Gość Proxa Opublikowano 27 Października 2008 Opublikowano 27 Października 2008 Witam , nie widze tematu przywitania więc przywitam się tutaj... Dobiegłem do was z forum scigacz.pl troche mnie tam skrytykowali za skutera !happybth no ale co lepszego na miasto przynajmniej mi sie na nim dobrze siedzi ... A mam kilka pytań mam nadzieje że kto? odpowie !OKK 1. Siedziałem na hondzie SW 400 czy SW600 jest tego samego rozmiaru ? Bo zastanawiam się nad czym? mocniejszym ale w tej samej budzie... 2. Jak jest naprawde ze startem Burgmana 400 (650 dlamnie zaduzy ) czy faktycznie ladnie sie zbiera ? 3. No i jak te skutery tak naprawde spisuj? się w mie?cie celowo chce 400/600 bo: a) dojazd do pracy codziennie z piaseczna do wilanowa 14 km !scooter dojazd raz na 2/3 tyg do Rzeszowa z Wawy !scooter wiec i cos na trase 4. Jak taki burgman 400 daje sobie rade przy wyprzedzaniu np ciezarowki jadacej 96km/h ? I dla wyjasnienia nie chce super scigacza skutera !piwko ma byc wygodny, przyjemny w prowadzeniu i ma cieszyc !scooter mam nadzieje ze ktos mi odpowie i wywiaze sie jakas fajna dyskusja !piwko jeszcze jedno skuter jakiego szukam to maks 10tys (ale wiem ze mozna sie juz zmiescic w 8 tys !scooter ) ciekawy jestem waszego zdania bo na scigaczu troche sa anty nie wiem czemu
Klubowicze Karolina Opublikowano 27 Października 2008 Klubowicze Opublikowano 27 Października 2008 Hello! Przywitać się należy w "Serdeczno?ci". Taka podpowiedĽ. Ad.1. Tak - SW400 i SW600 to ta sama buda. Ad.2. Nowy Burgman 400 (od modelu K7) seryjnie zbiera się ze startu fatalnie. Ale taki to nie za 10ty?, więc pewnie Cię nie interesuje... Ad.3. Na miasto jak najbardziej - może brak im poręczno?ci 125-tki, ale po nabraniu wprawy to nie będzie przeszkadzać !scooter na trasę jeszcze lepiej - czyli po prostu idealny kompromis. !OK Ad.4. Daje radę wystarczaj?co (w przeciwieństwie do mojego Burgmana150 ) P.S. A poprzedni twój sprzęt to jaki był?
Gość Proxa Opublikowano 27 Października 2008 Opublikowano 27 Października 2008 Heh jest Audi A3 !OK 4 koła miałem przerwe 6 lat od jazdy na moto !scooter wtedy jeszcze jeĽdziłem od komarów poprzez jawy MZ itp ... czyli takie ,,zabytki,, po 2 wydatkach lekkich (raz wjechalem w kolege w dupcie... bo prosiłem go aby nie hamował ostro bo mam uszkodzony hamulec... on sobie zapomnial i przyszpanował przy dziewczynach na chodniku no i boooom.... drugi raz strzelila mi linka przed ostrym zakretem naszczescie predkosc nieduza zeskoczylem z moto i wszystko ok... ) ale wtedy zdalem sobie sprawe ze jestem jeszcze glupiutki i trzeba sobie zrobic przerwe az zmadrzeje... noooo i jestem teraz troszke latek juz mam nie podnieca mnie juz tak sciganie sie na prostej i mam wiekszy respek do zycia bo wiem ze mozna je latwo stracic... no i to tyle teraz tylko dumam czy bugi 400 czy SW400/600 ehhhhhh
Sympatycy orzech Opublikowano 27 Października 2008 Sympatycy Opublikowano 27 Października 2008 Fundusz jakim dysponujesz nie umożliwi Ci zakupu super sprzętu. B400 w cenie 8-10 tysięcy będzie raczej daleki od ideału. SW600 pali sporo a SW400 jest rzadko?ci?. Szukajcie a znajdziecie, tak mówi?. We wszystkich przypadkach pojazdy te s? wystarczaj?ce na trasę i wyprzedzanie TIRów nie stanowi problemu nawet z plecakiem. SW pali sporo ale nie trzeba dolewać oleju, oil service co 12 tkm !scooter Pozbieraj jeszcze trochę i celuj w SW.
