Klubowicze Piootr Opublikowano 8 Września 2024 Klubowicze Opublikowano 8 Września 2024 W dniu 31.08.2024 o 23:13, tomekstw napisał(a): Cichociemni k...a mać. Tyle w temacie Nie martw się i delektuj relacją 😉 Dobrej zabawy chłopaki 🛵🛵 1
Klubowicze grzybek Opublikowano 8 Września 2024 Klubowicze Opublikowano 8 Września 2024 Grzesiu,też się zamelduj. Dziękuję Wam za super wrażenia, b. fajny przekaz- nie szkolny,podręcznikowy lecz okiem prawdziwych globtroterów. Do zobaczenia i przegadania tematu na żywo:) 1
GrzechoCnik Opublikowano 8 Września 2024 Autor Opublikowano 8 Września 2024 Rano w Koszycach poszliśmy na trochę oddalony od hotelu parking i z daleka zauważyłem pomarańczową szmatkę do szyb obok skutera. Jakiś nocny zajumacz zrobił nam przegląd niezamykalnych schowków. Otworzył podreczne apteczki, ale ich nie zajumał. Dobrze że nie korzystał z łoma do siedzeń, bo ten jeden raz kask zostawiłem w skuterze. Do Świdnika przez Svidnik dotarłem o 15:35 po przebyciu dzisiaj około 400km. W okolicy Svidnika mijałem pozostałe po poprzednim ustroju pomniki zwycięstwa II wojny światowej. Bliżej polskiej granicy znowu pojawiły się tablice z łemkowskimi nazwami. Na przejściu w Barwinku ni żywej duszy. Tankowanie, kawa i przegryzka na Orlenie w Rzeszowie i ostatni skok do domu drogą S19. Nuda, że mało nie usnąłem, po to piłem tą kawę. W Polsce rzeźkie 29stC. Od wyjazdu ze stacji benzynowej w Komańcy zrobione 2840km. Nie liczyłem ile paliwa wypaliłem, ale jak tankowałem, to zawsze się dziwiłem, że spalanie B650 w górach jest tak niskie, około 3,7. Dzięki @Vince za pomysł na wyprawę i ogarnięcie noclegów. Myślałem o takiej już od kilku lat. Za bezstresowe, wspólne podróżowanie, dające niesamowitą frajdę z każdego kilometra i każdej minuty drogi, też thx. I sorki za żółwie tempo na agrafkach. Podliczenie wydatków: Paliwo = 554 RON + 40 EUR + 104 PLN Noclegi ze śniadaniem = 974 RON (6 noclegów) + 29,7 EUR (1 nocleg) Żarcie = 532 RON + 29 EUR Inne wydatki (bilety, magnesy, pierduły) = 359 RON (w tym jest 150 RON wypłacone w bankomacie żeby mieć gotówkę) W sumie na PLN wyszło około 2600zł 1
Użytkownicy Vince Opublikowano 8 Września 2024 Użytkownicy Opublikowano 8 Września 2024 W ramach uzupełnień..W hotelu w Brasovie obok recepcji taka niespodzianka.I tym akcentem wyprawę uznaję za zakonczoną..
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 9 Września 2024 Użytkownicy+ Opublikowano 9 Września 2024 16 godzin temu, Vince napisał(a): ..........I tym akcentem wyprawę uznaję za zakończoną.. Jaką "zakończoną". Wróciliście do domu. OK, a teraz czas na pytania i odpowiedzi 😀 Z tego co pisał Grzesiek, noclegi podobnie jak u Ślązaków bukowane jeszcze w PL ? Tak ? Nic na spontanie ? I w końcu jakim mapami nawigowaliście ? Mapy CZ ?
tomekstw Opublikowano 9 Września 2024 Opublikowano 9 Września 2024 5 minut temu, EndriuBis napisał(a): Jaką "zakończoną". Wróciliście do domu. OK, a teraz czas na pytania i odpowiedzi 😀 Z tego co pisał Grzesiek, noclegi podobnie jak u Ślązaków bukowane jeszcze w PL ? Tak ? Nic na spontanie ? I w końcu jakim mapami nawigowaliście ? Mapy CZ ? I masz rację @Endriu. Vince jakieś zestawienie, trasy możesz ujawnić. Jak Ci kiedyś podesłałem zbiór tras :)
Klubowicze Joasia70 Opublikowano 9 Września 2024 Klubowicze Opublikowano 9 Września 2024 17 godzin temu, Vince napisał(a): I tym akcentem wyprawę uznaję za zakonczoną.. A relacja z drona ?????
GrzechoCnik Opublikowano 9 Września 2024 Autor Opublikowano 9 Września 2024 Z aparatu z szyi jeszcze wydobyłem jakieś fotki, to gdyby ktoś nie wierzył, że krowy ulicami łaziły albo furmanki.
