Elvis Opublikowano 1 Lipca 2023 Opublikowano 1 Lipca 2023 I półrocze .... w sumie przyszło tak szybko że aż za szybko, oczywiście mówię o sobie bo każdy może to odbierać zupełnie inaczej .... i nowy miesiąc .... i zmiany, zmiany .... i coś nowego czyli tunel, który w pewnym sensie otwiera świat dla mieszkańców Świnoujścia, takie jakby okno ..... oczywiście była wielka feta, wielkie otwarcie, dzieci, kwiaty, orkiestra ..... i gdy tak o tym pomyśleć to czymże jest otwarcie nowego miesiąca w porównaniu z otwarciem przelotu pod Świną? ..... toż to puch marny 😶 A zatem, zgodnie z tradycyją, nowy miesiąc uważam za otwarty, do zobaczenie gdzieś tam, LwG ✋ 1
czemil Opublikowano 1 Lipca 2023 Opublikowano 1 Lipca 2023 Lipec. Tak.............wiedziałem, że będzie ale i tak dzisiaj rano byłem zaskoczony, że to już.
Klubowicze SlawoyAMD Opublikowano 2 Lipca 2023 Klubowicze Opublikowano 2 Lipca 2023 Co prawda nasz wypad zaliczał się jeszcze do czerwca, ale po urlopowy kierat powrotu do pracy nie pozwolił na bezpośrednie opisanie wycieczki na Podlasie i Mazury... Już początek miał być fajny, bo przed czwartkowym wyjazdem do Kacperków, miałem nockę z nowym pracownikiem na nauce, więc pomyślałem, że uda się przymknąć nieco oko przed podróżą... Jak widać na zdjęciu poniżej, o trzeciej nad ranem wciąż trwała walka z awarią automatyki ujęcia wody, więc pomysł z przejechaniem 120 kilometrów do Kacperków w Ustroniu Morskim i tam nocleg, był zbawienny... Po drodze odwiedziliśmy muzeum PRLu w miejscowości Zblewo... Naprawdę warto odwiedzić pana Pawła, który większość kolekcji sam restaurował... Dalej obraliśmy kierunek na Grunwald... Nie dodałem na początku, że inicjatorem tej wyprawy był Krzynio66, którego poznaliśmy na zeszłorocznej Burgmanii... Zaprosił nas do siebie do Bielska Podlaskiego, a po drodze dołączyli Wojtek z Szakalem... Spaliśmy w domkach na terenie ośrodka sportowego, gdzie Krzysiu pracuje. Ponoć domki idą do wyburzenia, więc zdjęcia są historyczne :) Później grill u Krzynia w domu i relaks... Jak na Zachodniopomorskie przystało, ekipa zwiedzała i zwiedzała... Byliśmy więc w pięknym kościele w Drohiczynie (Cerkwia była zamknięta niestety), napiliśmy się słonej herbaty (awaria w bufecie), zwiedziliśmy małe, ale fajne muzeum motocykli (bilety zaledwie po 6 złotych!), gdzie dojechał do nas Putek i z nim pognaliśmy do słynnej stadniny koni w Janowie Podlaskim... Niby promy dla mnie i Siorbaka nie są nowością, to majestatyczna przeprawa przez Bug za pomocą ludzkich mięśni jest ekscytująca... Po drodze odwiedziliśmy też kopalnię kredy, a w planach był jeszcze obiad u polskich Tatarów, ale wcześniej odwiedziliśmy prawosławną "Częstochowę" ze słynnym lasem krzyży... Po drodze złapało nas oberwanie chmury. Po raz pierwszy w mojej karierze motocyklisty, wylewałem