Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, EndriuBis napisał(a):

Właśnie sprawdziłem raz jeszcze.

Książka serwisowa do AN400_SM_2023  -  strona 4-16  FI SYSTEM:  C14 -  Throttle position sensor (TPS). czyli: Czujnik położenia przepustnicy.  🙂

AN400_SM_2003 FI system JPG.jpg

Zgadza się błąd C14 wskazuje na TPS 🙂 Pytałem, gdzie przeczytałeś, błąd ustawienia przepustnicy? 🙂  Ale być może jak porusza czujnikiem to na jakiś czas będzie miał spokój. Sam jestem ciekaw 🙂

Opublikowano

EndriuBis 100 lat a swoją drogą  czujnik przepustnicy wczoraj wykręciłem i przedmuchałem sprężarką dziś podreguluję obroty i w drogę 🙂 zobaczymy co się zadzieje

• Użytkownicy+
Opublikowano

OK. Tylko ustaw go w/g tego co pisałem: "kreska na środku 🙂"   no i daj znać za jakiś czas co słychać.

To wcale nie musi rozwiązać problemu, ale od czegoś trzeba zacząć.

Opublikowano
7 godzin temu, EndriuBis napisał(a):

OK. Tylko ustaw go w/g tego co pisałem: "kreska na środku 🙂"   no i daj znać za jakiś czas co słychać.

To wcale nie musi rozwiązać problemu, ale od czegoś trzeba zacząć.

Ok obroty ustawione 1400 +- 100 kreska na środku tak wyjechałem ogólnie było całkiem nieźle choć obroty lekko falowały na postoju zacząłem regulować czujnik po tych zabiegach moto nie chciało odpalić wogóle , wyskakiwał błąd c14 ,po powrocie do ustawień było tylko gorzej zaczął się dusić przy dodawaniu gazu gasł na wolnych obrotach po przejechaniu kilku km uspokoiło się na tyle ze w miare normalnie wróciłem. W domu znów zacząłem regulować czujnik i im więcej przestawiałem tym było gorzej - błąd c14. Wróciłem znów do "najlepszych ustawień " co prawda błędu nie wyrzuca ale nie jest to prawidłowa praca zaś kreska faluje czasami od najniższego położenia do najwyższego.

Reasumując chyba trzeba wymienić ten czujnik i zobaczyć co się będzie działo bo na chwilę obecną szału niema

• Użytkownicy+
Opublikowano
14 godzin temu, MATT86 napisał(a):

....Reasumując chyba trzeba wymienić ten czujnik i zobaczyć co się będzie działo bo na chwilę obecną szału niema

można zaryzykować, tym bardziej że nie jest to jakiś duży wydatek. A sprawdziłeś kable, które idą do tego czujnika ?  Może coś nie styka ?

Opublikowano

Zerknę jeszcze na te kable tak jak mówisz a czujnik zamówiony , walczę dalej 🙂

Opublikowano

Można pomierzyć wartości i sprawdzić czy napięcie rośnie liniowo. Ale jak zamówiłeś inny to szkoda się bawić 🙂