Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Zakup T-maxa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie planuje zakupic t-maxa z 2002 roku przebieg okolo 15 ty km podobno;-) i teraz dla znawcow co sprawdzic i na co zwrocic uwage? jakies sugestie i podowiedzi moze ktos rzuci pozdrawiam Darek

• Administrator
Opublikowano
jakies  sugestie i podowiedzi  moze ktos rzuci

Pierwsza to taka aby? dokładnie poszukał odpowiedzi w w?tkach archiwalnych... Było o tym na forum dziesi?tki razy.

Wkrótce na stronie głównej będzie też filmik pt: "Na co zwrócić uwagę podczas zakupu używanego maxi".

Przede wszystkim> Nie znasz się na tym, odpu?cić samodzielne zakupy. Na rynku jest aktualnie tyle złomu, że szansa na trafienie miny jest bardzo duża.

Zwrócić uwagę trzeba przede wszystkim na stan plastików, czy mocowania lub całe plastiki nie były spawane. Wszystkie szczeliny na ł?czeniach elementów powiny być proste. Po zdjęciu czaszy należy zwrócić uwagę bardzo dokładnie na ramę, stan lag, półek, mocowanie główki ramy.

Wszystkie otarcia tłumików, klamek, ciężarków, płóz, czaszy mog? sugerować wcze?niejsze dzwony. |lady prostowania lub nie daj Boże spawania przedniej felgi sugeruj? silny crash frontem. Warto też zwrócić uwagę na obdrapane nakrętki głównych elementów składowych skuta. W wielu pojazdach s? oryginalne plomby zaznaczane farb?. Ich brak oznacza, że wcze?niej kto? musiał je w jakim? celu naruszać.

Silnik powinien palić od dotknięcia, pracować miarowo. Wycieki oleju sugeruj? rychł? naprawę jednostki.

Podczas przyspieszania nie powinno być szarpnięć a cały zakres do v- maxa powinien odbywać się z równ? amplitud?.

W czasie jazdy próbnej po prostym asfalcie podczas puszczenia kierownicy nie powinny pojawiać się żadne przeci?żenia na boki (przy każdej próbie w t? sam? strone!). Jeżeli nie jeste?my w stanie nadawać kierunku jazdy samym balansowaniem ciałem proponuję bardzo dokładnie przyjrzeć się całej konstrukcji lub udać się na dokładny pomiar laserem ramy.

Mile widziana jest ksi?żka serwisowa z cał? histor? intervali.

Je?li pojazd nie jest zarejestrowany w PL należy posiadać wiedzę jakie powinien mieć dokumenty, co powinien nam przekazać sprzedaj?cy. W zależno?ci od kraju należy zwrócić uwagę na wiele rzeczy ale o tym można by sporo pisać.

To tyle co na biegu mi przychodzi do głowy. Powodzenia :lol: .

Opublikowano
(...)Jeżeli nie jeste?my w stanie nadawać kierunku jazdy samym balansowaniem ciałem proponuję bardzo dokładnie przyjrzeć się całej konstrukcji lub udać się na dokładny pomiar laserem ramy.(...)

Dodam tylko, ze nie wszystkie konstrukcje daja sie tak sprawdzic, niektore sa po prostu tak "nerwowe", ze kierownice trzeba trzymac przynajmniej jedna reka...

Fabrycznie nowe modele, za przyklad moge tu podac kilka modeli np. Piaggio :lol: .

• Administrator
Opublikowano
(...)Jeżeli nie jeste?my w stanie nadawać kierunku jazdy samym balansowaniem ciałem proponuję bardzo dokładnie przyjrzeć się całej konstrukcji lub udać się na dokładny pomiar laserem ramy.(...)

Dodam tylko, ze nie wszystkie konstrukcje daja sie tak sprawdzic, niektore sa po prostu tak "nerwowe", ze kierownice trzeba trzymac przynajmniej jedna reka...

Fabrycznie nowe modele, za przyklad moge tu podac kilka modeli np. Piaggio :lol: .

Np. An 650, An 400, T-Max, FJS 600, Yp 250 s? tak wyważone, że w/w zjawisko powinno nie występować.

Piaggio Hexagon, X9 także :lol:

Opublikowano

Na Tmaxie sciagalem i zakladalem kask w czasie jazdy :lol: , AN650 i SW600 tez bardzo stabilne, ale np. juz X9 w niektorych zakresach predkosci potrafi "wezykowac", co jest nie do usuniecia ani doborem opon, ani ciezarkow na kierownicy. Hexagon, 250ccm chodzi bardzo jedwabiscie, ale pusc kiere w np. dwusuwie Hexie 180LXT ;) ... I na Beverly nikt nie namowilby mnie na zdjecie kasku w czasie jazdy :) .

