Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Honda X-ADV 750 MY2025

𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator

Mocno osadzony w ofercie Hondy, model X-ADV 750 przechodzi poważny lifting na rok modelowy 2025. Informacja prasowa:

• X-ADV w wersji modelowej na rok 2025 zmienił wygląd, dzięki nowej przedniej owiewce o wyrazistych liniach i ostrych konturach
  • Zmiany stylistyczne dotyczą też podwójnych reflektorów LED wyposażonych w  światła do jazdy dziennej z wbudowanymi kierunkowskazami
  • Bogate wyposażenie obejmuje nowy, dostępny w standardzie tempomat, udoskonaloną dwusprzęgłową skrzynię biegów (DCT) i zmodyfikowany pięciocalowy wyświetlacz TFT obsługiwany za pomocą czterokierunkowych, podświetlanych przełączników
  • Wśród ulepszeń z zakresu komfortu i funkcjonalności znalazły się: zmodyfikowana szyba i grubsze siedzisko o zmienionym kształcie, ułatwiającym kontakt nóg kierowcy z nawierzchnią
  • W owiewkach i innych komponentach zastosowano więcej tworzyw produkowanych zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i pochodzących z recyklingu
  • Gama nowych, efektownych opcji kolorystycznych oraz wersja specjalna z unikatową grafiką podkreślają wyjątkowy styl i wysoką jakość modelu na rok 2025

Od momentu wprowadzenia na rynek w 2017 roku, Honda X-ADV stanowi kwintesencję wolności, jaką dają jednoślady, zamkniętą w unikatowej ofercie. Model nieustannie zdobywa nowych sympatyków w całej Europie, dzięki innowacyjnemu połączeniu cech motocykla klasy Adventure z walorami użytkowymi i funkcjonalnością dużego skutera.

Najnowsze zmiany w X-ADV na rok 2025 dotyczą przede wszystkim nadwozia, które zyskało bardziej drapieżny wygląd przodu, za co odpowiadają nowe owiewki z ostrymi kątami i wyraźnymi załamaniami, przypominające origami. Nowe, wysokiej jakości przednie światła – z podwójnymi projektorowymi reflektorami  LED – wyposażono w bardzo wydajne światła do jazdy dziennej (DRL) z wbudowanymi w nie kierunkowskazami – po raz pierwszy na świecie w motocyklu.

X-ADV na rok modelowy 2025 oferuje jeszcze bogatsze wyposażenie, które zwiększa komfort i praktyczność motocykla, w tym zmodernizowany, pięciocalowy, kolorowy wyświetlacz TFT z nowo zaprojektowaną grafiką, strukturą menu i z funkcjami obsługiwanymi za pomocą podświetlanego, czterokierunkowego przełącznika. Wyświetlacz TFT został zaprojektowany z myślą o dobrej czytelności w jasnym świetle słonecznym. Oferuje on łączność ze smartfonami poprzez aplikację Honda RoadSync. Model na rok 2025 standardowo wyposażono w tempomat przydatny podczas dłuższych podróży autostradowych. Komfort i funkcjonalność X-ADVa poprawia grubsze siedzenie o zmienionym kształcie, ułatwiającym dostęp nóg kierowcy do podłoża oraz przednia szyba, której pozycję można ustawić w prosty sposób.

Az 25 elementów innowacyjnego nadwozia modelu X-ADV na rok 2025 wykonano ze zrównoważonych materiałów, takich jak tworzywa sztuczne pochodzące z recyklingu oraz z biomasy – to pierwsze tak szerokie wykorzystanie takich materiałów w motocyklu Hondy. Zastosowanie zrównoważonego tworzywa Durabio™, materiałów gumowych i innych tworzyw sztucznych uzyskanych z recyklingu do produkcji nadwozia jest częścią długoterminowego planu Hondy, by do 2050 roku produkować już w 100% ze zrównoważonych materiałów.

