Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Przyspieszenia od 0-50 km/h

dr.big

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podaje za miesiecznikiem "scooter&sport" najlepsze przyspieszenia w klasie powyzej 400 ccm.

1. Gilera GP800 1,8 sek.

2. Burgman 650 1,9 sek.

3. Silver Wing 600 2,2 sek.

4. Atlantic 500 Sprint 2,2 sek.

5. Nexus 500 2,2 sek.

6. X9 500 2,2 sek.

7. Scarabeo 500 2,2 sek.

8. Atlantic 500 2,3 sek.

9. Beverly 500 2,3 sek.

10. Tmax 2,3 sek.

11. Satelis 500 2,4 sek.

12. Madison K400 2,5 sek.

13. Geopolis 400 2,6 sek.

14. Velvet 400 2,6 sek.

15. Xciting 500i 2,8 sek.

16. Xciting 500 2,8 sek.

17. Burgman 400 K7 2,9 sek.

18. Burgman 400 K6 2,9 sek.

19. Burgman 400 K3 2,9 sek.

Klasa 250 ccm skrocona:

1. Dink 250 2,7 sek.

2. SH 300i 2,7 sek.

3. People 250 2,7 sek.

4. Leonardo 300 2,8 sek.

5. Leonardo 250 2,8 sek.

6. Grand Dink 250 2,8 sek.

7. DNA 180 2,9 sek.

8. Runner VXR 180 3,0 sek.

9. Madison 250 2,9 sek.

10. Runner FXR 180 3,0 sek.

....

....

I najwolniejsze:

1. Cosa 200 5,6 sek.

2. People S200i 4,7 sek.

3. Vespa ET 150 4,5 sek.

4. Burgman 250 4,0 sek.

5. Italiet Millenium 150 3,9 sek.

Haha i jeszcze ciekawostka: Honda Lead 100 osiaga 50 km/h w 7,2 sek. A ja jechalem czesciowo z bagazem ... !scooter . I to w porywach do 76 km/h :lol: .

dsc026831na9.jpg

Opublikowano

Jako? w klasie 250 nie widzę Yamahy np. X-max 250, lub starszych modeli. Czyżby celowo zostały pominięte? Z własnych obserwacji wiem, że maj? niezłe kopnięcie (zwłaszcza w tym zakresie prędko?ci).

Mógłby kolega zrobić skan tego artykułu i zapodać jaki? link do niego. Mog? być same wyniki.

Opublikowano

Niestety, gazetka zalana zgniecionymi jajkami (tak to jest gdy facet robi zakupy :lol: ). Skanu nie bedzie, bo odczytalem tylko to, inne modele tez sa, a lista konczy sie na nr. 30.

Do przeczytania w "scooter&sport" na lipiec/sierpien 2008...

PS. Yamaha Majesty 250 na 20 miejscu...

Opublikowano
Niestety, gazetka zalana zgniecionymi jajkami (tak to jest gdy facet robi zakupy :lol: ). Skanu nie bedzie, bo odczytalem tylko to, inne modele tez sa, a lista konczy sie na nr. 30.

Do przeczytania w "scooter&sport" na lipiec/sierpien 2008...

PS. Yamaha Majesty 250 na 20 miejscu...

Uspokoiłe? mnie. Znaczy, że był to test z przysłowiowym "jajem". :D, bo nie bardzo chce mi się w te wyniki uwierzyć.

Jak zwykle, do wyników testów podchodzę z przymrużeniem oka. Poniżej lista moich w?tpliwo?ci:

1. Czy podczas testów WSZYSTKICH skuterów"użyty był" jeden i ten sam kierowca?,

2. Czy pomiary dokonywane były w identycznych warunkach pogodowych (głównie chodzi mi o kierunek i siłę wiatru)?,

3. Czy maszyny były zatankowane tak? sam? ilo?ci? paliwa, czy były bez bagażu i bez dodatkowych np. kufrów(a)?,

4. Czy ci?nienie w oponach było dobrane pod okre?lony (taki sam) profil jazdy?,

5. W końcu, czy opony były tego samego producenta i tego samego typu?

Pewnie jeszcze parę drobiazgów maj?cych wpływ na wyniki można by wymienić...

