Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Gilera Nexus

Gość graf12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni motorowcy czy kto? pomyka na Nexusie ?

Może jakie? przemy?lenia - Gilera na naszych drogach ...raczej rodzynki

...

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• SimonWarka

11

• waflo

8

• dr.big

6

• szorstki

5

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Poczytaj o nim TUTAJ i TU.

W skrocie: optycznie swietny skuter, male mozliwosci zaladunkowe i jesli zalozymy kufer to skwasi wystylizowany wyglad. Wlasciwosci jezdne takie sobie, prawdopodobnie dzisiaj dostalby z mojej strony lepsza note. Niedopuszczalne uderzanie kierownicy o kolana przy nogach na wyzszych podnozkach!!!

Rzadki rodzynek i wyglad to sa najwieksze plusy tej maszyny B) .

Opublikowano

w dodatku, nowy nexus, ma bardzo fajny silnik - z podwójnym zapłonem.

niestety do?wiadczeń z nim nikt (jeszcze :D:D:D:D) nie miał ...

jak masz mozliwosc kupienia dobrej sztuki to sie nie zastanawiaj ..

Opublikowano

Wielkie dzięki dr.big to wła?nie przez te opisy na,, burgmanii ,, zainteresowałem się Nexusem macie rację linia skutra jest super ale kufer to pasuje do niego jak pię?ć do nosa .

Jeżdziłem dzisiaj Aprill? Atlantik ten sam silnik ale szeroki jak kanapa ....

Co WY na ten kierunek ? !scooter

Opublikowano

Jesli nie potrzebujesz duzych przestrzeni bagazowych (Nexus), to skuter warty zainteresowania ze wzgledu, przede wszystkim, na optyke.

Ergonomia na trase nie powala, ale do jezdzenia w krotsze trasy (ok. 300- 400km) bez wielkich bagazy, ok !scooter .

A Atlantic to caaaalkiem inny skuter !scooter .

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam!

Nie chciałem tworzyć kolejnego topiku, stad też wykorzystuję ten.

Czy grono posiadaczy Nexusa w PL powiększyło się od kwietnia (ostatni wpis w tym temacie)?

Może macie jakieś wskazówki dotyczące eksploatacji, serwisowania, może polecacie szczególnie jakiś serwis w okolicach W-wy, który umie szczególnie zadbać o Nexusa !scooter

Pozdrawiam,

SimonW

Opublikowano

Doktor ma rację. To caaaaałkiem inna maszyna. Dylemat był kiedyś tematem publikacji:

Atlantic vs. Nexus

P.S. Kuuurde nie zobaczyłem, że temat podbity

Opublikowano

Gilera na naszych drogach ...raczej rodzynki

...

Co racja to racja !OKK

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Hej,

Dolaczylem wlasnie do grona posiadacy Gilery Nexus 500 (2004r) wiec postanowilem odkopac ten temat. Czy procz mnie przybyli jeszcze, na forum, jacys nowi uzytkownicy tego skutera?

Wczesniej smigalem na Piaggio X8 ze 125ccm wiec osiagow nie ma co porownywac ale musze przyznac, ze schowek w X8 jest imponujacy, w porownaniu z tym, smiechu wartym w Nexusie. Czy ktos wie jakie boczne sakwy dobrze pasowaly by do tego modelu? Oczywiscie nie mam zamiaru z sakwami krecic sie pomiescie ale na jekies dalsze wypady przydaly by sie.

Czy wibracje przenoszone z silnika na caly skuter to przy tych piecsetkach to normalna sprawa? Szczegolnie 'dokuczliwe' jest to przy ruszaniu, gdy lapie sprzeglo. Czy to taki urok tego silnika czy moze powinienem sie zaniepokoic?

Czy w waszych, europejskich modelach komputer podaje spalanie w bezsensownych km/l !?? Ja mam wersje UK i spalanie oryginalnie podaje w MPG (milach na galonie) albo mozna zmienic na km/l. Nie ma mozliwosci zmiany na 'ludzkie' litry na setke.

Jak na moj gust szyba jest zdecydowanie za niska. Zreszta podobnie w X8 w ktorym wymienilem ja szybko na wysoka i konfort z jazdy nieporownywalny. Poluje wlasnie na wysoka szybe do Nexusa. Czy ktos takowa uzywa i moze wypowiedziec sie na ten temat?

Pozdrawiam

...a moze zmienic na Atlantic'a...hmm

Opublikowano

tak,w europejskich wersjach podaje w km przejechanym na jendym litrze,to bardzo proste do przeliczenia,moj atlantic pali 1 litr na 25 km co daje 4 litry na 100 na trasie oczywiscie.

co do atlantika to to zupełnie inny skuter,tam masz miejsca pod kanapa pod dostatkiem,szyba tez wysoka,ja jestem wysoki wiec jest mi wygodnie

Opublikowano

Witajcie na pokładzie Nexusowym! !sciana

Kufer żenada - przyznaje!

Podczas jazdy jednakże może służyć jako mikrofalówka - świetnie nagrzewa wszelkie przedmioty w nim się znajdujące.

Sakwy: nie szukałem specjalnie, ale też przy okazji nic takiego mi się nie rzuciło w oczy.