GrzechoCnik Opublikowano 9 Września 2024 Autor Opublikowano 9 Września 2024 1 godzinę temu, tomekstw napisał(a): ... trasy możesz ujawnić. Zestawienie finansowe wstawiłem do posta wyżej. Noclegi Mirek zaklepywał jeszcze przed wyjazdem. Niektóre nieodwoływalne a inne owszem, ale można było odwołać np na 3 dni wcześniej jeśli byłaby taka potrzeba. Jednak trasy były tak dobrane, że nie zmienialiśmy noclegów. Z zaklepywaniem to różnie może być. Np Polacy na moto w Sapanta mówili że przyjechali i dopiero tu na bookingu znaleźli całkiem tanią kwaterę przy samym cmentarzu, a gdy Mirek patrzył tydzień wcześniej to nie było nic takiego. Ja jechałem na nawigacji OsmAnd+ a Mirek na Mapy.CZ W mojej widać odległości do punktów pośrednich a w jego nie. Chociaż planowanie tras Mirek prowadził na swojej to można stamtąd wyeksportować GPXy i zaimportować do mojej. Tylko niestety bez widocznych punktów pośrednich. Dlatego wieczór albo na śniadaniu wklepywałem do swojej poszczególne etapy trasy. Nie mniej jednak obie nawigacje, a szczególnie w miastach, prowadziły ciut odmiennie. Dobrze stosować zasadę że ten kto prowadzi ten ma rację, najwyżej trzeba będzie nadrobić albo się wrócić. Trasa była realizowana w dużej mierze tak jak została zaplanowana, ale po drodze zdarzały się "zbączenia", gdy się coś dostrzegło poprzedniego dnia że może warto dorzucić. I z kopalni w Turdzie zrezygnowaliśmy. Ja miałem włączoną rejestrację rzeczywistego przebiegu to zapodam tu odcinki na każdy dzień ale w formie graficznej, bo gpx rejestrował także jak coś zwiedzaliśmy pieszo (czyli 2oo nie wjedziesz).
GrzechoCnik Opublikowano 9 Września 2024 Autor Opublikowano 9 Września 2024 Załączam obrazy tras. Są w dużej rozdzielczości i widać nazwy miejscowości. Można je pobrać i dokładniej obejrzeć. Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Dzień 6 Dzień 7 Dzień 8 początek mojego powrotu
Użytkownicy Vince Opublikowano 10 Września 2024 Użytkownicy Opublikowano 10 Września 2024 A relacja z drona ?????Z drona mam same zdjęcia, natomiast potrzebuję chwili, żeby pozgrywać i wybrać coś ciekawego.
Klubowicze Joasia70 Opublikowano 10 Września 2024 Klubowicze Opublikowano 10 Września 2024 To czekamy 😀
krunner Opublikowano 15 Września 2024 Opublikowano 15 Września 2024 Na forum rzadko się odzywam, ale Waszą relację przeczytałem od początku do końca. Złapałem parę inspiracji. Rumunia będzie pewnie czwartym (po Litwie, Czechach, Łotwie) krajem, który odwiedzę (next year xD). Trochę może brakuje mi w tej Rumunii morza, jazdy wzdrół wybrzeża, co bardzo lubie, ale te serpentynki i zameczki są świetnie. Dzięki za relację!
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 15 Września 2024 Klubowicze Opublikowano 15 Września 2024 19 minut temu, krunner napisał(a): Trochę może brakuje mi w tej Rumunii morza, jazdy wzdrół wybrzeża, co bardzo lubie Do takiego planu trzeba dodać kolejne 7 dni i będzie z morzem. Rumunia to duży kraj i ma dużo atrakcji. To i czasu trzeba więcej. Swój pierwotny plan na Rumunię miałem na 16 dni a tylko 3 nad samym morzem. A jak bym chciał jeszcze deltę Dunaju to i 21 mało
Użytkownicy Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Vince Opublikowano 16 Września 2024 Użytkownicy Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 16 Września 2024 Obiecane uzupełnienie z powietrza. Dron się przydał, choć nie wszędzie dało się go odpalić - brak GPS lub zakłócenia skutecznie zniechęcały do latania w obawie przed utratą kontroli, bądź co bądź, nad statkiem powietrznym. Z uwagi na fakt, że nie mogę edytować wcześniejszych postów, wklejam tu, w podziale na dni i miejsca. Dzień 1: Sapanta Dzień 2:Monastyr Moldovita:Obronny Monastyr Sucevita:Dzień 3: ShigishoaraDzień 4Wieś Viscri:Zamek/cytadela Rupea:Pałac Peles w Sinaia:Brasov:Dzień 5Rasnov - zamek:Zamek Bran: 6
Klubowicze grzybek Opublikowano 16 Września 2024 Klubowicze Opublikowano 16 Września 2024 Świetna robota Mirek, szacun👍 1
Administrator xmarcinx Opublikowano 16 Września 2024 Administrator Opublikowano 16 Września 2024 Po prostu super! Zupełnie inne, świeże spojrzenie na odwiedzane miejsca. Inna perspektywa. Prawo panie Pilocie. 1
Klubowicze kenobi Opublikowano 16 Września 2024 Klubowicze Opublikowano 16 Września 2024 No teraz to petarda. 👌 1
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 17 Września 2024 Użytkownicy Opublikowano 17 Września 2024 Wow 👍👍👍 Super robota, Taka perspektywa dopiero pokazuje jak piękne są stare budowle. Jeszcze raz super 🙌 1
Klubowicze Ewik Opublikowano 30 Września 2024 Klubowicze Opublikowano 30 Września 2024 Niesamowite zdjęcia, super 🙂👍 1
Sympatycy Cormoran Opublikowano 30 Września 2024 Sympatycy Opublikowano 30 Września 2024 Że tak sobie zażartuje 🤣. I po co jechać ? Skoro mam taką zajefajną relację 😊. Jak bym tam pojechał to na pewno z góry bym tego nie zobaczył 🤔 a tu proszę, dzięki takiej relacji wszystko elegancko zobaczyłem 😊. Super robota panowie. PS. Znaczy z chęcią bym pojechał oczywiście 😉
Rekomendowane odpowiedzi