Wła?ciwie na wszystkie powyższe pytania możemy spokojnie odpowiedzieć "NIE".

Wobec powyższego moje drugie zdanie jest raczej TRUE.

Zaznaczam, że jest to tylko moja prywatna opinia.

Opublikowano

Nie popadajmy w pedantyczna skrajnosc, nie za duzo wymagasz od zwyklego pisma skuterowego :D ?

Edit: Kogo tak naprawde obchodza identyczne opony czy taka sama ilosc paliwa :D w swiatku skuterowym? To nie MotoGP :lol: . Jezdzilem kilkoma skuterami z tych grup i takie ustawienie ma jakas swoja zasadnosc. A ze jest to 2,9 a nie 2,6 s.(lub odwrotnie) do 50km/h? Nieistotne.

• Klubowicze
Opublikowano

A Majesty 400 to sie nawet w najwolniejszych nie łapie :lol:

• Administrator
Opublikowano

Same testy ciekawe ale tak swoja droga czy SW osiaga 50 km/h w 2,2 sek czy było by to 8 sekund jakie to ma znaczenie skoro ja SW w 90 % jade z pasazerem tak zapakowany ze pewnie moje jest blizsze 8 sek ;). Ciekawsze bylo by do 100 km/h zapakowanymi do dopuszczalnej ladownosci ;)

Opublikowano

Zauważcie, że od 4 do 9 miejsca s? same 500-tki piaggio!

I niezależnie od budy osi?gaj? podobne czasy... co? w tym jednak jest...

Edit:

A czy była Gillera Fuoco i Piaggio Mp3 ?

Opublikowano

Sam bylem zadziwiony "zrywnoscia" np. Beverly 500, no ale to typowe dla duzego singla.

MP3 250 jest z 3,4 s. ;)

Opublikowano

Zawsze my?lałem o T-maxie jak o sportowym skuterze, ale gorsze przyspieszenie od AN650 spowodowane jest chyba mniejsz? pojemno?ci?, nie wiem jak z wag? T-maxa, bo Burgi jest trochę przyciężki, ale kopa to on ma...

Opublikowano

Nie ma co narzekać, chyba rzadko?ci? jest stawać pod ?wiatłami obok lamborghini, ferarii lub porsche i "próbować" się.

Każde "przeciętne" auto, zawsze "zostanie" i będzie "w?chać" wydechow? 250 i wieszej pojemnosci nawet gdyby trwało to choćby kilka sekund.

Mnie przypadkiem, zawsze ignoruję pokrzykiwania durnych driverów do "wy?cigu" udało się zmierzyć z nowiutk? czerwon? mazd? RX8.

Na pierwszych ?wiatłach było 1:0 dla mnie.

Gosciu chyba nie spodziewał się po takim niepozornym bzyku "małego diabła". Na drugich ?wiatłach widać było, że go?ciu się spi?ł, laska była obok ;), a mnie było już głupio, że moje 20 koników z tyłu na 13 calach na pasku dało radę na 250 -300 m, japońskiej my?li technologicznej.

Było ;) 1:1 przynajmniej na 150 metrach dla mnie. Potem musiałem odpu?cić, bo konikom, tak jak tomkowej krasuli 4pancernych, ;) 3 bieg się zaci?ł.

Opublikowano

szkoda ze nie ma w statystyce DINK 200 bo Grand DINK 250 to zamol straszny ....

Opublikowano

SYMa gts 250 też nie widzę. :>

• Sympatycy
Opublikowano
SYMa gts 250 też nie widzę. :>

Bo on ma przy?pieszenie tyci, tyci... ;);)

No dobra, żartowałem ;) .

Ja jestem na 10 pozycji ;)

Opublikowano

O.K. już więcej nie będę się tak produkował i tracił swojego cennego czasu. ;)

Opublikowano
O.K. już więcej nie będę się tak produkował i tracił swojego cennego czasu. ;)

E tam, nie przejmuj sie ;) . Gdyby do kazdego tematu podchodzic tak drobiazgowo, to kazdy moznaby skrytykowac, a wyniki postawic pod znakiem zapytania ;) .