Gość Proxa Opublikowano 27 Października 2008 Opublikowano 27 Października 2008 tzn ile wiecej moze palic SW ? 5-6 sie zmieszcze ? prawda ze tam bak tylko 10l :/ ?
Sympatycy orzech Opublikowano 27 Października 2008 Sympatycy Opublikowano 27 Października 2008 Pali 6 litrów, bak 14-16 jako? tak
Gość Proxa Opublikowano 27 Października 2008 Opublikowano 27 Października 2008 hmmm to nie jest Ľle faktycznie ceny sa rozne... ale w tescie na stronie ktory przeczytalem przed momentem do?ć ładnie wypada ten skuterek siedziałem na 400 i mi pasuje wielko?ci? (znajomy z piaseczna ma za 15tys zl, 2007 rok naprawde stan sliczny) ale skoro sa 600 maja wiekszego buta na trasie i w miescie to moze sie przyczaje na 600setke !scooter aha i czy to prawda ze najlepiej kupic w zimie moto ? !OK tzn po za sezonem ? hmmm i jakie ceny sa eksploatacji bo z tego co wyczytalem trzeba wymieniac jakis pas co 24tys km droga taka wymiana jest ? i jakich przebiegow sie spodziewac miedzy 2002/2003 rokiem ? bo nie wierze w 3tys km wole kupic cos co ma nabite ale prawdziwe
przemas Opublikowano 27 Października 2008 Opublikowano 27 Października 2008 Proxa, je?li chcesz wydać 8-10 ty? PLN to polecam dogłębn? lekturę tego forum. Czasem okazuje się, że lepiej jeĽdzić sprawn? (nie zajeżdżon?) 250-k? (nawet na trasie Rzeszów-Wawa), niż płakać nad zakatowan? 400-k? czy 600-k?. Druga sprawa, to fakt, że na tej trasie równie dobrze będzie się spisywać SW400 co SW600. O komforcie zadecyduje tu pewnie masa (która jest dla obu niemal identyczna). Osi?gi obu s? wystarczaj?ce, chyba że nie wiem o jakiej? nowej autostradzie w tej relacji, która ma być wkrótce oddana… !scooter
Gość Proxa Opublikowano 28 Października 2008 Opublikowano 28 Października 2008 hehehe nie nie zadnej autostrady nie bedzie... !scooter dzieki za wypowiedzi narazie sie bedeszykowal do zakupu... wiem ze czasem lepiej wydac wiecej i przeplacic posiadajac cos pewnego tak zrobilem z autem i nie zaluje do dzis super sie spisuje ! !OK obym tez skuterka takiego trafil ...
Gość Cappo Opublikowano 28 Października 2008 Opublikowano 28 Października 2008 Jeżeli potrzebujesz skuter głównie do miasta to polecam Burga 400. Przerobiłem trochę sprzętów i większe maszyny na miasto to przesada (chyba, że musisz mieć wyj?cie ze ?wiateł jak Porsche i nie ma dla Ciebie znaczenia zużycie na poziomie 6-7l. oraz ciężko?ć do utrzymywania przy manewrach) Uważam, że 400 jest idealnym kompromisem pomiędzy wielko?ci?, zużyciem paliwa, designem i zasięgiem w przypadków wyjazdów zlotowo turystycznych.
krzys-68 Opublikowano 28 Października 2008 Opublikowano 28 Października 2008 za 10kpln nie bedzie cudów AN400 K2 lub K3 jesli ma być sprawny,sprawdzony i zadbany jesli nowszy to kompromis bedzie potrzebny czyli rocznik vs stan techniczny. 400 w Burgim na spokojnie wystarcza do sprawnego poruszania sie w miescie i na trasie.Oczywiscie nie zakladam max prędkosci przelotowych ale sprawne wyprzedzanie nie sprawia problemów !scooter
Cezy001 Opublikowano 28 Października 2008 Opublikowano 28 Października 2008 O ile dopuszczasz też inne skutery oprócz Burgiego to popatrz na Xciting500. Testy na tym forum. Ja nim od miesi?ca dojeżdżam do W-wy po 50 km w jedn? stronę. To moje pierwsze 2 koła i jestem zadowolony(porównania do innych nie mam). Zbiera się naprawdę OK. a wyprzedzanie przy 100 km/h bez problemu. Mi pali 5 litrów, jest ciężkawy, ale ja bez do?wiadczenia sobie z nim w mie?cie radzę. Za 10k powiniene? 3letni kupić a jak dołożysz ze 3 to powiniene? dać radę znaleĽć 2 letniego. Tajwan nie Japonia, ale w cenie też widać różnicę.
