Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator
Opublikowano

No to jak napisali ze maxi skutery nie nadaja sie do turystyki to maja u mnie kreche bo to jakis kretyn napisal ktory skuterem najdalej byl po bulki w GeeSie, a biegowcem pewnie najdalej na mazury dojechal :)

Opublikowano

A ja powiem tylko tyle: NARZEKAJMY!

narzekajmy ile wlezie, wieszajmy psy i wytykajmy konkretnie błędy! To pismo o nas i dla nas, więc czemu ma byc inaczej niż MY tego chcemy? Konstruktywna krytyka poprawi jako?c obu tytułów :)

Opublikowano

Mnie podobnie jak Maka zaskoczył brak słowa wstępnego. Sam redagowałem na studiach pismo studenckie i wiem jak ważne jest powiedzieć "dzień dobry".

Pismo niczym mnie nie przekonało. Większo?ć wad już została tu przedstawiona.

Dodam tylko że raził mnie brak znajomo?ci autorów. Kto pisał artykuły? Domy?lam się że redaktorzy ze |M ale czemu tego nie napisali? Obawiam się że ekipa jest tam bardzo skromna i po podpisaniu tekstów wyszłoby że dwóch go?ci wypełnia całe pismo. Mam nadzieję że się mylę.

Skład jest ładny i czytelny. To duży plus bo w ?wiecie internetu gazety musz? aż razić dobr? opraw? dobrych tekstów. Tego ostatniego zabrakło. Mak dobrze napisał że to inforamcje jakby wyjęte z katalogu |M.

Duży plus za dostępno?ć. Nawet w mojej pipidówie na stacji bezynowej było kilka egzemplarzy.

Generalnie duży plus za podjęcie tematu przez wydawnictwo o dużych możliwo?ciach. To dobrze rokuje bo jak obsadz? już redakcję dobrymi dziennikarzami/recenzentami pismo powinno spełniać nasze oczekiawania.

Opublikowano

Panowie mak i Macq (pisownia oryginalna) widać, że jedno?ladami to od niedawna, a z pisemkami polskojęzycznymi o jedno?ladach raczej na pewno.

- |wiat Skuterów już kiedy? był, więc powitanie powtórne???

- Gdy był tworzony zgin?ł w wypadku w RPA Red. Nacz. , więc......(dotyczy powitania)

- Jedynie Szorstki na samym pocz?tku co nie co wspomniał kto mógł napisać niektóre teksty oraz w stopce wyraĽnie nazwiska s? podane, więc wystarczy przeczytać, z reszt? to skutery s? tu bohaterem prezentacji, a nie autorzy.

- Zaliczenie jaki pojazd nadaje się do dalekich podróży i co to s? podróże dalekie jest tylko i wył?cznie subiektywn? opini? danej osoby która podróżowała, a nie nakazem, że tak ma być dla innych podróżuj?cych, Artix nie wqu...się, spokojnie, będzie ciekawiej.

Pozdrawiam zbiegowisko !piwko Panowie malkontenci, mniej emocji, robi się pogoda do jazdy, a nie do narzekania, więc jeĽdzić!!!! !scooter !scooter !scooter

Opublikowano

niestety trzeba pamiętać, że skutery w Polsce to niestety pewnie w 80% lub więcej 50-tki, a więc kr?g odbiorców tego czasopisma jest trochę inny niż burgmaniacy :)

ale może o nas też pomy?l?, przecież można zawsze jaki? li?cik czy emailik do redakcji spłodzić !scooter

i jak s? normalni to odpowiedz? !scooter

dobrze, że w ogóle co? pisz? o pojazdach, których chyba jest najwięcej sprzedawanych w kraju :P nie wiem czy wydawcy do tej pory my?leli, że kierowcy skuterów nie umiej? czytać? !piwko

a może po prostu nie mamy czasu na czytanie, bo jeĽdzimy, podczas, gdy np. wła?ciciele harleyów siedz? w serwisie - oni musz? mieć co czytać !scooter

Opublikowano

A ja wrażenia mam dobre po lekturze obu periodyków.

Trzeba sobie jednak zdać sprawę, że każde z wydawnict ma jakie? wady i zalety - zupełnie, jak 2oo - nie ma idealnego rozwi?zania.

Ja odniosłem wrażenie, że "Skuter" to głównie zbiór oficjalnych informacji uzyskanych od biur prasowych importerów + jeden prawdziwy test autorstwa Mariusza, z kolei "|wiat skuterów", zdaje się trzeci w historii, jest głównie zestawieniem przeredagowanych testów robionych dla |M przez Jacka.

Cieszy mnie jednak, że co? się w temacie dzieje, bo im więcej ?wiadomej prasy na temat motocykli i motocylizmu, tworzonej przez ludzi zwi?zanych z tematem, tym mniej miejsca dla szczekania o dawcach nerek i innych głupotach.

