Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Czy kupować inny skuter?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sorki,że zakładam nowy temat bo miałem doł?czyć sie do tematu "pomoc przy wyborze skutera" ale tam autor juz wybrał więc pewnie nikt tam nie zagl?dnie.

Jak może pamiętacie mam Skylinera/Majesty 180 z 2003r. Skuter jest super do miasta ale poza miastem przydałoby się co? większego. Mam motocykl ale traktuję go bardziej jak zabawke niż pojazd użytkowy bo oczywi?cie nie moze nawet się równac pod względem praktyczno?ci z YP180. Skuter jedzie nawet 135 km/h licznikowe(przekłamanie 100km/h licznikowe to 85 km/h wg GPSu), pali 3.5 l miasto i koło 3 w trasie. Jest do?c pakowny i wygodny. Kupiłem go dwa lata temu z przebiegiem 11500km a teraz jest ponad 22tys. Do tej pory z serwisu zrobiłem:

-po zakupie pełny serwis z wymiana klocków, płynów, oleju i ?wiecy

-peknięcie zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodz?cego - wymiana na nowy

-nowe ogumienie- Michelin Pilot City

-peknięcie uszczelki pod głowic?- wymiana wszystkich uszczelek i gumowych elementów w silniku i osprzecie

-ostatnio awaria automatu ssania- narazie dostałem od kolegi używany ale zastanawiam sie nad zamówieniem nowego

-wymiana oleju co 3tys km

- wkrótce wypadałoby wymienic pasek i rolki i mysle też o założeniu sprzegła Malossiego

Więcej grzechów nie pamietam...

Ostatnio często podróżuje robi?c jednorazowe trasy od 80 do 240km a podróż YP180 jednorazowo ok 100km to wyczyn głównie dla moich pleców i tak się zastanawiam czy jest sens kupowac co? większego. Nie chce przepłacać bo zakupiłem ostatnio dom i wpakowałem się w kredyt i jestem dokładnie spłukany. Jesli bym zamieniał to w gre wchodziłoby dopłacenie jakich? 1500-2000zł tzn za mojego przy dobrych wiatrach wezme ok 5000 czyli maks 7000 byłoby na nowy ale pytanie czy jest sens...? Z wad mojego obecnego skutera wymieniłbym wła?ciwie tylko zbyt małe koła (12cali) dlatego nowy skuter musiałby mieć conajmniej 13 a najlepiej 14 cali. Aha jeszcze ma zbyt słabe ?wiatła. Nowy 2oo musiałby miec podobne spalanie i osi?gi. Z tego co patrzyłem to interesuj?co się prezentuj? Piaggio X9 180 lub 200 lub Atlantic 200. Sam załatwiłem kumplowi Atlantica 500 Jest z niego bardzo zadowolony (Atlantic od Scootie`go) i większych problemów z serwisowaniem nie ma. Jak my?licie, jest sens wymiany skutera na inny czy zainwestować w serwis w zimie i zostac narazie przy YPce? Strasznie mi się podoba Satelis 250 ale tu trzeba wyskoczyc min z 3500 euro a na tyle mnie teraz nie stać. W tej chwili wiem co mam i nawet jak dołoże z 500-600 w zimie na serwis to i tak nie jest duzo i mam sprawny skuter przygotowany do nowego sezonu. Jak kupie inny to nigdy nie wiadomo co trzeba będzie zrobić i ile zainwestować. Poza tym ostatnio kupiłem fabrycznie nowy motocykl i zacz?łem doceniac posiadanie nowej sztuki z gwarancj?. Co by?cie zrobili koledzy?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No dobra to może inne pytania:

1.czy może znacie jakiego? użytkownika Satelisa 250?

2.Czy wiecie co? o rozpoczęciu sprzedaży nowej Majesty 250 w Europie?

Opublikowano

Czy ma ktos pojęcie kiedy wejdzie do sprzedaży w Europie nowa Majesty 250 Sport???

Opublikowano

wpisze sie, bo zaraz bedzie to najdluzszy watek w ktorym uczestniczy tylko jeden uzytkownik :P

Duke75, sklejaj posty i cierpliwosci - pewnie nikt nie zna odpowiedzi na twoje pytania.

Opublikowano

Dzięki Bogumilek za zlitowanie. Widzisz,że się męcze...

