Administrator 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 Opublikowano 21 Października 2008 Administrator Opublikowano 21 Października 2008 Pewnie nie każdy wie, że od stycznia 2009 zmieniaj? się przepisy i kategorie nowo wydawanych praw jazdy. Mnie akurat aktualnie interesuje nowa kategoria AM... czyli prawo jazdy dla kieruj?cych motorowery. Usłyszałem dzisiaj kilka sprzecznych informacji dlatego mam do Was pytanie bo, a nóż, widelec ćwiczyli?cie temat. Podobno kat. AM zast?pi kartę motorowerow? ale zostanie podwyższona granica wieku do 16 lat (wcze?niej 14 lat). Moja starsza córa ma aktualnie niecałe 12 lat i nie ukrywam, że szykujemy dla niej w tym roku mały prezent (narazie do nauki jazdy po drogach niepublicznych). Ponoć je?li skuter do końca roku zarejestrowałbym na ni? to będzie mogła przyst?pić do egzaminu w/g aktualnych przepisów- czyli ukończywszy 14 lat... bo prawo nie działa wstecz. Wiem, że możne na pozór dziwnie to brzmi ale co urz?d to inna interpretacja nowych przepisów... jak w czeskim filmie... Ba- w jednym z miejsc w które dzwoniłem usłyszałem, że granica wiekowa zdawania na prawo jazdy AM (motorowerowe) nie zostanie podwyższona, czyli pozostanie warunek ukończenia 14 lat. Każdy mówi co innego lun NIC NIE MÓWI! Czy może kto? z Was się otarł o podobny problem?
Abach Opublikowano 21 Października 2008 Opublikowano 21 Października 2008 Nie wiem sk?d wygrzebałe? 14 lat? Do tej pory o kartę motorowerow? mogły ubiegać się dzieci, które ukończyły 13 lat. Wła?cicielem pojazdu może być każdy i nie ma z tym nic współnego posiadanie uprawnień do kierowania danym pojazdem.
Administrator 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 Opublikowano 21 Października 2008 Autor Administrator Opublikowano 21 Października 2008 Abach... ja nigdzie nie grzebałem !YES Napisałem dokładnie to co dzi? usłyszałem... a usłyszałem jak widać dużo sprzecznych informacji. Po mojemu jest tak> do końca roku można zdawać na kartę motorowerow? od 13 lat a od nowego roku będzie AM od 14 lat. Rejestracja skutera na młod? nie będzie miała żadnego wpływu na ewentualne wcze?niejsze dopuszczenie jej do egzaminu. Tak na t? chwilę ja to widzę ale urzędy widz? to inaczej lub nic nie widz? a niektóre co? "przypuszczaj?"... .
Abach Opublikowano 21 Października 2008 Opublikowano 21 Października 2008 Z Twojego postu wynika, że do tej pory aby ubiegać się o KM trzeba było miec 14 lat, co jest nieprawd?, dlatego zwróciłem na to uwagę. Ale jeżeli rzeczywi?cie (co jest mało prawdopodobne) od nowego roku będzie obowi?zywała granica 16 lat, to nasze córki prędzej chyba będa miały prawka B niż now? kartę motorowerow? !YES
Klubowicze fundi600 Opublikowano 21 Października 2008 Klubowicze Opublikowano 21 Października 2008 Zgodnie z art. 87 ust.3 pkt.1 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997 r. (Dz. U. z 2003 r. Nr 58, poz. 515 - tekst jednolity), nie wymaga się uprawnienia do kierowania rowerem, motorowerem lub pojazdem zaprzęgowym od osoby, która ukończyła 18 lat. W przypadku osób w wieku poniżej 18 roku życia, dokumentem stwierdzaj?cym uprawnienia do kierowania: - rowerem - jest karta rowerowa, motorowerowa lub prawo jazdy, - motorowerem - jest karta motorowerowa lub prawo jazdy. Kartę rowerow? lub motorowerow? może uzyskać osoba, która wykazała się niezbędnymi kwalifikacjami i osi?gnęła wymagany wiek: 10 lat w przypadku karty rowerowej i 13 lat w przypadku karty motorowerowej - (art. 96 ustawy Prawo o ruchu drogowym). Po spełnieniu powyższych wymagań kartę rowerow? wydaje nieodpłatnie dyrektor szkoły podstawowej, gimnazjum, szkoły ponadgimnazjalnej oraz szkoły ponadpodstawowej, natomiast kartę motorowerow? dyrektor gimnazjum, szkoły ponadgimnazjalnej lub szkoły ponadpodstawowej. Je?li za? chodzi o obowi?zek używania w czasie jazdy hełmu ochronnego, to zgodnie z art. 40 Prawa o ruchu drogowym, ci?