Ogolnie jako poczatkujacy, trzymalbym rece obie rece na kierze, zreszta jakby przyszedl mi kupujacy i zaczal walic "popisy na szosie", hm, nie wiem jak bym zareagowal :):):lol: .

PS. A Tmax ... wszystko co odbiega od normy, bedzie usterka. Bo akurat Tmaxa mozna prowadzic "cialem" bez uzycia rak :lol: .

• Administrator
Opublikowano
ale np. juz X9 w niektorych zakresach predkosci potrafi "wezykowac", co jest nie do usuniecia ani doborem opon, ani ciezarkow na kierownicy.

Zgadza się... tyle tylko, że mi chodziło nie o shimmy (ta w wielu modelach występuje i nic się na to nie poradzi) ale o tendencje do "przeci?gania" w jedn? ze stron.

Poza tym próbę tak? robi się (w modelach mniej wywazonych fabrycznie- np. Xciting 500!) przy prędko?ci 20- 30 km/h, wtedy kiedy jeszcze zjawisko shimmy się nie pojawia (bez zamocowanego kufra centralnego) i napewno nie polecam jej wykonywać laikom ponieważ jest to próba stosunkowo niebezpieczna.

Dlatego tak jak napisałem na wstępie: Nie znasz się, weĽ ze sob? na oględziny kogo? kto ma wiedzę techniczno- praktyczn?.

Opublikowano

wielkie dzieki troche mi rozjasnily wasze rady moj umysl ;)jeszcze mam takie moz glupie pytanie ale czy w kazdym t-maxie z rtlu na plastikaxh jest napis ten?czy to zalezy od wersji?

• Sympatycy
Opublikowano

Napisz ja?niej o który napis na plastikach Ci chodzi?

Opublikowano

z tylu ma na tylnej czesci albo jak mowia zadku napis t-max 500 i zastanawiam sie ze na jednych jest na innych niema i to na takich co sa rzekomo bezwypadkowe

• Sympatycy
Opublikowano

Napis taki jak na moim avatarze maj? roczniki 2001 do 2004. Następne modele maja tylko Tmax. U mnie napis ten jest przyklejony do plastiku. (każda literka osobno - kolor silver). Brak napisu może wskazywać na lakierowanie tych elementów. Sam lakier też jest do rozpoznania. Oryginalny lakier jest specyficzny i prawie nie możliwy do podrobienia. Jeżeli skuter nie był lakierowany w cało?ci na pewno będzie widać różnicę. Oryginalny lakier "ma głębię", patrz?c w słońcu mamy wrażenie że, warswa lakieru jest 3 milimetrowa :P , nie wiem jak to opisać B), ale ja tak to widzę. Wklej jakie? foty tego t-maxa, może będzie łatwiej Ci pomóc.

Edit: Taki napis kosztuje ok. 50 Euro.

• Sympatycy
Opublikowano

Hmm, :P , trzeba obejrzeć. Pamiętaj co napisali wcze?niej Mariusz i Bigu.

Powodzenia.

Opublikowano

bede pamietal i niedziekuje zeby niezapeszyc

• Klubowicze
Opublikowano

http://moto.allegro.pl/item300068209_yamah...n_yp_t_max.html wlasnie jutro sie umuwilem i jade to CUDO rzekome obejrzec ;-)

miałbym pro?bę - jak będziesz u tego go?cia,mógłby? sprawdzić czy ma jeszcze Hondę Jazz i ewentualnie porobić jakie? fotki , i tak ogólnie przyjrzeć się i posłuchać jak chodzi?

Opublikowano

mowisz i masz oki zrobie foty i ja obejrze

Opublikowano

Tmax ma porysowane owiewki z lewej strony, nie ma o tym slowa w opisie, dodatkowo brak napisow po boku z tej samej strony (wskazuje to na prysniecie lewego plastiku- upadek na lewa strone). Ciekawe czy jest napis "Yamaha" nad swiatlem stopu?

PS. Jesli byl upadek, to bardzo prawdopodobne, ze byla lakierowana lewa ploza i warto przyjrzec sie dokladniej oslonie napedu...

