Skocz do zawartości
Forum Burgmania

A na automat

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Babilon
Opublikowano

Hejka

Do tej pory jeĽdziłem na 50-tkach, teraz przyszła pora na max'a no i oczywi?cie pojawił się jednocze?nie temat prawa jazdy kat. A. I tu pojawił się problem, ponieważ ezgamin generalnie zdaje się na motocyklu.. a takowego nie posiadam i nie zamierzam. Słyszałem, że istnieje możliwo?ć zdawania na kat A ze skrzyni? automatyczn? ale nikt ze znanych mi osób dokładnie nie potrafi udzielić mi konkretnych informacji na ten temat. Może kto? s Burgmaniaków podpowie mi co? w tej kwestii? !scooter

Opublikowano

...oczywi?cie WORD-y nie posiadaj? skuterów do egzaminów (jak ja zdawałem to nie słyszałem aby gdzie? był taki pojazd).

Ale można "przeegzaminować" się na swoim.

Warunki jakie powinien spełnic skuter:

-osi?ganie prędko?ci pow. 100km/h -potwierdzone wyci?giem z homologacji (przy nowym skuterku nie ma problemu, przy używanym trochę trzeba sie postarać o taki wyci?g)

- pojemno?c min.120cm3

- zamontowana z tyłu skuterka tabliczka "L" -odblaskowa !

- preprowadzenie badania technicznego uprawniajacego do nauki jazdy (rozchodzi się oczywiscie tylko o papierek i wpłatę kasy ok. 100zł)

- potwierdzenie uprawnień w Urzędzie Komunikacji w dowodzie rejestracyjnym -bezpłatne, jak do tej pory ???

Posiadam prawko A z wpisem "78" co oznacza wła?nie uprawnienia do kierowania motocyklami z automatyczna skrzyni? biegów.

Egzamin na własnym skuterku to tylko formalno?ć.

Żadnych stresów, ...no bo kto zna najlepiej swój sprzęt jak nie wła?ciciel.

Za garażami mam plac z "nauk? jazdy".

Wracaj?c z krótkich wycieczek skuterowych (jeszcze przed egzaminem) zaliczałem każdorazowo "ósemki", które opanowałem w sposób wręcz perfekcyjny.

(Polecam poszukanie sobie takiego placu gdy jest bardzo blisko, jesli nie ma takiego mozna narysowac sobie taka "ósemkę" na jakims placu, boisku, ?lepej nieuczęszczanej i pustej drodze.)

Podjazd pod górkę, heee, hee ...na automacie ...?miech !!!

Awaryjne hamowanie też można poćwiczyć do pefekcyjno?ci.

Jazda przez miasto ...15 -20 minut, znowu ?miech jak sie ma prawko kilkana?cie lat.

A dla "zielonych" też to nie jest problem, przeciez trasa egzaminacyjna (na kat.A) jest stała i do wgladu w WORD-ach.

Egzamin był dla mnie tylko przyjemno?ci? i na dodatek ...imieninowym prezentem.

Byłem drug? osob?, w Poznaniu która zaliczyła tak? formę egzaminu na własnym skuterku i jeszcze wtedy nie trzeba było robić badań technicznych potwierdzonych w dowodzie ...taki był bałagan i niedoinformowanie w WORD-ach. I dlatego nie mam żadnej dodatkowej piecz?tki w dowodzie za te 100zł...

Pewnie znajdzie się parę osób, które odradzi egzaminu na prawo jazdy kat.A-78.

Powiem szczerze: polecam. Lepiej mieć A-78 niż wcale nie mieć, a jeĽdzic jakby nigdy nic...

Mam skuter (tzn. automat) i bedę miał w przyszło?ci z jednosladów tylko skuter.

Więc po co mi uprawnienia na sprzęgło i jakie? tam ...biegi itp.