Igor Opublikowano 28 Października 2008 Opublikowano 28 Października 2008 Dojeżdżam Burgim 400 K2 do Warszawy (ok. 17 km). Dojazd do centrum zajmuje mi ok. 25 minut (samochodem min. 50). Zużycie paliwa 4,4 - 4,5 l/100 km. Fakt, że na starcie nie ma zawrotnego odej?cia, ale jak już osi?gnie 50-60 km/h to dalej idzie jak trzeba. Na trasie też się sprawdzi. Ponadto bardzo wygodna kanapa zarówno dla kierowcy jaki i pasażera oraz podesty dla pasażera (SW chyba ma podnóżki). Jak pisali poprzednicy optymalny sprzęt do twoich potrzeb.
Gość Proxa Opublikowano 28 Października 2008 Opublikowano 28 Października 2008 a jak to w burgmanach z tym olejem jest ? czesto sie dolewa ? jakie koszta wymiany napedu ?
Igor Opublikowano 28 Października 2008 Opublikowano 28 Października 2008 Jak w każdym AN400 trzeba pilnować oleju. Ja dolewam ok. 0,25 l na 1000 km.
michu Opublikowano 28 Października 2008 Opublikowano 28 Października 2008 a jak to w burgmanach z tym olejem jest ? czesto sie dolewa ? jakie koszta wymiany napedu ? Niestety w każdym burgim trzeba oleju dolewać. W normalnym układzie kontrola co 1000km
22hubert Opublikowano 28 Października 2008 Opublikowano 28 Października 2008 proponuje zobaczyc jeszcze yamahe majesty 400 podobno udany skuterek i za 10k mozna calkiem fajne kupic np http://otomoto.pl/yamaha-yp-400-majesty-40...wa-M996477.html
Gość Cappo Opublikowano 28 Października 2008 Opublikowano 28 Października 2008 Mój pali 3,7; / 100km . Póki co oleju nic nie bierze, tzn. starcza na 6000km między planowymi przegl?dami. Burgi ma więcej miejsca niż Majesty 400 i zdecydowanie niżej się siedzi i schowki większe. W razie gdyby? chciał wydać trochę więcej polecam : Burgman 400 K7 !scooter
Gość Proxa Opublikowano 28 Października 2008 Opublikowano 28 Października 2008 ok teraz zastanawiam sie jak brac kase z banku bo nie mam gotowki i mysle czy kredyt gotowkowy (ale prowizje bank wtedy ma giga!! ) czy normalnie wziasc na zakup motocykla raty ale wtedy wspolwlascicielem staje sie bank ... i musze wykupic AC ... drogie jest AC na burgmana 400 ? ktos sie orientowal ? !scooter
Administrator Artix Opublikowano 28 Października 2008 Administrator Opublikowano 28 Października 2008 Silver ma bak 16 litrow i nie starcza on na wiele, na tym koncza sie wady Silvera. AN400 calkiem sympatyczny skuter, wady siorbanie oleju, na tym wady sie koncza. Przynajmniej w mojej ocenie. Choc jak siegam pamiecia do mojego ex ANtka to olej siorbal mi tylko na trasie w miescie ani kropelki. Spalanie po miescie SW wynosi pomiedzy 6 a 7 litrow, w zaleznosci od stylu jazdy w trasie zreszta podobnie. Spalanie ANtka oscyluje w granicach 4-5 litrow srednio 4,5 litra z tego co pamietam i tez bez roznicy czy miasto czy trasa. Twoj problem to raczej kasa jaka posiadasz na skutery. Delikatnie mowiac za 10 tys albo kupisz nowe cacko w okazyjnej cenie wyklepane z przystanku, albo zadbany ale starszy sprzet ktory bedzie sluzyl ci lata. AC w zaleznosci od twoich znizek, o ile pamietam placilem cos kolo 1tys zl rocznie
Klubowicze krzytro Opublikowano 28 Października 2008 Klubowicze Opublikowano 28 Października 2008 Silver ma bak 16 litrow i nie starcza on na wiele, na tym koncza sie wady Silvera. AN400 calkiem sympatyczny skuter, wady siorbanie oleju, na tym wady sie koncza. Przynajmniej w mojej ocenie. Choc jak siegam pamiecia do mojego ex ANtka to olej siorbal mi tylko na trasie w miescie ani kropelki. Spalanie po miescie SW wynosi pomiedzy 6 a 7 litrow, w zaleznosci od stylu jazdy w trasie zreszta podobnie. Spalanie ANtka oscyluje w granicach 4-5 litrow srednio 4,5 litra z tego co pamietam i tez bez roznicy czy miasto czy trasa. Twoj problem to raczej kasa jaka posiadasz na skutery. Delikatnie mowiac za 10 tys albo kupisz nowe cacko w okazyjnej cenie wyklepane z przystanku, albo zadbany ale starszy sprzet ktory bedzie sluzyl ci lata. A jak doloży jeszcze 3,5 tys to może zostac szczesliwym posiadaczem mojej mayki !scooter
Gość Proxa Opublikowano 28 Października 2008 Opublikowano 28 Października 2008 http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M851850 tu kolega z forum sprzedaje wydaje sie byc ok ...
