Gość NIMAGO Opublikowano 4 Maja 2008 Opublikowano 4 Maja 2008 Witam !winkiss Na samym pocz?tku chciałbym wspomnieć ze nie znam sie za bardzo na aparatach i sprzęcie ktory jest spokrewniony z fotografia, wiec prosze o wyrozumiało?ć i pomoc !piwko Nadeszła pora na wymiane aparatu, ponieważ stary ktory mialem juz dawno powinien lezec na półce, no ale nie bylo srodków na to zeby go wymienic !scooter Mam 700zł i chciałbym je przeznaczyc na jakis w miare dobry aparacik, ktory bedzie mi potrzebny na jakies "imieninki cioci" czy jakies wycieczki, a nie do jakiejs super profesjonalnych sesji zdjęciowych Troche poczytałem, troche popytałem no i padło na Canona PowerShot A720 IS Czy moze moglibyscie mi polecic w tej cenie jakis inny (lepszy) aparacik..?? Ahaa..dodam jeszcze ze w tych 700zł chciałbym zeby zmiesciły sie juz akumulatorki, futerał no i karta pamieci min 1Gb. PS: Przy wyborze akumulatorków czym sie kierowac ? I jak odpowiednio dobierać ich pojemnosć do aparatu? PS2: Jak dobierać karty pamieci ? pozdro !OKK
adams Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 Na aparatach się nie znam, ale dane o akumulatorach i kartach pamięci znajduj? się w instrukcjach obsługi. Czę?ć aparatów jest na baterie, które można zast?pić akumulatorami (odpowiednik R06), ale nie wiem na ile zdjęć wystarczaj? takie akumulatory. Akumulatory najlepiej żeby nie miały 'efektu pamięci'.
maciejbilu Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 Obecnie dostępne akumulatorki, na które mog? chodzić aparaty (tzw. paluszki, lub jak kto woli AA) produkowane s? tylko i wył?cznie w technologi NI-MH. Nie spotkałem się w normalnym sklepie z LI-ON lub LI-Pol. Li-ON, które nie maj? efektu pamięci, s? obecnie stosowane w telefonach komórkowych (to te takie czarne i płaskie na 3 mm :-), które się wyjmuje z tyłu komórki), ale nie s? to AA i ma inne napięcie. Obecne AA Ni-MH s? już bardzo pojemne i na wysokim poziomie. I jeżeli będziesz dbał o Ni-MH to efekt pamięci będzi niewielki. Co to znaczy dobrać pojemno?ć akumulatorków? To tak jakby? chciał sobie dobrać czas działania aparatu. Im większ? pojemno?ć będ? posiadały akku, tym dłużej pochodzi aparat - proste! Kup najlepiej zestaw od razu z ładowark?, tylko dobrej znanej firmy. Np. GP, Sony, Camelion, Energizer, Sanyo Pojemno?ci poniżej 2400 mAh nie kupuj. Co do kart pamięci to tu dużego wyboru nie masz. Musisz kupić taki rodzaj do którego przystosowany jest twój aparat. Możesz przebierać jedynie w pojemno?ciach i producentach. Z tego co wiem jedn? z różnic pomiędzy kartami renomowanych producentów a super-hiper "chińszczyzn?" jest prędko?ć zapisu i odczytu. Co do samego aparatu. Canon robi (moim skromnym zdaniem) jedne z najlepszych aparatów fotograficznych. Kupuj?c jakikolwiek model nie trafisz na złom - chyba że akurat jak?? felern? serie . Musisz sobie jedynie odpowiedzieć na pytanie czy funkcje jakie ten model oferuje spełni? twoje wymagania. Jeżeli to ma być na "imieniny Cioci" (a nie do sprawdzania jak dużo szumów jest przy ISO200), to jak dla mnie w zupełno?ci wystarczy. Pozdrówka Maciek
-=Dee Jay=- Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 temat fotografi cyfrowej zgłębiam od jakiego? czasu ... i kwestii małpek, doradze Ci tak .. idĽ do najbliższego marketu, i wymacaj to co Ci się podoba... zobacz, który ma fajne manu, który najlepiej lezy w łapce, które rozmiary Ci najbardziej odpowiadaj? ... nie patrz na pixele, bo to jest jedynie sposób na robienie z ludzi idiotów, powyżej 6 i tak nie widać różnicy ..
tomekmajesty Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 osobi?cie polecam olympusy ( bardzo dobre oprogramowanie) a szczególnie serię miu - bardzo dobre, jasne obiektywy, za 700 zł można kupić miu 710, do tego s? to aparaty tzw. all weather, czyli mog? wpa?ć w snieg, można robić foto w ulewnym deszczu, może wpa?ć w kałużę, itd, ponadto za 110 zł dokupujemy kondonik do zdjęć podwodnych i ten aparacik ma 2 programy do takich foto, osobi?cie polecam olympus seria miu
Misiek_500V Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 a nie myslales nad zakupem aparatu uzywanego?? wyzsza polka, a cena nizsza
Gość NIMAGO Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 Nie Wole jednak nowe i chyba padnie na tego Canona PowerShot A720 IS poniewaz...on mi sie dosyć podoba !OK Niechce uzywanego tylko dlatego ze sie nie znam dobrze na tym sprzęcie wiec praktycznie kazdy mogłby mi wcisn?ć totalna kiszke => wole nie ryzykować !OK poozdro
Olsen Opublikowano 6 Maja 2008 Opublikowano 6 Maja 2008 Jako że nie znam się na aparatach fotograficznych, przed zakupem cyfrówki zacz?łem przegl?dać różne strony internetowe, m.in. tę: http://cyfrografia.pl/fotografia_cyfrowa.html W końcu wybór padł na Sony'ego Cyber-shota DSC-W80, z którego jestem zadowolony. Na moje amatorskie potrzeby wystarcza, a w promocji dorzucili kartę pamięci 2G. Dodam, że 90% zdjęć robię w trybie automatycznym.
Rekomendowane odpowiedzi