Dzisiaj więcej trzeba zwracać uwagę jak jeĽdzi kto? inny... ZGROZA.Zakazy -zakazami, fotoradary -fotoradarami, pojazdów ci?gle przybywa, a drogi... a dróg ci?gle brakuje. Sporo wody w rzekach upłynie zanim się ich doczekamy... Osobi?cie ciekaw jestem jak i kiedy uruchomione zostan? te planowane fotoradary. Obecnie skrzynek jest dużo... ale, hmm... ale nieczynnych i bez kamer. Odnośnik do komentarza
Sympatycy orzech Opublikowano 10 Grudnia 2008 Sympatycy Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Orzech co do centrum koordynacji to jeszcze wiele wody uplynie ale to temat na zupelnie inny post. Artix zgadza się, upłynie sporo wody ale dotyczy to również dróg, mostów, wyposażenia Policji i wielu pierdół. Postępy s?! Ostatnio troszkę przemieszczam się po Polsce i widzę znaczny "postęp drogowy" w stosunku do tego co było 2 lata temu. Małymi kroczkami idziemy do przodu i to mnie cieszy. Fakt, nie mamy takich osi?gnięć jak Hiszpanie po wst?pieniu do Unii ale powolutku co? z tego będzie. Jestem tutaj przesadnym optymist?, wnerwiaj? mnie fety robione na otwarcie kolejnych marnych paru kilometrów obwodnic i "autostrad" ale w stosunku do lat ubiegłych jest lepiej. Odnośnik do komentarza
Administrator Artix Opublikowano 10 Grudnia 2008 Administrator Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Artix co? te zdjęcia nie działaj? jak poprawisz to mój post do kasacji pozdrawiam Dziwne na kilku kompach sprawdzalem i dziala Odnośnik do komentarza
Sympatycy orzech Opublikowano 10 Grudnia 2008 Sympatycy Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 user posted image user posted image user posted image user posted image To nam się wy?wietla Odnośnik do komentarza
Administrator Artix Opublikowano 10 Grudnia 2008 Administrator Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Fakt, nie mamy takich osi?gnięć jak Hiszpanie po wst?pieniu do Unii ale powolutku co? z tego będzie. Jestem tutaj przesadnym optymist?, wnerwiaj? mnie fety robione na otwarcie kolejnych marnych paru kilometrów obwodnic i "autostrad" ale w stosunku do lat ubiegłych jest lepiej. Nie mamy takich jak Hiszpanie, mamy lepsze. Hiszpania wstapila do UE w 1986 roku, pierwsze odcinki autostrad zaczely powstawac w polowie lat 90 tych. Najwiecej prac rozpoczelo sie w 2006 roku czyli 20 lat po wstapieniu do UE. Polska jest liderem w wydawaniu pieniedzy unijnych na infrastrukture. Poprzedni program zostal zrealizowany w 98 %. To mnie nie dziwi bo akurat w wydawaniu cudzej kasy to polacy sa najlepsi, dlatego polwa Europy szkoli sie u nas jak wyciagac kase w takiej ilosci jak my. Te pare kilometrow to ponad 600 km obecnie w budowie, zupelnie nowych drog budowanych od podstaw. W przyszlym roku rozpocznie sie budowa kolejnych 700 km. W poprzednich 2 latach oscylowalo to na poziomie 400 km nowych dróg. Było by wiecej, no ale specjalne podziekowania dla ekologow za blokowanie inwestycji. Jak kiedys mi powiedzial ekooszolom dla niego powinno sie zburzyc wszelkie istniejace drogi bo nie sa potrzebne, wszak on ma rower i wszedzie dojedzie ps. mam nadzieje ze teraz foty dzialaja, przepraszam za utrudnienia Odnośnik do komentarza