• Sympatycy
Opublikowano

Zastanawiam się jaki może być sens załatwiania tylu formalno?ci tylko po to żeby mieć ułomne prawo jazdy kat. A ;)

-osi?ganie prędko?ci pow. 100km/h -potwierdzone wyci?giem z homologacji (przy nowym skuterku nie ma problemu, przy używanym trochę trzeba sie postarać o taki wyci?g)

- pojemno?c min.120cm3

- zamontowana z tyłu skuterka tabliczka "L" -odblaskowa !

- preprowadzenie badania technicznego uprawniajacego do nauki jazdy (rozchodzi się oczywiscie tylko o papierek i wpłatę kasy ok. 100zł)

- potwierdzenie uprawnień w Urzędzie Komunikacji w dowodzie rejestracyjnym -bezpłatne, jak do tej pory ???

!scooter MASAKRA JAKA| PANOWIE TO JEST !YES

Babilon - jeste? chłopak w sile wieku !tut sk?d możesz wiedzieć, że za dwa, trzy pięć lat nie zapragniesz mieć motocykla - choćby na próbę.

Co do egzaminu - nie wiem czy zdawałem kiedykolwiek łatwiejszy egzamin niż praktyczny na kat. A (no może egz. na Harcerza)

Jestem absolutnie pewien, że mniejsz? ilo?ci? roboty jest nauczyć się operować lew? ręk? i lew? nog? w stopniu wystarczaj?cym do zdania egzaminu niż załatwić tę masę biurokratycznego bełkotu. Wielu kolegów z klubu jest po egzaminie i z obrzydzeniem wspomina jazdę biegówk? - ale powiadaj?, że tylko krowa nie zmienia zdania !tut

Oczywi?cie wart pochwały jest fakt, że masz ?wiadomo?ć i zamierzasz zrobić "A" jakie by ono nie było.

Opublikowano

Oj nie straszcie tak !tut ja wła?nie się zapisałem na A, kiedy? jeżdziłem (jak byłem piękny i młody) na biegowcach i mam nadzieję że z tym jest jak z jazd? na rowerze :):P:P nigdy się nie zapomina !YES ;)

Powiem Ci Babilon że dawaj na biegówce normalnie i nie będziesz miał żadnych wpisów dodatkowych, ja kiedy? zawsze się upierałem że tylko motor i nic więcej.. a tutaj proszę, po latach jednak !scooter ... !tut (zanych biegów, ten luksus, wygoda... hi hi

Ale pamiętaj że wybór należy tylko do Ciebie !YES

Opublikowano

No i czy taki Burgman 650 z możliwo?ci? ręcznej zmiany biegów, nadal podchodzi pod wpis "78" ?

• Sympatycy
Opublikowano
No i czy taki Burgman 650 z możliwo?ci? ręcznej zmiany biegów, nadal podchodzi pod wpis "78" ?

Po co dzielić włos na czworo. Czy samochód ze skrzyni? automatyczn? w wersji z tiptronikiem jest automatem? - oczywi?cie jest.

Slavequs - jak odpowiadasz na posty to dobrze jest jak odpowiedĽ wnosi co? do tematu !scooter

Opublikowano

Kolego, zazwyczaj nie pytam, jeżeli znam odpowiedĽ, chyba że retorycznie.

Dziękuję za u?wiadomienie mnie w temacie.

Pozdrawiam.

P.S. Babilon zdawaj na "normalnym" motocyklu, szczególnie że nowe Hondy prowadzi się bardzo łatwo. Poza tym nie wiesz, czy nie zmieni? Ci się preferencje i nie zapragniesz jedno?ladu z biegami. No i patrz?c na to, co się dzieje w ?wiecie skuterów (wy?cig pojemno?ci, zacieranie się różnic pomiędzy motocyklem turystycznym, a maxiskuterem), to niewykluczone, że w przysżło?ci skutery będ? oferowane w wersjach z manualnym wyborem przełożeń. Ale może to tylko moje wyobrażenia i proszę mnie nie karać za OT. !scooter

Opublikowano

Oczywi?cie dla tych, którzy się wahaj? czy bed? może jeĽdzic biegowcami czy nie, podstawa to egzamin na "A" i to bez żdnych ograniczeń.

