rafałek Opublikowano 5 Stycznia 2008 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Witam Macie jakie? do?wiadczenia z Nissanem Micra K12 i Toyot? Aygo? Który z nich to lepszy wybór? (cena niemal identyczna, wię nie bierzcie jej pod uwagę przy wyborze :-) Czy trzycylindrowy silnik w Aygo to wada czy raczej zaleta? Czy raczej skłonić się do Nissana z 4 cylindrami? Nie mam pojęcia jaka jest różnica między tymi silnikami. W zasadzie wolałbym Aygo, ale wła?nie ze względu na ten silinik waham się. Gdyby?cie mogli napisać co o tym my?licie. Dzięki
Mr.T Opublikowano 5 Stycznia 2008 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Micry nie znam ... a o silnik bym się nie martwił to sprawdzona konstrukcja w Yarisach ... ja bym wybrał Micrę dla mnie jednak wygl?da na klasę wyżej od Aygo
Sympatycy Kisiel Opublikowano 5 Stycznia 2008 Sympatycy Opublikowano 5 Stycznia 2008 Aygo to Peugeot 107 vel Citroen C1. Dla tych, którzy nie lubi? francuskich samochodów to istotna informacja Silnik rzeczywi?cie zbiera pochwały .... Osobi?cie z małych samochodów najbardziej podoba mi się Suzuki Swift - gdyby moja żona zechciała jeĽdzić takim małym czym? zaraz bym jej kupił. Niestety czasy kiedy dało radę zaspokoić Ja byle popierdółk? bezpowrotnie minęły
Klubowicze Ravenka Opublikowano 5 Stycznia 2008 Klubowicze Opublikowano 5 Stycznia 2008 Polecam micrę! Jeżdzę ni? od 2004 roku i jeszcze mnie nie zawiodła:) pomimo, że jest wyprodukowana we Francji (płyta podłogowa Renault clio). Do miasta jest to bardzo fajne autko. Istotnym plusem jest regulacja tylnej kanapy, dzięki której możemy uzyskać albo duży bagażnik, albo sporo miejsca dla pasażerów z tyłu. Ogólnie to kobiece autko - tylko kierowca ma osłonę przed słońcem z lusterkiem.
Artemis Opublikowano 5 Stycznia 2008 Opublikowano 5 Stycznia 2008 To ja także się wypowiem Powinna? wiedzieć że Aygo jest mniejszym samochodem od Micry (nie nalezy w pełni do tej samej klasy co model nissana). Aygo to klasa A gdzie może konkurować z Vw Lupo, Fiat Panda (polecam trwałe, fajne samochodziki, szczególnie z silnikiem1,3 JTD), Kia Picanto (też interesuj?cy model- w gazetach moto chwal? go). Micra to nieduży model kasy B gdzie konkurował np: ze starsz? Yarisk? (także bardzo polecam). Jeżeli potrzebujesz większy wózek bierz Micrę, je?li zależy ci na bardziej dynamicznym autku to polecam Aygo. 3 cylindy to ponoć gorsza kultura pracy, w Aygo nie jest tak Ľle, silnik całkiem nieĽle się zbiera z "dołu" (oczywi?cie jak na silnik wysokoobrotowy) dlatego przyspieszenie w mie?cie powinno być co najmniej satysfakcjonuj?ce. Micra jest lepiej wyciszona, ogólnie uważam j? za taki bardziej dojrzałe autko Decyzja należy do Ciebie, ja bym zaproponował Tobie jeszcze inny interesuj?cy samochód aczkolwiek słabo reklamowany. VW FOX, może to nie wygl?da zbyt interesuj?co ale miejsca w ?rodku ma bardzo dużo - jeżeli na tym Tobie zależy. Masz pytania to pisz ?miało, na motoryzacji trochę się znam. A i jeszcze jedno: W tych starszych Yarisach montowane były silniki 4 cylindrowe, 3 cylindry zaczęli montować dopiero w Aygo póĽniej w Yaris II.
