And72 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia Witam wszystkich Zastanawiam się nad kupnem skutera. Mam 182 cm wzrostu i 92 kg i obawiam się, czy nie będę się na nim "gnieść". Spodobał mi się przede wszystkim nowy Xmax 125. Czy ma ktoś z Was może takiego Xmaxa i jest podobnego wzrostu? Czy w przypadku takiego wzrostu jest na nim wygodnie? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i życzę miłego dnia
cezzar Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia Przymierz się w salonie, może mają jakieś testówki aby pojeździć. Każdy ma inne rozmiary (np długość nóg) i inne odczucia oraz inne wymagania. Ważne jest też gdzie będzie skuter używany. Jeśli w mieście tylko, to mały ujdzie, ale już na wycieczki lepiej mieć coś większego, wygodniejszego. Ja mam tak samo jak Ty jeśli chodzi o wymiary i na forzie 300 czułem się źle, był dla mnie za mały. Dlatego szybko się przesiadłem na większą pojemność i tym samym rozmiary sprzętu. I też szału nie ma, jeśli chodzi np. o miejsce na nogi.
And72 Opublikowano 18 Kwietnia Autor Opublikowano 18 Kwietnia W dniu 18.04.2025 o 11:41, cezzar napisał(a): Przymierz się w salonie, może mają jakieś testówki aby pojeździć. Każdy ma inne rozmiary (np długość nóg) i inne odczucia oraz inne wymagania. Ważne jest też gdzie będzie skuter używany. Jeśli w mieście tylko, to mały ujdzie, ale już na wycieczki lepiej mieć coś większego, wygodniejszego. Ja mam tak samo jak Ty jeśli chodzi o wymiary i na forzie 300 czułem się źle, był dla mnie za mały. Dlatego szybko się przesiadłem na większą pojemność i tym samym rozmiary sprzętu. I też szału nie ma, jeśli chodzi np. o miejsce na nogi. Rozwiń No niestety do najbliższego salonu mam dość daleko. Więc ciężko mi się będzie przymierzyć. Skuter ma być w większości na miasto, ale też na małe wypady poza nie, tak do 50 -70 km. Mimo wszystko wielkie dzięki za odpowiedź. A tak nawiasem. Można wiedzieć ile masz wzrostu?
falco Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia Ściema, gabaryty mamy zbliżone, jestem trochę lżejszy... uff... ;) ale diabeł zawsze tkwi w szczegółach, dlatego cezzar dobrze prawi, więc polecam jeszcze ten wątek, bo często 300 i 125 z tej samej stajni, to identyczne konstrukcje (oprócz silnika, rzecz jasna). Mam X-Max 300 '18 HaMalaYa (pozycja została chyba ta sama, co w obecnych modelach 125/300, różnice są wizualne), konstrukcyjnie, to samo, co 125. Różnica minimalna w wadze (dosłownie kilka kg) oraz wydechu, poza tym pozycja taka sama. Dla mnie jest komfortowo, choć całych nóg nie wyciągnę, dlatego też podniosłem oparcie kanapy o 2 poziomy, by trochę się "cofnąć" a w razie potrzeby mam jeszcze pomysł na zrobienie przejściówki umożliwiającej przesuwanie oparcia w poziomie.
cezzar Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia W dniu 18.04.2025 o 15:04, And72 napisał(a): Można wiedzieć ile masz wzrostu? Rozwiń 182 cm
falco Opublikowano 20 Kwietnia Opublikowano 20 Kwietnia Jeszcze jedna, obiegowa (cokolwiek by, to znaczyło) opinia rzecze, że X-Max najlepszy jest dla osób 178-180. Ale i tak nic nie powie tyle, co (choćby krótka) przymiarka, bo sam wzrost, to tylko 1 z niewiadomych...
