Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Zontes 368g - model 2025

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, arturo-bb napisał(a):

Ja wszystko rozumiem co piszesz ( i pamiętam że robisz w "skrzydłach" - jeśli nie pokręciłem czegoś-więc na aerodynamice znasz się lepiej ode mnie )

Ale to nie rozwiązuje zagadki mojego pytania : czemu Ty masz problem a Ja nie. Ja twierdzę że skoro na tym samym sprzęcie ustawionym tak samo jednym urywa głowę a drugi ma spokój to problem jest w KIEROWCY a nie szybie i jej koncie ustawienia.

Nie pokręciłeś. Pracuję w lotnictwie więc coś tam o aerodynamice wiem .  Jeżdżę motorem w warunkach w których niektórym nie chciało by się nawet do auta wsiadać więc nie jest to kwestia wygodnictwa . Po prostu uważam że jak się coś projektuje to trzeba to robić tak żeby to było funkcjonalne i spełniało swoją rolę . Obaj mamy inny wzrost i jeździmy na innym sprzęcie więc zagadka dlaczego Ty masz dobrze, a ja nie na tym samym sprzęcie jest trochę nie potrzebna bo - odpowiedź wyżej w tym samym zdaniu. 

Żeby nie zaśmiecać tematu - Może na ADV nie masz tego problemu ale niestety są takie modele które ewidentnie mają problem z aerodynamiką i do póki nie pojeździsz na czymś takim to się nie przekonasz jakie to potrafi być na dłuższą metę denerwujące , a ludzie marudzą nie zawsze dlatego że są wygodni . 

• Użytkownicy
Opublikowano
20 godzin temu, Dendrolog napisał(a):

Był kiedyś taki samochód Skoda 1000 MB. Było mnóstwo wypadków, że po wyjeździe z lasu wiatr zdmuchiwał je z drogi. Miała ona silnik z tyłu. Wszyscy (szczególnie zimą) wrzucali do bagażnika (który był z przodu), np worek 50 kg ziemniaków.

No kolego w tych czasach to ziemniaków szkoda było wrzucać do bagażnika. Lecz tak skoda taka była i woziło się co kto miał ciężkiego. W moim przypadku był to skamieniały worek cementu. A znajomy woził pustaki 😂

Opublikowano

Nie od parady mówiło się, że symbol 1000MB oznaczało - tysiąc Małych Błędów... 😎

• Użytkownicy
Opublikowano
8 godzin temu, Jacekd napisał(a):

Może coś będą wiedzieć i pomogą. Z tego co tam różne miejsca w necie przeglądałem. To sporo ludzi w Europie ma ten kłopot. Że z update-m coś nie bangla. 

No niestety nic do tematu nie wniosę. Po pierwsze serwis nie chciał podjąć się programowania ze względu na to, że umówiłem się na ich koniec dniówki a jak mówili - z doświadczenia - zdarzało się przy Zontesie 703, że nagle  zrywało połączenie telefonu z motorem i trzeba było ponawiać próby kilkakrotnie. Sam ostąpiłem od tego, bo nie uśmiechało mi się - w razie co - wracać bez motoru.

Po drugie dystrybutor zaplanował szkolenie dealerów z programowania w czasie zimy - to liczą, że zdobędą większą wiedzę i dostaną odpowiedź na pytania, które już sami mają.

Opublikowano
17 godzin temu, Nazir napisał(a):

Po drugie dystrybutor zaplanował szkolenie dealerów z programowania w czasie zimy - to liczą, że zdobędą większą wiedzę i dostaną odpowiedź na pytania, które już sami mają.

Nie sądzę żeby to cokolwiek miało zmienić. W sensie te ichnie szkolenia.

My jako użytkownicy mamy po to aplikację, zakładamy konto przywiązane do konkretnego motorka, żeby takie rzeczy mogły być robione samodzielnie. Gdyby to miał robić serwis, producent by zapewne nie udostępnił takiej możliwości szerokiemu gronu w aplikacji.

U mnie nigdy nie zerwało się połączenie skuter - telefon. Jak "robił" się update, zarówno na telefonie widać jest postęp procesu, jaki i migały kierunkowskazy motorka. Zakańcza się to komunikatem w języku chińskim. Niestety nr aktualizacji ciągle pozostaje ten sam. 

No nic, może wydarzy się coś, że w tej kwestii jakaś poprawa nastąpi 🙂🙂.

Opublikowano
W dniu 16.10.2025 o 08:25, Jacekd napisał(a):

Uszanowanie Koledze z Trójmiasta...👋 btw. jakiś czas temu biały egzemplarz na Dąbrowie  widziałem (tablice miał gdańskie). 

