Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Zderzenie z rzeczywisto?ci?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Maciek_GSI
Opublikowano

Jesli kierowca w wydychanym powietrzu ma ponad 0,5 promila kwalifikowane jest to jako przestepstwo nie wykroczenie.

Sędzina może zas?dzić przejęcie pojazdu przez skarb państwa.

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• smok.wawelski

4

• Artix

3

• wentyl

3

• Maarek

2

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Panowie, dziękuję za wyrazy uznania. Nie było łatwo !happybth.

Jak widać nie jestem zwolennikiem rozwi?zań siłowych i zdecydowanie do nich nie zachęcam. Wręcz odradzam. Pię?ć jest ostatnim argumentem i wg mnie nie najskuteczniejszym. Eskalacja napięcia "na miejscu zbrodni" gdy emocje s? jak tabun galopuj?cych ogierów nie ma wg mnie najmniejszego sensu, a może się skończyć nieprzewidzianymi zachowaniami (wczoraj czytałem o dwóch przypadkach użycia broni palnej przez "zdenerwowanych" kierowców; efekt - jeden strzał ostrzegawczy w powietrze i jedno przestrzelone kolano).

W ubiegły czwartek pojechałem na spotkanie z Naczelnikiem Wydziału Ruchu Drogowego KM Policji w Słupsku. Przedstawiłem swoj? wersję zdarzenia oraz przeanalizowałem i poddałem ocenie interwencję Policji. Celem rozmowy było wyci?gnięcie wniosków (nie konsekwencji) aby w przyszło?ci działania Policji mogły być w takich przypadkach skuteczne. Okazało się, że Naczelnik też jest motocyklist?, co ułatwiło mi rozmowę. Jaki jest jej efekt? Mawiaj?, że kropla dr?ży skałę - chciałem dorzucić swoj? kroplę aby w którym? momencie skała wzajemnych uprzedzeń, niezrozumienia i ogólnie wrogo?ci na naszych drogach choć nieco się ukruszyła. Może tak uratujemy jedno życie albo zdrowie jednego człowieka, jedn? rodzinę i przyjaciół od łez po ofierze drogowej głupoty? Nie napisałem "tylko jedno" bo życie nigdy nie jest "tylko", zawsze jest "aż".

We wnioskach z rozmowy Naczelnik WRD postanowił wykorzystać prowadzony cyklicznie w lokalnym radio program dla przedstawienia problemu różnic w poruszaniu się, bezpieczeństwie oraz skutkach kolizji występuj?cych między motocyklem a samochodem, czego kierowcy często s? nie?wiadomi. Przeprowadzi również rozmowę z podległymi funkcjonariuszami aby bardziej wnikliwie analizowali przypadki sporów (tak chyba muszę nazwać mój przypadek) lub kolizji z udziałem motocyklistów bior?c pod uwagę oczywist? różnicę między moto i samochodem (widoczno?ć w lusterkach, przyspieszenie, droga hamowania, miejsce zajmowane na pasie itp.). Wreszcie w miarę możliwo?ci do takich zdarzeń maj? być wysyłani policjanci na motocyklach.

Oby całe to zamieszanie komu? się kiedy? przydało.

• Sympatycy
Opublikowano

Emka, duże brawa!. Mam wrażenie, że często za dużo gadamy jak to jest Ľle, a za mało robimy. St?d mój duży szacunek dla kogo?, komu chciało się pój?ć krok dalej i naprawdę co? zrobić, a nie tylko pożalić się na forum. My?lę, że ten pomysł jest doskonały do wdrożenia również w Warszawie - może i u nas uda się znaleĽć chętne radio w którym pokażemy punkt widzenia skuterzysty na jazdę po mie?cie. Ze swej strony postaram się odgrzebać stare kontakty w Trójce i porozmawiać z prowadz?cym audycję w g. 12-13 Kub?. Będzie potrzebna jedna osoba (odpowiednio "wygadana" która będzie wtedy dostępna przez cał? godzinę pod telefonem). Oczywi?cie nie?miało patrzę w stronę Mariusza i Artixa, ale również Pollacca. Co wy na to?

PS. Antyradio ze swoj? audycj? z Zientarskimi również wydaje się dobrym adresem, ale tam nikogo nie znam...

Opublikowano

EMKA... z mojej strony również szacun jak byk.

Artix również zadziałał, jak trzeba.

Wszystkim nam życzę szczę?cia nie tylko na drodze.

Pozdrówka

Opublikowano

No Marku !happybth !happybth !happybth

Kolejny raz mnie zaskoczyłe? i to pozytywnie. Podziwiam i dziękuję za to, że zrobiłe? to, co każdy z nas powinien zrobić zapewne już parę razy w życiu.

P.S. Żeby nie była tak słodko napiszę..... że wiesz....

mały niesmak pozostał !OKK !scooter !scooter a Ty już wiesz o co chodzi !OK !piwko !scooter

Opublikowano

eMKa - wyrazy uznania !YES :)

Opublikowano

ja juz tez niejedna taka sytłacje mialem na drodze , nauczylo mnie to tylko tego ze jak widze ze szykuje sie cos podobnego to zjezdzam na pobocze i puszczam buractwo przodem

a jesli gadamy juz o takim chamstwie na drodze to przypomina mi sie rosja tam to jest normalne

pocieszajacy fakt jest taki ze mamy coraz wiecej urzejmych kierowców

ps

jak mi ktos znów napisze o gramatyce to zwariuje , dyslekxja to nie jest co? co ci?gle trzeba wypominac

Opublikowano

dlatego spellchecker w firefoxie twoim przyjacielem jest :D

• Sympatycy
Opublikowano

Spell checker nie sprawdzi mu gramatyki tylko ortografię :D

PS. Sorry za OT.