Gość E--ndriu Opublikowano 26 Stycznia 2008 Opublikowano 26 Stycznia 2008 LINK do strony Może ktoś tego używa testował i wie czy to działa czy podobnie jak odstraszacz komarów działa jako niepotrzebny gadżet ? Problem z takimi zwierzątkami jest przy jechaniu przez zalesione tereny, fakt nigdy jeszcze mi sarna na maskę auta nie wpadła (za to s?siad miał pecha dwa razy ostatnio skasował nowe auto) , ale o mały włos bym na jedn? wjechał w tamtym sezonie , kiedy jechałem do dziewczyny mała 50-si?tk? ona za mn? tez skuterkiem po zmroku nawet nie zaważyłem jak w którym? momencie z prawej strony przez szosę przebiegła sarna za ni? druga zwierze jak już wpadło na szosę prawie się przewróciło bo jednak do biegania po szosie nie jest przystosowane !yeah było to dosłownie kilka metrów przed kołami skutera i działo się tak szybko że nawet nie zareagowałem hamulcem ,jednak mi się nic nie stało od tej pory rozgl?dam się na około bo sarny może tak często się nie spotyka ale za to na zaj?ca bardzo łatwo jest też wpa?ć skubańce wychodz? na ?rodek drogi , szybko uciekaj? na pobocze i ponownie na szosę tylko że już pod nasze zderzaki lub koła, wpadł mi pod auto zaj?c pod koła skutera pies nie jest to ani dla zwierz?t przyjemne a tym bardziej dla jedno?lad (skrzywiłem felgę w 50-si?tce)a Burgmanem przy większej prędko?ci niż 60km/h nie chciał bym już na żadne wpa?ć . Może taki gadżet przy przednim błotniku by nie zaszkodził ?
Dakota Opublikowano 26 Stycznia 2008 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Gwizdki s? skuteczne. Tak przynajmniej twierdzi wuj, który ich używa od jaki? dwóch lat kiedy to miał w?tpliw? przyjemno?ć spotkać się z dzikiem prawie oko w oko Wydaje mi się że kwestia skuteczno?ci zależy od jako?ci wykonania takiego gwizdka. Nie wiem jak dobrze zrobione s? te rozdawane "na autostradzie" ale te, które on zakupił w jakim? sklepie z czę?ciami i bajerami samochodowymi były oki i kosztowały jakie? niecałe 10zeta.
Administrator Artix Opublikowano 27 Stycznia 2008 Administrator Opublikowano 27 Stycznia 2008 Kiedy? miałem, przykleiłem do auta zgodnie z instrukcja i ... zgubiłem. Odkleiły sie i tyle, po gwizdkach.
Gość Dragon Opublikowano 27 Stycznia 2008 Opublikowano 27 Stycznia 2008 Różne s? opinie na temat takich gwizdków... Jedna z teorii głosi, że gwizdki takie s? niebezpieczne bo zwierzyna zamiast uciekać słysz?c warkot silnika w samochodzie/motocyklu stoi jak zaczarowana/ogłupiona słuchaj?c sk?d to co? słychać i co to jest... To co napisałem to nie s? moje do?wiadczenia... tak słyszałem od osoby miała takie gwizdki i która relacjonowała zachowanie jelenia stoj?cego na drodze... Auto (niestety) było w każdym razie rozjelenione...
Dakota Opublikowano 27 Stycznia 2008 Opublikowano 27 Stycznia 2008 To była reakcja jelenia po "trawie" !OK żart oczywi?cie !piwko Reakcji zwierz?t nie da się do końca przewidzieć bez względu na to jak zmy?lne mamy "urz?dzenia" dlatego warto zawsze zdj?ć nogę z gazu albo r?czkę z manetki !OK je?li zd?żymy oczywi?cie. To jest trochę tak jak z uciekaj?cym zaj?cem wzdłuż "długich" ?wiateł...
