Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Honda Forza 2006 r. kilka zdań na temat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzi? miałem przyjemno?ć pogadać z poznanym na ?wiatłach skuterzyst?, który dosiadał bardzo interesuj?c? maszynkę -tak normalnie, że zjechali?my sobie na bok by trochę pogadać. Fajny kanapowiec to nic innego jak Honda Forza z 20006r - super niska szybka, kierownica jak od roweru BMX, fajny "bulgoczacy" wydech - takie ciekawe nowinki na pocz?tek. Pogawędzili?my trochę o sprzętach i dowiedziałem się że ta 250tka na wtrysku (teraz to żadna nowinka) ma 3 tryby w automacie (ekonomy-do lansowania, sport, i sekwencje - 6 biegów)!!! :D Piękne liczniki jak samochodzie, "kosmiczna" stacyjka, hamulec ręczny i wiele wiele ciekawostek... Moja Aprilka mimo że piękna prezentowała się trochę jak uboga krewna ;) kole? dał mi się przejechać, po?migałem na kilku trybach - fajnie... Skuter zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Ot taki low rider, trochę jak Yamaha Maxam, Honda Dn-01...

• Administrator
Opublikowano

Już w zeszłym roku rozgl?dałem się za ładn? Forz? (w nowym wydaniu) ale wszystko co napotykałem na drodze było "po przej?ciach". Aktualnie można kupić ganz now? w Polsce choć cena niestety nie jest zbyt zachęcaj?ca.

Skuter ciekawy i rzadko spotykany. Styl kierownicy to typowa japońska szkoła, krótka szyba fajna ale niestety w naszym klimacie mało praktyczna.

Ogólnie !happybth

Ps. Tak w ogóle to ciekawe kiedy wreszcie pojawi się Majesty 250 sport? !happybth

Opublikowano

Ja jestem w FORZie NS250 zakochany....piękny skuter. Niewiem czemu ale wiele bardziej podoba mi sie model 2006 niz ten najnowszy..brakuje mi tego "zadupka" dla pasażera,który ?wietnie tam pasuje....też swego czasu szukałem,ale cieżko jest znaleĽć forze w europie. Sprobujcie sami.

Już o wiele łatwiej reflexa,który jest je?li się nie myle amerykańskim odpowiednikiem (ale już nie jest tak fajny).

Artemis a jakiego koloru była ta forza, moze czarna? byla taka swego czasu na allegro...nawet j? ogl?dałem,ale okazała się kupk? !happybth

• Sympatycy
Opublikowano
ale cieżko jest znaleĽć forze w europie. Sprobujcie sami.

Poszukaj w Hiszpanii, mój kumpel z Madrytu jeĽdzi już do?ć długo na Forzie

(praktycznie, nie jako hoobysta...;)), chyba bez problemu jest dostępna w ESP...

pzdr

BTW:

Mnie też bardzo "pasuje" ten sprzęt... :lol:

Opublikowano

Forza była czarna, po delikatnych przej?ciach (lekki szlif lewo -stronny). Przebieg ok. 5000tys km. Kolo kupił j? za ok 6tysi. Więc cena b. atrakcyjna choć podejrzana. Facetowi brakowało dobrego przy?pieszenia (może było co? nie tak; starte rolki, brak oleju...). Faktycznie jak po?migałem j? to dopiero na trybie ręcznej zmiany biegów co? się działo..Reasumuj?c przy starcie równoległym moj? 180cc olulałem go :lol:

Opublikowano

jak sterowana ektronicznie to rolek brak.

Gość Don Senior Malina
Opublikowano

majesty 250 sport to co? dla mnie ;) chociaż nie powiem Forza wyglada bardzo fajnie. :lol:

Opublikowano
Ps. Tak w ogóle to ciekawe kiedy wreszcie pojawi się Majesty 250 sport? !happybth

Przysiadałem się do tej nowej Majesty i... mam mieszane uczucia. Naprawdę nie wiem, czy nie wolałbym jej poprzedniczki (przy założeniu, że udałoby mi się trafić na egzemplarz w nienagannym stanie).