ży on na każdym kieruj?cym oraz osobie przewożonej motocyklem lub motorowerem, bez względu na pojemno?ć silnika, a więc także i skuterem. Przepisu tego nie stosuję się jedynie w odniesieniu do motocykli fabrycznie wyposażonych w pasy bezpieczeństwa. Rejestracja za? pojazdu nie ma nic wspólnego z uprawnieniami do kierowania nim Puki co nowa ustawa jeszcze nie obowi?zuje i tak naprawdę nie wiadomo od kiedy wejd? przepisy wykonawcze miejmy nadzieje że zanim Twoja córka osi?gnie wiek 13 lat .Powodzenia
Gość bogdi Opublikowano 21 Października 2008 Opublikowano 21 Października 2008 na pewno teraz jest jeszcze od 13 roku, słyszałem, że maj? wła?nie zmienić od 14 lat, dlatego też mnie to zmartwiło (młodszy dzieciak), ale zobaczymy, bo ma być to powi?zane ze zmian? ogóln? dotycz?c? PJ na jedno?lady, a na razie o całej ustwawie jest cisza, oprócz jaki? zapowiedzi w prasie
Administrator 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 Opublikowano 21 Października 2008 Autor Administrator Opublikowano 21 Października 2008 Z Twojego postu wynika, że do tej pory aby ubiegać się o KM trzeba było miec 14 lat, co jest nieprawd?, dlatego zwróciłem na to uwagę. ... ale ja nie napisałem, że tak jest i jestem tego pewien !YES Po prostu wcze?niej się tym zupełnie nie interesowałem dlatego pytam tych, którzy s? w tym temacie m?drzejsci ode mnie. Poza tym nie ważne co "teraz"... mnie bardziej interesuje to co "będzie" od stycznia 2009, bo chcę żeby młoda jak najszybciej mogła legalnie ?migać 50- tk?.
Gość bogdi Opublikowano 21 Października 2008 Opublikowano 21 Października 2008 to może być zwi?zane z dostosowaniem naszych przepisów do uni dotycz?cych wszystkich jedno?ladów, mamy ponoć obowi?zek wprowadzenia ich do 2012 rok, ale Polska chce to zrobić w 2009 roku i wtedy (tak jak jest u Niemców) będzie karta motorowerowa od 14 roku, tylko, że u nich jest podział 50 na mopedy (do 1,4 kM i z pedałami i motorowery - takie jak u nas), tak, że narazie raczej spokój bo ustawy nie ma przygotowanej
Olsen Opublikowano 22 Października 2008 Opublikowano 22 Października 2008 Wiem, że możne na pozór dziwnie to brzmi ale co urz?d to inna interpretacja nowych przepisów... jak w czeskim filmie... Cóż, jakie płace, takie kompetencje... !YES Gdy zaczynałem swoj? przygodę z motorowerami (miałem wówczas 12 lat), karta motorowerowa dostępna była od 15 roku życia, tak więc zmuszony byłem poruszać się motorynk? nielegalnie. Za to jeĽdziłem w podarowanym przez wujka-eksmotocyklistę kasku typu orzeszek koloru białego i żółtych goglach narciarskich (obciach na maksa). Być może ów kask (albo gogle) uchronił mnie przed kontrolami ze strony stróżów prawa (a może szczę?cie przyniosła mi wymięta karta rowerowa, któr? zawsze woziłem przy sobie?). Potem, akurat w czasie gdy przesiadałem się na Ogara, obniżono cenzus wiekowy dla ubiegaj?cych się o kartę motorowerow? do 13 lat, tak więc tylko przez pierwsze tygodnie jeĽdziłem Ogarem na krzywy kryj (orzeszek poszedł w odstawkę na rzecz integralnego kasku rodzimej produkcji zakupionego w sklepie motocyklowym na ul. Hożej w Warszawie). Dzi? sam nie wiem, jaka granica wiekowa, po przekroczeniu której można by było dosiadać pięćdziesi?tek z przekrokiem lub bez, byłaby optymalna. Obawiam się, że jej podniesienie oznaczałoby kolejny martwy przepis. Z drugiej strony, dzisiejsze "50" nieco odbiegaj? parametrami od tych sprzed 15 lat (chociaż ówczesne Simsony też całkiem nieĽle dawały radę; pierwsze 70 km/h przekroczyłem na błękitnym skuterze marki Honda [50 ccm] udostępnionym przez kolegę na pocz?tku lat 90.).