• Po raz pierwszy wykorzystano do produkcji bagażnika i dolnej części siedzenia materiały, pochodzące z recyklingu zderzaków samochodowych Hondy
  • Do produkcji kilku osłon i paneli użyto materiału polipropylenowego, pochodzącego z recyklingu
  • Boczne osłony i przednia szyba wykonane są z tworzywa sztucznego „DURABIO", otrzymywanego z biomasy
  • Pierwsze na świecie zastosowanie tworzywa sztucznego DURABIO™ w owiewkach motocykla wpłynęło na obniżenie emisji CO2 w trakcie procesu lakierowania

Rzędowy, dwucylindrowy silnik X-ADVa charakteryzuje się dobrymi osiągami w niskim i średnim zakresie obrotów, wysoką kulturą pracy i niskim zużyciem paliwa. Moc maksymalna to 59 KM (43,1 kW), maksymalny moment obrotowy sięga 69 Nm, a zużycie paliwa może wynieść zaledwie 3,6 l/100 km. Model na rok 2025 otrzymał udoskonaloną dwusprzęgłową skrzynię biegów (DCT), która zapewnia obecnie płynne ruszanie z miejsca i lepszą kontrolę przy prędkościach poniżej 10 km/h.

Zastosowana w modelu  X-ADV, wytrzymała rama z rur stalowych, wykorzystuje przedni widelec z amortyzatorami USD 41 mm i tylny układ Pro-Link na aluminiowym wahaczu. Z przodu zamontowano 17-calowe koło szprychowe, z tyłu – 15-calowe, a za hamowanie odpowiadają podwójne, radialnie montowane, czterotłoczkowe zaciski współpracujące z pływającą tarczą o średnicy 296 mm z przodu oraz jednotłoczkowy zacisk i pojedyncza tarcza o średnicy 240 mm z tyłu.

Model X-ADV 2025 będzie oferowany w trzech nowych kolorach: Graphite Black, Pearl Glare White i Matte Deep Mud Gray.

Ponadto, wersja specjalna X-ADV będzie wyróżniać się odważnym, „cyberpunkowym” matowym lakierem Matte Gold Finch Yellow i zestawem wyjątkowych grafik w dwóch odcieniach.

486231_25YM_Honda_X-ADV.thumb.jpg.f1e7d81f51e173442406a2401019eeae.jpg

486211_25YM_Honda_X-ADV.jpg

486207_25YM_Honda_X-ADV.jpg

486215_25YM_Honda_X-ADV.jpg

486232_25YM_Honda_X-ADV.jpg

486212_25YM_Honda_X-ADV.jpg

• Klubowicze

Fajny żółtek, jak bym "brał" to także żółty. Ponoć ten kolor tylko na Europę. Szkoda, że nadał Honda pożałowała Apple CarPlay/Android Auto 👎. Magazyny mają pełne wyświetlaczy np z CRF lub NT. Dziwne, ale mógł to być prawdziwy game changer w tej klasie jednośladów. Cena napewno także będzie sążna. Jak zamówimy pełny pakiet Touring to z pewnością kwota do zapłacenia na fakturze rozpocznie się cyfrą "7" 😱

• Klubowicze

Dokładnie to samo pomyślałem o braku łączności systemem Android/Apple....które de facto od początku jest w NT. Być może plusem w tym całym nieszczęściu jest fakt poprawienia wyświetlacza TFT. No niestety Honda nie ma tak zacnych wyświetlaczy jak BMW. 🤔

• Klubowicze
4 godziny temu, Piootr napisał(a):

Jak zamówimy pełny pakiet Touring to z pewnością kwota do zapłacenia na fakturze rozpocznie się cyfrą "7" 😱

A wtedy na prawdę trza się zastanowić, bo z "7" z przodu można znaleźć inne zacne sprzeciory.Niekoniecznie skutery....

15 godzin temu, Piootr napisał(a):

Dziwne, ale mógł to być prawdziwy game changer w tej klasie jednośladów.

To już jest game changer. Hit w gamie Honda i na rynku motocykli. Mają czas na dołożenie kolejnych udogodnień przy kolejnych liftach. Fajnie, że dołożyli tempomat 👍

Na 76k sprzedanych Xsów w Europie, 60k kupili Włosi, Francuzi i Hiszpanie. Nie sądzę, że przestaną kupować ze względu na brak ACP.

