Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

majesty 125

Gość simionek

Pytanie

Opublikowano

witam! jestem szczesliwym posiadaczem yamahy majesty 125. niestety jestem rowniez zupelnie poczatkujacy i bede bardzo wdzieczny za odpowiedzi na moje pytania i pomoc w problemach :lol:

otoz moja maszynke kupilem niecaly rok temu, jezdzilem cale lato,jesien,troche zimy. zrobilem jakies 13000 km, wymienialem olej kilka razy, tak jak to jest zalecane.

pewnego ranka chcialem ja odpalic i uslyszalem jedynie "pstrykanie" wciskajac przycisk zaplonu. doszedlem jakos do tego, ze to (CHYBA) wina rozrzusznika, ponieważ jedna ze "szczotek"(chyba tak to sie nazywa) była przerwana.

i tu moje pytania: gdzie moge kupic takie szczotki??jakie to sa koszta?

co powinienem zrobic zeby odpowiednio przygotowac skuter do sezonu??

bardzo proszę o pomoc, bede niezmiernie wdzieczny!

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

jak się gdzie? wchodzi to pasuje się przywitać :lol:

• 0
Opublikowano
jak się gdzie? wchodzi to pasuje się przywitać :lol:

Gumi? :lol::lol:

może warto poczytać inne w?tki przywitanie kolegi, a nie whist:lol:

Kasia

• 0
Opublikowano

Stawiam na rozładowany akumulator lub tak jak piszesz uszkodzenie rozrusznika,ale przyczyn po zimie może być więcej :lol:

• 0
Opublikowano

Witka!

-jesli Ci cus pyka, to może to bys wina rozładowanego aku-a pyka taki przekaxniczek obok aku z dwoma bezpiecznikami-dzieje się tak kiedy za słaby pr?d rozruchu jest. @ najlepiej sprawdĽ wstawiajac inny aku i odpalajac, lub do klem swojego podłaczajac inny aku (nie pomienszaj biegunów :lol: ), lub przewody rozruchowe od jakiegos innego pojazdu.... :lol:

-jesli masz popekane szczotki, wyjm je uzyj google do wyszukania sklepu, b?dĽ poszperaj na allegro, b?dĽ to w sumie popierdułka-zapytasj w ASO, albo wyjm weĽ do kieszeni i odwiedĽ jaki? sklep i dopasuj od czegos innego-to wegiel, jak bed? inne wieksze to się podszlifuje :lol:

-co do przygotowania sprzetu do sezonu:-wymien olej, sprawdĽ luz zaworowy, a reszta to jak wyjdzie w praniu:) aha sprawdĽ czy nie siedzi za Toba jakas lalunia -jak siedzi to wio..... :lol:

• 0
Opublikowano

Panie Gumisiu przecież przywitałem się grzecznie !piwko

Bardzo dziekuję za odpowiedzi!

jutro poszukam tych szczotek i mam nadzieje ze to wszystko jesli chodzi o usterki.

to raczej nie jest wina akumulatora, poniewaz podlaczalem 2 inne i działo sie to samo czyli...pstrykało whist

Kick, poczytałem Twoj temat o problemach z Majesty i postanowilem tez pokrecic troche w swojej Slicznotce. chciałbym sprawdzic stan rolek ale do konca nie wiem jak sie do nich dostac :lol: !tut

a no i jeszcze jedna sprawa, nie zmieniałem ani razu oleju (płynu?) w przekładni. wyczytałem gdzies na forum, ze powinno to sie robic tez stosunkowo czesto wiec postanowiłem to zrobic tylko ze.... nie mam pojecia jak !NOT

prosze pomóżcie !tut

• 0
Opublikowano
Panie Gumisiu przecież przywitałem się grzeczni

zwracam honor !tut

jak pisałem tego posta to przy profilu była ilo?ć postów 1 i tym się zasugerowałem.

sorki !tut

pozdrawiam

• 0
Opublikowano

Zdaje się że posty pisane w dziale "serdeczno?ci" nie nabijaj? licznika !V

• 0
Gość twardy-99
Opublikowano

Witam podobnie jak koledzy my?lę że: albo akumulator albo szczotki w rozruszniku. Pozdrawiam

• 0
Opublikowano

a czy wie kto? sk?d moge wziac nowe szczotki?? byłem w larsonie i tam nie maja.. !OK

• 0
Opublikowano
a czy wie kto? sk?d moge wziac nowe szczotki?? byłem w larsonie  i tam nie maja..  :D

Nie byłe? zapewne w żadnym warsztacie który zajmuje się regeneracj? rozruszników.