Opublikowano

Witam !piwko

Cieszymi się, że ukazało sie nowe pisemko po?więcone w cało?ci skuterom. I fajnie !scooter . Tylko ...

Przed chwilk? poszedłem do kiosku po |wiat Motocykli, a wróciłem z rzeczonym tytułem i |wiatem Skuterów nr 1/2008!  Wygl?da na nowy miesięcznik...
Dzięki, muszę poszukać informacji na temat tego miesięcznika...

Tylko sk?d przekonanie, że jest to miesięcznik? !scooter I, że będzie się ukazywał cyklicznie? Skuter to zdeklarował i dał możliwo?ć prenumeraty !scooter.

Nie znalazłem w |wiecie Skuterów 1/2008 informacji czy jest to miesięcznik, kwartalnik czy wydanie specjalne. Jest, pojawił się. A co dalej to zobaczymy.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dokladnie, nr.1 pojawil sie w kwietniu, a kiedy ukaze sie nr.2 !scooter ?

Opublikowano

Z tego, co się orientuję, to |wiat Skuterów, tak jak poprzednie |wiaty Skuterów nie jest miesięcznikiem, ale nieregularnie ukazuj?cym się numerem specjalnym |wiata Motocykli po?więconym w cało?ci skuterom. Może trudno się w tym zorientować osobom, które po raz pierwszy zetknęły się ze |wiatem Skuterów, ale to naprawdę jest już 3 wydanie. Nr 1/2008 ?wiadczy być może o tym, że pojawi się jeszcze 2/2008, ale na więcej raczej nie ma co liczyć.

Opublikowano

- |wiat Skuterów już kiedy? był, więc powitanie powtórne???

Hmmm... pierwszy numer w 2002 roku. To jakby nie patrzeć 6 lat przerwy... my?le, że wiele osób nie musi wiedzieć, że taki periodyk miał już kiedy? swoj? premierę.

- Gdy był tworzony zgin?ł w wypadku w RPA Red. Nacz. , więc......(dotyczy powitania)

Tak wiemy. Jest to co najmniej smutne ale jednocze?nie nie stanowi wytłumaczenia.

Jak wspomniano 80% skuterzystów to 50-tki. Oni często gęsto nie ?ledz? na bież?co wydarzeń

-  w stopce wyraĽnie nazwiska s? podane, więc wystarczy przeczytać, z reszt? to skutery s? tu bohaterem prezentacji, a nie autorzy.

Czyli rozumiem, że jak spodoba/niespodoba mi się czyj? tekst to nie mogę mu pogratulować dobrej/skaszanionej roboty tylko napisać do anonima a już Wy będziecie wiedzieć?

- Zaliczenie jaki pojazd nadaje się do dalekich podróży i co to s? podróże dalekie jest tylko i wył?cznie subiektywn? opini? danej osoby która podróżowała, a nie nakazem, że tak ma być dla innych podróżuj?cych, Artix nie wqu...się, spokojnie, będzie ciekawiej.

Ja rozumiem, że trzeba być subiektywnym, ale jako? jakbym przeczytał, że Honda Deuville to nie motocykl do turystyki to miałbym powiedzmy mieszane uczucia.

Panowie malkontenci, mniej emocji, robi się pogoda do jazdy, a nie do narzekania, więc jeĽdzić!!!!

JeĽdzimy jeĽdzimy a narzekanie czytelników to najlepszy sposób na poprawę jako?ci gazety.

Osobi?cie dopiero nabyłem |wiat Skuterów czytać będę go w drodze do Danii :D

I dopiero po przeczytaniu wyrażę opinię o gazecie.

Jak to się mawia. Nie ocenia się ksi?żki po okładce!

I Skuter i |wiat Skuterów s? dla większo?ci skuterzystów nowo?ci?.

Pierwsze numery nigdy nie s? idealne. Ale idealno?ć nabiera się z czasem.

Teraz czekam niecierpliwie na majowo-czerwcowy numer Skutera i nie ukrywam, że

na słowa krytyki pod jego kontem. Czemu? Moja słodka tajemnica :D

Pozdrawiam i życzę bardziej spokojnego przyjmowania słów krytyki!

Opublikowano
Panowie mak i Macq (pisownia oryginalna) widać, że jedno?ladami to od niedawna,

Po czym wnosisz?

a z pisemkami polskojęzycznymi o jedno?ladach raczej na pewno.

Widzę że lubisz osobiste wycieczki nie maj?ce nic wspólnego z poruszanym tematem. Więc oznajmniam Ci że mam bogat? kolekcję polskojęzycznych i obcojęzycznych pism o jedno?ladach pocz?wszy od 1996 roku.

|wiat Skuterów już kiedy? był, więc powitanie powtórne???

Ja za każdym razem jak widzę s?siada mówię mu dzień dobry. To taka chyba kultura i obyczaj.