rafałek Opublikowano 6 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2008 Tak jak my?lałem oba s? ok. W sumie to auto dla Gosi. Ma być jak najmniejsze (były nawet namowy na Smarta). W tej chwili jeĽdzi jeszcze Micr? K11 i jest zadowolona. Więc obie marki potraktujemy równorzędnie i wybór padnie na samochód z najlepsz? cen? i w najlepszym stanie. PS Może kto? ma jakie? namiary na pewne maszynki? Rocznik powyżej 2005 Obojętnie czy 3 cz 5 drzwi (nawet lepiej 3) Mamy na ten cel max 27 000zł Pozdrowienia
Artemis Opublikowano 6 Stycznia 2008 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Jeżeli jeste? otwarty na propozycje to przyjrzyj się autku jakim jest Fiat Panda. W każdym te?cie w Auto |wiat oraz Motor wygrywał z Aygo i innymi klonami. Jest to model niezawodny, np: mój w rodzinie od pocz?tku jeĽdzi na gazie ma na szafie 180 000 km i nic się nie sypie. Polecam takze z silnikiem JTD lub 1,2 benzyna- z tymi motorkami to całkiem przyjemny wozik. W rodzinie mam 1,1 litra to taki mułek... Kolejna propozycja to Yaris I niezawodna, ekonomiczna, ergonomiczna i pakowna (także mam w rodzinie więc wiem co piszę). Szczerze to nie brał bym Aygo, siedziałem w ?rodku (słabe plastiki, widać że to maksymalnie wersja budżetowa) wolę bardziej dojrzałe konstrukcje (nie umniejszaj?c małej Toyocie). Wybór należy do Ciebie, teraz nie produkuje sie złych samochodów, s? po prostu lepsze i gorsze..
RobB. Opublikowano 10 Stycznia 2008 Opublikowano 10 Stycznia 2008 To ja także się wypowiem Powinna? wiedzieć że Aygo jest mniejszym samochodem od Micry (nie nalezy w pełni do tej samej klasy co model nissana). Aygo to klasa A gdzie może konkurować z Vw Lupo, Fiat Panda (polecam trwałe, fajne samochodziki, szczególnie z silnikiem1,3 JTD), Kia Picanto (też interesuj?cy model- w gazetach moto chwal? go). Micra to nieduży model kasy B gdzie konkurował np: ze starsz? Yarisk? (także bardzo polecam). Jeżeli potrzebujesz większy wózek bierz Micrę, je?li zależy ci na bardziej dynamicznym autku to polecam Aygo. 3 cylindy to ponoć gorsza kultura pracy, w Aygo nie jest tak Ľle, silnik całkiem nieĽle się zbiera z "dołu" (oczywi?cie jak na silnik wysokoobrotowy) dlatego przyspieszenie w mie?cie powinno być co najmniej satysfakcjonuj?ce. Micra jest lepiej wyciszona, ogólnie uważam j? za taki bardziej dojrzałe autko !vampire Decyzja należy do Ciebie, ja bym zaproponował Tobie jeszcze inny interesuj?cy samochód aczkolwiek słabo reklamowany. VW FOX, może to nie wygl?da zbyt interesuj?co ale miejsca w ?rodku ma bardzo dużo - jeżeli na tym Tobie zależy. Masz pytania to pisz ?miało, na motoryzacji trochę się znam. !TAZ A i jeszcze jedno: W tych starszych Yarisach montowane były silniki 4 cylindrowe, 3 cylindry zaczęli montować dopiero w Aygo póĽniej w Yaris II. No wybacz, ale sie nie zgodzę z Tob? odno?nie silnika Aygo. JeĽdziłem Aygo z 1ltr/3cylindry i kilkoma Micrami K12 z silnikami 65, 80 i 88 KM i nawet z najsłabszym była znacznie żwawsza od tego wynalazku ! Zreszt? silniki 1,2 ltr 65KM i 80KM różni? się tylko map? zapłonów, która obniża w słabszej wersji warto?