Nie byłe? również w żadnym serwisie AGD.

W 3mie?cie jest tego typu miejsc przynajmniej kilka dzieci?t. :)

• 0
Opublikowano

hi!

szczotki wyjm i zanies do sklepu motocyklowego, lub AGD, lub warsztatu samochodowego-elektr. -dopasujesz cos-np. chyba od MZT-ki powinny byc podobne, albo zajrzyj do odkurzacza czy domowego mixera :D odkurzac ciagle nie trzeba, a jeĽdzic to już mus :)

i mozesz też uzyc magicznej wyszukiwarki www.google.pl -ponoć potrafi wyczarowac wiele ważnych informacji, np. jak sklep internetowy posiadajacy takie szczotki-podejrzewam że przesyłka od 5-8pln Cię nie zrujnuje, a ceny sklepów netowych sa najlepsze :D

• 0
Opublikowano

mam kolejny problem !scooter gdy skuter rozpedza sie do ok 100 km/h

musze jechac na polowie manetki bo jak tylko dodam wiecej gazu to strasznie szarpie.

czego to moze byc wina?? wymienilem miesiac temu rolki, pasek jest chyba ok..

moze sprzeglo albo gaznik?

prosze szybko o pomoc. piekna pogoda za oknem a ja nie moge wykorzystac mozliwosci mojej Majki whist(

• 0
Opublikowano

hi!

kolego musisz postarac sie opisac jako? bliżej "o co kaman"?

Co Ci szarpie?:-silnik sie dusi? gaxnik Ci kicha? ?

-rolki maj? wpływ na predko?c max. i na przyspieszenie: małe rolki=wiekszy zryw, mniejsza Vmax-większe rolki, analogicznie odwrotnie... ale wpływu na szarpanie nie maj?....

@Pasek, a raczej jego zuzycie poznasz bez rozbierania tak: ruszasz z miejsca i od razu dajesz manetke na maxa (b?dĽ np. starasz się ruszyć pod wzniesienie gwałtownie daj?c gazu z miejsca)-jesli wtedy na starcie co? zapiszczy, cos zawyje, a przyspieszenie nie ma -to moze być ?lizgajacy się pasek z racji zuzycia, b?dĽ zabrudzenia-ale jak juz osiagniesz np. z 40km/h i dalej przyspieszasz to pasek mniej jest narażony na tarcie.

Sprzegło.... hmmm no nie wiem, ale też moim zdaniem najbardziej jest obci?zone przy starcie, potem juz mniej.... -najlepiej odkręć, obejrz-sprawdĽ grubo?c okładzin.

Bez przyblizenia tematu nic nie wywróżę, postaraj sie zdiagnozowac :ostrym startem, sprawdzeniem grubo?ci sprzegła i paska (potem umyj pasek, gładzie WARIATORA i sprzegło płynem do szyb ODTŁU|Ć), -nie bój się rozkrecać, nic nie popsujesz, a mozesz zapobiec jakiemus zblizajacemu powaznemu defektowi.

No i mozesz tez postawic skuter na stopke centaln?, odpalić i dawac gazu-może co? zobaczysz...?

daj znac co i jak:)

p.s. wlej ?wieże paliwko, przeczy?c filterek-pozdrawiam !YES

• 0
Gość simionek
Opublikowano

no to tak,

pasek jest ok sprzeglo na moje oko tez!

wina lezy chyba w tym ze jakis czas temu pogrzebalem troche w gazniku bo "bylem ciekawy" !happybth myslicie ze zle ustawilem iglice albo cos w tym stylu?

wszystko przemawia za tym ze gdy wskocze na wyzsze obroty i Majka rozkreci sie do 80 km/h to gaznik sie zalewa. wydaje mi sie tez ze zaczela palic wiecej

dam rade sam wyregulowac gaznik?

pozdrawiam !OKK