MISIEK Opublikowano 10 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Artix co? te zdjęcia nie działaj? jak poprawisz to mój post do kasacji pozdrawiam Dziwne na kilku kompach sprawdzalem i dziala Hmm... nie działaj?, postraj się jeszcze raz wkleić te zdjęcia albo dodać linki. Z ciekawo?ci? obejrzymy... Odnośnik do komentarza
Gość bonczek_hydroforgroup Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Żadna nowo?ć. Nie dalej jak tydzień temu testowałem antyradary motocyklowe działaj?ce w 4 kierunkach. Odczytuj? każdy rodzaj stosowanego w Polsce radaru szczególnie z tyłu. Przetestowane i sprawdzone. W hurcie koło 170 USD. Pozdrawiam bonk Odnośnik do komentarza
Wookash Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Ja tam wszystkie fotki widzę Problem zacznie sie wtedy jak kto? wpadnie na pomysł tachografów w osobówkach... Teoretycznie najskuteczniejszy sposób na egzekwowanie przepisów... Odnośnik do komentarza
Sympatycy smok.wawelski Opublikowano 10 Grudnia 2008 Sympatycy Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Artur, ja wiem, że mazanie po fotoradarach to niszczenie mienia publicznego i bynajmniej do tego nie zachęcam. Co do wykrywalno?ci, to s?dzę, że jest zerowa, a nie wysoka (jak złapać kogo?, kto w nocy na 2 minuty zatrzyma się i chlapnie farb??) Mój punkt widzenia jest taki: nie można przeginać w żadn? stronę - brak dróg i setki fotoradarów s? równie absurdalne jak dobre drogi i brak kontroli prędko?ci. PS. Sk?d masz dane, że 95% wypadków samochodowych to wina zbyt dużej prędko?ci? O ile pamiętam policja ma tak z defaultu - jak nie wiedz?, co było przyczyn? - pisz?, że prędko?ć. To tak samo jak w PKP wszystkie spóĽnienia s? "z przyczyn technicznych". Czy jak jest Ľle wyprofilowany zakręt i kto? na nim wypadł, to dlatego, że jechał za szybko, czy dlatego że zakręt był Ľle wyprofilowany? (nie mówię o sytuacji gdy jechał 230km/h). Odnośnik do komentarza
MISIEK Opublikowano 10 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Ja tam wszystkie fotki widzę Problem zacznie sie wtedy jak kto? wpadnie na pomysł tachografów w osobówkach... Teoretycznie najskuteczniejszy sposób na egzekwowanie przepisów... Ooo... na ten pomysł już dawno wpadli... pytanie kiedy zostanie wprowadzony w życie ? Odnośnik do komentarza
wentyl Opublikowano 10 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 Nie przejmujmy sie tak.. I tak wiekszo?ć ogromna skrzynek jest pustych.. Odnośnik do komentarza
Klubowicze ZYBEX Opublikowano 10 Grudnia 2008 Klubowicze Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2008 moja odpowiedĽ na pytanie "dlaczego w niemczech jeĽdzimy zgodnie z przepisami" bo w mie?cie: 1. ?wiatła s? zsynchronizowane 2. kultura kierowców -pozwala na wpuszczanie co drugiego -mam na my?li zwężaj?cy się pas ruchu 3. kierunkowskaz jest rzecz? ?więt? !!! 4. żółte ?wiatło oznacza - masz już bieg wkleszczony 5. dystans na ruszaniu spod ?wiateł jest na zasadzie zderzak w zderzak a nie po 10 m odległo?ci 6. autostrady pozwalaj? nadrobić stracony czas - lewy pas autostrady ma być pusty dla szybszych pojazdów ( a u nas tir wyprzedza, babcia o 3 km/h szybciej jad?ca atakuje tira itp) ot czym się różni Polska! Było by bardzo przyjemnie jechać przez miasto stał? prędko?ci? 50 km/h a nie kombinować jak do 120 nie przyci?niesz to stoisz jak taka d...a na każdych swiatłach!! Bo tak działa sygnalizacja np. w Poznaniu! a wracaj?c do fotoradarów stacjonarnych to guzik warte urz?dzenia skoro nawigacja ostrzega a moje zdanie na temat fotoradarów to wcale nie s? bezpieczne - nie raz bym skasował du..e poprzednika bo panikuje jak widzi fotoradar i gwałtownie hamuje. Odnośnik do komentarza