Gość Macq Opublikowano 28 Października 2008 Opublikowano 28 Października 2008 Piszecie że za 9-10 ty? to kupi się tylko złom.. Otóż ja mojego Burgmanika 400 wyceniłem na grubo ponad 10 ty? ale po długim oczekiwaniu aż ktokolwiek zweryfikuje organoleptycznie co sprzedaję musiałem opu?cić cene. Uważam że skutery sprzedaj? się gorzej niż motocykle i niska cena u nie-handlarza nie jest czym? niezwykłym. Jak kto? chce pilnie sprzedać to cena idzie w dół. Prawd? jest że sprzętu z zagranicy jest do?ć dużo nawiezione a stan techniczny wielu pojazdów pozostawia sporo do życzenia. Zawsze jednak uważam że trzeba zobaczyć konkretny sprzęt żeby mówić o padace lub okazji.
Gość duke75 Opublikowano 28 Października 2008 Opublikowano 28 Października 2008 A my?lałe? o Aprilii Atlantic 500? Jest mocny, szybki i ekonomiczny. Srednie spalanie ok 4 litrów. Mój kumpel chce sprzedać, rok 2004,kupiony w salonie PL, pierwszym wła?cicielem był Scootie z forum, skuter w super stanie, po serwisie u Scootiego. Sam się zastanawiam ale raczej uderze w 250 bo mam motocykl i większe pojeno?ci mijaj? się z celem. Ten Atlantic bedzie raczej w kwocie 10tys. A nawiasem mówi?c to ciekawe z tym spalaniem. Mam ducati SS 1000 (jak sama nazwa mówi 1000 pojemno?ci- dwa cylindry w ukł. V), moc 95KM, ?rednie spalanie przy prędko?ciach 100-160 na trasie 5.3-5.5, prawie nigdy nie przekracza 5.8.Najwięcej spalił mi raz 7 litrów na trasie Wrocław -Katowice ale cały czas było 200-220 ale to był jeden jedyny raz. Aż dziw bierze,że te skutery klasy 600 tyle pal?. Piszecie że za 9-10 ty? to kupi się tylko złom.. Otóż ja mojego Burgmanika 400 wyceniłem na grubo ponad 10 ty? ale po długim oczekiwaniu aż ktokolwiek zweryfikuje organoleptycznie co sprzedaję musiałem opu?cić cene. Uważam że skutery sprzedaj? się gorzej niż motocykle i niska cena u nie-handlarza nie jest czym? niezwykłym. Jak kto? chce pilnie sprzedać to cena idzie w dół. Prawd? jest że sprzętu z zagranicy jest do?ć dużo nawiezione a stan techniczny wielu pojazdów pozostawia sporo do życzenia. Zawsze jednak uważam że trzeba zobaczyć konkretny sprzęt żeby mówić o padace lub okazji. Dobrze mówisz Kumie...
Sympatycy smok.wawelski Opublikowano 29 Października 2008 Sympatycy Opublikowano 29 Października 2008 Skutery pala dużo ze względu na konstrukcje układu przeniesienia napędu. Dla przykładu olbrzymie BMW GS 1200 przy spokojnej jeĽdzie 90-100 km/h pali ok. 4 litrów. My?lę, ze duży wpływ ma fakt, że większe silniki s? oszczędniejsze w przeliczeniu na 1cm pojemno?ci - w końcu 50ccm pali też 2-3l.
Rekomendowane odpowiedzi