Tu bardziej chodzi o zabawe, ale jesli ktos chce "prawdziwych" wynikow, to redakcja czasopisma na pewno czeka na uwagi ;) ...

Ja opisalem wczesniej tylko moj punkt widzenia.

• Administrator
Opublikowano

Agnus... nie ci?nieniuj się ;)

Osobi?cie do tych wyników podszedłbym z duż? rezerw?. JeĽdziłem praktycznie wszystkim co jest wymienione w li?cie najszybszych maxi ale żeby Beverly czy Atlantic 500 wypalał od 0- 50 km/h w tym samym czasie co wtryskowy, dwugarnkowy T-max? ;)

Je?li idzie o moje do?wiadczenia z tym parametrem to mogę jedynie dopisać, że Majesty 250 przyspiesza wyraĽnie lepiej od Majesty 400 do 50 km/h (sprawdzone z kilkoma modelami). Dopiero od 60 km/h większa Yp'ka pokazuje lwi pazur i ok 90 dogania mniejsz? siostre.

Je?li idzie o wynik An 650 to warto dopisać, że maksymalny parametr przyspieszenia uzyskuje w trybie manual... i tutaj potrzeba odrobina umiejętno?ci ;).

• Klubowicze
Opublikowano

moim zdaniem wszystkie wymienione 2oo do 50 km/h będ? pracowały bardzo podobnie i trudno jest stwierdzić czy ten czy tamten jest lepszy . wszystko się wyja?nia na dalszych przy?pieszeniach powiedzmy do 100 czy 130 km/h . to wła?nie w tych prędko?ciach do głosu dochodz? wtryski , pojemno?ć , ilo?ć cylindrów czy moment obrotowy.

generalnie maszyny którymi jeĽdzimy to praktyczno?ć i rekreacja i nie ma się co buzować , że akurat mój jest o 1s wolniejszy na starcie . chociaż z drugiej strony fajnie mieć pod sob? pytę , tak w razie czego :D

• Sympatycy
Opublikowano

generalnie maszyny którymi jeĽdzimy to praktyczno?ć i rekreacja i nie ma się co buzować , że akurat mój jest o 1s wolniejszy na starcie . chociaż z drugiej strony fajnie mieć pod sob? pytę , tak w razie czego :D

Oj Roni, nie wiesz jakie duuuuuże znaczenie ma ta "1s" podczas naszych czwartkowych przejażdżek :D:D

Pozdrawiam :D

• Sympatycy
Opublikowano

Grzegorz, my?lę, że w trakcie czwartkowych przejażdżek jak nazywasz te amatorskie Moto GP, znaczenie ma nawet te 0.1 sek różnicy pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami tych samych skuterów :D

• Klubowicze
Opublikowano

z ciekawo?ci muszę się kiedy? wybrać do waszego młyna , na pierwszym spotkaniu będę grzecznie sobie siedział i obserwował , a je?li wypali drugie spotkanie.... to kto wie ? :D

• Sympatycy
Opublikowano
z ciekawo?ci muszę się kiedy? wybrać do waszego młyna , na pierwszym spotkaniu będę grzecznie sobie siedział i obserwował , a je?li wypali drugie spotkanie.... to kto wie ? :D

Wpadaj, wpadaj. Miło nam będzie u?cisn?ć Twoj? dłoń :D . No i po?migamy razem po warszawskiej dżungli ;)

Przy?pieszenie Twojej maszyny też sprawdzimy. Już nawet wiem, kto będzie mierzył czas ;):D

Prawda Michalu ??? !OKK :D

• Klubowicze
Opublikowano

I tu masz racje Grzesiu,za nic nie mogłem was dogonić w czwartek.A tak sie starałem :D

• Sympatycy
Opublikowano

A moży by tak przeprowadzić własne testy zamiast komentować czyje?.

Wprawdzie moja maszyna do takich testów nie bardzo się kwalifikuje ale różnorodno?ć skuterów na tym forum pozwoliła by na sprawdzenie jak wyniki takich testów pokrywaj? się z odczuciami użytkowników poszczególnych modeli !scooter .