dr.big Opublikowano 3 Stycznia 2008 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Temat MZ TS i Elwood Blues ze zdjeciami swojej slicznej MZ ETZ sklonily mnie do zalozenia tego tematu . Zdjecia moich dawnych moto leza zakopane gdzies w kartonach z przed lat . Jak dorwe to wkleje. Sam mialem MZ ETZ 250 e jakos w 1988- 89 roku i zrobilem na niej naprawde duzo km. Nie wiem czy pamietacie, ale istniala wtedy moda na przerabianie "wszelakiego" moto z demoludow. W mojej "etce" zadarty byl caly tyl, przewozenie drugiej osoby bylo praktycznie niemozliwe, zalozone byly poziomo obok siebie 2 lampy tylne, wydech byl ciety i spawany pod katami, a do tego podniesiony i skrocony (dopasowany) dodatkowo na wylocie scietym pod katem w kierunku zewnetrznym obowiazkowo "kratka tuningowa", polerka i nowy chrom , 2 tarcze na przodzie -> laga z mocowaniami, a zacisk niestety odwrotnie niz oryginal . Oczywiscie wszystkie kanaly dolotowe polerowane i tym podobne pierdoly. Kupilem ja nowa na gieldzie, za cene ok. trzykrotnie wyzsza od polmozbytowskiej, bo tam bez znajomosci raczej nie bylo szans ... We wczesniejszej CZ 350, zadarte byly lekko wydechy i zdjete ich koncowki -> byc moze bylem wtedy wynalazca wydechu "supertrapp" ? Dodatkowo lekko podniesiony tyl i obowiazkowo lampa stopu od "Ikarusa", stelaz z 3 bagaznikow a na nim kierunki. Moze ktos mial jakies fajne 2oo, ma moze jeszcze jakies zdjecia? PS. Elwood, napisz tutaj cos jeszcze o Twoim moto i daj moze jeszcze raz foty ...
Gość NIMAGO Opublikowano 3 Stycznia 2008 Opublikowano 3 Stycznia 2008 tu macie moj? MZ aa tu juz po złożeniu.. więcej nizej macie w linku do zdjec moich maszyn
Klubowicze Profesor Opublikowano 4 Stycznia 2008 Klubowicze Opublikowano 4 Stycznia 2008 Były rózne. Z ciekawszych AVO rocznik 1959. (lekko przerobiony) PS. Jak wrzucić fotkę bo nie chce wskoczyc?? Pozdrówko! Odpowiem w ten sposob, zeby nie robic OT. Fote zaladuj np. TU i pozniej mozesz wkleic caly podany tam link na naszym forum. Edytujac posta i wklejajac fote skasuj po prostu moj wpis. dr.big
Sympatycy Zenek Opublikowano 4 Stycznia 2008 Sympatycy Opublikowano 4 Stycznia 2008 Ja miałem min. : wiejski sprzęt kaskaderski WSK 125 (własne malowanie zółto zielone ) i MZ TS 250 z 1980 roku - to byl fajny motorek, nalozylem na niego nowe chromy i polerke i sie calkiem fajnie prezentowal. Jak znajde fotki to wrzuce. Aha a na samym poczatku byl superowy komar z biegami w ręce
Pleban Opublikowano 4 Stycznia 2008 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Pierwsza jazda odbywała się na Komarze oczywi?cie z biegami w manetce. Po nim była... Wierchowina. To był sprzęt, tyle że jeĽdzić zbytnio nie chciał. Potem długo, długo nic i nastała era Hexagona, ale to już czasy współczesne.