tomekmajesty Opublikowano 28 Stycznia 2008 Opublikowano 28 Stycznia 2008 urz?dzenie standartowe w niektórych regionach kanady, rzeczywi?cie tam zwierzaki uciekaj?, a u nas? jak s? z samoobrony to się nie rusz? !OK a tak poważnie - działa !piwko natomiast jeleń samiec i ło? s? specyficzne - potrafi? podej?ć do auta czy człowieka aby sobie go poogl?dać !OK
Gość E--ndriu Opublikowano 28 Stycznia 2008 Opublikowano 28 Stycznia 2008 Trochę przejrzałem strony www i okazuje się że ile ludzi tyle opinii, s? zdania że to co? jak magnetyzery i inne wynalazki jak np. urz?dzenie do zaoszczędzenia na rachunkach za pr?d które w ?rodku składaj? się z diody LED i małego kondensatora .Kupie ten gwizdek i tak w połowie sezonu lub pod jego koniec dam znać czy odstraszyłem jakiego? łosia czy sam dałem się zrobić w łosia Tak jak pisze Dragon jedno zwierze może uciec drugi będzie zaciekawione i się może zbliżać na niebezpieczn? odległo?ć , przetestuje i napiszę o tych gwizdkach. Trochę mi też ta konstrukcja gwizdka nie odpowiada, jest to urz?dzenie nie elektroniczne tylko mechaniczne (przeznaczone głownie do montażu przy zderzakach aut) bliski kontakt z piachem wod? (zabrudzenia) ciekawe jak wpływaj? na działanie takiego gadżetu ? to trochę pachnie tandet? i chwytem reklamowym żeby zbić kasę (tu pewnie zadałem pytanie i sam sobie na nie odpowiedziałem ) . Na pierwszy ogień pójdzie pies kamikadze który poluje na mnie od kilku lat .
Agnus Opublikowano 11 Grudnia 2009 Opublikowano 11 Grudnia 2009 (...)Kupie ten gwizdek i tak w połowie sezonu lub pod jego koniec dam znać czy odstraszyłem jakiego? łosia czy sam dałem się zrobić w łosia Tak jak pisze Dragon jedno zwierze może uciec drugi będzie zaciekawione i się może zbliżać na niebezpieczn? odległo?ć , przetestuje i napiszę o tych gwizdkach. Trochę mi też ta konstrukcja gwizdka nie odpowiada, jest to urz?dzenie nie elektroniczne tylko mechaniczne (przeznaczone głownie do montażu przy zderzakach aut) bliski kontakt z piachem wod? (zabrudzenia) ciekawe jak wpływaj? na działanie takiego gadżetu ? to trochę pachnie tandet? i chwytem reklamowym żeby zbić kasę (tu pewnie zadałem pytanie i sam sobie na nie odpowiedziałem ) . Na pierwszy ogień pójdzie pies kamikadze który poluje na mnie od kilku lat . Ponieważ w ciągu 2 sezonów miałem 3 spotkania ze zwierzyną płową, w tym 2 bliskie II stopnia na tej samej trasie - zawsze w Dzień Zmarłych, kupiłem wczoraj opisywany gadżet na stacji paliw /cena ok. 10 zł/ i też zastanawiam się nad jego skutecznością. E--ndriu, miałeś zapodac jakiś test. Przynajmniej obiecałeś prawie rok temu.
eMKa Opublikowano 11 Grudnia 2009 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Od ponad roku przy mojej Majce gwizdki gwiżdżą. Spotkań ze zwierzyną nie miałem. Czy to dzięki gwizdkom, czy chadzamy innymi drogami - nie wiem. Niewielki koszt zakupu i prostota montażu nie odstraszyła mnie od tego wynalazku, a zwierzaki... może.
Kaper Opublikowano 11 Grudnia 2009 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Miałem takie nalepione trzy auta temu. Trzymały się naprawdę długo, aż kiedyś pokonała je myjnia Z nimi nie miałem spotkań ze zwierzyną, ale w kolejnych 2 nie nalepiałem - a też nic nie spotkałem. Pozdrawiam,
reno Opublikowano 11 Grudnia 2009 Opublikowano 11 Grudnia 2009 takie ustrojstwo fabrycznie jest montowane jako dodatkowa opcja w audi. chyba jest więc skuteczne, pewnie duzo zależy od wykonania danego producenta.
Rekomendowane odpowiedzi