Opublikowano

Na podstawie tego co napisałe?, wydaje mi się, że optymalne będzie szukanie skutera w klasie 250 ccm. Dzięki temu poczujesz choć trochę różnicę w jeĽdzie. Raczej nie zamieniłbym na tak? sam? pojemno?ć, chyba że nie lubisz nudy w garażu lub faktycznie znajdziesz zadban? sztukę. Ale decyzja należy do Ciebie. :P

Opublikowano
Czy ma ktos pojęcie kiedy wejdzie do sprzedaży w Europie nowa Majesty 250 Sport???

Z tego co wiem,to chyba ta wersja bedzie w europie narazie nie dostepna...i przezaczona jest tylko na rynek japoński.

a szkoda...

co do twojego dylematu,to troche Cie nie rozumiem...

A nie lepiej było by Ci zainwestować w jeden a "porz?dny" skuter...wiem ze moto to zupełnie co innego.,ale miał by? maszyne i do miasta i na trase.

• Administrator
Opublikowano

No i watek sie rozkreca a mi wczesniej umknal :P

Jesli mam byc szczery to ja bym nie zmienial. YP250 hmm generalnie polecam ja przewaznie ale w twoim przypadku nie, bo roznice nie beda wielkie. YP180 to rewelacyjne toczydelko. Na YP250 masz mniej miejsca na nogi, nie wiem co prawda ile masz wzrostu. Bolace plecy hmm, SW ktory jest wygodny jak psia mac i tak powoduje u mnie bole karku i kazdy skuter, wiec twoje bolace plecy moga miec podobna analogie do mojego karku na innych skuterach. Do 200 km YP180 w zupelnosci wystarcza, zwlaszcza jesli jezdzisz solo. Zapakuj sobie moze manele w worek i zrob z niego oparcie i zobacz czy cos daje. Nie ma idelanych maszyn i do miasta i na trasa, albo cos jest do miasta i okolic albo cos jest na trasy.

Widzisz w moim przypadku SW jest typowym sprzetem na trasy bo jego spalanie dyskwalifikuje go jako pojazd codzienny choc w korkach lepiej wymiata niz moj skuter przewidziany na miasto, jednak ten przewidziany na miasto pali 3 litry a nie 6 :lol:

Podsumowujac, nie zmieniaj bo po co :lol:

Opublikowano

Dzięki chłopaki! Naprawdę potrzebne mi s? Wasze rady. Cały czas my?lę co zrobić. Ostatnio coraz czę?ciej biorę na skuter żonę ,żeby nie stała w korkach no i oczywi?cie koszty dojazdu rozłożone na dwie osoby s? bardzo małe. W dwie osoby na trasie YP 180 troszkę brakuje ale nie jest Ľle. Trzy dni temu miałem awarię, chyba co? się stało z napędem, prawdopodobnie szczelił pasek i to,że teraz zainwestuje w naprawę może przes?dzić sprawę. Chyba narazie zostanę przy YP 180. Zobaczymy jaka będzie diagnoza w serwisie i koszty naprawy.

Pozdrawiam

Opublikowano

Duke75 dobrze że masz drugie moto w gararzu !OKK Nuda Ci napewno nie grozi... Je?li dobrze Ci się jezdzi na tej 180-tce to zostaw j? sobie. Zainwestujesz teraz w serwis bedziesz miał pewno?ć że z napędem wszystko OK, zrób wszystko co trzeba i ?migaj.

Jak Ci nie wystarczy to się przesi?dziesz...nie spiszy się!OKK

A tak z ciekawo?ci , masz do tego jeszcze jakies autko?

Opublikowano

No zona ma Yariskę ale ja teraz szukam dla siebie Matiza za jakie? 5-6 tys zeby cos na czterech kołach było w zimie jak ona weĽmie auto:)

Opublikowano

Tylko aktualizuje-ta awaria to szczelony pasek. Zostały z niego wióra!!!! Dwa tygodnie wcze?niej pokazywałem mechanikowi i powiedział,że wszystko OK i ze jeszcze przejade jakie? 2-3 tys km !happybth. Niestety chyba był już sparciały. Kto? mi powiedział,że pasek powinno się wymieniać po paru latach mimo małego przebiegu bo się starzeje. Wiecie jak to jest w YP180?