wodę z butów :) Wojtkowi nawet zmoczyło pieniądze w kieszeni, więc mieliśmy widok na pranie kasy :) Być może ten widok zachęcił też Tatarską panią kelnerkę, która namówiła nas na spróbowanie pięciu regionalnych dań... Wojtek i ja dostaliśmy od niej całusy, ale przy rachunku okazało się, że chyba jednak nie za darmo :D Wybrała najdroższe dania z karty i... Rachunek wyszedł nas 422 PLN... Obrabowani przez Tatarów zerknęliśmy na stare cmentarzysko muzułmańskie i polecieliśmy z powrotem do ośrodka... Następna część wyprawy obejmowała już wypad na Mazury... Po drodze zwiedziliśmy urokliwe miasteczko z 17-wiecznym kościołem, w Ełku wpadliśmy na kawę do Makiego (będzie na filmie), zjedliśmy obiad w urokliwej knajpce i dotarliśmy do kolegi Krzynia, Piotrka Ducati (fan tej marki), który ugościł nas przez trzy doby pod swoim dachem... Ogólnie nastawiliśmy się tam już na odpoczynek i zabawę, ale Wilczy Szaniec musiał być zwiedzony... Ogólnie przejechaliśmy trochę ponad 2100 kilometrów, a spalanie u mojej Hondzi z całej trasy wyszło... 3.3 litra na setkę :) 2
Krzynio66 Opublikowano 2 Lipca 2023 Opublikowano 2 Lipca 2023 ciesze sie ze wam sie podobaloi szkoda ze nie zobaczyliscie wszystkich atrakcji z podlasia zalew siemianowka bialowieza palac branickich w bialymstoku i miasteczko suprasl z prawoslawnym monastyrem i kolekcja ikon tam tez byl krecony film u pana boga pozdrawiam wszystkich kolegow 1
Yazin Opublikowano 3 Lipca 2023 Opublikowano 3 Lipca 2023 Są też ciekawe i mniej komercyjne miejsca. 👍
Klubowicze grzybek Opublikowano 3 Lipca 2023 Klubowicze Opublikowano 3 Lipca 2023 Bardzo ciekawe miejsca zwiedziliście. Super, że mieliście naszych burgmaniowych lokalnych przewodników. Szkoda jedynie, że aura deszczowa dawała Wam się trochę we znaki, ale zapewne Duch Puszczy trochę Was osuszył😉. I tak jak pisał Krzynio66- musicie wrócić bo pozostała Wam jeszcze klasyka regionu plus Krynki i Kruszyniany- meczety, Hajnówka sobór św. Trójcy, rezerwat Topiło- bagna w Parku BPN, okoliczne na pd od Hajnówki wioski z przepięknymi cerkwiami w kolorach błękitnym i zielonym( Dubicze Cerkiewne, Kleszczele, itp), pokazowy rezerwat żubrów w drodze do Białowieży..... Tam na prawdę są przepiękne miejsca, które można by dalej wymieniać. 👍 1
Klubowicze SlawoyAMD Opublikowano 3 Lipca 2023 Klubowicze Opublikowano 3 Lipca 2023 1 godzinę temu, grzybek napisał(a): I tak jak pisał Krzynio66- musicie wrócić bo pozostała Wam jeszcze klasyka regionu plus Krynki i Kruszyniany- meczety, Hajnówka sobór św. Trójcy, rezerwat Topiło- bagna w Parku BPN, okoliczne na pd od Hajnówki wioski z przepięknymi cerkwiami w kolorach błękitnym i zielonym( Dubicze Cerkiewne, Kleszczele, itp), pokazowy rezerwat żubrów w drodze do Białowieży..... Tam na prawdę są przepiękne miejsca, które można by dalej wymieniać. 👍 Krzysiu nam te miejsca proponował, ale bagna... No nie wywarły na nas zainteresowania (przejeżdżaliśmy obok). Jakoś nie nasze klimaty. Cerkwie, zabytki, jak najbardziej, a łażenie po zielnikach, zwierzyńcach, już niekoniecznie, więc dziękuję Krzyniowi, że się do nas marudnych, dostosowywał... Na pewno jeszcze zajedziemy w te strony, ale najpierw Krzysiu musi dotrzeć teraz do nas :) 1
