Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

• Klubowicze

tak ,w najbliższym czasie będę zmuszony zmienić swojego dziadziusia na co? nowszego.

i pro?ba z mojej strony do wszystkich " dziamatych " w tematyce komputerów b y wyszli z jak?s propozycj? zastosowania podzespołów . wiem , wiem że można kupić kompa w cało?ci bez roboty i kombinacji w hipermarkecie , ale ze względu na opinię moich znajomych postanowiłem że będzie to składak.

kryteria jakich powinni?my się trzymać to oczywi?cie kasa , a tej górna granica wynosi 2000 pln . z wcze?niejszych rozmów wiem że podzespoły maj? być asusa i intela jakie? dwa rdzenie. komp głównie potrzebny mi jest do pracy , ale fajnie by było gdyby można też na nim zagrać w te nowe gry. chodzi mi tylko o pudło bez klawiatury monitora itp.

a może kto? z forumowiczów zajmuje się takimi sprawami zawodowo i podj?ł by się złożenia takiego komputera , oczywi?cie po wszystkich ustaleniach.

• Sympatycy

Takie cosik za sensowne pieni?dze "na szybko". Płyta ma na pokładzie wszystko

co niezbędne (ł?cznie z np. HDMI !happybth) Procek wykręcisz na 3,5 GHz bez specjalnego chłodzenia (standard) to samo RAM (OCZ) i grafika.

Naped opt.

płyta

CPU

RAM

HDD

To masz jakie? 1300 PLN + ~200 obudowa z zasilaczem = 1500

więc jesli grafika na pokładzie (GF 9300) Ci nie wystarczy to za pięć stów

kupisz jak?? kartę do gier ze "?redniej" pólki. Je?li będzie to NVidia to pu?cisz

wszystko w SLI...

Wiadomo, nie jest to "sen gracza", ale moim zdaniem kompromis pomiędzy

biurem a relaksem !happybth

Aaa, no i Ľródła moich propozycji możesz skonfrontować z innymi (np AlleDrogo)

więc może byc pewnie i taniej...

pzdr

Je?li chodzi o grafikę to mimo wszystko ja bym zalecał minimum GeForce 9600, albo co? sensownego z ATI.

W Łodzi mógłbym polecić jeden sklep (jeżeli Cię interesuje), nie maj? super niskich cen, ale dobrze doradz?.

Co do grafiki - zależy w co kolega ma zamiar pogrywać i jak często to będzie. Ja na ten przykład posiadam nVidia GF7600GS - mi to starcza już od dwóch lat. Dzi? jakbym komputer montował to wzi?łbym GF9600GT od Gigabyta z chłodzeniem Zalmana (cisza nade wszystko! - mój obecny ma pasywne, też Gigabyte). 350zł około pewnie można znaleĽć albo i taniej. Kwestia potrzeb i gadanie, "weĽ lepsz?, na dłużej starczy" nie ma sensu. Czego się nie kupi - za kilka miesięcy będzie "stare i słabe". Tylko czy Roni potrzebuje czego? super wydajnego na dzi? i słabego za pół roku? Może co? przeciętnego dzi? i nadal ?redniego za pół roku starczy?

1. Do czego to ma być.

Potem można my?leć, co to ma być.

adams zgadza się !V Tylko RAM do grafiki 2D (photoshop etc). Do grafiki 3D (np. 3d studio) - polecam profesjonaln? kartę graficzn? (nie te "zwykłe" do gier, tylko dedykowan? pod zastosowania CAD/CAM - te w grach słabe, ale w grafice profesjonalnej 3D pokazuj? pazurki!).