Ja wybrałem takie ograniczenie ale ne ze względu na to, że nie lubię biegów czy sprzęgła, oczywi?cienie sprawiało mi to żadnych trudno?ci :P , ...ja nie lubię motocykli czyt. ?cigaczy, czoperów i itd. itp.

Preferuję nadwozie typu: SKUTER bo tylko takie mi się podoba !!! A skutery s? w praktycznie w 100% "automatami". !scooter B);)

I druga sprawa to okres w którym zdawałem na prawko:

-poszedłem na kurs na żywioł, jazdy: hmm, z cztery godzinki na placu, i ze trzy wyjazdy na miasto i koniec kursu...

Kurs skończyłem ok. 20 grudnia, egzamin teoretyczny zdany bezbłędnie 5 stycznia, a egzamin praktyczny miał być 20 lutego . :P ,..ale spadło 10cm ?niegu tego dnia !tut i egzamin przełożyć mi mieli na dzień następny ...więc przełożyli na :) ...10 kwietnia. !tut

No i się wkurzyłem !YES !YES ...4 miesi?ce bez jedno?ladu :) !!! nie było możliwo?ci pocwiczyć żadnym jedno?ladem a miałem kupiony skuterek (stał zapłacony już w salonie), od razu zamieniłem egzamin z "A" na "A-78" i w tym czasie poćwiczyłem i perfekcyjnie wyczułem swojego (wtedy) Daelimka S2-125.

I tak my?lę, że je?li kto? ma trudno?ci z nauk? jazdy, to ogromnym ułatwieniem jest egzamin na własnym skuterku -bezstresowy :):P . Warto to rozpropagować aby nie trzeba było jeĽdzić bez prawka!

Pozdrwiam, życzę wzszystkim szerokiej drogi, a nowym miło?nikom jedno?ladów bezstresowych egzaminów ;)

i jeszcze co? tutaj:

http://www.skuterowa.com/phpBB2/viewtopic.php?p=143#143

• Administrator
Opublikowano

O jeszcze Ravenka zdawala na A "ułomne" jak na nazwal to Kisiel !YES . Przepraszam ale strasznie rozbawilo mnie to stwierdzenie i nie ma na celu wysmiewania.

Wracajac do tematu, jako ze jestem czlowiekiem leniwym to wolalbym nauczyc sie zmieniac biegi niz przechodzic urzedy w celu zebarania odpowiedniej liczby stempli. Biegowce nie sa takie straszne i jazda nimi jest naprawde naturalne tak jak zmiana biegow w aucie. Poprostu nikt sie nie zastanawia kiedy wcisnac sprzeglo i kiedy zmienic bieg.

Obecnie zreszta jest trend do ulatwien, vide FJR ktora nie ma sprzegla ale skuterem nie jest, czy AN650 majacy biegi - hmm no wlasnie czy jest to biegowiec, moim zdaniem nie.

• Klubowicze
Opublikowano

?więte słowa mo?ci panowie , pewnie że dla kogo? kto dopiero robi prawko to może być kłopot , ale dla osoby która miała juz wcze?niej doczynienia z pojazami mechanicznymi ,czy to motocykl czy samochód nie powinno być problemu po prostu się wsiada i już .jedyny problem jaki zauważyłem (na swojej osobie ) to moc pojazdu . zabawa z gazem między porsche a maluchem to spora różnica . ja osobi?cie na twoim miejscu niczego bym nie kombinawał tylko normalnie zdawał A. !YES

Opublikowano

Jak już robić kat. A to bez żadnych ograniczeń.

Ja nigdy wcze?niej nie jeĽdziłam motocyklem, pierwszy raz „dosiadłam” takowego na kursie ... potem egzamin zdany be żadnego problemu.

Biegowiec to nic strasznego , nie sprawiało mi to trudno?ci w samochodzie tak i na motocyklu ...

Ja polecam zdecydowanie A bez ograniczeń ... w sumie to nigdy nie wiesz co ci życie przyniesie i na jaki pojazd nabierzesz ochoty za parę lat ...

