Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupiłem nówkę z salonu i po 500km sprawdziłem ilość płynu chłodzącego , jest na min. ( kupując nie sprawdzałem ile było) teraz jeszcze przed pierwszym przeglądem chce dolać do maxa. Instrukcja mówi że płyn to Pro honda, w salonie powiedzieli że ma kolor niebieski , a u mnie jest zielony i co teraz mam  zrobić. Co prawda jeszcze nie kupiłem nowej butelki i nie widziałem jaki jest kolor , ale jeśli salon mówi prawdę co do koloru to nie rozumię czemu ja mam zielony. Na YouTube sprawdzałem jak mechanicy robią wymiany i tam też leci z układu zielony płyn. Nie wiem o co tu chodzi. I nie wiem co zrobić jak kupię oryginał i będzie koloru niebieskiego.

• Klubowicze
Opublikowano

Zajeć do hondy kupując u nich weś rachunek imienny to załatwia sprawę wrazie czego oraz pokaż różnice co oni na to  -może w odwrotnej kolejności

Opublikowano

Tak uczynię.

Opublikowano

W mojen forzie 125 nówce z salonu był płyn zielony.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

• Klubowicze
Opublikowano

Ja bym pojechał na ten pierwszy przegląd i dopilnował żeby sami uzupełnili ilość płynu. 

• Użytkownicy+
Opublikowano
17 godzin temu, granat110 napisał(a):

....w salonie powiedzieli że ma kolor niebieski .....

.....ale jeśli salon mówi prawdę co do koloru to nie rozumię czemu ja mam zielony.....

No właśnie. Sam sobie odpowiedziałeś. "Jeśli" 🙃 weź pod uwagę tak zwany "czynnik ludzk". Ktoś się pomylił. Jak to był facet to wiadomo że rozróżnia tylko 3 kolory 😁

18 godzin temu, granat110 napisał(a):

... co teraz mam  zrobić...

Kupić różowe okulary 🤣 kolor się zmieni 😁 a przede wszystkim nie szukać problemu na siłę.

Opublikowano

chyba jednak poczekam do pierwszego przeglądu i niech oni doleją do maxa. nie będę ryzykował.

Opublikowano

W hondzie płyn jest zielony, taki fluoro. A to że jest na min to normalne, nie przejmuj się. W fabryce wszystkiego dają jak najmniej. Poproś aby dolali na przeglądzie.

Opublikowano

W serwisie powiedzieli że można do tego zielonego dolać niebieskiego oczywiście fabrycznego z Hondy. Są ponoć kompatybilne.  Ale jakoś tak to dziwnie wszystko wygląda.

Opublikowano

Będziesz miał turkusowy i musiał z tym żyć. 😀

• Użytkownicy+
Opublikowano

@granat110 widzę że jesteś "dobry rocznik" jak wino 😜, ale chyba nie znasz wujka Google ? 🤔

Wyczytane na szybko i tak w skrócie:

z jednej strony: Kolor płynu do chłodnicy zależy wyłącznie od dodanego barwnika Autokult . Barwa nie określa dokładnego składu chemicznego, dlatego przy zakupie płynu lub dolewce kluczowe jest kierowanie się normą producenta pojazdu (np. G11, G12), a nie samym kolorem.

ale za to z drugiej strony: Choć producenci używają barwników dowolnie, w branży motoryzacyjnej utarł się pewien umowny podział:

Niebieski i zielony: Tradycyjne płyny chłodnicze (często w normie G11), oparte zazwyczaj na glikolu etylenowym.

Różowy i czerwony: Płyny bezkrzemianowe na bazie kwasów organicznych (np. G12, G12+), które oferują dłuższą żywotność.

Fioletowy i liliowy: Nowoczesne płyny w technologii hybrydowej lub lobrid (np. G12++, G13).

Osobiście spotkałeś się jeszcze z kolorem żółtym i pochodnym od żółtego 😀

Opublikowano
1 godzinę temu, EndriuBis napisał(a):

Osobiście spotkałeś się jeszcze z kolorem żółtym i pochodnym od żółtego 😀

K2  ma bezbarwny 😏

Opublikowano

Kiedyś życie było prostsze. Było Borygo i już.😄

• Sympatycy
Opublikowano
23 godziny temu, granat110 napisał(a):

W serwisie powiedzieli że można do tego zielonego dolać niebieskiego oczywiście fabrycznego z Hondy. Są ponoć kompatybilne.  Ale jakoś tak to dziwnie wszystko wygląda.

Kolego szukasz dziury w całym, kolor to kwestia barwnika i tyle @EndriuBis  Ci to wytłumaczył

Odpowiedz sobie na 2 pytania......

1. Czy będziesz w "mrozach Syberyjskich" jeździć na skuterze?

2 Czy zimą będziesz trzymać skuter na zewnątrz pod "płachtą"?

Jeśli obie odpowiedzi to "nie" to dolej 100ml wody ( destylowanej/demineralizowanej) i nie zaprzątał sobie głowy pierdołami, a ciesz się jazdą

Jedne "tak"..... dopilnuj żeby w serwisie Hondy dolali, ale jak znam życie powiedzą że jest ok, bo nie jest poniżej min

24 minuty temu, cezzar napisał(a):

Kiedyś życie było prostsze. Było Borygo i już.😄

Nie zapominaj o Petrygo 😁

Opublikowano
2 godziny temu, robert1973 napisał(a):

Czy będziesz w "mrozach Syberyjskich" jeździć na skuterze?

Akurat zimno to najmniejszy problem, ważniejsza jest temperatura wrzenia. 😏

Opublikowano

Za 300 km jadę na pierwszy przegląd , zobaczymy co doleją,  jak nic do doleję wody destylowanej jak radził  robert1973. ( zimuje w ciepłym garażu)

Opublikowano

Dla ułatwienia podpowiem, że przeźroczysty, to... płyn... hamulcowy... 😎

P.S. Swego czasu w autoryzowanej stacji pewnej dobrze znanej firmy samochodowej Koledze w ramach gwarancji do spryskiwacza dolali... płynu... chłodniczego. 

W końcu ASO, to ASO... 😎