Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator
Opublikowano

Wczoraj dostałem 2 maile ale dzisiaj już 5! !wchair

Proszę, opamiętajcie się! Ericsson nie produkuje laptopów a T18 i R320 to telefony, które leż? w muzeum firmy !TOMCAT

Apeluję o rozs?dek !scooter

• Sympatycy
Opublikowano

Też wczoraj dostałem takiego maila, a póĽniej 20 potwierdzeń przeczytania !scooter

Dostałem również takie wyja?nienie:

W roku 2000 uruchomiono pewien łańcuszek mailowy: kto? rozesłał do ludzi list, w którym podszywaj?c się pod spółkę Ericsson przekazywał informację o rozdawaniu telefonów Ericsson R320 za darmo. Kilka lat temu wł?czyłem ten list jako "klasyk" do swoich prezentacji na temat spamu i szerzej - manipulacji informacj? (m.in. na temat phishingu). Dzi? - ku mojemu zdziwieniu - otrzymałem list (byłem tylko jednym z kilkunastu adresatów), z którego ma wynikać, że Ericsson rozdaje... laptopy. Osiem lat. Tyle (wraz z modyfikacjami) może żyć raz puszczona w Sieć informacja... Na razie osiem lat. Nie wiadomo jak długo jeszcze...

Pierwsza fala informacji (z 2000 roku) na temat rozdawania telefonów, w której proszono również o przesłanie kopii listu na adres Anny Swelund z Ericssona, zablokowała całkowicie podany w li?cie adres poczty elektronicznej (konto takie zreszt? zostało usunięte z serwerów). Ten list był tłumaczony na różne języki i "radosna wiadomo?ć" o rozdawaniu darmowych aparatów telefonicznych z WAP na pokładzie żyła już potem w różnych czę?ciach Sieci własnym życiem. Poniżej znajduje się wersja polska listu z 2000 roku:

Drogi kliencie,

Nasz glowny konkurent, Nokia, rozdaje telefony komorkowe poprzez internet za darmo.

Nasza firma Ericsson postanowila przeciwstawic sie ich ofercie. Dlatego tez takze postanowilismy rozporowadzac nasze najnowsze modele telefonow dostosowanych dla klientow szczegolnie zainteresowanych wspolpraca z siecia i-net. Rozprowadzajac. telefony za darmo mamy nadzieje podniesc prestiz firmy i wywolac ogolnoswiatowy oddzwiek. Jedyne co musisz zrobic to wyslac te wiadomosc 8 przyjaciolom Po 2 tygodniach otrzymasz telefon Ericsson T18. Jezeli rozeslesz do 20 przyjaciol otrzymasz telefon Ericsson R320.

Pamietaj aby wyslac kopie pod adres Anna.Swelund@ericsson.com

Wersja angielskojęzyczna (o większej sile rażenia z racji bardziej rozpowszechnionego języka) maiła postać następuj?c?:

Subject: FW: Ericsson WAP give-away

Dear customer,

Our main competitor, Nokia, is giving free mobile phones away on the Internet. Here at Ericsson we want to counter their offer. So we are giving our newest WAP-phones away as well. They are specially developed for Internet happy customers who value cutting edge technology.By giving free phones away, we get valuable customer feedback and a great Word-of-Mouth effect. All you have to do, is to forward this message to 8 friends.

After two weeks delivery time, you will receive a Ericsson T18. If you forward it to 20 friends, you will receive the brand new Ericsson R320 WAP-phone.

Just remember to send a copy to Anna.Swelund@ericsson.com (mailto:Anna.Swelund@ericsson.com), that is the only way we can see that you forwarded the message.

Best of luck

Anna Swelund

Executive Promotion Manager for Ericsson Marketing

Potem za? zmodyfikowano tre?ć listu w taki sposób, by sugerował, że to nie Ericsson, a Samsung rozdaje telefony. W 2007 roku za? pojawił się list, który znów dotyczył Ericssona, a tym razem spółka - obok telefonu - miała rozdawać również laptopy:

The Ericsson Company is distributing free computer lap-tops in an attempt to match Nokia that has already done so. Ericsson hopes to increase its popularity this way. For this reason, they are giving away the new WAP Laptops. All you need to qualify is to send this mail to 8 people you know.

Within 2 weeks, you will receive Ericsson T18. But if you can send it to 20 people or more, you will receive Ericsson R320.