Mój syn widział Ciebie (najprawdopodobniej) na Powstania Styczniowego, czyli niedaleko mojego domu. Mieszkam na Zegarkowie. Jakbyś kiedyś był w tej okolicy to wpadnij do mnie. Łatwo znaleźć, bo skuter jest widoczny z ulicy, jak i ten Peugeot Ekspert, który na zdjęciu jest za skuterem. Jako emeryt jestem prawie zawsze w domu.

• Użytkownicy
Opublikowano
6 godzin temu, Jacekd napisał(a):

Gdyby to miał robić serwis, producent by zapewne nie udostępnił takiej możliwości szerokiemu gronu w aplikacji.

Dzisiaj rozmawiałem z dealerem - co prawda w innej sprawie, ale poruszyłem ten temat, jasno i szczerze stwierdził, że nie pozwolą sobie na naukę na pojazdach klientów. Jak będą po tematycznym szkoleniu, to dopiero wtedy będą zmieniać oprogramowania. Teraz mają informację o właśnie takich problemach o których piszesz☝️

Co do  tematu "innej sprawy", to chodziły mi po głowie słowa po przeglądzie: następny przegląd na 5tyś km a nie po 5tyś km, a to jeszcze kolidowało z ustawionym interwałem, który zaczął odliczać mi czas do kolejnego przeglądu za prawie 3tyś km🤯🥳. Tak! znam ten tekst: "i czego ty tu nie rozumiesz"🥴 I jest jak pisałeś @Jacekd- książeczka serwisowa jedno harmonogram drugie a do tego w oprogramowaniu ... komputer trzecie🤪 Chińczyki dostarczyli nam atrakcji. Rozkładają nas na łopatki naszą dociekliwością i normami: Jak w Chinach tną przez skrzyżowania, po drogach jak chcą, kiedy chcą bez zasad - prawo dżungli i mają polewę jak my stoimy na skrzyżowaniu, bo nadjeżdża pojazd po "naszej prawej ręce"

Opublikowano
20 godzin temu, Nazir napisał(a):

książeczka serwisowa jedno harmonogram drugie a do tego w oprogramowaniu ... komputer trzecie🤪 Chińczyki dostarczyli nam atrakcji.

Widziałem na YT film, w którym hiszpańsko jezyczny gość, omawiał zamiany w modelu zontka na 2026 rok. I tam padła informacja, że ten interwał dla serwisu silnika zwiększyli z 4 do 5 tysięcy km. Ponoć przez naciski użytkowników. 😄😄😄.

Ciekawe czy to dotyczyć też będzie modeli starszych. Silnik został w takiej samej formie.

• Użytkownicy
Opublikowano
1 godzinę temu, Jacekd napisał(a):

I tam padła informacja, że ten interwał dla serwisu silnika zwiększyli z 4 do 5 tysięcy km.

O tym co piszesz wspominał dealer🥴 Na razie jest tylko spore zamieszanie. Dla mnie senon na Zontesa raczej dobiegł końca (w tych warunkach pogodowych większy komfort mam na burgmanie, więc mogę odpuścić) - mam obiecane od dealera, że po szkoleniu da znać co i jak.

Widzę @Jacekd, że należysz do tych zaciętych - zatem bardzo Ci kibicuję💪💪

Opublikowano

Noooo.... I proszę... jak to przy niedzieli... Trójmiejskie rumaki "zontesiaki".. zbiegły się.. prawie, że na łące 😂😂😂

1.thumb.jpg.8938a96056d1a5c767c7d3afda92046d.jpg

2.thumb.jpg.8c871927dab16ccb8ea290ae064b418d.jpg

Opublikowano

Dziś dopiero zrobiłem pierwszy test prędkości maksymalnej po 2-gim przeglądzie (z Gdyni do niemieckiej autostrady daleko). Wahała się między 145 do 155 km/h, czyli średnio 150 na prędkościomierzu. Oznacza to, że po odjęciu przekłamania prędkościomierza, maksymalna prędkość to 140 km/h. Wzrosła więc o 10 km/h, w stosunku do tej którą robiłem przed przeglądem. Może ten przegląd coś zmienił - odblokował, a może to skutek wymiany filtrów powietrza.