Opublikowano

Witam, tez to zauwzylem ze z jednej strony jest napis a z drugiej nie i dlatego sie o niego pytalem;-) dodatkowo on jakies dziwne owiewki te czarne poprzykrecane ma na wysokosci lydek pierwszy raz cos takiego widzalem a napis z tylu byl;)generalnie popodmalowywany czarnym sprajem i brak plynnego przejscia miedzy jedna warstwa lakieru a druga

co do hondy jazz to nic takiego on nie mial mial jeszcze majesty 400 ale bylo cos dziwnego jak sie dodalo gazu delikatnie na rozgrzanym silniku na centralce postawionej to jak schodzila z obrotow tak dziwnie wpadala w taki rezonans czy jakos tak nie wim jak nazwac jednym slowem przejechalem sie i wiem co i jak nie zniechecilo mnie to trzeba szukac dalej, zastanawiam sie moze cos w angli kumpel znajdzie tylko kierownica musi byc po lewej hehe;)

• Sympatycy
Opublikowano

Owiewki to jako dodatek. Sam takowe posiadam zamontowane przez poprzedniego wła?ciciela. A jak reszta? Warta uwagi ?

• Klubowicze
Opublikowano

dzięki za wywiad !OK jeszcze niedawno miał Hondę Jazz, ale widocznie sprzedał

z tego co piszesz , to chyba większo?ć !piwko sprzedawanych przez go?cia jest co najmniej podejrzana !OK

powodzenia w dalszych poszukiwaniach !piwko

a w opisach oczywi?cie wszystko pięknie , stan bdb. itd !piwko

Opublikowano

Granatowa Majesty 400, któr? wystawia na aukcji, na zdjęciach wygl?da jakby miała osłonę tłumika przetart? na wylot po jakim? szlifie. Na żywo też tak wygl?da ?

Opublikowano

Pozwolę sobie wypowiedzieć się o sprzedaj?cym. Byłem u niego chłopaczek pomimo młodego wieku jest ogarnięty. Mówi otwarcie, że sprowadza motorki z italii. Te walnięte odbieraj? od niego handlarze odrazu, te całe zostawia i sprzedaje sam. Rozmawiałem z nim do?ć długo (około 300km). Kupowałem u niego Elyseo 150. Chłopaczek jest konkretny u mnie nie wzbudził podejrzeń, choć moto jak moto każde co? tam ma co nie jest ideałem.

c30440cd9e2c3d58m.jpg 412938b7af74878am.jpg

Opublikowano

tak majesty 400 ma oslone tlumnika ta imitacje plastikowa polamnana raczej ciezko to bedzie naprawic a w 250 byla taka ladna alumminiowa;) do tego nie wim ale jest tez taka w kolorze rury oslonka czarna na rurce do wydechu tez uszkodzona napis po prawej stronie majesty tak podrapany jakby lezala na tym boku ale jej sie akurat tak srednio przydlgladalem no i tak jak napisalem wczesniej jak jej gazu dac i schodzi z obrotow w rezonans wpada moze jakies gumki mocujace silnik do ramy wyrobione no trudno mi poiwedziec i takie slady przetarc na lewej stronie na dole i do tego ma taka szybe z wyprofilowaniem na raczki a co do gostka to fakt przez tel konkretny tylko jak ja bylem akurat go nie bylo i byl jego brat

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nadal jak w temacie szukam dalej;-) znalazłem znowu T-maxa z 2001 roku z przebiegiem 50 tys km bezwypadkowy i jeden własciciel we włoszech z tego co wiem miał ?wiece wymieniane olej i filtr i teraz jak poczytałem o przegl?dach to wychodzi że co 20 ty? trzeba filtry wymieniac tak zwany duży przegl?d jakie? filtry powietrza itd może kto? wie co mnie czeka że tak powiem na dzień dobry zarazpo zakupie? i teraz nie wiem czy gra warta ?wieczki czy odpuscić sobie ten temat?i dalej szukać

• Administrator
Opublikowano
może kto? wie co mnie czeka że tak powiem na dzień dobry zarazpo zakupie? i teraz nie wiem czy gra warta ?wieczki czy odpuscić sobie ten temat?i dalej szukać

Nie bardzo rozumiem pytania... ;)

Jest raczej z tych do wróżki :D

Niezależnie od tego jaki pojazd kupuje, ile ma przebiegu, z którego by nie był roku> na dzień dobry zanim zaczne eksploatacje robie sam dla siebie przegl?d z wymian?:

- Oleju (silnik, przekładnia)

- |wiec

- Filtrów

- Je?li trzeba płyn chłodz?cy

Ewentualnie po kontroli w zależno?ć od potrzeby: klocki, pasek, elementy waria czy opony.

Je?li nie chcesz tego robić lub jest to dla Ciebie problem to proponuję zakup nowego z salonu... Brak zagadek+ pełny komfort psychiczny ;) .

Opublikowano

zle to okresllem zastanawiam sie tylko czy odrazu jak kupie np trzeba wymienic wszytkie filtry i pasek?no i waio