Skocz do zawartości
Forum Burgmania

pytanie zakup skutera

Rekomendowane odpowiedzi

Gość swider1969
Opublikowano

Mam pytanie i pro?bę chcialbym kupic maxi skuter 250 lub 400 jaki wybrac najlepszy?

nowy? uzywany jak uzywany to gdzie najlepiej kupic? sprowadzic ?komis? z jakim przebiegiem? potrzebuje ten skuter do codziennej jazdy po wawie i wypady dalsze lub blizsze za miasto. Mam nadzieje ze chodz troszke mi pomozecie bo czym wiecej czytam to wiekszy metlik w glowie. biore pod uwage ze ile osob tyle porad.

p.s

aha i jeszcze pytanie gdzie najlepiej zrobic prawko na motor posiadam juz prawko kat"B"

pozdrawiam swider

Opublikowano

W sprawie skutera nie pomoge bo sam mam podobny klopot :lol:

Ale prawko, wydaje mi sie, ze najsympatyczniej zrobic w Sarbo na bemowie. Maja siedzibe i plac manewrowy przy Centrum Handlowym Bemowo niemal na przeciwko osrodka egzaminacyjnego. Jak dobrze zagadasz, to odpuszcza teorie skoro masz juz B. Pozostanie tylko zdac wewnetrzny i mozesz juz cwiczyc na moto.

Link do szkoly jazdy

pzdr

• Sympatycy
Opublikowano

Witam, sporo na temat wyboru maxi możesz się dowiedzieć czytaj?c niektóre starsze lub aktualne tematy dotycz?ce konkretnych modeli lub wyboru najlepszej opcji, czyli np. opinie użytkowników i porównania modeli.

Sporo zależy od tego jakimi funduszami na zakup dysponujesz. Nowe 250-400 to kwoty rzędu od ok. 12.000 (Kymco) do ok. 26.000 zł. Z używanymi rozrzut jest też spory w zależno?ci od pojemno?ci, rocznika i modelu, od ok. 6.000 do kilkunastu tysięcy zł. Wiem że s? to informacje mało precyzyjne ale wybór jest spory.

Na pocz?tek proponuję Ci przejrzeć opisy i testy poszczególnych modeli, gdy będziesz konkretniej wiedział czego szukasz będzie łatwiej co? podpowiedzieć.

Na miasto i wycieczki w pojedynkę przy niższym budżecie na zakup wystarczy 250, jeżeli będziesz planował więcej dłuższych wyjazdów zwłaszcza z pasażerem lepiej się rozejrzeć za 400.

Ja osobi?cie mogę powiedzieć co? na temat Majesty 250. Za ok. 6-8 tys. możesz znaleĽć modele z 2001-02 roku. Zastanawiaj?c się na wyborem tego modelu brałem pod uwagę wiele pochlebnych opinii osób które używały takiego skutera a w szczególno?ci zalety silnika takie jak trwało?ć i niska awaryjno?ć.

Poręczno?ć w poruszaniu się po Warszawie testowałem już sam i uważam że jest ?wietna a przy?pieszenia na starcie lepsze niż u niektórych 400.

Spora przestrzeń bagażowa zarówno pod kanap? jak i przed kierowc? też jest sporym atutem tego modelu.

Jeżeli chodzi o bliższe lub dalsze wycieczki za miasto to raczej tylko w pojedynkę.

Prędko?ci "przelotowe" rzędu 100-110 km/h sprawiaj?, że można się całkiem miło przemieszczać, pod warunkiem grupa nie jest zbyt silna bo wtedy może trochę brakować mocy przy doganianiu mocniejszych 400 i większych.

Opublikowano

Hmm, wybór jest ...ogromny ! Pierwsza sprawa: nowy czy używany ??? Mam już czwarty skuter i zawsze kupowałem nowy, bo na używane którymi się interesowałem zawsze miały jakie? ..."ale" ??? I mam już jedn? nauczkę od "uczciwego" sprzedawcy o "nieskazitelno?ci" i "idealnym" stanie auta dostawczego, które kupiłem dwa lata temu...

Hmm, ja postawiłbym na nowy, a używany jedynie od dobego znajomego, gdybym wiedział jak skuter był eksploatowany i serwisowany !