bogumilek Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 Żadna nowo?ć. Nie dalej jak tydzień temu testowałem antyradary motocyklowe działaj?ce w 4 kierunkach. Odczytuj? każdy rodzaj stosowanego w Polsce radaru szczególnie z tyłu. Przetestowane i sprawdzone. W hurcie koło 170 USD.Pozdrawiam bonk stosowanie antyradarow w naszym pieknym kraju jest zabronione, wiec prosze nie propagowac takich tresci na tym forum Odnośnik do komentarza
Administrator 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Administrator Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zybex... bardzo trafne spostrzeżenia. Ad1> W Wawie przejeżdżaj?c jedn? z głównych ulic wylotowych z miasta zaliczamy każde skrzyżowanie hamuj?c w ostatniej chwili na czerwonym... ale uwaga- tylko je?li trzymamy się przepisowych 50, 60 km/h. Je?li na jednym ze ?wiateł ruszymy z piskiem i będziemy lecieć 80- 100 km/h mamy szanse na "zielon? fale" . Paranoja, ale tak jest. Ad2> Kiedy? zdażyło mi się wpuszczaj?c inny samochód (wjeżdżaj?cy z zatoczki), że go?ć stoj?cy za mn? zacz?ł tr?bić. Mimo tego, że był korek wysiadłem i podszedłem spytać (grzecznie) czy może nie zauważył mojego stopu? A może głow? oparł się o sygnał na kierownicy? Czy może leki na nerwice mu się skończyły? OpowiedĽ była taka jakiej się spodziewałem: "Panie wpuszczasz tego z boku a tutaj wszystkim się spieszy... ale... spokojnie- ja nic do Pana nie mam" Ad3> W PL kierunek często wrzuca się wtedy jak już wykonamy manewr . Ad4> To mój wyj?tkowo czuły punkt. Niektóre ?wiatła maj? bardzo krótki cykl więc zrozumiałym jest, że każdy stoj?cy w kolejce powinien być zdyscyplinowany podczas ruszania... Nie jest to możliwe bo jedna pani akurat się maluje, słyszy nagle sygnał, wszystko rzuca, z nerwów nie może zapi?ć biegu, jak już zapnie to strzeli kangura i ?wiatło znów jest czerwone Kto? inny akurat czytał gazete, drapał się po tyłku, gadał przez telefon, czochrał barambole* i efekt był podobny W Niemczech takich sytuacji nie ma albo zdarzaj? się bardzo rzadko. Np. na Węgrzech niektórzy wręcz ruszaj? z piskiem... czemu u nas jest inaczej? A może poza tymi drapi?cymi się w tyłek, nakładaj?cymi make'up s? też typowi zło?liwcy: Ja odstałem swoje 10 min to stoj?c pod samymi ?wiatłami nie muszę się już spieszyć- nie zrobię komu? dobrze! Ad5> To w dużej mierze ociera się o punkt 4. Brak dyscypliny, oci?ganie się a przez to tworz? się wła?nie korki. a moje zdanie na temat fotoradarów to wcale nie s? bezpieczne - nie raz bym skasował du..e poprzednika bo panikuje jak widzi fotoradar i gwałtownie hamuje. Miałem już wiele takich sytuacji... a nawet widziałem (nie uczestniczyłem na szczę?cie) jedn? kolizję. Kierowca zobaczył czarn? skrzynkę i nadgle heble aż dym poszedł z opon. Niestety kierowca jad?cy z tyłu nie spodziewał się takiej reakcji na luĽnej, dwupasmowej drodze i... grzecznie zaparkował w jego bagażniku. Fotoradary fajna rzecz ale czy rzeczywi?cie to jest najlepsza metoda na osi?gnięcie poprawy bezpieczeństwa na naszych drogach? Napewno jest to najlepsza metoda na łatanie dziury budżetowej . * Pozdrowienia Pidżam Odnośnik do komentarza
