dr.big Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Wpadly mi ostatnio dwa testy Burgiego 650 ABS w czasopismie "Scooter" i "Motoretta" z ktorych wynika ze liczniki 650- ki niezle przeklamuja. I tak: jeden pokazywal 182km/h zas predkosc rzeczywista wynosila 165,1km/h, drugi model przy licznikowych ok. 180km/h rozwinal predkosc 158km/h. A juz z niejednych ust slyszalem ze niektorzy dealerzy przekonuja potencjalnych klientow do rzekomych 200km/h osiaganych przez ten model .
Administrator 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Administrator Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Najszybciej co udało mi się uzyskać na Burgmanie 650 to licznikowe 190 km/h (z krótk? oryginaln? szyb?).S?dzę,że realny bł?d wskazań może dochodzić nawet do 10 %. Niestety błędy budzików (zawsze w górę) występuj? w praktycznie wszystkich motocyklach i nie ma na to siły...uważam,że producenci robi? to celowo...ot taki wirtualny prezent . Warto jednak wspomnieć,ze ostatnio jad?c obok kolegi Żaby (Yp250) na trzypasmówce jego szafa wskazywała 110 a moja 109 km/h...ten jeden kilometr to mogł być bład pomiaru. Kawasaki Zx6 w te?cie miała taki opis...200 na szafie to 182 w realu.Podobnie czytałem kiedy? o Hondzie Hornet.Tu bł?d wyniosł 8%. Reasumuj?c...99% budzików kłamię i nie ma na to siły. Zawsze jakby się kto? pytał to Suzuki podaje oficjalnie we wszystkich folderach,że Burgman 650 jeĽdzi 160 km/h i to jakby nie patrzeć jest prawda na 101 %.Każdy kilometr więcej to prezent od Suzuki Ps.Największym błedem budzikowym jaki udało mi się sprawdzić na żywo był CPI Popcorn 50 którego kiedy? odebrali?my z Zab? do testów... Na Cpi licznik wskazywał 80 km/h a ja jad?c na Yp 250 miałem uwaga!!! 58 km/h!!!Jak z tego wynika bł?d wskazań wynosił jakie? 30 % !!!!!!! to już jest przegięcie ale fakt jest faktem...widziałem to na własne oczy
dr.big Opublikowano 30 Kwietnia 2004 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2004 Skorzystam z z tabeli max. predkosci zmierzonych przez magazyn "SCOOTER". Fani Burgiego, nie macie sie na razie czego bac . Na pierwszym miejscu jest AN 650 z maksymalnymi 170,1 km/h. Bedzie to prawdopodobnie licznikowe 185- 195 km/h. Miejsce 2: Silverwing- 164,9 km/h Miejsce 3: Nexus- 157,3 km/h Miejsce 4: TMAX- 157,3 km/h Miejsce 5: X9 500- 154,2 km/h Miejsce 6: Atlantic 500- 153,9 km/h Miejsce 7: Scarabeo 500- 153,3 km/h Miejsce 8: Beverly 500- 153,1 km/h Miejsce 9: Burgi K4 400- 140,8 km/h Miejsce 10: Madison K400- 140,3 km/h Miejsce 11: Burgi K3 400- 138,6 km/h Miejsce 12: Velvet 400- 136,1 km/h Miejsce 13: Burgi 250- 129,1 km/h Miejsce 14: Grand Dink 250- 129,1 km/h . . . Miejsce 19: Majesty 250- 122,8 km/h PS. Widzialem piekny tytanowo aluminiowy wydech Malossiego "Maxi Wild Lion" do AN 650. Niestety powalajaca cena: 455 euro. Ciekawe o lie wzroslaby wtedy predkosc max.?