Gość Dragon Opublikowano 22 Października 2008 Opublikowano 22 Października 2008 Mariusz. Projekt zmian przewiduje podniesienie wieku do 16 lat. Jeżeli projekt "przejdzie" to fakt zarejestrowania skutera na córkę w tym roku, nie daj jej możliwo?ci robić uprawnień w przyszłym roku. Jutro maj? być u mnie "panowie" więc dokładnie jeszcze podpytam...
slaw Opublikowano 22 Października 2008 Opublikowano 22 Października 2008 Zrobiłem małe rozeznanie i wynika z niego, że projekt jest przygotowywany przez Ministerstwo Infrastruktury. Sejm jeszcze nie pracuje nad tym projektem ustawy - nie ma go w ewidencji dostępnej przez internet. Ostatnie info jakie znalazłem: 12.09.2008 11.09.2008 "Trzeba będzie mieć prawo jazdy AM na motorower, którym teraz można było kierować bez żadnych dokumentów. Ale zdawać będ? mogli już 14-latkowie." [2008-10-22 14:35 małe uzupełnienie]: W ?wietle Dyrektywy 2006/126/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie praw jazdy dolna granica wieku dla kategorii AM zostaje ustalona na 16 lat, jednak: Stanowisko Rz?du RP w spr. w/w dyrektywy - cytuję: "5. Sprzeciw w stosunku do podniesienia do 16 lat wieku niezbędnego do uzyskania możliwo?ci prowadzenia motorowerów – sprzeciw uwzględniony poprzez wprowadzenie odstępstwa polegaj?cego na możliwo?ci obniżenia do 14 lat w/w wieku w poszczególnych krajach." A tu jeszcze tre?ć dyrektywy: Dyrektywa PE i Rady nr 2006/126/WE z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie praw jazdy
Gość Vex Opublikowano 22 Października 2008 Opublikowano 22 Października 2008 Nie jestem pewien czy osoba w wieku 12 lat może być prawnym posiadaczem czegokolwiek, gdyż chyba nie posiada jeszcze praw do chociażby zawierania umów. Obiło mi się o uszy, że jakie? niepełne prawa uzyskuje się w wieku lat 13. Poprawcie mnie jeżeli kto? wie co? na ten temat.
Sympatycy szorstki Opublikowano 22 Października 2008 Sympatycy Opublikowano 22 Października 2008 Skoro jest to na razie projekt nad którym sejm nie pracuje, to jakim cudem s?dzicie, że prawo będzie obowi?zywać od przyszłego roku ??? Ustawy w normalnym trybie uchwala się w drodze trzech czytań i nawet je?li nie będzie żadnych poprawek, to w dwa miesi?ce raczej to nie zostanie uchwalone, nie mówi?c już o przepisach wykonawczych (a diabeł tkwi w szczegółach). pzdr BTW: do poprzedniego pytania: Zdolno?ć do czynno?ci prawnych Mariusz, jako prawny opiekun swego dziecka, bez problemu zarejestruje pojazd na córkę.
Klubowicze Karolina Opublikowano 22 Października 2008 Klubowicze Opublikowano 22 Października 2008 Od 16 lat ma być tak jak teraz kat. A1, a nie karta motorowerowa. Ta ma być dostępna za to od 14, a nie 13 roku życia. Dokładnie ma być tak: "Zapisy powstaj?cej ustawy mówi? o czterech kategoriach prawa jazdy na jedno?lady (obecnie dwie): AM, A1, A2 i A. - Prawo jazdy AM zast?pi dzisiejsz? kartę motorowerow?. Pozwoli na jazdę skuterami i motorowerami z silnikami o pojemno?ci do 50 cm3. Będzie je można zdobyć po ukończeniu 14 lat. - Prawo jazdy kategorii A1 dotyczyć ma motocykli o pojemno?ci silnika do 125 cm3, mocy nie przekraczaj?cej 11 kW (15 KM) i stosunku mocy do masy 0,1 kW (0,136 KM) na 1 kg oraz trójkołowców z silnikami o mocy do 15 kW (20,4 KM). A1 będzie można uzyskać maj?c 16 lat. - Prawo jazdy kategorii A2 ma obj?ć motocykle z silnikami o mocy do 35 kW (47,6 KM) i stosunku mocy do masy 0,2 kW (0,272 KM) na 1 kg. Aby je wyrobić trzeba będzie mieć ukończone 18 lat - Prawo jazdy kategorii A pozwoli na jazdę wszystkimi motocyklami. Będzie je można zdobyć w wieku od 20 lat (w przypadku osób maj?cych już prawo jazdy A2 i 2-letni staż) lub 24 lat (je?li kandydat na motocyklistę nie ma A2). "
wentyl Opublikowano 22 Października 2008 Opublikowano 22 Października 2008 A wiecie jak z elektrycznymi wszelkiej ma?ci..? Czy tak samo czyli moc i stosunek mocy do masy się liczy..? Choć pewnie nikt nawet nie pomyslał by to jako? uj?ć.. a będzie się działo niedługo w temacie..
Rekomendowane odpowiedzi