Radio Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 Ciężki temat.....bardzo ciężki..... Polskie realia to wyrywać pieni?dze sk?d się tylko da, nic nie robić, i narzekać dalej, stan dróg w Afryce jest dużo lepszy niż u nas, więc co robimy?...........wstawiamy odpowiednie znaki ograniczaj?ce jeĽdzimy mimo to szybko?........ustawiamy 2 tys fotoradarów ITD...ITP.... Polska to naprawdę dziwny kraj, i tak pozostanie...przynajmniej za naszego życia PS. Zapraszam na super wyprofilowan? krajow? drogę w moich stronach :-), na odcinku 18 km tylko jakie? 112 zakrętów, a na kilku z nich masz ?mierć przed oczami, ?rednia wypadków to 3/5 dziennie, s? dni że jest ich więcej, s? dni że nie ma ich wcale, monituj? wszyscy, i co?.......i wielka chu......nia PS2. Nic nie mam do drogowców, lecz zawsze znajd? wytłumaczenie lub usprawiedliwienie, a to Rozputa....a to pada ?nieg.....a to wakacje.....a stan dróg mówi sam za siebie Odnośnik do komentarza
Administrator Artix Opublikowano 11 Grudnia 2008 Administrator Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 Smoku, tez sie zdziwilem ze wykrywalnosc takich przestepstw jest spora, ale jest, moze to wina monitoringu a moze dobrej pracy policji, jako ciekawostka - jakies 1,5 mc temu widzialem protokol policji dotyczacy "uszkodzenie mienia z wlamaniem" sprawa dotyczyla kolesia ktoremu blysk fotoradaru pomieszal zmysly, zatrzymal sie wyjal z bagaznika siekiere i przez pol godziny walil w skrzynke az ja zniszczyl Co do profilowania zakretow, to w Polsce predkosc projektowa drogi krajowej to 80 km/h autostrad 110 km/h i tak zreszta jest w calej Europie, wyjatkiem sa odcinki niemieckich autostrad projektowanych za Hitlera, w Polsce na odcinkach projektowanych w latach 30'tych tam predkosc projektowa dla drogi wynosila - Uwaga - 180 km/h ewenement na skale swiatowa Zybex to ze nawigacja ostrzega to slusznie bo efekt jest spelniony, zwalniasz. Tu nie chodzi o kare tylko o bezpieczenstwo, twoje i innych. Kiedy latem po raptem 2 tyg jazdy i 10 tys km wrocilem na Polskie drogi od Swiecka do Nowego Tomysla jechalem jak sparalizowany, 100 km reedukacji pomoglo. No ale takiego lęka na drodze jak wtedy dawno nie mialem, a to poprostu u nas to jest norma a nie niebezpieczna jazda. ps. Radio jesli mowisz o Szwajcarii Polczynskiej to nie jest to Droga Krajowa, tylko wojewodzka. Uwielbiam ta trase zwlaszcza motocyklem. Moim zdaniem najlepsza droga do zabawy dla motocyklistow do tego pamietam ze byla rowna i gladka. Niby jak tam mozna by inaczej poprowadzic prosta droge skoro to sa wzniesienia morenowe a droga przebiega przez rezerwat krajobrazowy "Dolina pięciu jezior" chcialbys zniszczyc piekno tego miejsca zeby nie bylo zakretow ? bo jakis debil nie wie ze prawa fizyki nie da sie lamac. To jest wlasnie najwiekszy problem ze nikt nie rozroznia zarzadcow drog. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi