Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Silver Wing a 420 km.

Gość Michał Kupczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Michał Kupczyk
Opublikowano

Dzien dobry wszystkim.

Tak sie porobilo ze bede teraz dojezdzal do pracy, na dwa-trzy dni w tygodniu.

Nie byloby to nic niezwyklego gdyby nie odleglosc do firmy: 420km, po dobrych drogach i autostradach.

Wpadla mi w oko Honda Silverwing 600 w dobrej cenie. Czy ktos z jezdzacych takim maxi moglby mi przekazac garsc wiedzy praktycznej o uzyciu SW na takim dystansie?

-Jaka przelotowa moge uzyskac nie meczac sprzetu?

-Jakie zuzycie paliwa?

-Ile tankowan?

-Ile czasu trzeba liczyc na taki przelot?

-Co mowi pupa sytkajac sie z siedzeniem SW na dystansie 400km?

-Wychodzi mi ze bede robil ~35kkm rocznie. Jak to sie ma do serwisow?

-Deszcz i 400km- czy to wykonalne?

Jezdze od 4 lat, 35kkm na skuterze 125ccm, (ostatni rok malo)

Z gory dziekuje za wszelkie podpowiedzi.

--

Michal

YP125D (jeszcze)

Dom w Szkocji, a praca w Anglii :-)

Gość MICHAŁ CHEMIK
Opublikowano

Hej

Z moich obserwacji wygl?da to tak:

Prędko?ć przelotowa to 120-140km/h

Zużycie paliwa ok 6l/100km zbiornik 16l,jak zostaje ok 4litrow zapala sie rezerwa czyli 2 tankowania

Serwis:przegl?d co 6ty?,a co 24 wymiana paska więc nie jest tragicznie !vampire

Deszcz??Jest to wykonalne,można dokupić większ? szybe np GIVI koszt ok 400zł

Pozdrawiam

Michał

Opublikowano
odleglosc do firmy: 420km, po dobrych drogach i autostradach.

Dom w Szkocji, a praca w Anglii :-)

...deszcz, ech ...ten klimat wyspiarski.

Skuter jest naprawdę super ?rodkiem lokomocji, ale skoro zapytujesz jak to wygl?da w praktyce ...?

Ja widzę hmm, raczej ...słabo jazdę na dystansie ponad 400km zakładaj?c, że w deszczu. Tym bardziej, że to ma być dojazd do pracy, czyli chyba ważna będzie punktualno?ć.

Na takim dystansie i w tak? pogodę (deszcz) jednak zdecydowanie lepiej poradzi sobie niestety jakie? ...autko (wygodniej i zawsze sucho)

Napisałem: "niestety", ponieważ sam jestem miło?nikiem skuterów i też bym wolał jeĽdzić tylko skuterkiem.

Jeżdzę skuterem do pracy prawie cały rok (marzec/kwiecień - paĽdziernik/listopad), ...słońce czy deszcz, ale mam do pracy zaledwie 4 km...

Czy pojadę trochę szybciej, czy trochę wolniej ze względu na deszcz to opóĽnienie przy tak małym dystansie jest znikome ...suchy też dojadę.

Opublikowano

Skuterek owszem super sparawa jednak pogoda bywa kapry?na. Można zakładac , że da sie to zrobić jednak sam bardziej bym liczył na autko . Zrobiłem sporo t km po angli na motorku i różnymi autkami .

Drogi rzeczywi?cie s? dobre, sporo kamerek (przenosnych i stacjonarnych). Zdarzaj? sie też cywilne autka.

Czas jaki bym zakładał wiosn? , latem , jesieni? to około 4h jeżeli wiekszo?ć drogi to autostrada. Predko?ć na takim dystansie dla ciebie i silverka my?le że co? koło 80-85mil

Zanim sie zdecydujesz musisz wzi?Ľć pod uwage dystans, czestotliwo?ć , pogode i temperature . W angli z rana potrafi być zimnooooooooooo. Choć sam jezdziłem banditem a silver przy tym to zupełnie inna bajka, bałbym sie chyba zakładać dojazd tylko skuterkiem .

Ps moja predko?ć przelotowa w angli była na poziomie 120- 170 km na autostradach (bandit) dystans 90km dziennie . Turystycznie ciut wolniej około 120-140

• Administrator
Opublikowano

120-140 km/h

-Jakie zuzycie paliwa?

okolo 6 litrow, przy tych predkosciach, generalnie SW ma to do siebie ze czy jedziesz 100 km/h czy 140 km/h pali zawsze cos kolo 6 litrow

-Ile tankowan?

no przy tym spalaniu to wychodzi ze jedno po drodze i jedno przed droga

kwestia drogi, autostrada okolo 4 h lub nie wiele mniej.

nic nie mowi, no ale moze tylko ja tak mam ze i 1400 km i nic nie mowi, raczej kark, ale to moj przypadek, generalnie to zaden przebieg i dla ciebie i dla SW

musisz tylko pamietac ze co 12 tys km wymieniasz olej w silniku a i w przekladni nie zawadzi, filtr oleju tez oczywiscie zmieniasz.

Jja tam nie widze roznicy czy jade w deszczu czy nie, 10 dni jezdzilem w oberwaniu chmury wiec 400 km w deszczu oznacza tylko ze musisz zainwestowac w dobre ciuchy ktore nie puszczaja do srodka wody, mowa tez o butach a zwlaszcza o rekawicach. Do reszty idzie sie przyzwyczaic.

• 2 miesiące temu...
Gość Michał Kupczyk
Opublikowano

No i moj wybor padl na Silverwinga.

08/2005, 14 kkm, niebieski, pierwszy wlasciciel.

Na co zwracac uwage przy zakupie?

Jakies slabe punkty?

14kkm oznacza ze opony powinny byc jeszcze oryginalne?

Ile serwisow musi miec wbite? 2?

Pozdrawiam

Michal

• Klubowicze
Opublikowano

ja bym się trzymał wersji mi?ka chociażby z tego względu , że z jazdy :lol: trzeba czerpać jak najwięcej przyjemno?ci , a podróz 400 km w deszczu do przyjemnych nie należy . do pracy 400 a po pracy w formie relaksu silwer wing , ale to moje skromne zdanie . ;)

• Sympatycy
Opublikowano

Mhm.. skoro masz autostrade do pracy do po co jednoslad? Przeciskac sie nie bedziesz musiał... Wydaje mi sie ze skuter/motocykl do takiego zadania jest bez sensu. Samochod pod kazdym wzgledem lepszy (spalanie, wygoda, pogoda itp).

Gość Michał Kupczyk
Opublikowano

120-140 km/h

-Jakie zuzycie paliwa?

okolo 6 litrow, przy tych predkosciach, generalnie SW ma to do siebie ze czy jedziesz 100 km/h czy 140 km/h pali zawsze cos kolo 6 litrow

-Ile tankowan?

no przy tym spalaniu to wychodzi ze jedno po drodze i jedno przed droga

kwestia drogi, autostrada okolo 4 h lub nie wiele mniej.

nic nie mowi, no ale moze tylko ja tak mam ze i 1400 km i nic nie mowi, raczej kark, ale to moj przypadek, generalnie to zaden przebieg i dla ciebie i dla SW

musisz tylko pamietac ze co 12 tys km wymieniasz olej w silniku a i w przekladni nie zawadzi, filtr oleju tez oczywiscie zmieniasz.

Jja tam nie widze roznicy czy jade w deszczu czy nie, 10 dni jezdzilem w oberwaniu chmury wiec 400 km w deszczu oznacza tylko ze musisz zainwestowac w dobre ciuchy ktore nie puszczaja do srodka wody, mowa tez o butach a zwlaszcza o rekawicach. Do reszty idzie sie przyzwyczaic.

I stalo sie - Jest SilverWing.

Zrobilem wczoraj trase 785km. Zajelo mi to 10h. Temperatury 2-5st, 15 minut deszczu.

Potwierdzam w calej rozciaglosci to co mowil Art. Pupa nie bolala.

Jedyne co to mi strasznie huczy w glowie. Kask mam niestety otwarty.

Mysle nad wyzsza szyba i wymiana kasku.

Czy moge prosic o jakies sugestie?

Po przesiadce z Majesty 125 brak mi slow.

JAK TO JEDZIE !!!!!

--

Michal

Opublikowano

(...)Jedyne co to mi strasznie huczy w glowie. Kask mam niestety otwarty.

Haha domyslam sie, wszystko zalezy ile chcesz wydac na kask. No i jaki Ci bardziej odpowiada: integral czy szczekowiec. Wyzsza szyba bedzie generowala drgania, a w najgorszyn razie przy "mijance" z ciezarowka przy duzych predkosciach peknie jej mocowanie. Osobiscie nie polecam do SW dlugiej szyby...

(...)Po przesiadce z Majesty 125 brak mi slow.

JAK TO JEDZIE !!!!!

To w koncu prawie 5 razy wieksza pojemnosc, no i 2 cylindry !scooter ...

• Administrator
Opublikowano
Jedyne co to mi strasznie huczy w glowie. Kask mam niestety otwarty.

Po przesiadce z Majesty 125 brak mi slow.

JAK TO JEDZIE !!!!!

--

Michal

No w otwartym to sie nie dziwie ze huczy !happybth ja kiedys do Lodzi pojechalem w jetcie i byla straszna lipa. Generalnie traska to integral, ja za szczekowcami nie przepadam tez szumia. Wysoka szyba, hmm bedzie cicho i przytulnie jak sie za nia caly schowasz, ale lipa bedzie jak bedzie deszcz, nie dosc ze wielkie G widzisz to jeszcze oczy szybko sie mecza - generalnie nie polecam. Za to polecam Przedłużenie szyby - tes dr.big'a zalatwia sprawe w 100 %

Wracajac do kasku im lzejszy tym lepszy, obowiazkowo blenda przeciwsloneczna najlepiej wew. Marke kasku sam musisz zdecydowac jaka wybrac.

No a majki do silvera nie da sie porownac, nie te klasy.

Gość MICHAŁ CHEMIK
Opublikowano
Wysoka szyba, hmm bedzie cicho i przytulnie jak sie za nia caly schowasz, ale lipa bedzie jak bedzie deszcz, nie dosc ze wielkie G widzisz to jeszcze oczy szybko sie mecza - generalnie nie polecam.

Generalnie masz rację.Mam szybe Givi już dwa sezony i chyba na ten j? zdejmę bo to jest lekka męczarnia,zwłaszcza w deszczu lub przy większych prędko?ciach(powyżej 120 !scooter )

Ogólnie również nie polecam !happybth

pozdro

Gość Michał Kupczyk
Opublikowano
No a majki do silvera nie da sie porownac, nie te klasy.

Oczywiscie ze nie porownuje. To tylko takie moje bardzo subiektywne OOOCH :-)

No w otwartym to sie nie dziwie ze huczy B) ja kiedys do Lodzi pojechalem w jetcie i byla straszna lipa. Generalnie traska to integral, ja za szczekowcami nie przepadam tez szumia. Wysoka szyba, hmm bedzie cicho i przytulnie jak sie za nia caly schowasz, ale lipa bedzie jak bedzie deszcz, nie dosc ze wielkie G widzisz to jeszcze oczy szybko sie mecza - generalnie nie polecam. Za to polecam Przedłużenie szyby - tes dr.big'a zalatwia sprawe w 100 %

Wracajac do kasku im lzejszy tym lepszy, obowiazkowo blenda przeciwsloneczna najlepiej wew. Marke kasku sam musisz zdecydowac jaka wybrac.

Mam szybe GIVI w YP, ale siega ona do wys mojego nosa, wiec mozna wygodnie patrzec nad nia. Ale przy deszczu NIC przez nia nie widac.

No i predkosci nie te.

Pozdrawiam

--

Michal

Opublikowano

Sorrka za OT, ale zajżalem na strone producenta tej przedłużki do szyby i

link

na boga, co to jest? Może kto? to wytłumaczyć, bo ja ni w z?b niemieckiego ?

Dzięki

Maciek

Opublikowano

No kiedy eine Mucha (Flige), lub eine Osa (Wespe) spróbuje wlecieć w deine oko, to będzie miała problem, bo spotka się z wiruj?cym ?migiełkiem, a tam to już tylko na plasterki.

Pomysł widzę i?cie diabelski, godny Hegemona z komiksu o Kajku i Kokoszu.

Zapewne palców lepiej też nie wkładać . B)

• Sympatycy
Opublikowano

Je?li dobrze zrozumiałem jest to co? co niweluje turbulencje B) Powyżej 30 km/h nie widać tego ?migiełka B)

No kiedy eine Mucha (Flige), lub eine Osa (Wespe) spróbuje wlecieć w deine oko, to będzie miała problem, bo spotka się z wiruj?cym ?migiełkiem, a tam to już tylko na plasterki.
Czyli jednak Ľle zrozumiałem :)