ć momentu obr. przy wyższych prędko?ciach obr. s?td i mniejsza moc max. W normalnym użytkowaniu nie ma to większego znaczenia. Dla nie i Zołzy Aygo odpadło również z powodu marnej ergonomii, braku bagażnika(PICANTO zreszt? też), znacznie gorszej od Micry widoczno?ci i surowo?ci wnętrza z goł? blach?. Micra jest przy niej po prostu milusia! No i jak te biegi chodz? w micrze -MIODZIO jak pstryczek elektryczek, przy nich wszystkie Toyoty to maja lewarki jak w traktorze - potwierdził to nawet mój kolega zakochany w swojej corolli E12. Trwało?ci tez bym sie nie obawiał, w większo?ci s? wykorzystane sprawdzone z K11 rozwi?zania, a moja ma już 12 lat i 308 000 km i lata konsumuj?c raptem 0.5 ltr/100km oleju i żadnych wycieków. Jako ciekawostkę podam, że przy tylnym zawieszeniu NIC NIE BYŁO ROBIONE, nawet amorki, a wła?nie przeszła coroczny przegl?d i trzepaczka wykazała, że maja lepsze tłumienie niż w niejednym oplu czy fiacie (65%). Przednie miały wymianę przy 145 00km, obecne nie wymagaj? interwencji. Micra K11 ?wietnie sie trzyma drogi, a K12 jeszcze lepiej. Osobi?cie wybrał bym MICRĘ jako samochód wygodniejszy bardziej uniwersalny i w tej samej cenie znacznie lepiej wypasiony. Pozdrawiam i życzę udanego zakupu RobB. !TAZ
Artemis Opublikowano 10 Stycznia 2008 Opublikowano 10 Stycznia 2008 Interesuj?ce. Ja porównuję Micrę z silnikiem 1,0 do Aygo bo uważam, że tylko takie porównanie jest względnie uzasadnione (piszę względnie bo Micra to samochód o prawie rozmiar większy). I dam sobie co? tam uci?ć że mniejszy samochód z mocniejszym silnikiem 3 cylindrowym jest szybszy i elastyczniejszy. A jeżeli porównywamy silnik Toyotki do 1,2 Nissana to oczywi?cie masz rację i sprzeczać się nie będę. Ja też polecam Nissana wszystko jedno z jakim silnikiem- jest to samochód dojrzały konstrukcyjnie (mimo ze nie wygl?da zbytnio poważnie) !vampire
Gość Driada Opublikowano 12 Lutego 2008 Opublikowano 12 Lutego 2008 Jednak MICRA!!! Jest ?liczna, niezawodna i swietnie sie ni? parkuje. Poza tym zakochałam się w tej marce. !happybth
maciejbilu Opublikowano 12 Lutego 2008 Opublikowano 12 Lutego 2008 Dodam jeszcze , ze plusem Aygo jest jego bardzo niskie zuzycie paliwa. Micra potrafi wziac nieprzyzwoicie duzo jak sie postarac, ale za to ma wiekszy zapas mocy. Tyle pamietam !happybth Pozdrowka Maciek
Abach Opublikowano 12 Lutego 2008 Opublikowano 12 Lutego 2008 Jednak MICRA!!! Jest ?liczna, niezawodna i swietnie sie ni? parkuje. Przepraszam, czy mamy juz gratulować nowego nabytku !happybth !happybth
Gość Dragon Opublikowano 12 Lutego 2008 Opublikowano 12 Lutego 2008 Rafałek...To i tak nie miało znaczenia... finalnie decyzja należała i tak do... no... no jeszcze trochę... ...jasne, że do Gosi... !happybth Driada napisano 12-02-2008, 17:21 Poza tym zakochałam się w tej marce. Widzisz Rafał... Wydaje mi się, że można już gratulować... Gosiu - Tobie GRATULUJĘ!!!! !happybth Rafał - ł?czę się z Tob? w bólu...
Sympatycy Worlan Opublikowano 12 Lutego 2008 Sympatycy Opublikowano 12 Lutego 2008 Ja też Ci Gosiu gratuluję pięknego autka. Dzięki Wam, poznałem ten model trochę bliżej !happybth Życzę bezawaryjnego turlania !happybth .
rafałek Opublikowano 13 Lutego 2008 Autor Opublikowano 13 Lutego 2008 W sumie gratulować można. Po rozważeniu za i przeciw wpłacili?my na nówkę. Będzie na koniec lutego / pocz?tek marca.
pilot Opublikowano 13 Lutego 2008 Opublikowano 13 Lutego 2008 Gosia dobry wybór. Miałem Ci napisać że by? nie wybierała Aygo ponieważ z dobrych Ľródeł wiem że s? to auta niezbyt szczę?liwe no i bardzo awaryine co nie można powiedzieć o Yaris ale ty nie brała? pod uwagę tego samochodu, więc uważam że Mikra jest dobrym wyborem. Gratuluję i czekam na fotki w nowym 400.
Klubowicze Trebor Opublikowano 13 Lutego 2008 Klubowicze Opublikowano 13 Lutego 2008 Gosiu -bardzo dobry wybór ,można powiedzieć jedynie słuszny. Gratulacje Pozdrawiam Trebor
Artemis Opublikowano 13 Lutego 2008 Opublikowano 13 Lutego 2008 Także i ja cieszę się ze wybrała? "Mikruskę". Aczkolwiek nie ma złych samochodów s? te lepsze i gorsze..
Rekomendowane odpowiedzi