Gość klemens Opublikowano 5 Maja 2004 Opublikowano 5 Maja 2004 Jadac za miasto pozwolilem sobie dodac troche spalin w atmosfere. Na pasie obok mialem dodatkowy licznik szybkosci. U mnie na "szafie" 7500- 8000 obr/min - szybkosciomierz wskazuje 175 - 185 km/godz. W samochodzie obok podobna predkosc. Ale czy to jest wazne ? Jestem pewien predkosci ponizej 100 km/godz. To wystarczy. Dodam, ze przez 12-cie kolejnych lat bylem pilotem pielgrzymki na Jasna Gore. Oczywiscie na dwoch kolach, bo cztery momentami nie dawaly rady jadac w piach lub rozlewiska wody. Pozdrawiam: (-) b650
Gość Menios Opublikowano 7 Maja 2004 Opublikowano 7 Maja 2004 Co do prędko?ci , to liczniki w samochodach też zawyżaj? wskazania. Najlepiej sprawdzić jak duża jest odchyłka jad?c z odbiornikiem GPS, tu wskazania powinny być wysoce precyzyjne Piotr
dr.big Opublikowano 10 Maja 2004 Autor Opublikowano 10 Maja 2004 Tak wlasnie robie, swoje pojazdy "mierze" za pomoca GPS- u. Majesty 250 pojechala 123 km/h weglug wskazan przyrzadu, predkosc pokazywana wyniosla ok. 126 km/h.
ultras Opublikowano 17 Maja 2004 Opublikowano 17 Maja 2004 Jadac za miasto pozwolilem sobie dodac troche spalin w atmosfere. Na pasie obok mialem dodatkowy licznik szybkosci. U mnie na "szafie" 7500- 8000 obr/min - szybkosciomierz wskazuje 175 - 185 km/godz. W samochodzie obok podobna predkosc. Ale czy to jest wazne ? Jestem pewien predkosci ponizej 100 km/godz. To wystarczy. Dodam, ze przez 12-cie kolejnych lat bylem pilotem pielgrzymki na Jasna Gore. Oczywiscie na dwoch kolach, bo cztery momentami nie dawaly rady jadac w piach lub rozlewiska wody. Pozdrawiam: (-) b650 Nie wpadałem tu troszeczkę... KLEMENS - jestem Twoim wyznawc?, to co piszesz jest WIELKIE, aż boję się przegl?dać dalej forum! KLEMENS JEST WIELKI!
asmo Opublikowano 20 Września 2006 Opublikowano 20 Września 2006 Mam jedno pytanie do DR.BIG'a Czy w tej tabeli byl podany V-max jakiejsc 125ccm? Jezli tak czy moglbys podac jej wartosc Gdyby byla Gilera Runner, to juz w ogole bylbym zachwycony :) Z gory dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam asmo
dr.big Opublikowano 21 Września 2006 Autor Opublikowano 21 Września 2006 Mam jedno pytanie do DR.BIG'a Czy w tej tabeli byl podany V-max jakiejsc 125ccm? Jezli tak czy moglbys podac jej wartosc Gdyby byla Gilera Runner, to juz w ogole bylbym zachwycony :) Z gory dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam asmo Oczywiscie ze byla tez tabelka najszybszych 125ccm, jak odkopie gdzies to zjawisko, to podam wartosci. Gdyby ktos byl szybszy, to prosze o wklepanie danych. PS. Lista jest oczywiscie nieco stara(w koncu minelo 28 miesiecy), nie ma K5, K7 czy nowego Tmaxa ktory, z tego co wiem, jest na dzien dzisiejszy najszybszym skuterem...
asmo Opublikowano 21 Września 2006 Opublikowano 21 Września 2006 asmo,ale odkopałe? temat! Ojej... Rzeczywiscie, nawet nie zauwazylem, ze temat jest taki stary Przypadkiem na niego wpadlem i nie zwracajac zbytnio uwagi na jego "waznosc " napisalem Pozdrawiam asmo
Misiek_500V Opublikowano 21 Września 2006 Opublikowano 21 Września 2006 zdarza sie zdarza sie..... io to nie tylko wam
Sympatycy Qw@ki Opublikowano 22 Września 2006 Sympatycy Opublikowano 22 Września 2006 A juz z niejednych ust slyszalem ze niektorzy dealerzy przekonuja potencjalnych klientow do rzekomych 200km/h osiaganych przez ten model !scooter . Bigu to, że licznik Burgmana może pokazać magiczn? liczbę 200 jest prawd?. Wracaj?c z wy?cigów GS500Cup z Poznania na autostradzie przy sprzyjaj?cym wietrze, pozycji z GSXR i złożonych lusterkach zobaczyłem przez chwilę t? magiczn? liczbę. Oczywi?cie to tylko wskazanie szybko?ciomierza AeNa650....