Zamiast sakiew, polecam stosunkowo tani stelaż Givi (ok 200zł) i do tego normalny pasujacy do tego odpowiedniej wielkosci kufer tylny.

Do tego są też również z palety Givi torba przekrokowa.

Wibracje: niestety! Są wpisane w urok Nexa. Mnie również to ostro denerwuje, jednakże powiem Ci, że w tym sezonie zacząłem lać Pb98 (Verwa, Ultimate etc) i wydaje mi się, że silnik chodzi również i mnie nawala wibracjami! Sprawdź!

Kwestia licznika spalania juz wiesz.

Szyba: rzeczywiscie najwyzej położona szyba konczy sie akurat na skraju szybki od kasku, wiec i tak całość wiatru czuje i słysze.

Dlatego ostatnio poleciałem po maxie i śmigam na pełnym lansie - max dół!

p.s. Jak kupisz nowa, jestem zainteresowany odkupem od Ciebie oryginału!

p.s.2.: Czy ktoś z Poznańskiej ekipy zna kolege z Nexa, który to posiada wydech LeoVince?!

Opublikowano

Ja też ostatnio zakupiłem nexa.

Jeździ świetnie :D . Faktycznie ilość schowków oszałamia !jump

Wygląda tak:

49gil3.jpg

15gil1.jpg

Opublikowano

Pochwal się który rocznik, jaki przebieg !jump

Koniecznie musimy się zgadać na warszawskim spocie pod Route pod koniec czerwca!

Rośnie nam w takim razie NexusSquad :D

Opublikowano

rocznik 2005, przebieg 16000km. ;)

Mam ją tydzień i jak na razie sprawuje się bez zarzutów. Pasek i rolki pewnie niedługo wymienię bo chyba jeszcze nie wymieniane były i przednia opona jest do wymiany "na już". Poza tym O.K.

Opublikowano

Ale co?Kask integralny się nie mieści?Mialem kiedyś runnera z 2007i tam się mieścił.Czy ktoś może porównać te dwa schowki.Będę miał wtedy obraz

Opublikowano

Integral powinien wejść ale niech się wypowie ktoś kto testował :) . Jet wchodzi "do góry nogami" :unsure: . Jak będę miał chwilę to zrobię fotkę i wrzucę.

Opublikowano

Jecik wchodzi bez problemów - nawet normalnie ułożony.

Co do integrala, to w zależnosci jaka ma bryłe, a raczej ogólnie jakiej jest wielkosci.

Miałem okazje sprawdzic 2 modele.

Pierwszy to kask Nitro 750VX. Normalnie nie wchodzi - po odwróceniu, czyli "dziura" na górze miesci sie! Na styk, ale sie miesci.

Drugi kask to tegoroczny nabytek AGV TI-TECH. Ten na długość już odpada, wiec po prostu nie ma jakichkolwiek szans go zmiescic.

I niby obydwa kaski na te sama głowe (Mka), a z transporttem kasku sa problemy.

Przyznam szczerze, że to po prostu SKANDAL, aby ciezko było upchać normalny kask do schowka.....

p.s. Rolki i paski są stosunkowo tanie ze stajni Malossi. Dostepne w Megabecie - www.skuter-plus.pl

Opublikowano

Ja planuje kupić coś takiego ale jak się nie zmieści do schowka to będzie lipa :unsure:

giv_hx06cn900b.jpg

Opublikowano

Łaaaa! Najlepiej sprawdzić, bo wydaje się być sporym kaskiem.

Btw, dla bombowo kosmicznie wygląda! Super wynalazłeś.

p.s. Dużo kosztuje takie cacko Givi?

• Klubowicze
Opublikowano

Skąd wnioskujesz że to duży kask <_<

Opublikowano

Kosztuje ok 750zł.Myślę że nie jest za wielki.Ale czy wejdzie do nexusa...?Myśle że swietnie do niego pasuje

Opublikowano

Tak jak napisał Zeman kosztuje 750 na allegro.Tylko jest problem bo sprzedawca jest z Wrocławia więc trochę za daleko żeby przymierzyć na głowe i do schowka <_<

Opublikowano

Halski kask kozacki…nie ma co !guns

A tak na marginesie to czy zastwanawiales sie kiedykolwiek dlaczego Twoj skuter ma owiewki innego koloru z przodu, niz te z tylu? Moze to tylko szlif byl i sie biedne polamaly...a moze porzadny dzwon i ktoregos dnia zgubisz przedni widelec wraz z glowka ramy....

Jesli kupiles go jako bezwypadkowy to znaczy, ze sprzedawca byl ‘uczciwy’, a wowczas zastanowil bym sie nad autentycznoscia przebiegu – tak tylko glosno mysle :)

A z innej beczki to jak to jest z blokada kierownicy w Nexusie. U mnie kluczyk nie daje sie przekrecic bez wzgledu jak ustawie kierownice. Czy u was tez jest taki z tym cyrk czy moze blokuje sie banalnie latwo ???

Do ktorego roku robilo Nexusa MK1, a od kiedy szla juz produkcja MK2???

Pozdro

waflo

Opublikowano

U mnie nie ma najmniejszych problemów z blokadą kierownicy.

Standardowo kierownica max w lewo i przekrecasz kluczyk bez zadnego dociskania również w lewo. Ot i tyle.