• Użytkownicy
Opublikowano
22 minuty temu, Jacekd napisał(a):

1.thumb.jpg.8938a96056d1a5c767c7d3afda92046d.jpg

Jak to jest? Niby podobne a jednak inne. Który to Twój @Jacekd , bo jeden ma naklejki tam gdzie drugi ich nie ma. Oba są kombinowane🤔

Opublikowano
5 minut temu, Nazir napisał(a):

Jak to jest? Niby podobne a jednak inne. Który to Twój @Jacekd , bo jeden ma naklejki tam gdzie drugi ich nie ma. Oba są kombinowane🤔

Mój ten po prawej, Lechowy po lewej (biały)... Mój po lotniczemu w szarościach 😁😁😁...

Opublikowano

Zainteresowanym polecam ten film. Gość też jest po drugim przeglądzie, tak jak ja, ale jest ode mnie bardziej pracowity i zrobił niezłą analizę, połączoną z porównaniem. Ma identyczne z moimi doświadczenia odnośnie używania trybów i zrobił takie same ustawienia zawieszenia. Jedno, czego nie rozumiem, to jego jazda stojąc na podestach. Jest się wtedy bardzo niestabilnym - tylko, jeżeli stoisz to tylko na dodatkowych podnóżkach.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Gratuluję zakupu. Aż na stronę producenta wszedłem poczytać. 

Sprzęt b. ciekawy,szczególnie większe koła przód 17 tył 14 cali. Ciekawe jak na gościa 191 cm by pasował.

Szerokości!!!

Opublikowano

Ładne tłumaczenia.  Np dolewanie powietrza.. Acha to samochód. Tak jest w 24 minucie.

Opublikowano
W dniu 30.10.2025 o 10:32, Kacpersky napisał(a):

Ciekawe jak na gościa 191 cm by pasował.

Moje nogi są takie długie, jak u przeciętnego faceta o wzroście 185 i jest ciasno. Można powiedzieć - zbyt ciasno. Gdy założyłem buty o grubszej podeszwie, to korzystanie z przednich platform było do tego stopnia niekomfortowe, że nie używałem ich wcale, nawet przy długich trasach. Gdzieś czytałem, że skuter BMW 400 (lub jego chiński odpowiednik) są najbardziej wygodne dla najwyższych. Może są jakieś akcesoryjne kanapy, które mogą rozwiązać ten problem. Osobiście nie śledziłem tego tematu. Może inni koledzy z tego forum wiedzą więcej na ten temat.

Opublikowano

Witam wszystkich  forumowiczów,

Posiadam Yamahę Tenere 700 (2023 r,) i mam 187 cm. wzrostu, z racji na bardzo duży problem z kolanem i endoprotezą w niedalekiej przyszłości, postanowiłem przesiąść się na Zontesa 368. Sprzęt wizualnie jest nawet fajny, ale jak sie do niego przymierzyłem to jest totalna porażka. Kąt zgięcia kolan zbliżony do pozycji na Teresie, dystans do kiery

bardzo bliski. o  wyprostowaniu nóg na dalszych podestach można zapomnieć bo blokują je zakończenia przy czubkach butów. Jeszcze jak by tego bałwana za dupą nie było to może...Mam jeszcze w opcji Syma Xadv 400 zobaczymy.

• Użytkownicy
Opublikowano

@ms2000  - nie ma co ukrywać, że miejsca na nogi to na Zonku raczej mało dla ludzi 180plus. Może przymierz się do xadv lub adv. Są głosy, że nawet na adv 350 jest jakby lepiej. Jak piszesz o tym "bałwanie za dupą" to powiem, że w dłuższej trasie właśnie z niego korzystam. Przesiadam się na niego - jest wyżej, nadal miękko a nogi mam przyjemnie wyprostowane. Ten sposób jednak odpada przy jeździe z plecaczkiem. Pozycja z nogami do tyłu na dodatkowych setach też jest dla mnie ok - ale przy edoprotezie raczej odpada.

Przymierz się do hondzi albo syma i daj znać jak to widzisz - powodzenia👍

Opublikowano
9 godzin temu, ms2000 napisał(a):

dystans do kiery

bardzo bliski. o  wyprostowaniu nóg na dalszych podestach można zapomnieć bo blokują je zakończenia przy czubkach butów. Jeszcze jak by tego bałwana za dupą nie było to może.

Kierownicę możesz odsunąć 25 mm do przodu w stosunku do ustawiania fabrycznego. Mi zrobiło to robotę.