Marek62 Opublikowano 3 Lipca 2023 Opublikowano 3 Lipca 2023 19 godzin temu, Krzynio66 napisał(a): ciesze sie ze wam sie podobaloi szkoda ze nie zobaczyliscie wszystkich atrakcji z podlasia zalew siemianowka bialowieza palac branickich w bialymstoku i miasteczko suprasl z prawoslawnym monastyrem i kolekcja ikon tam tez byl krecony film u pana boga pozdrawiam wszystkich kolegow Krzynio, spoko może będzie jeszcze następny raz 😂😜
Krzynio66 Opublikowano 3 Lipca 2023 Opublikowano 3 Lipca 2023 aby zdrowie dopisalo to napewno nie raz sie spotkamy 9 godzin temu, grzybek napisał(a): Bardzo ciekawe miejsca zwiedziliście. Super, że mieliście naszych burgmaniowych lokalnych przewodników. Szkoda jedynie, że aura deszczowa dawała Wam się trochę we znaki, ale zapewne Duch Puszczy trochę Was osuszył😉. I tak jak pisał Krzynio66- musicie wrócić bo pozostała Wam jeszcze klasyka regionu plus Krynki i Kruszyniany- meczety, Hajnówka sobór św. Trójcy, rezerwat Topiło- bagna w Parku BPN, okoliczne na pd od Hajnówki wioski z przepięknymi cerkwiami w kolorach błękitnym i zielonym( Dubicze Cerkiewne, Kleszczele, itp), pokazowy rezerwat żubrów w drodze do Białowieży..... Tam na prawdę są przepiękne miejsca, które można by dalej wymieniać. 👍 w kleszczelach bylismy to moja rodzinna miejscowosc 1
Klubowicze ArtCho Opublikowano 4 Lipca 2023 Klubowicze Opublikowano 4 Lipca 2023 Chłopaki fajna wyprawa! Warto przeżyć te klimaty, jest inaczej niż „u nas”. Fajnie też, że obkolędowaliście naszych Kolegów Burgmaniakow z tamtych stron. A PS: z ciekawości ten czarny skuter z sakwami BIA 2JH2, to co to to takie cóś fajne?
cezzar Opublikowano 5 Lipca 2023 Opublikowano 5 Lipca 2023 W dniu 2.07.2023 o 14:30, SlawoyAMD napisał(a): Po drodze odwiedziliśmy muzeum PRLu w miejscowości Zblewo. Moje rejony, ale tam nie byłem. Trzeba się wybrać.
Klubowicze grzybek Opublikowano 5 Lipca 2023 Klubowicze Opublikowano 5 Lipca 2023 7 godzin temu, ArtCho napisał(a): A PS: z ciekawości ten czarny skuter z sakwami BIA 2JH2, to co to to takie cóś fajne? Czy myślisz o tym ,czym przyjechał Putek? Jeśli tak , to czoperek Honda Rebel - tylko nie wiem jakiej pojemności - czy 500 czy 1100. Chyba ten większej pojemności. Występują wtedy z DCT. Pozdrawiam
cezzar Opublikowano 5 Lipca 2023 Opublikowano 5 Lipca 2023 10 minut temu, grzybek napisał(a): tylko nie wiem jakiej pojemności - czy 500 czy 1100 To jest 1100.