Gdy był tworzony zgin?ł w wypadku w RPA Red. Nacz. , więc......(dotyczy powitania)

więc.. jest jeszcze sekretarz redakcji lub inni redaktorzy.

w stopce wyraĽnie nazwiska s? podane, więc wystarczy przeczytać, z reszt? to skutery s? tu bohaterem prezentacji, a nie autorzy.

Zgodnie ze stopk? pismo redaguj? dwie osoby. Nie zachwyca ten pluralizm spojrzeń na ?wiat skuterów. Co do autorów to dobrze wiedzieć kto napisał jaki tekst. Brakuje w stopce Jacka Gadomskiego który jest w redakcji głównym recenzentem skuterów.

Uważam że jest na co narzekać bo o ile braki edytorskie to problem techniczny i mało istotny o tyle jako?ć merytoryczna tekstów to już oznaka lekceważenia czytelnika.

Mam mał? wiedzę na temat skuterów a jednak pismo wydawało mi się zbiorem truizmów.

Opublikowano

Hmmm, cóż w sobotę (dopiero w trzecim czy czwartym odwiedzonym punkcie prasowym) udało mi się nabyć gazetkę. Po lekturze, a raczej dokładnym obejrzeniu (bo nie ma czego czytać - 45 min. na przeczytanie wszystkich tekstów to niezbyt powalaj?ce), muszę przyznać, że laury należ? się "Skuterowi".

pozdrawiam,

Opublikowano

hmm...

zaraz mnie pojada za brak pj - jak nic

Kupilem obydwa pisma, nad jednym i drugim siedzialem sporo czasu jednak mimo moze ciekawszej okladki Swiat skuterow wydal mi sie jakis ... pusty???

Tzn na pare rzeczy rzucilem okiem, cprzeczytalem w pelni kilka art i... koniec pisemka!

W Skuterze mimo wszystko poswiecilem wiecej czasu na CZYTANIE a mniej na ogladanie, mimo tego ze uwazam ze bylo za duzo o Vespach - przeczytalem z ciekawoscia, t SM raczej tylko poczytalem ( z zaciekawieniem) i przezucilem reszte bez wiekszych emocji.

Mam nieodparte wrazenie ze REAKTYWACJA SM to zwykla KOMERCJA oj, przepraszam - odpowiedz na magazyn Skuter...

Tak czy siak JA bardzo sie ciesze ze mamy 2 pisemka czysto skuterowe, ktore ZAPEWNE ZROBIA WSZYSTKO zeby zdobyc nas - KLIENTOW!!!

Zycze wytrwalosci w boju redakcjom obu pism!!!

!scooter ;);)

Opublikowano

Mam nieodparte wrazenie ze REAKTYWACJA SM to zwykla KOMERCJA oj, przepraszam - odpowiedz na magazyn Skuter...

Mnie się wydaje że Agora cały czas sonduje tym pismem rynek. Czekaj? zapewne do momentu aż nakład sprzeda się w takich ilo?ciach żeby księgowi mogli powiedzieć "ruszamy z osobnym pismem".

Nie wydaje mi się żeby to była odpowiedĽ na skuter bo jak było mówione wcze?niej wydanie specjalne |S pojawiał się już w przeszło?ci.

Moim zdaniem grupa skuterowców w większo?ci nie jest scalona ani nastawiona pasjonacko. Tematyka ogólnoskuterowa ich mało interesuje a wiadomo?ci techniczne zbieraj? drog? pantoflow? lub via internet a nie poprzez fachowe czasopisma.

Przyszło?ć jednak widzę w "Skuterze". Braki kadrowe w redakcji oraz niedoróbki edytorskie wieku dziecięcego w końcu znikn? a pismo o ile dotrwa będzie już tylko lepsze.

• Klubowicze
Opublikowano

Nabyłem - poczytałem - obejrzałem

Moim zdaniem jest to okazjonalny dodatek do |wiata motocykli - i raczej nie wynika z żadnych info zawartych - bardziej z ich braku - w tym pisemku aby było ono wydawane cyklicznie.

Pozdrówko!

• Sympatycy
Opublikowano

Nabyłem przejrzałem i poczytałem.

Dobrze że pozycja się ukazała, choć pewien niedosyt powoduj? tak bardzo skondesowane prezentacje skuterów, które wcze?niej można było przeczytać w |wiecie Motocykli, szkoda też że niektóre prezentacje s? lekko nieaktualne jak np. opis Xcitinga.

Generalnie "|wiat Skuterów" jest w porz?dku jak na pismo adresowane do użytkowników skuterów, którzy nie musz? już szukać tego co ich interesuje w pismach typowo motocyklowych.

Moim sromnym zdaniem obydwa pisma tj. "Skuter" i "|wiat Skuterów" uzupełniaj? się, tym bardziej, że to ostanie jak się domy?lam, będzie się ukazywało okazjonalnie.