Natomiast siedzisko zamierzam kupić u majfriendów .... taki egzemplarz 
https://a.aliexpress.com/_Ey3Tx7E i oddać do tapicera. Ten zadupek mi przeszkadza.😄😄

Opublikowano
W dniu 15.09.2025 o 19:50, Tomek 69 napisał(a):

Nie wiem jak w skuterze ale zontes 703 ma blokadę mocy która po dotarciu automatycznie się odblokowuje bodajże po przejechaniu 1000km

Zgadza się po 1000km troszkę odżył. Nie wierzyłem w prędkościomierz i założyłem jakiś z GPS wyświetlacz i odchyłka fabrycznego to przy 100km/h około 1-2km. Czyli nie kłamie. Ale po przekroczeniu 1000km jadąc z żoną, czyli ja 125kg żona 60kg z pustym kufrem, prędkość 130km/h bez problemowo. Pewnie nawet więcej by poszedł ale żona ;)

W dniu 13.10.2025 o 12:35, Jacekd napisał(a):

Posiedziałem na tyle długo, żeby wiedzieć, że miejsca wolałbym na kanapie ciut więcej (5-7 cm) mam 182 cm wzrostu. Trochę się do tego już przyzwyczaiłem, chociaż w planach mam ingerencję w tą kanapę, żeby jednak dupsko trochę odsunąć od kierownicy.

To załatwia temat.

20250812_181924(1).jpg

20250812_181939.jpg

Opublikowano
W dniu 14.10.2025 o 15:14, ryba1990 napisał(a):

Byłem dziś u dilera, mieli na stanie tylko czarnego ale pozwolił się przymierzyć. Siedzi się wygodnie i fajnie współgra kierownica.

Ogólne wrażenia bardzo dobre.

Ale gdy zapytałem o kolor zielony to mówił że mają wszystko wysprzedane i dopiero na wiosnę się pojawią. A ten czarny jest już zarezerwowany.

To jest spora szansa, że na moim siedziałeś ;) Jeżeli byłeś w Mielcu. Też chciałem zielonego. Ale jest czarny.

W dniu 15.10.2025 o 20:06, Dendrolog napisał(a):

Po prostu, od tego co masz na prędkościomierzu, trzeba odjąć 10 km/h, chiński poprawiacz satysfakcji (zgodny z przepisami, a nawet obowiązkowy, ale przesadny). Potwierdzam to, co piszą w opiniach, że 368g nie jest demonem prędkości. W pierwszym poście podałem przyczyny takiego stanu. Na autostradzie nie mogłem przekroczyć 130 km/h (140 na prędkościomierzu). Dobra, opływowa szyba nie powinna się brudzić. 

Sprawdzone GPS odchyłka przy 100km około 1-2km. Przy 130km/h również tak samo.

• Sympatycy
Opublikowano

Taki mały OT dotyczący "pomiarów" GPS... Panowie nie wiem czy jesteście świadomi ale, cywilne urządzenia GPS mają wprowadzoną "odchyłke 5-10m" żeby nie były wykorzystywane do niecnych celów...

Teraz humorystycznie, aby sprawdzić dokładną prędkość naszego pojazdu należy poruszać się przed fotoradarem w odstępach czasu co 30 min z prędkością co 5 km/h większą ( tak do 15 km/h więcej niż jest limit) Oczywiście należy zapisywać sobie każdy"przejazd" a potem porównać ze zdjęciami które przyjdą pocztą 🤪

Opublikowano
W dniu 3.11.2025 o 12:54, sk-victor napisał(a):

To załatwia temat.

20250812_181924(1).jpg

Temat mi znany. Zakupiłem takie ustroistwo u majfriendów. Nie dokładnie takie jak na fotce, ale idea ta sama. Pomijam już fakt że jakość była licha, bo to na zdjęciu wygląda solidnie.

W każdym razie odsunięcie zadupka w tył i w górę robotę zrobiło. I gdyby jeszcze  ten plastik który jest pod kątem, zaczynał równo z tą pionową częścią to było by zacnie. Niestety tak nie jest i mnie to w dupsku uwierało. Ta część zaczynająca się tam gdzie kończy się tapicerka. Pojeździłem z tym jakieś 5 godzin i zdemontowałem.

Opublikowano
16 godzin temu, Jacekd napisał(a):

Temat mi znany. Zakupiłem takie ustroistwo u majfriendów. Nie dokładnie takie jak na fotce, ale idea ta sama. Pomijam już fakt że jakość była licha, bo to na zdjęciu wygląda solidnie.

Tak również kupiłem takie najpopularniejsze aliexpressowe ale wywaliłem. Liche, mocowanie do siedziska takie, że bałem się, że wyłamie plastikową część kanapy, przestawiało się, sprężynowało. Ogóle syf. To stabilnie stoi na plastiku, można dociągnąć większym momentem i na regulacjach są ząbki więc po skręceniu stabilne. O oprócz tego jakoś to wygląda bo tamte blaszki po prostu szpeciły.