Opublikowano

Na usta samo przychodzi stare powiedzenie: "Pan szofer, czy tylko na Fordzie?".

Szczególnie, że owszem dzisiejsze skutery to automaty, ale te od których się wszystko zaczęło z automatycznymi przekładniami nie miały nic wspólnego.

Zreszt? mam nadzieję, że w nowszych konstrukcjach na dobre powróci możliwo?ć wyboru przełożenia, a czy wybierać je będziemy guzikiem, suwakiem, czy nożn? dĽwigni?, to już tylko sprawa rozwi?zania technicznego.

Opublikowano

A poza tym wszystkim...

Mnie po prostu łatwiej i to o wiele było kęcić ósemki na lekkim motocyklu 250 niż na mojej wtedy K1. Mniejsza baza robi swoje.

Opublikowano

Ta CBF 250 co się w Wawie ?miga na L-kach to całkiem przyjemne moto. Nawet niezbyt wyro?nięci po jeĽdzie na innym moto czuj? się na tym jak na psie :lol:

A tak btw egzaminy praktyczne kat. A na odlewniczej ruszaj? od 10 marca :lol:

Gość Babilon
Opublikowano

heh

To nie tak nie kreci mnie wyscig pojemno?ci. Jak bede chcial sie przejechac szybciej wsiade w moje piekne i bezpieczne autko z silnikiem 2.2 z klima i poduszkami ... Motocykle owszem podoba mi się nawet, ale lubie na nie po prostu patrzec :lol: jednak kocham skutery. Na skuterach jezdze dopiero od kilku lat ale w garazu stoj? już 3 :lol: (códowne rozmnożenie czy jak ? :lol: ). Tak na poważnie to do?ć długo wahałem sie czy przesiadać się w ogóle na maxa, bo naprawdę rzadko jeżdżę gdzie? dalej ale wtedy wla?nie zaczyna brakować troche i mocy i komfortu. ;)

W każdym razie zdecydowalem ze będzie to A "ułomne" (dobreee ;) )

Kwestia tylko przej?cia wszystkich procedur ... od czego powinienem zacz?ć... ? w jaki sposób rejestrowac pojazd na L'kę ? I czy muszę znów zapisywać się na kursy? B mam od 11 lat :(

• Klubowicze
Opublikowano

O gustach się nie dyskutuje. A zależy kto co lubi i jak. Ja wiem, że zdania nie zmienię i nie będę jeĽdzić na biegowcu, bo nie lubię takiej chujni:P.

Je?li kto? jest tak jak ja na 100% przekonany (bez wahania), że zawsze będzie jeĽdzić automatem to czemu ma nie skorzystać z takiej możliwo?ci? A nazywanie tego "ułomnym" prawkiem jest zupełnie nie na miejscu. Bo zarówno kurs jak i egzamin jest taki sam jak dla "pełnego" A. Może zaraz zaczniemy się zastanawiać nad wyższo?ci? |wi?t Bożego Narodzenia od Wielkanocy???

Babilon, poczytaj ten w?tek, pozostałe w?tki podane w odno?nikach oraz użyj funkcji szukaj, a na pewno znajdziesz odpowiedz na pytanie jak to załatwić.

Dla ułatwienia powiem, że musisz zapisać się na kurs na kat. A.

Opublikowano
Kwestia tylko przej?cia wszystkich procedur ... od czego powinienem zacz?ć... ? w jaki sposób rejestrowac pojazd na L'kę ? I czy muszę znów zapisywać się na kursy? B mam od 11 lat :lol:

Po pierwsze musisz zapisać się za kurs, no i przedze wszystkim ...zapłacić, hee, hee, niemałe pieniadze.

Powiem szczerze, że nie uczęszczałem na wszystkie zajęcia teoretyczne, ...bo po co uczyć się znaków i innych tego typu "dupereli" skoro mam prawko od 15 lat i staram sie zawsze być "na bież?co" ze zmianami przepisów ruchu drogowego.

