Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Ranking sprzedaży w Niemczech.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piękna klasyczna linia Vespy to wystarczające uzasadnienie sukcesu w sprzedaży. Tylko zgadzam się ze stwierdzeniem, ze im więcej elektroniki pokładowej w Vespie, tym mniej klasyki niestety. No i jednak w tym konkretnym wypadku Chiny nie licują z klasyką, powinny być dalej montowane we Włoszech (ale oczywiście zdaję sobie sprawę z realiów obecnej globalizacji).

Opublikowano

GTS jest cały czas w 100% produkowany w Pontaderze we Włoszech

Inne modele też, to jest naprawdę duża fabryka

Byłem widziałem

:)

Na marginesie, fajne muzeum przy zakładzie jest

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

W Niemczech przepisy ruchu drogowego oraz "klimat" sprawiają że skutery to raczej hobby a nie woły robocze. A co może być piękniejszego od klasycznych linii  Vespy ? Jakiś plastik? Owszem jest to pakowane, praktyczne i niezawodne ale Vespa to taki klejnot i zamożne społeczeństwo może sobie pozwolić na taką "biżuterię". 

Opublikowano

A to widać miałem błędne przekonanie o tych Chinach. Tym bardziej super, że Vespy są nadal w 100% włoskie.

Opublikowano

Poręczność w porównaniu z nowoczesnym skuterem mocno ograniczona, zawieszenie przednie mocno dyskusyjne, mikroskopijne kółeczka w sam raz na dziury w drodze i krawężniki, prędkość maksymalna nawet wersji 300 bardzo słaba, przestrzeń bagażowa brak, pozycja jak na sedesie jak ktoś jest trochę wyższy to nos ma przed przednią osią, jak pukniesz w coś jadącego z przodu to zamiast skuterem to walisz od razu czołem... retro to można mieć osę do pyrkania w weekend ale nie coś czego konstrukcja ma 70 lat.
Jeździłem 2 dni i nigdy więcej.

Opublikowano

Każdy ma prawo do swojego zdania, ale trzeba wziąć poprawkę, że nie mamy w przypadku Vespy do czynienia z rozbudowanym maxi skuterem, a ze skuterem o klasycznej skuterowej linii. Równie dobrze można napisać, że twoja Forza prowadzi się gorzej od przeciętnej klasy motocykla, ma słabe osiągi w porównaniu np. do Hondy CB300R, a jej małe kółeczka są dużo gorsze od 17-tek na nierównościach, nie mówiąc już że nie nadaje się do zjazdu poza utwardzoną nawierzchnię, bo ma niski prześwit w porównaniu do Hondy CRF250L. Vespie więc dajmy być Vespą. Ja jeździłem Vespą GTS300 3dni i byłem bardzo zadowolony. 

Opublikowano

Komfort jazdy na GTS w porównaniu do np Xcitinga to poduszka wobec roweru
Miałem Kymco więc mam skalę porównawczą
A wahacz przedni nie ma sobie równych
Także stabilność dzięki nadwoziu samonośnemu oraz niesamowita zwrotność dzięki kołom 12 cal i jazda między samochodami stojącymi w korku ... bajka gdy inne 2oo stoją
Przyspieszenie ze świateł, zostawiam inne 300 tki i burgmany 400, start bez żadnego opóźnienia, problemem jedynie szybko zużywająca się tylnia opona jeżeli ktoś lubi szybki start
A bagaże ... przekrok to fantastyczne miejsce na wszelkie torby, siatki czy plecaki, oprócz tego pod siodłem i dedykowany kufer
Na miasto nie ma konkurencji
A skuter to zwierze miejskie

Opublikowano
4 godziny temu, pawulon napisał:

(...)retro to można mieć osę do pyrkania w weekend(...)

Nic bardziej ograniczenie błędnego?. Pamiętaj, nie wszystko kończy się na czubku własnego nosa.

Opublikowano
Dnia 1.07.2019 o 14:58, tomekmajesty napisał:

Komfort jazdy na GTS w porównaniu do np Xcitinga to poduszka wobec roweru
Miałem Kymco więc mam skalę porównawczą
A wahacz przedni nie ma sobie równych
Także stabilność dzięki nadwoziu samonośnemu oraz niesamowita zwrotność dzięki kołom 12 cal i jazda między samochodami stojącymi w korku ... bajka gdy inne 2oo stoją
Przyspieszenie ze świateł, zostawiam inne 300 tki i burgmany 400, start bez żadnego opóźnienia, problemem jedynie szybko zużywająca się tylnia opona jeżeli ktoś lubi szybki start
A bagaże ... przekrok to fantastyczne miejsce na wszelkie torby, siatki czy plecaki, oprócz tego pod siodłem i dedykowany kufer
Na miasto nie ma konkurencji
A skuter to zwierze miejskie
?

Proszę, w porównaniu do Forzy 300 czy X-Max 300 osiągi Vespy GT są co najwyżej średnie, mniejsza jest prędkość maksymalna, gorsze jest również przyśpieszenie. Może Burasa 400 który jest wielki, ciężki i powolny i nie przyśpiesza wyprzedzisz z pod świateł ale na pewno nie Forzę. Z tymi korkami to też bym nie przesadzał, bo jeżdzę codziennie Trasą Łazienkowską i po południu jak cała tras stoi to muszę przeganiać tych wszystkich Vespiarzy którzy zamiast jechać płynnie bujają się tymi blaszankami tylko na prawo i lewo.

Opublikowano

Resume
Każda pliszka swój ogonek chwali
;)
Ale faktem jest na rynku moto powrót klientów do tradycji i vintage
Nie tylko to widać po sprzedaży Vesp ale i po sukcesie zapomnianego przez lata Triumpha

Opublikowano

Przedstawiłbym ranking sprzedaży we Francji, ale to już inny temat, chociaż piszę to dla porównania z Niemcami. Tam (we Francji) dużo sprzedaje się skuterów, głównie 125ccm ze względu na możliwość prowadzenia ich na PJ kat. B. (+ 7-godzinne szkolenie). W 2018 wśród skuterów od pojemności 125 ccm wzwyż najlepiej sprzedającym modelem była Yamaha X-max 125, tuż przed Hondą Forzą 125. Oba modele sprzedały się w liczbie ponad pięciu tysięcy każdy. Jeśli jest to interesujące, to mogę rozwinąć wątek w nowym temacie.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

• Administrator
Opublikowano
3 godziny temu, Damianci napisał:

Jeśli jest to interesujące, to mogę rozwinąć wątek w nowym temacie.

Oczywiście. Działaj proszę ?

Mamy już raport z DE oraz Ranking sprzedaży maxi z IT... tak więc FR mile widziana ?