Gość andrew Opublikowano 22 Września 2006 Opublikowano 22 Września 2006 Qw@ki nie szalej na drodze, chciałbym aby? zrobil mi i kumplom kilka zdjęć na zlocie, tak jak to bylo w Ryni - pozdrawiam.
Administrator Artix Opublikowano 23 Września 2006 Administrator Opublikowano 23 Września 2006 Jedno mnie zastanawia po co w skucie takie predkosci. To nie lepiej sobie sciga kupic gdzie na 3 biegu spokojnie mozna zobaczyc 200 km. Chyba ze "just for fun" mnie tez bawi jak w C1 mam 120 z gorki ehh chyba stary sie robie bo jakos 100 km/h mi wystarcza no czasem 140 jak ganiam burgerem
Gość siwy Opublikowano 23 Września 2006 Opublikowano 23 Września 2006 Ja w atlanticu zauważyłem co? takiego : Jad?c ostanio ok. 170km/h (licznikowe, dokładnie to było jakies 168km/h) Tak pokazywał mi prędko?ciomierz, póĽniej po spuszczeniu ręki z gazu zobaczyłem prędko?c max na komputerku pokładowym i co się okazało 162km/h Dzi? znów jad?c 156-157km/h ( na prędko?ciomierzu) komputer pokazał 151km/h Więc nie ma na to rady każdy przekłamuje, a wydaje mi się że ten komputer pokładowy tez jeszcze przekłamuje
jagroski Opublikowano 24 Września 2006 Opublikowano 24 Września 2006 A GPS jako bardzo zło?liwe urz?dzenie by pokazał jeszcze mniej. Artix, może się wyszalałe? i nie bawi? Cię już wy?cigi z PeKaeSami? Ja, dobijaj?c za kilka lat półwiecza, równiez jeżdżę wolniutko, bo mi się po prostu nie chce szybciej.
Jerzyk Opublikowano 24 Września 2006 Opublikowano 24 Września 2006 Wygl?da na to, że sprawa (braku)precyzji wskazań szybko?ci pojazdów jest tak stara jak historia instalowania szybko?ciomierzy. Już w starszych „układach mechanicznych”, w których poł?czenie pomiędzy kołem i szybko?ciomierzem było stosowane za po?rednictwem elastycznej linki stalowej w pancerzu znane było powszechnie zjawisko „fałszowania” wskazań przez prędko?ciomierze. Mowa była o odstępstwach rzędu 10 – 15%. I stwierdzane było, że w dolnych zakresach prędko?ci prędko?ciomierze „niedomierzały”, za? w górnych zakresach prędko?ci wskazania były zawyżane. Znane było, że skala zawyżenia wskazań w stosunku do prędko?ci rzeczywistej wzrastała wraz ze wzrostem prędko?ci. Tak więc wskazania, które można było uznać za „około prawidłowe” miały miejsce w przypadku ?redniego zakresu prędko?ci wła?ciwych dla danego pojazdu. Maj?ce miejsce aktualne dyskusje i wypowiedzi w tej kwestii dowodz?, że pomimo rzeczywistego postępu technicznego (w tym przypadku w motoryzacji), za mierne należy uznać jego skutki w zakresie precyzji pomiaru i wskazań przez „urz?dzania” masowo stosowane w pojazdach. Albo jest to taki realnie trudny problem dla projektantów i konstruktorów urz?dzeń pomiarowych (przynajmniej przy założonych kosztach i finalnej cenie wyrobu). A swoj? drog?, to nie bardzo wiem, czy zależy na tym producentom pojazdów. W aktualnej sytuacji klient jest zadowolony, ponieważ jego wła?nie pojazd jest bardzo dobry, gdyż gna znacznie szybciej, niż deklaruje producent – czyli trafił mu się szczególnie dobry egzemplarz!. Spójrzmy również z odwrotnej strony - producent wypuszcza z linii produkcyjnej nowy model pojazdu: podniesione zostaj? nieco moc i moment obrotowy silnika oraz jeszcze doskonalej zestrojona zostaje skrzynia biegów. Jednym z oczekiwanych efektów będzie również podniesienie – przynajmniej minimalne – V-max. I może faktycznie będzie uzyskany pewien mały przyrost w tym zakresie. Co z tego jednak będzie, gdy klient/kierowca będzie się czuł „oszukany” widz?c, że - według wskazań szybko?ciomierza – kupił pojazd wolniejszy od innych, starszych - o porównywalnej pojemno?ci/mocy/typie i przeznaczeniu. Klient będzie niezadowolony. Chyba raczej żaden producent nie odważy się jako pierwszy na tak desperacji postępek. Tak wiec chyba musimy wybić sobie z głowy marzenia/mrzonki o 100-%-precyzyjnych szybko?ciomierzach. A jeżeli komu? zależy na dokładnych odczytach aktualnej prędko?ci, to chyba nie pozostanie mu nic innego, jak opracowanie sobie własnej nalepki ma szybko?ciomierz, która będzie miała rozmieszczone w innych miejscach (nierównomiernie) porozmieszczane punkty dla kolejnych „10-km/godz.” – albo znajdzie się producent takich koryguj?cych nalepek na poszczególne modele szybko?ciomierzy.