Klubowicze BUGI Opublikowano 5 Lipca 2023 Klubowicze Opublikowano 5 Lipca 2023 W dniu 2.07.2023 o 14:30, SlawoyAMD napisał(a): Byliśmy więc w pięknym kościele w Drohiczynie (Cerkwia była zamknięta niestety), napiliśmy się słonej herbaty (awaria w bufecie), zwiedziliśmy małe, ale fajne muzeum motocykli (bilety zaledwie po 6 złotych!), gdzie dojechał do nas Putek 😮😉 Byliście w moich stronach w Drohiczynie po części tam się wychowywałem, a w ten weekend byłem w Mielniku - kopalnię kredy też odwiedziłem po raz kolejny...a na Grabarce byłem X razy - traska w koło komina. Muzeum motocykli w Drohiczynie to prywatna kolekcja użyczona do oglądania, czasem zmieniają się eksponaty. Co do słonej herbaty "Kawiarnia za Bramą" prowadzona na terenie kościoła - szczerze nie polecam - awaria w bufecie to codzienność niestety. Ale jest kilka miejsc w Drohiczynie gdzie można dobrze zjeść - Saper doświadczył 😉. Szkoda, że Putek nie dałeś znać byśmy się spotkali. Ps. Góra Zamkowa w Drohiczynie i wieża widokowa niezaliczona, a widok z niej jest urokliwy, muzeum kajakarstwa było blisko muzeum motocykli warto wdepnąć - jest powód to kolejnej wizyty😉 1
Krzynio66 Opublikowano 5 Lipca 2023 Opublikowano 5 Lipca 2023 padal deszcz bylo slisko obawialismy sie wywrotki stad gora zamkowa odpadla a muzeum kajakarstwa nie bylo atrakcyjne dla kolegow 1
Klubowicze bilety Opublikowano 6 Lipca 2023 Klubowicze Opublikowano 6 Lipca 2023 Dzisiaj spot pod Pleciugą o godzinie 17-tej. Jedziemy do Nowego Warpna 1
cris76 Opublikowano 6 Lipca 2023 Opublikowano 6 Lipca 2023 Hejka. Ależ mnie nosi żeby Was odwiedzić. Jeżeli uda mi się zerwać o 14-tej z roboty to melduję się.
czemil Opublikowano 6 Lipca 2023 Opublikowano 6 Lipca 2023 Mnie na pewno nie będzie pod Pleciugą. Być może po drodze dołączę. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Klubowicze ArtCho Opublikowano 6 Lipca 2023 Klubowicze Opublikowano 6 Lipca 2023 12 godzin temu, cris76 napisał(a): Hejka. Ależ mnie nosi żeby Was odwiedzić. Jeżeli uda mi się zerwać o 14-tej z roboty to melduję się. No i widzisz? I zdołałeś przyjechać! I jeszcze ciotkę przy okazji obskoczyłeś! 😃 No ja jestem zadowolony z dzisiejszego spotkania i wycieczki do NW, uwieńczonej schabowym i pierogami. I pomoc medyczna była, i dawno nie widziany Joshua. Prawie jak za dawnych czasów.
Klubowicze bilety Opublikowano 6 Lipca 2023 Klubowicze Opublikowano 6 Lipca 2023 dzięki wszystkim było SUPER 1
Krzynio66 Opublikowano 7 Lipca 2023 Opublikowano 7 Lipca 2023 pozdrowienia z podlasia kiedy teraz bedziecie . jak tam trawka rosnie po pielegnacji
cris76 Opublikowano 7 Lipca 2023 Opublikowano 7 Lipca 2023 Fajny spocik. Pyszne pierogi u "Magdy", no i możliwość poganiania w super towarzystwie. Ps. Ciocia trochę zła że " przyjechał motorem do kolegów" a na kawę nawet nie został." Na pocieszenie cioci była szybka szklanka wody i niskokaloryczne ciasto na kaszce mannej na taborecie w kuchni.☺️ Jeszcze jeden Ps. zmarzłem jak cholera. Pod garażem plomby w zębach telepały mi się jak psek CVT w 500-tce. koło 22-giej były chyba 12 stopni.☹️
Klubowicze bilety Opublikowano 12 Lipca 2023 Klubowicze Opublikowano 12 Lipca 2023 Jutro czwartek, ja będę 17-ta. Pleciuga.
Rekomendowane odpowiedzi