Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Satelis, Atlantic?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak się powoli zastanawiam czy nie wymienić YP na co? innego. Skuter używany głównie podmiejsko, trochę miejsko no i od czasu do czasu jaka? dłuższa wycieczka.

YP 250 sprawdza się w tej roli bardzo dobrze, ale zmiany s? fajne.

Ogl?dałem Satelisa 400, skuter jest bardzo ładny, ma schowek na dwa kaski i ogólnie mi się podoba. Dla mnie jest wygodniejszy niż YP (mam 180cm), więcej miejsca na nogi, fajna kanapa, ogólnie super.

Mniej oczywista jest wygoda plecaczka, co prawda na nogi miejsca jest więcej (s? bardziej wyprostowane), ale na wysoko?ci kostek / łydek jest wybrzuszenie które trochę przeszkadza, tym bardziej, że podesty dla pasażera s? dosyć w?skie. Trudno mi ocenić czy można się do tego przyzwyczaić, czy po dłuższej jeĽdzie będzie przeszkadzać.

Plecaczek siedzi zdecydowanie wyżej niż kierowca, na pocz?tku jest trochę dziwnie, ale za to jest niezła widoczno?ć do przodu.

Miałem okazję się trochę przejechać, ale nie za szybko (80km/h max). Skuter prowadzi się bardzo dobrze, ale czuć, że jest większy i cięższy niż YP, pewnie kwestia wprawy. Wrażenia odno?nie przyspieszeń miałem takie sobie, sam start wydawał mi się bardzo powolny, póĽniej lepiej, ale też tak bez super rewelacji. Namówiłem sprzedaj?cego na porównanie z YP spodziewaj?c się, że na starcie będę pierwszy a póĽniej satelis nadgoni. Rezultat: na samym pocz?tku jechali?my koło w koło, a po przekroczeniu jaki? 20km/h satelis sobie pojechał, a ja jakbym stał. Czyli jednak jest szybki, tylko jako? tego nie czuć. Hamulce wydaj? się super, ale trzeba by je jeszcze sprawdzić przy wyższych prędko?ciach.

No to teraz pytania. Czy kto? testował Satelisa? Jak wrażenia? Najbardziej mnie niepokoi wygoda plecaczka. Kto? się orientuje ile kosztuje stelaż i kufer?

W podobnej cenie jest Atlantic Sprint 500. Godny polecenia? Jako? nie mogę znaleĽć jaki tam jest duży schowek, mie?ci się jeden kask, czy dwa? Co z wygod? plecaczka?

Kto? się orientuje gdzie mogę taki skuter obejrzeć a najlepiej się przejechać? Najlepiej w okolicach Poznania.

Testy z głównej strony znam, wszystkie posty odno?nie sprinta i satelisa też. Liczę na co? nowego :P Z góry dzięki!

Edit: no tak, nie w dziale... może jaki? miły admin przeniesie !happybth

no się samo jako? przeniosło !scooter

Artix

Opublikowano

W Atlanticu zmie?ci się jeden kask i ewentualnie jaki? Jet, nie wiem bo mam tylko dwa pełne kaski i się nie zmieszcz?.

Wygoda, dla kierowcy i pasażera bardzo dobra, pasażer siedzi zdecydowanie wyżej, nie ma problemu z podnóżkami.

Opublikowano

A czy Atlantic 125/250 jest (prawie) identyczny z Atlantic Sprint 400/500? Rzeczywi?cie wygl?daj? bardzo podobnie, ale wymiary się różni?, no i widniej? jako 2 modele. Jakby one rzeczywi?cie były bardzo zbliżone, to Atlantica 125 łatwiej znajdę w okolicy żeby się przymierzyć.

W YP pasażer też siedzi wyżej, ale w Satelisie podwyższenie jest bardzo duże, siedzi się naprawdę wysoooko. YP dla mojej żony jest zdecydowanie wygodniejsza. Dodam, że moja żona jest niska.

Z podobnych ofert jest jeszcze Piaggio XEvo 400, miał kto? okazję się przymierzyć, przejechać?

Opublikowano

Ja też bym się przejechał Satelisem ale 250. Czytałem o tym skuterze same dobre rzeczy. Mój kumpel ma Atlantica 500. Wcze?niej miał motocykl- Yamahe TDM 850 i mówi,że ten skuter jest rewelacyjny. Na motocyklu rzadko jeĽdził a tym w garniturze do pracy pomyka. Mało pali, duże koła (15 i 14), duży schowek i piekna włoska stylistyka.

Opublikowano
Ja też bym się przejechał Satelisem ale 250. Czytałem o tym skuterze same dobre rzeczy.

Jeżeli planujesz jeĽdzić z pasażerem, to warto go zabrać na taki test. Jest jeszcze jedna rzecz która nie do końca mi odpowiada. Ze względu na otwieranie schowka pod kanap? tylny kufer jest trochę przekombinowany, trzeba go uchylać, żeby się dostać do schowka. Ale jak to wygl?da w praktyce to nie wiem, satelisy które widziałem nie miały kufra.

W Poznaniu Satelis 250 stoi (a przynajmniej stał) na malwowej w http://www.moto-set.pl

Ale nie s?dzę aby jazda próbna była możliwa.

Opublikowano

Atlantici s? chyba takie same, może rozstaw kół jest większy ze względu na wielko?ć silnika. Jednak je?li chcesz co? na dłuższe trasy, to polecam Atlantica, ale w tej większej wersji (nie sprint). !happybth

Opublikowano
Atlantici s? chyba takie same, może rozstaw kół jest większy ze względu na wielko?ć silnika. Jednak je?li chcesz co? na dłuższe trasy, to polecam Atlantica, ale w tej większej wersji (nie sprint). !happybth

A dlaczego? Dłuższe trasy robię stosunkowo rzadko i YP250 była wystarczaj?ca jeżeli chodzi o komfort czy wielko?ć. Nie chciałbym stracić za dużo na poręczno?ci, no i lubię małe rzeczy !happybth

Zreszt? namierzyłem jakiego? Atlantika 125 w okolicy to się przejadę i sam zobaczę.