ComoDo Opublikowano 20 Kwietnia Opublikowano 20 Kwietnia Prawda jest taka, że wzrost to nie wszystko. Możesz mieć idealny wzrost pod konkretny skuter motor itp a i tak może Ci coś nie leżeć. Może Ci się podobać z wyglądu , może być dobry wielkościowo ,a nie będzie dawał przyjemności z jazdy bo jakiś detal będzie Cię drażnił albo zwyczajnie coś Ci nie podejdzie. Jak masz nim jeździć do 60km to pewnie nie ma większego znaczenia ale mimo wszystko dobrze jest mieć coś z czego nie chce się zsiadać 😉 . W związku z tym najlepiej posiedzieć trochę na wybranym sprzęcie a jeszcze lepiej przejechać się nim . Jeździłem wieloma jednośladami i z jednych mógłbym nie zsiadać chyba że do spania ,a inne były tylko jako dojazdówki z punktu A do B . Nawet na tym forum są osoby które kupiły jakiś skuter bo im sie podobał i sprzedały bo im nie podpasował.
stefanekmac Opublikowano 20 Kwietnia Opublikowano 20 Kwietnia Ważę 97. Wzrost teraz 180. Kiedyś 182. Na starość się człek kurczy. Miałem 250 z 2008r. Teraz 400 z 2018. Przymierzałem się też do nowej 300. Dla mnie wszystkie ok. Dla nóg mógłby być dłuższy. Jeżdżę solo. Szyby mialem i mam zawsze wysokie. Siedzenie przerobiłem dając żel bo trochę twardo. Poza tym super. 125 nie da komfortu przy wyprzedzaniu .Np ciężarówek.
And72 Opublikowano 22 Kwietnia Autor Opublikowano 22 Kwietnia W dniu 18.04.2025 o 20:04, cezzar napisał(a): 182 cm Rozwiń To w Xmax jest jakaś regulacja kanapy?
alex22 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia Siedzenia XMAX 125 – przestronne, wygodne, z lekkim podparciem lędźwiowym. Osoby o twoich gabarytach zazwyczaj nie narzekają na brak miejsca.
And72 Opublikowano 25 Kwietnia Autor Opublikowano 25 Kwietnia Dziękuję wszystkim za wskazówki. Umówiłem się na jazdy próbne Hondą Forza i Xmaxem 125 w Trójmieście. Forza pomimo nieznacznie mniejszych wymiarów i niższego położenia siedzenia wydawała się wyższa od Xmaxa i dawała ciut więcej miejsca na nogi. Ta wyższa pozycja za kierownicą wynikała z odczuwalnie twardszego siedziska. Przy moich 182 cm wzrostu nie dotykałem piętami do ziemi. W Xmaxie stopy na płasko. Porównując dynamikę jazdy to w przypadku obydwu skuterów podobnie. Hamulce ciut lepsze w Hondzie. Zawieszenie, no niestety, Forza nie dorasta do Yamahy. Honda na dobrej nawierzchni zachowuje się bardzo poprawnie. Natomiast na gorszej - wg mnie nie do zaakceptowania. W tym względzie wg mnie Xmax bije Hondę na głowę. Yamaha wydaje się zawieszeniowo bardziej zwarta, pewniejsza w prowadzeniu i bardziej komfortowa. Ogólnie wg mnie jest bardziej dopracowana i daje większą przyjemność z jazdy. Decyzja była prosta - zamówiłem Xmaxa 125 :-). Pozdrawiam wszystkich
falco Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia Fabrycznie żaden X-Max, nawet w wersji najbogatszej nie ma podnoszonego oparcia ale moja HaMalaYa ma, plus "kilka" innych udogodnień... ;) Szczegóły w wątku, który wcześniej podałem a tu fotka. Co do porównania zawieszenia Forzy i X-Maxa, to dokładnie, nie ma czego porównywać, Honda ma inne plusy, np. oświetlenie czy dodatki ale gdy ja szukałem skuta dla siebie, to również F przegrała z kretesem. Oczywiście są też zagorzali zwolennicy F, bo wiadomo, że, to co dla jednego jest dyskwalifikujące, dla 2 kompletnie nie ma znaczenia, dlatego tak ważna jest indywidualna przymiarka. Powodzenia na szlaku!
Rekomendowane odpowiedzi