Kazekkazek Opublikowano 2 Lipca Opublikowano 2 Lipca 33 minuty temu, EndriuBis napisał(a): Właśnie sprawdziłem raz jeszcze. Książka serwisowa do AN400_SM_2023 - strona 4-16 FI SYSTEM: C14 - Throttle position sensor (TPS). czyli: Czujnik położenia przepustnicy. 🙂 Zgadza się błąd C14 wskazuje na TPS 🙂 Pytałem, gdzie przeczytałeś, błąd ustawienia przepustnicy? 🙂 Ale być może jak porusza czujnikiem to na jakiś czas będzie miał spokój. Sam jestem ciekaw 🙂
MATT86 Opublikowano 2 Lipca Autor Opublikowano 2 Lipca EndriuBis 100 lat a swoją drogą czujnik przepustnicy wczoraj wykręciłem i przedmuchałem sprężarką dziś podreguluję obroty i w drogę 🙂 zobaczymy co się zadzieje 1
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 2 Lipca Użytkownicy+ Opublikowano 2 Lipca OK. Tylko ustaw go w/g tego co pisałem: "kreska na środku 🙂" no i daj znać za jakiś czas co słychać. To wcale nie musi rozwiązać problemu, ale od czegoś trzeba zacząć. 1
MATT86 Opublikowano 2 Lipca Autor Opublikowano 2 Lipca 7 godzin temu, EndriuBis napisał(a): OK. Tylko ustaw go w/g tego co pisałem: "kreska na środku 🙂" no i daj znać za jakiś czas co słychać. To wcale nie musi rozwiązać problemu, ale od czegoś trzeba zacząć. Ok obroty ustawione 1400 +- 100 kreska na środku tak wyjechałem ogólnie było całkiem nieźle choć obroty lekko falowały na postoju zacząłem regulować czujnik po tych zabiegach moto nie chciało odpalić wogóle , wyskakiwał błąd c14 ,po powrocie do ustawień było tylko gorzej zaczął się dusić przy dodawaniu gazu gasł na wolnych obrotach po przejechaniu kilku km uspokoiło się na tyle ze w miare normalnie wróciłem. W domu znów zacząłem regulować czujnik i im więcej przestawiałem tym było gorzej - błąd c14. Wróciłem znów do "najlepszych ustawień " co prawda błędu nie wyrzuca ale nie jest to prawidłowa praca zaś kreska faluje czasami od najniższego położenia do najwyższego. Reasumując chyba trzeba wymienić ten czujnik i zobaczyć co się będzie działo bo na chwilę obecną szału niema
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 3 Lipca Użytkownicy+ Opublikowano 3 Lipca 14 godzin temu, MATT86 napisał(a): ....Reasumując chyba trzeba wymienić ten czujnik i zobaczyć co się będzie działo bo na chwilę obecną szału niema można zaryzykować, tym bardziej że nie jest to jakiś duży wydatek. A sprawdziłeś kable, które idą do tego czujnika ? Może coś nie styka ?
MATT86 Opublikowano 3 Lipca Autor Opublikowano 3 Lipca Zerknę jeszcze na te kable tak jak mówisz a czujnik zamówiony , walczę dalej 🙂
Kazekkazek Opublikowano 3 Lipca Opublikowano 3 Lipca Można pomierzyć wartości i sprawdzić czy napięcie rośnie liniowo. Ale jak zamówiłeś inny to szkoda się bawić 🙂
MATT86 Opublikowano 7 Lipca Autor Opublikowano 7 Lipca Ok zamówiłem czujnik oczywiście nie taki ale nic skąd wziąźć taki jak jest? macie Panowie jakiś pomysł
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 7 Lipca Użytkownicy+ Opublikowano 7 Lipca A te kabelki ? Takie pourywane były ?
MATT86 Opublikowano 7 Lipca Autor Opublikowano 7 Lipca Niebieski ledwo co się trzymał a drugi ukręcił się po wyjęciu Na aliexpress znalazłem coś takiego tylko z jednej strony wydaje sie być inne i krótszy przewód ale to może jest do zrobienia
Kazekkazek Opublikowano 7 Lipca Opublikowano 7 Lipca Nie da się tych kabelków polutować i w koszulki termokurczliwe?
ComoDo Opublikowano 7 Lipca Opublikowano 7 Lipca 10 minut temu, Kazekkazek napisał(a): Nie da się tych kabelków polutować i w koszulki termokurczliwe? Niektórzy mówią że nie da to się parasola w du... otworzyć. Ja jestem zdania że się da tylko trudno potem wyjąć .
MATT86 Opublikowano 7 Lipca Autor Opublikowano 7 Lipca Myślałem to lutować ale ten jeden kabel jest urwany w srodku tej kostki także trochę średnio ale znalazłem jeszcze coś co wygląda podobnie tylko kabel krótki ale to można go przedłużyć
Kazekkazek Opublikowano 7 Lipca Opublikowano 7 Lipca Godzinę temu, ComoDo napisał(a): Niektórzy mówią że nie da to się parasola w du... otworzyć. Ja jestem zdania że się da tylko trudno potem wyjąć . To już Twoja sprawa jak się bawisz 😏
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 7 Lipca Użytkownicy+ Opublikowano 7 Lipca @MATT86 to że czujnik wygląda podobnie nie znaczy że będzie taki sam. Jak nie możesz znaleźć oryginalnego to jednak spróbuj naprawić ten uszkodzony, ale z założeniem że cały czas szukasz innego na podmianę. Pytałeś w Suzuki ile to kosztuje ? Bo może się okazać że jakąś akceptowalną kwotę. 1
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 8 Lipca Użytkownicy+ Opublikowano 8 Lipca 10 godzin temu, EndriuBis napisał(a): .....Pytałeś w Suzuki ile to kosztuje ? Bo może się okazać że jakąś akceptowalną kwotę. no nie jest wesoło. W ASO - około 995,00 zł 😵 Numer części: 13580-14G00-000 - wycofany, zastąpiony przez: 13580-14G01-000. Z tego co na szybko sprawdziłem będzie pasował i jeden i drugi. Czyli z modeli od 2003 do 2006 - z wtryskiem paliwa. Od K7 (2007) - jest już inny. Szukaj używki lub zamiennika z chin.
MATT86 Opublikowano 8 Lipca Autor Opublikowano 8 Lipca Ok dziękuję za podpowiedzi będę próbował lutować swoją drogą zamówiłem coś z Chin może akurat cena też żadna bo chyba 30 zł zobaczymy
MATT86 Opublikowano 17 Lipca Autor Opublikowano 17 Lipca Czujnik jakoś zlutowany na chwilę obecną wszystko działa prawidłowo błąd nie wyskakuje, zobaczymy jak długo, dziękuję Panowie za podpowiedzi oraz informację dotyczące problemu. Temat zamknięty Pozdrawiam
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 17 Lipca Użytkownicy+ Opublikowano 17 Lipca No to git. ☺️ jeszcze trochę sezony zostało, może nawet jeszcze trafią się jakieś dni bez deszczu 😉 a nowego (używanego) czujnika szukaj, bo warto wymienić.
Rekomendowane odpowiedzi