Po drugie trzeba podjechac skuterkiem (na którym chcesz robic egzamin) do stacji badań technicznych aby wypisali "?wistek" uprawniaj?cy do nauki jazdy na tym pojeĽdzie, ...stracisz ech, ...całe 5 minut (hee, he) i po tym z tym ?wistkiem jedziesz do Urzędu Komunikacji i wbijaj? Ci piecz?tkę do dowodu rejestracyjnego (twardego !) i tutaj osobny pokój, bez kolejek, i ....bez dodatkowych opłat. jak dobrze pójdzie drugie całe 5 minut. Oczywi?cie pojazd nie podlega jakim kolwiek przeróbkom aby takie pozwolenie uzyskać...

Kupujesz naklejkę "L" (ok.15x15cm) ważne odblaskow?! Na egzamin naklejasz na jaka? płytkę i mocujesz do błotnika pod/nad rejestrację.

Oczywi?cie jak bedziesz zapisywał sie na egzamin praktyczny to zaznaczyć musisz, że na kat.A z dopuszczeniem na automatyczn? skrzynię biegów. (A z wpisem 78).

Musisz posiadac skuter o poj.min. 120cm3, osiagaj?cy min.100km/h.

Potwierdzone wyciagiem z homologacji -przy nowym skuterku taki otrzymasz, przy używanym wymagaj od pierwszego wła?ciciela, lub postraj się o taki w urzędzie u rzeczoznawców motoryzacyjnych -maj? wszystkie wyciagi i w razie czego robi? wszelkie badania.

Ja i mój poprzednik nie musiałem robić takiego badania tecnicznego i wbijać pieczatkę do dowodu, bo wtedy jeszcze nie wiedzieli w WORD-ach, że tak trzeba robić, ...no i upiekło mi się z zapłat? chyba ok. 90zł. ...Ale już po nas tak to wygladało.

Jedziesz na egzamin, najlepiej z kim? z uprawnieniami, przykręcasz tabliczkę "L" i bez stresu zdajesz... koniec.

Ja pojechałem sam, ...ale oczywi?cie nie polecam.

Oczywi?cie jak się czujesz na siłach rób na biegowcach, jak nie chcesz też żaden problem.

Ja tak zdawałem jako drugi, byli też jeszcze chętni i po mnie .I jakos nie przeszkadza mi ten wpis 78, a tym bardziej nie ciagnie mnie do biegowców.

I nie przerażaj się, załatwić te smieszne formalno?ci to żaden problem ...i czasu też nie stracisz wiele.

Mam nadzieje, że jako nieliczny wszystko Ci wystarczajaco wytłumaczyłem.

Polecam oczywi?cie poćwiczenie wcze?niej na swoim skuterku cwiczeń na egzamin ...no i poczytaj o zmianach w przepisach, było ich trochę :lol: !!!

(Tym 11 latom to za bardzo nie ufaj! Bo jeszcze nie zauwazyłem od roku aby kto? chociażby zatrzymał się na "zielonej strzałce !!! TAK, TAK !!!, albo stał jako pierwszy przed przejazdem kolejowym z właczonymi swiatłami, -no to może tylko kilku, itp. itd...)

Pozdrawiam.

• Sympatycy
Opublikowano
nazywanie tego "ułomnym" prawkiem jest zupełnie nie na miejscu. Bo zarówno kurs jak i egzamin jest taki sam jak dla "pełnego"

I tu wła?nie dochodzimy do sedna ..... Egzamin niby taki sam a uprawnienie jakie? "ułomne" (będę się upierał przy tym okre?leniu). Gdzie tu interes? :lol:

Może zaraz zaczniemy się zastanawiać nad wyższo?ci? |wi?t Bożego Narodzenia od Wielkanocy???

A ja nie muszę :lol: zdecydowanie wolę ?więta Bożego Narodzenia :lol:

A poza tym wszystkim...

Mnie po prostu łatwiej i to o wiele było kęcić ósemki na lekkim motocyklu 250 niż na mojej wtedy K1. Mniejsza baza robi swoje.