Make sure to send a copy to: anna.swelung@ericsson.com

Dzi? taki list trafił do mnie, ale w wersji polskojęzycznej:

Moi Drodzy,

Ericsson rozdaje za darmo laptopy w ramach promocji marki. Chc? zwiększyć popularno?ć i sprzedaż poprzez tę kampanię. Jedyne co trzeba zrobić to wysłać e- Mail o tym do 8 osób i otrzymacie Ericssona T18. Ale jeżeli wy?lecie E-Mail o tym do 20 lub więcej osób, otrzymacie Ericssona R320.

Upewnijcie się o zaznaczeniu kopii swojego maila do anna.swelung@ericsson.com Pozdrawiam i cieszcie się swoim Laptopem, kiedy nadejdzie !TOMCAT

Nie przesyłajcie takich listów dalej, proszę... A przykład ten wklejam po to, by pokazać jak bardzo taki list może zaszkodzić podmiotowi gospodarczemu (ewentualnie osobie fizycznej), gdy kto? postanowi wykorzystać "owczy pęd" do uzyskania czego? "za darmo". Wystarczy wszak wyobrazić sobie, że wszelkie łańcuszki działaj?ce na podobnej zasadzie mog? nie?ć w sobie tre?ci pomawiaj?ce, zniesławiaj?ce jak?? osobę. Blokada serwerów Ericssona na pocz?tku fali wskazuje również, że taka akcja może stanowić atak na infrastrukturę teleinformatyczn? przedsiębiorstwa.

Opublikowano

a fakt, dostałem kiedys takie email że telefon moge odebrać i własnie ericsona

ale ten ?wiat malutki:) mozna się zdziwić

• Administrator
Opublikowano

Orzech, opisałe? to co ja napisałem na wstępie w dużym skrócie.

Logicznie my?l?c> nikt nigdy niczego na tym ?wiecie nie dawał za darmo a już napewno nie było to tak łatwe (za rozsyłanie maili otrzymujesz profit !wchair ).

Na spam jestem bardzo przewraĽliwiony i wszelkiego rodzaju łańcuszki czy inne kwasy, jak choćby ten, działaja na mnie jak płachta na byka !scooter

W trakcie krótkiego czasu dostałem kolejne dwa maile! !TOMCAT

Ludzie opamiętajcie się !!!

Opublikowano

mysle że to wirusy a nie ludzie.

ale ok opamietamy się!

• Administrator
Opublikowano
mysle że to wirusy a nie ludzie.

ale ok opamietamy się!

Nie s? to wirusy skoro kto? mi osobi?cie potwierdza, że wysyłał do mnie maila.

Każdy twierdzi uparcie, że dostanie laptopa i żebym ja też wysłał... bo co mi zależy !scooter

Opublikowano

a jak przyjdzie co do czego to se dowiemy, że:

owszem laptopy

ale nie rozdaj?

a kontroluj?

i nie ericsson a policja

w sprawie z plikami ?ciganymi z netu.(nielegalnie oczywiscie)

oczywi?cie w żartach to pisze bo dzisiaj piatek, jak dla mnie pełny reset (ctrl+alt+del)

Opublikowano

raczej ctrl+alt+esc lub KillAll

Opublikowano

mozliwo?ci resetu mam dużo. od pi?tku do niedzieli zlot w D?browie Górniczej, w sobotę mam ognisko z przyjaciółmi, a że zona do pracy idzie w sobotę i niedzielę na rano, więc mogę jeszcze jakie? inne zajęcia dla siebie wymyslić.

w kazdym razie mozliwo?ci dużo, a może się tak zdarzyć że żonie w pracy pomogę i wemę dzieciaki (dom dziecka) na jakiej? balety.

jedno pewne reset będzie

Opublikowano

Trochę info o darmowych laptopo-telefonach :) !yeah !yeah

DARMO...DARMO

Opublikowano
(...)Ericsson nie produkuje laptopów a T18 i R320 to telefony, które leż? w muzeum firmy(...)

;):lol: !scooter

To gdzie w koncu daja te laptopy ;) ?

W "Biedronce" !scooter ?

• Administrator
Opublikowano
(...)Ericsson nie produkuje laptopów a T18 i R320 to telefony, które leż? w muzeum firmy(...)

:lol:;) !scooter

To gdzie w koncu daja te laptopy ;) ?

W "Biedronce" !scooter ?

W Żabce bo j? likwiduj?! Jeden warunek: musisz mieć aktualny paszport Polsatu i odbiór tylko na hasło: "Szuflandia" ;)

Opublikowano

nieprawda, jest drugi sposób odbioru laptopa:

ukończone 75 lat i zgoda obojga rodziców