• Klubowicze
9 godzin temu, Yazin napisał(a):

Nie sądzę, że przestaną kupować ze względu na brak ACP.

Widzę, że kolega nie używa tego udogodnienia ACP i AA to bardzo dobry "ficzer" szczególnie na motocyklu. Wiem, bo używam w swoim NT1100DCT. Podtrzymuję swoje zdanie. Nie dołożyli, a mogli być pierwsi w klasie.

4 godziny temu, grzybek napisał(a):

Co ciekawe w US nie mają iksa 750 lecz mniejszej poj. 

W USA to mają inne rodzynki, których u nas brak. Bilans mają napewno na ich "+"

• Klubowicze

Odnośnie tego zmodyfikowanego wyświetlacza w X adv 750 2025AD, ciekawe czy też tak długo jak w NT-ku po włączeniu zapłonu trzeba będzie czekać na jego ,,załadawanie" , by móc zaakceptować zgody i uruchomić silnik. 

• Sympatycy
2 godziny temu, Piootr napisał(a):

Widzę, że kolega nie używa tego udogodnienia ACP i AA to bardzo dobry "ficzer" szczególnie na motocyklu. Wiem, bo używam w swoim NT1100DCT. Podtrzymuję swoje zdanie. Nie dołożyli, a mogli być pierwsi w klasie.

A ten "ficzer" działa tak, że może jednocześnie pracować Yanosik i "jakakolwiek" nawigacja??

• Klubowicze

Tak Robert. Może i pracuje. Trzeba włączyć działanie w tle Yanosika, a na ekran dać dowolną nawigację. Ja używam Scenic, TomTom lub GoogleMaps. Wedle życzenia i uznania.

Tak to mniej więcej wygląda 

IMG_1927.jpeg

• Klubowicze
1 minutę temu, Yazin napisał(a):

Który kolega? 

No jak to który, ty kolego. No chyba że twój CRF, wnioskując z podpisu ze stopki ma to udogodnienie 😉

• Klubowicze

Piotr,ale ja tu coś na Twej foci ni dostrzegam yanosika w tle- no chyba,że wrzuciłeś akurat taką ,,aranżację" beż yanosika. 

• Klubowicze
Cytat
Piotr,ale ja tu coś na Twej foci ni dostrzegam yanosika w tle- no chyba,że wrzuciłeś akurat taką ,,aranżację" beż yanosika. 

Jak mam ci pokazać, że Yanosik działa w tle. On właśnie działa w tle . Widać mapę z którą wtedy jechałem

• Klubowicze
6 godzin temu, Piootr napisał(a):

Jak mam ci pokazać, że Yanosik działa w tle.

Myślę że chodzi o taki widok że Yanosik widoczny jest z boku mapy ( nie wszystkie telefony tak pokazują !!!!!  Część tylko gada w tle )

Screenshot_20240928_063545_Maps.jpg

• Klubowicze

O dokładnie tak jak przedstawił Artur👌

I jak Piotrze, możesz u siebie w NT tak zrobić jak na grafice Artura powyżej? Daje tak radę zrobić ?

• Klubowicze

Przykro mi, ale tak Apple CarPlay i przypuszczam, że Android Auto nie pokazują. Ale jak ktoś musi widzieć aplikację to można telefon z włączonym Yanosikiem na ekranie na uchwycie dedykowanym umieścić. Jaki to ma sens ? Nie wiem. Dobrze, że ostrzeżenia słychać w kakakakasku 😉

Na telefonie yanosik może pracować jako "ekran w ekranie". Na AA i CP yanosik pracuje w tle i słychać komunikaty ale z definicji nie ma "ekranu w ekranie" i nie chodzi tu o AA iCP w Hondzie tylko tak to ma działać w każdym pojeździe.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

W dniu 25.09.2024 o 17:11, Piootr napisał(a):

Cena napewno także będzie sążna

Na wyspach będzie podobno tylko 50 funtów droższy niż poprzedni model.