Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Kawasaki J300 vs Kymco Downtown 300i vs Kymco Downtown 350

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka

Przeczytałem wątek Downtown 300 vs 350, również sporo w internecie. Mam teraz prośbę o porównanie Kymco z Kawasaki.

Czy dostęp do silnika jest równie wygodny jak w Kymco, czyli wyjmuję wannę i już?
Czy żeby wyjąć wannę koniecznie trzeba demontować siedzenie?

Poza tym - będę wdzięczny za porównanie J300 do 300i - czy miejsca na nogi jest tyle samo?
Czy plastiki są takiej samej jakości, czy innej - lepszej / gorszej?

Czy ktoś miał potrzebę samemu serwisować J300 i może napisać jak z dostępem do podstawowych elementów jak pasek,
wariator, sprzęgło, zawory i ich regulacja etc?

AHA - mam 190cm i 120kg wagi ;)

Z góry dzięki za wpisy.

Opublikowano

Mam Kawasaki 🙂 ale porównania nie mam.  Wannę się wyciąga bez problemu i dojście okej. Bez wyciągania siedzenia. Co do paska itp. to dokładnie ten silnik co Kymco i dojście na pewno też takie same.  Części kupuje a ASO Kymco.  Pozycja kiblowa, nóg nie wyciągniesz ja mam 182/100 .  Tutaj musisz się przymierzyć. Niema innej opcji. 🙂 Moto jeżdżę już 3 rok nakręciłem około 30 tys km 🙂  pozdrawiam 

Opublikowano

Robiłeś nim dłuższe trasy np. 300-400km?

Jakie masz z grubsza spalanie?

Opublikowano

Generalnie dojeżdżam nim do pracy około 25 km.  Najdalej jakieś 150 km jechałem bo do zeszłego tygodnia miałem jeszcze bandita 🙂 spalanie przy prędkości około 110-120 jakieś 3-3,5 🙂  

Opublikowano

Kawasaki J300, choć ma przyjemniejszą pracę lepiej zestrojonego (tego samego) silnika, to przy Twoich gabarytach będzie zdecydowanie za mały. Nóg w ogóle nie wyciągniesz, bo ma tylko dolne podesty.

Opublikowano

Czy dobrze rozumiem, że na Kymco Dt 300 jest więcej miejsca niż na J300?

• Użytkownicy+
Opublikowano

Raczej źle rozumiesz. To praktycznie ten sam skuter, tylko Kawa lepiej "zestroiła" silnik. Być może są jeszcze jakieś inne drobne niuanse. Na Kymco też nóg do przodu nie wyciągniesz. Taka konstrukcja podestów. 

Opublikowano

No ale chyba plastiki są różne?

Opublikowano
6 godzin temu, Rączy Emeryt napisał(a):

No ale chyba plastiki są różne?

Plastiki są różne, ale funkcjonalność budowy skuterów jest podobna. Ja szukałem Kymco ale w okolicy był Kawasaki i kupiłem Kawasaki.  😏

• Użytkownicy+
Opublikowano

U nas na forum chyba nie było porównania tych dwóch modeli (przynajmniej ja nie widzę) ale w sieci można łatwo znaleźć: Kawasaki J300 vs Kymco Downtown-300 bratobojcze starcie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przejechałem się zarówno Kymco Downtown 300 jak i Kawasaki J300.

O Kymco narazie nie mam jakiejś wyrobionej opinni - to tylko jeden egz. wiec nie rozpisuje się.

Kawasaki - jest mniej miejsca na stopy w efekcie musze mieć lekko cofnięte - na Kymco tak nie było.
Silnik za to pracuje lepiej niż w Kymco - chyba nie ma zakresów obrotów w których słabiej ciągnie.
Nie robiłem żadnych pomiarów ale wydaje się, że "lepiej idzie".

Przejechałem się też Kawasaki J300 "po tuningu" - jakiś inny wariator, rolki, wydech.
No to było szaleństwo, jechał jak głupi :)

Czyli Kawa odpada ze względu na miejsce na nogi.

Co do Kymco to muszę jeszcze ze dwa egzemplarze pooglądać i przejechać się żeby wyrobić zdanie...