Tys prowda ;)

OT

Jest jeszcze takie prawo jazdy C1 na ciężarówki do 7,5 t DMC równie paranoiczny wymysł ;)

Opublikowano

Witam :lol:

Czy czasem nie jest tak koledzy, że je?li kandydat czuje się na siłach to wcale nie musi zapisywać się na kurs? Tylko na egzamin teoretyczny i odpowiedni praktyczny :lol: ? Dotyczy to osób, które już maj? jakie? lub miały uprawnienia.

Nawet je?li kandydat ma uprawnienia to i tak musi zdać, jednak niestety :lol: , cały egzamin. Zarówno teoretyczny jak i (głównie dla niego) praktyczny na danym rodzaju ?rodka lokomocji. Wspomniał o tym tylko Misiek:

...egzamin teoretyczny zdany bezbłędnie...
. Wspominam o tym, gdyż w razie (nie chcę krakać i odpukać w niemalowane ...) niezdania czę?ci teoretycznej traci się dotychczasowe uprawnienia!! ;)

Dlatego jednak warto skorzystać z kursu, choć nie jest to obligatoryjne.

A poza tym, przepisy o ruchu drogowym, jednak się przez te kilka czy kilkana?cie lat zmieniły.

Jeden egzamin teoretyczny jest tylko wówczas, gdy w tym samym czasie (lub w okresie chyba miesi?ca) zdajemy na kat B i jednocze?nie np. A.

Pozdrawiam i życze powodzenia ;)

Gość Babilon
Opublikowano

MISIEK wielkie dzieki :lol: jestes wielki

Opublikowano

Kurcze blade... czytam to co napisał Kisiel i mam ochotę napisać (jak kolwiek to zabrzmi), że w "Twojej buzi obraca się mój język"... ;)

W 100% popieram to co napisał Kisiel... !OK

Faktycznie, robienie "niepełnego" prawa jazdy to... porażka... !NOT

Kiedy? jak zobaczyłem Smarta stwierdziłem, że takim gównem NIGDY nie bedę jeĽdził... :lol: hm... ;)

Kiedy? mówiłem, że duży samochód osobowy to wielka porażka... że NIGDY takiego auta nie kupię... :( hm... :(

Kiedy? po wypadku motocyklowym mówiłem sobie, że NIGDY nie wsi?dę na motocykl... :) hm... :lol:

itd...

A dzisiaj mam takie motto:

NIGDY NIE MÓW NIGDY!!!!!!

Babilon - moja rada :lol: - zrób "normalne" prawo jazdy kat. A :)

Opublikowano

Z kursu warto skorzystać z kilku względów.

O jednym wspomniał O'HARA:

przepisy o ruchu drogowym, jednak się przez te kilka czy kilkana?cie lat zmieniły

Drugi Bardzo Ważny Powód:

Nie ważne, czy znasz przepisy. Ważne, czy umiesz zdać egzamin Tego nauczysz się na kursie :lol:

A z przyczyn wymienionych przez paru kolegów: SZCZERZE POLECAM. Zrób normalne "A". Mniej fatygi i nie masz ograniczeń.

Pozdrówka

Opublikowano
Wspominam o tym, gdyż w razie (nie chcę krakać i odpukać w niemalowane ...) niezdania czę?ci teoretycznej traci się dotychczasowe uprawnienia!!  :lol:

co to za herezja ??

juz jakis czas temu ten mit został obalony i to przez kilka gazet, jak i programy radiowe.

co do kat A z ograniczeniami - jezeli tylko chcesz takie robic, to zachecam.

nie ma w tym nic nienormalnego i dziwnego. jak Cie najdzie kiedys ochota jazdy biegowcem, to zrobisz sobie pełn? kategorie ....

Opublikowano

Wydaje mi sie, ze lepiej "A na automat" niz zadnego :lol: . Ja sam nie wyobrazam sobie ograniczen w prowadzeniu jednosladow, bo doskonale pamietam czasy, kiedy przez 2 lata moglem jezdzic jedynie moto o max. mocy 34 KM.