Tak jak zapytałe? 250-tka czy 400-tka, zależy jeszcze od tego czy będziesz dużo jeĽdził na zloty, wycieczki, wakacje itp. ...i zależy jeszcze czy sam czy w dwie osoby. Na dwie osoby przydałaby się 400-tka i to jeszcze pakowna (dużo schowków i duży bagażnik).

Na miejskie korki poleciłbym skuter lżejszy zwinniejszy i z silnikiem 250.

I jeszcze sprawa kasy ...zależy ile chcesz wydać ? Warto przewidzieć jeszcze, że dojd? dodatkowe wydatki na np: kufer, kask, ubranko, rękawice ...itp. (na w miarę dobre można wydać jeszcze nawet 1500 -3000zł.)

Na poczatek warto przejrzeć oferty nowych i używanych oraz obowi?zkowo przeczytać testy. Natomiast wybor skutera pozostawiam ...Tobie, przede wszystkim musi się podobać, a każdy z nas ma inny gust...

Opublikowano

Osobi?cie jestem zwolennikiem .... gorsze ale całkowicie nowe, a jak używka to tylko od pewnej osoby np. znanego klubowicza.

Tak jak inni wspomnieli na miasto i okazjonalne wypady 250-tka, na trasę powyżej 400 cm.

Nie sugeruj się przy zakupie pseudo kazjami bo takich nie ma .... dobrae musi kosztowac.

Pozdrawiam

• Administrator
Opublikowano
Tak jak inni wspomnieli na miasto i okazjonalne wypady 250-tka, na trasę powyżej 400 cm.

Hmm tu sie nie dokonca zgodze, w koncu na YP250 w 2 osoby objechalem balkany i zahaczylem o Albanie lacznie jakies 5,5 tys km w 2 tyg. Przepraszam ale kto po za Mariem byl jeszcze skuterem w Albanii a i tak albanczycy sie z niego na granicy wysmiewali ze za ta kase ktora wydal na T-maxa kupil by z 10 samochodow terenowych bez papierow :lol:

Gość swider1969
Opublikowano

Dzieki za te posty tak chyba mysle ze bedzie to jedank jakas 250 i raczej nowy jesli chodzi o hajs to jest to sprawa otwarta nie ma problemu tylko ktory? aprilla sym yamaha piagio czy jakis inny

• Sympatycy
Opublikowano

Jeżli chodzi o now? 250-kę, zastanawiał bym się np. nad Peugotem Satelisem. Zebrał pochlebne opinie w te?cie, cena w zeszłym roku wynosiła prawie 20 tys, wiem jednak że w jednym z warszawskich salonów (nie będę pisał którym żeby nie być pos?dzonym o reklamę, chyba że będziesz zainteresowany) stoi zeszłoroczy i może dało by się co? utargować.

Opublikowano

A ja kupiłem 200, też szukałem 250tki, ale trafiła się Aprilia w stanie igła rocznik 03, no i dałem dużo mniej niż 6ty?, powiem tak, jak masz kupić skuter, to kupisz...

tu mój znajomy ma parę sztuk

http://moto.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4491173 deklaruje się ze skuterki stan bdb, osobi?cie się nie wypowiem bo jeszcze nie widziałem

• Sympatycy
Opublikowano

Wookash nie dawaj linków do aukcji z takim zapisem "150/50". Troszkę to lipa. Nie jeste?my wszyscy kryształowi ale to już przesada :lol:

Sorry za OT

Opublikowano

Jeżeli 250 i jeżeli kasa nie gra roli to w 2008 dostępna jest Honda Forza. Posiada wszystkie zalety YP250 czyli najlepszej 250 wszech czasów. :lol:

• Klubowicze
Opublikowano

od kiedy zobaczyłem Hondę Forza , ?ni mi się po nocach - no ale cena zaporowa :lol:

a'propos - zobaczcie ceny Foresighta i SW w czeskiej Hondzie , pierwszy ok. 16tys zł , a Silver ok. 28tys. zł - nówki nie ?migane :lol:

a PL - sami widzicie

je?li kto? chciałby kupić u naszych południowych s?siadów w/w :lol: , to jakie opłaty dodatkowe musiałby ponie?ć ? w przypadku Silvera , to i tak opłacalne , nawet bardzo