dr.big Opublikowano 24 Września 2006 Autor Opublikowano 24 Września 2006 Mam jedno pytanie do DR.BIG'a Czy w tej tabeli byl podany V-max jakiejsc 125ccm? Jezli tak czy moglbys podac jej wartosc !TAZ Gdyby byla Gilera Runner, to juz w ogole bylbym zachwycony Z gory dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam asmo !gora Tabelka bedzie, bo ja widzialem. Nie mialem jednak zaciecia, aby wpisac tam 10- 15 skuterow 125ccm !OKK . VX125 byl chyba na 10 miejscu... PS. Honda LEAD zalapala sie na pierwsza pozycje najwolniejszych skuterow od pojemnosci 100ccm wzwyz, osiagniety wynik to 80,8 km/h .
Gość PCX Opublikowano 24 Września 2006 Opublikowano 24 Września 2006 Mi to by się jeszcze mażyło zestawienie z Atlanticiem 125
Gość Dylus Opublikowano 27 Września 2006 Opublikowano 27 Września 2006 Ostatnio dorwałem mój GPS i sprawdziłem przekłamywanie prędko?ci dla Yamahy Majesty 125 z roku 1998 - przy 80km/h na budziku, GPS zmierzył 73km/h, przy 60km/h na budziku, pokazało się 54km/h. Narazie będę musiał pokombinować z przyssawk? do szyby, aby sprawdzić v-max na GPSie, bo narazie trzymanie go w jednej ręce to nie to Pozdro
dr.big Opublikowano 27 Września 2006 Autor Opublikowano 27 Września 2006 (...)bo narazie trzymanie go w jednej ręce to nie to Masz racje, ja bawilem sie tak GPS- em, przy powrocie z Mazur. Efekt? GPS za ktoryms razem wylecial mi przy 130km/h z reki . Na szczescie dziala, jest tylko lekko "pokiereszowany" .
Gość Estelle Opublikowano 27 Września 2006 Opublikowano 27 Września 2006 PS. Honda LEAD zalapala sie na pierwsza pozycje najwolniejszych skuterow od pojemnosci 100ccm wzwyz, osiagniety wynik to 80,8 km/h . Heh, to wolniej niż mój ... O ile licznik nie przkłamuje A my?lałam, że to niemożliwe
Kacza Opublikowano 27 Września 2006 Opublikowano 27 Września 2006 PS. Honda LEAD zalapala sie na pierwsza pozycje najwolniejszych skuterow od pojemnosci 100ccm wzwyz, osiagniety wynik to 80,8 km/h . Heh, to wolniej niż mój ... O ile licznik nie przkłamuje A my?lałam, że to niemożliwe Na 100 % przeklamoje Takie rzeczy to tylko w erze Pozdroo Kacza
Gość deleted1 Opublikowano 27 Września 2006 Opublikowano 27 Września 2006 Witam! Jak na now? Honde to rzeczywi?cie kiepsko, bo moja 11-letnia Sfera 80 kiedy? przekraczała 107 km/h, co było w rzeczywisto?ci prędko?ci? rzędu 95 km/h. Ale wiecie fajnie mi się robi jak jadę na Versity i widzę na liczniku 150 km/h,i tylko widok w lusterku zasypiaj?cego taty mnie u?wiadamia że jadę duuużo wolniej Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi