Użytkownicy Nazir Opublikowano 20 Czerwca 2024 Użytkownicy Opublikowano 20 Czerwca 2024 Witam, Temat został poruszony na „Wekendowe i nie tylko wyjazdy” w dziale Śląskim. Jako, że to nie miejsce na tego typu wątek zdecydowałem się pod namową( czyt.: groźbą🤭 )założyć ten oto wątek. Pomysł na zakup przyczepki zrodził się w trakcie awarii mojego Burgmana i po zakupie nowej Aprili rx 125 oraz braku dobrej (mocnej) konstrukcji do transportu rowerów elektrycznych. Po prostu w sytuacji awaryjnej mam swój transport a w przypadku przeglądów (np. gwarancyjnych) również. Zorganizowanie dojazdu i powrotu to zawsze kłopot w sytuacji, kiedy trzeba motor zostawić w serwisie a serwis jest już tak ok 30-80km od domu (a komunikacja miejska na tej trasie, to porażka). Przyczepka oczywiście wymaga miejsca – ale to akurat ogarnąłem. Po zakupie przyczepki (ze stanowiskami na trzy motory) pozostaje dostosować je pod własne potrzeby. Mój plan: awaryjnie pod Burgmana (oby nie) i docelowo na dwa pseudo-crossy plus dwa elektrorowery. Części do mocowania rowerów dotarły i już je zamontowałem. W szczegółach wygląda to tak: Części zakupiłem w Master-Tech - produkcja przyczep, Siedziba: ul. Polskiej Organizacji Wojskowej 25, 98-300 Wieluń Mobile: 720 043 043 E-mail: pmorawska@master-tech.pl Website: www.master-tech.pl Ceny: barierka środkowa - 50zł/szt (Barierka ma rozstaw otworów mocujących 46,5cm wysoka na 61cm) krótsza łapka mocująca rower pojedyncza bez kluczyka - 25zł/szt dłuższa łapka mocująca rower pojedyncza bez kluczyka - cena 35zł szt - te już mam z mocowania rowerów na hak łapka mocująca rower podwójna bez kluczyka - 40zł/szt - tego mi akurat nie potrzeba: gałka do roweru na kluczyk - 25zł/szt - Warto jak się chce zostawić rowery na przyczepce a ma się obawy, że ktoś zechce je "pożyczyć" szyna mocująca rower (komplet z opaskami) - 200zł/szt (długość szyny to 132cm, szerokość od spodu 5,5cm od góry 6,5cm) Co do mocowania motocykli to: zakupiłem inne mocowanie przedniego koła motocyklowego ze względu na znacznie łatwiejsze wiązanie motocykla – w sensie stoi w tym stabilnie a w oryginalnych kabłąkach brak stabilizacji w pionie. Z takim mocowaniem samemu można łatwo temat zapinania ogarnąć. Koszt nie jest mały ale uważam, że warto. Stojak na motocykl 8718475882824 za 240,30 zł z Bedlno - Allegro.pl - (13828911722) Kontakt: Nr telefonu: 535 636 507 E-mail: europe@zakito.pl Jeszcze tylko czekam na pasy do mocowania kół motocyklowych i na tą chwilę będzie wszystko. Pasek do mocowania motocykla - Sklep, Opinie, Cena w Allegro.pl
Użytkownicy Nazir Opublikowano 21 Czerwca 2024 Autor Użytkownicy Opublikowano 21 Czerwca 2024 A tak wygląda ukończona przyczepka I zamontowane rowery Oraz możliwość montażu kolejnych dwóch Na ostatnim zdjęciu dodatkowa podpórka tylko do zdjęcia. Być może kiedyś - jak zajdzie potrzeba zamocuję ją po drugiej stronie. Mam nadzieję @grzybek, że coś pomogłem😉 A Robertowi1973 dzięki za namiary👍 2
Klubowicze grzybek Opublikowano 21 Czerwca 2024 Klubowicze Opublikowano 21 Czerwca 2024 Dzięki. Poszedłeś na całość. Super wykorzystana. Moja przyczepa jest uchylna na 2 moto a po krótkiej modernizacji jest przyczepką towarowo przewozową. Tez zamontowałem taki jak twoj chwytak (blokator)przedniego koła i sprawdza sie super. 2
Klubowicze grzybek Opublikowano 22 Czerwca 2024 Klubowicze Opublikowano 22 Czerwca 2024 Dodam że rowery elektryczne przewożę na haku na platformie
Klubowicze grzybek Opublikowano 22 Czerwca 2024 Klubowicze Opublikowano 22 Czerwca 2024 Nazir, a gdzie na przyczepce masz wolne miejsce do mocowania szyny najazdowej dla motocykla, w czasie jazdy. Zobacz na moją drugą fotkę, układam ją wzdłużnie brzegiem pod pierwszą szynę, dodatkowe podcięcie w podłodze , w które wchodzi zaczep szyny i całość przykręcona motylkową śrubą.W tym roku założyłem też na dyszel koło zapasowe. Różnie bywa😉.