Nie to, że mi się nie podoba, po prostu potrzebowałbym pewnie trochę czasu, żeby się z ni? oswoić. Do Bandita drugiej generacji (gdy klasyczny "telewizor" zast?piono "kocimi oczami") też na pocz?tku nie miałem przekonania, a w końcu zaprzyjaĽniłem się z nim na ładnych parę lat.

Opublikowano

Widziałem Forze i powiem tyle - piękna jest i już, choć pragmatyzm podpowiadałby mi bardziej SH300i.

Opublikowano
Widziałem Forze i powiem tyle - piękna jest i już, choć pragmatyzm podpowiadałby mi bardziej SH300i.

Potwierdzam też mi się podoba, podobnie jak Honda DN 01 - obie podziwiam, ale żadnej nie kupię, nie na samym wygl?dzie się jeĽdzi :D

Pozdrawiam

RobB. :D

Opublikowano

Witam

Forza wizualnie bajer, bardzo jestem ciekaw jak się jeĽdzi z jej skrzyni? biegów.

Miałem jednak możliwo?ć po?migać Sh300 i ogólne wrażenia takie jak z ... "50" tylko z większym silnikiem, mocniejsza, zrywniejsza, Vmax 120 płynnie zbiera sie do +/- 100 km/h, bardzo poręczna na miasto, dzięki dużym kołom stabilna nawet w bardzo ciasnych łukach, dla mnie jedyny minus to bardzo maciupki schowek pod kanap?.

Pozdrawiam

• 4 lata później...
Opublikowano

Znacie może ceny części eksloatacyjnych i ich dostępność?

Opublikowano

Forza była czarna, po delikatnych przej?ciach (lekki szlif lewo -stronny). Przebieg ok. 5000tys km. Kolo kupił j? za ok 6tysi. Więc cena b. atrakcyjna choć podejrzana. Facetowi brakowało dobrego przy?pieszenia (może było co? nie tak; starte rolki, brak oleju...). Faktycznie jak po?migałem j? to dopiero na trybie ręcznej zmiany biegów co? się działo..Reasumuj?c przy starcie równoległym moj? 180cc olulałem go :)

No to coś musiało być nie tak. Większość tych Hond przyjechała do nas z Włoch, no nie ma opcji żeby to miało przebieg 5 tys. km. Zresztą 5 milionów jak napipsałeś też mało realne :)

No chyba, że w pierwszym roku użytkowania Forza miała wypadek, a przez resztę czasu była sklejana do kupy.

Ja swoją (bez tej bajeranckiej skrzyni) kupiłem za ok. 6,5 tys. (w sierpniu 2011), miała solidny szlif, mocno zużyte opony i hamulce (żadnej z tych rzeczy sprzedawca nie ukrywał) i 60 tysięcy km na liczniku... Ze względu na ogólnie dobry stan techniczny i naprawę powypadkową na oryginalnych częściach, cenę uznałem za uczciwą

Znacie może ceny części eksloatacyjnych i ich dostępność?

Ze zwykłymi częściami typu klocki, tarcze, paski, wariatory nie ma problemu. Oryginalne części w ciągu tygodnia można zamówić w Hondzie, nieoryginalne, np. EBC (b.dobre części podobno, ja też zastrzeżeń nie mam) są dostępne od ręki lub w ciągu 2-3 dni. Kosztują tyle samo co dobre zamienniki do innych maksiskuterów.

Z częściami jak szyba, plastiki czy tłumik jest znacznie gorzej. Oczywiście da się te rzeczy zamówić za kosmiczne pieniądze w Hondzie, ale jeśli nie mamy przepastnego portfela to trzeba liczyć na porozbitkowe części ze skuterów sprowadzonych (zwykle z Włoch), których jest ledwie kilka sztuk, jeśli w ogóle (nieporównywalnie mniej z popularnymi modelami SW, Burgman, Majesty, X-max, Piaggio, itp.).