Użytkownicy Nazir Opublikowano 22 Czerwca 2024 Autor Użytkownicy Opublikowano 22 Czerwca 2024 12 godzin temu, grzybek napisał(a): ..a po krótkiej modernizacji jest przyczepką towarowo przewozową. Super to zrobiłeś💪 Ale zdejmujesz szyny jak widzę -u mnie są przynitowane - musiałbym to zamienić na śruby. A te zielone boki to deski, czy jakiś specjalny materiał? Pytam, bo myślę o tym również😉 30 minut temu, grzybek napisał(a): Nazir, a gdzie na przyczepce masz wolne miejsce do mocowania szyny najazdowej dla motocykla, w czasie jazdy. To już załatwił producent☝️😃 Przyczepka ma miejsce na rynnę najazdową pod podłogą zaraz za zderzakiem: 12 godzin temu, grzybek napisał(a): ..moja przyczepa jest uchylna Moja również a do tego ma kółko transportowe, co ułatwia przestawianie załadowanej przyczepki😉 Oryginalne kabłąki zostawiłem (tylko w innej pozycji) na wszelki wypadek a i dodatkowo służą jako uchwyty do mocowania. 2 godziny temu, grzybek napisał(a): Dodam że rowery elektryczne przewożę na haku na platformie Te barierki, co pokazałem w pierwszym poście (wraz z łapkami) i szynami pod rowery niektórzy montują na dyszlu tam gdzie Ty zamontowałeś koło zapasowe - równolegle do osi przyczepy i wtedy nadal można mieć wolne trzy stanowiska na motory. No ale na dodatkowe kółko trzeba znowu szukać miejsca ( np pod podłogą) tylko taki zestaw to już raczej przekroczy DMC🤪
Klubowicze grzybek Opublikowano 22 Czerwca 2024 Klubowicze Opublikowano 22 Czerwca 2024 W razie modernizacji na towarową, to szyn nie zdejmuję, tylko zakładam płat blachy ryflowanej i przykręcam śrubami do gniazd wpuszczanych na stałe w szynach (na najwyższym punkcie szyn). Potem tylko burty, które zrobiłem z desek i pomalowałem. Po zakupie gołej przyczepki dołożyłem dodatkową belkę wzmacniającą a ,,dziurę" między szynami zaślepiłem blachą ryflowaną. Założyłem też blokator i dodatkowo prawie pośrodku dodatkową szynę, na której wożę pojedyncze moto ( rozkład masy pośrodku). Oczywiście ma też trzecie kółko podporowe, a w samej konstrukcji zawieszenia oprócz resorów są też amortyzatory. 😉 Niech nam służą- bo moją już używałem w różnych przeznaczeniach. Pod podłogą jest mały prześwit na mocowanie zapasu. 1
Klubowicze Patryk Opublikowano 23 Czerwca 2024 Klubowicze Opublikowano 23 Czerwca 2024 Ciekawa jest ta blokada/mocowanie na tylne koło. Powinna pasować do Burka, a wtedy nie będzie trzeba tak mocno (o czym rozmawialiśmy w czwartek) ściągać amortyzatorów i plastiki oszczędzi się , wystarczy tylko dla pewności dodatkowo dla zachowania równowagi przypiąć pasami. W połączeniu z ręcznym hamulcem będzie Ok. Teraz już wiadomo gdzie na Ślasku jest pomoc drogowo-lawetowa. Oby nie była potrzebna :-)
Klubowicze grzybek Opublikowano 24 Czerwca 2024 Klubowicze Opublikowano 24 Czerwca 2024 Tak, fajne mocowanie, lecz oprócz ręcznego hamulca warto założyć jeden psa mocujący skuter w położeniu przód-tył aby w razie nagłego hamowania ( a nawet stłuczki auta) nie doszło do przesunięcia skutera.
Rekomendowane odpowiedzi