Więcek Opublikowano 5 Stycznia 2008 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Komar, jak Komar, ale ja zaczynałem od motorynki, a dokładnie kole? na osiedlu sobie kupił, a my wszyscy jeĽdzili?my tym przez 2 sezony Potem będ?c na wakacjach u kuzyna pożyczyli?my od znajomego Jawę 50 i pomykali?my po wsi ( on o tym nie wiedział ), tylko rano był zdziwiony że paliwo wywietrzało No i czasy dzisiejsze. Pozdrawiam Więcek
MISIEK Opublikowano 5 Stycznia 2008 Opublikowano 5 Stycznia 2008 ech, w końcu lat 80-tych jeĽdziło się z kumplem czasami na czym? takim: http://www.skutery.net/skutery.php?model=100 -70 cm3, marzenie wielu nastolatków. Oczywiscie bez kasków. Raz nawet, będ?c pasażerem kumpel mnie zgubił. Trochę gazował, jad?c le?n? drog? i wpadli?my w "ładn?" dziurkę. Ja spadłem pierwszy wystrzelony jak z procy, a kumpel po kilku metrach, ...hee, a skuter leżał jeszcze dalej... Skuterek nie był własny, ale pożyczany, kumpla też nie był ...hee, jego kuzyna. Więc był ...trochę katowany. ...ech i wtedy zachorowałem na skuterki (pewnie od tego upadku na ...tyłek) ...tylko, wła?nie ...tylko rodzice nigdy nie pozwolili kupić żadnego jedno?ladu, bo przecież napewno na nim "zabiję się" ! ...i tak minęło sporo lat, gdy pracowałem w sklepie w centrum Poznania to szlak mnie trafiał prez korki, więc jeĽdziłem rowerem, ...ale ile można tak pedałować -hmm, ...znudziło mi się. i ...wpadł mi wtedy w recę pierwszy numer "|wiat Skuterów". No tak ...przecież jest co? takiego jak skuter. Hmm, długo sie nie zastanawiałem i kupiłem sobie takie co?: http://www.skutery.net/core/grafika.php?pl...jpg&s=608&w=341 Jaka ulga, korki przestniały istnieć. PojeĽdziłem nim przez rok. Potem był: http://www.skutery.net/core/grafika.php?pl...jpg&s=600&w=400 ?wietny sprzęt jak na 50-tkę, bardzo wygodny i pakowny. Bardzo mile go wspominam. JeĽdziłem nim 3 sezony. Ale zapragn?łem mieć co? mocniejszego, więc kupiłem w zeszłym roku w styczniu: http://picasaweb.google.pl/biuroinstaldom/...imS2125Freewing 125-tkę, na której zrobiłem prawko "A". I pojeĽdziłem nim zaledwie 5 miesięcy. A potem żonka kupiła mi Xcitinga. No ...i tyle
Waluś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Opublikowano 6 Stycznia 2008 A Walu? zaczynał od Polskiej my?li techniczne. Na pocz?tku był zielony Ogar, ale nie taki zwykły, ale ten starszy jeszcze 3 biegowy (zdaje się że z 83 roku). Swego czasu niezła maszynka, bo objeżdżała z palcem w nosie te nowsze i wszystkie motorynki ale w końcu znudziło mi się 1 dzień jazdy i 3 grzebania w smarówie i zainwestowałem w nowszy sprzęt. Zakupiłem pierwszego skuterka Najpopularniejszy wtedy sprzęt na rynku czyli Simson hehe SR50 Bujałem sie nim chyba z 5 lat. Potem przyszedł czas na bardziej niezbędny sprzęt czyli autko i sprzedałem ale cięgle sie za skuterami ogl?dałem, teraz po kolejnych 4 lub 5 latach zakupiłem ponownie, ale już normalny pojazd !holiday
eMKa Opublikowano 6 Stycznia 2008 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Ja też zaczynałem przygodę z OO od 'Ogara 200' - to ten trzybiegowy z silnikiem Jawki. I mój też był w?ciekle zielony. Ale zanim zjawiło się to cudo w garażu ujeżdżałem niebieskiego Komara (biegi w r?czce) i Jawkę (50 Sport - to ten typ bez osłon z pomarańczowym bakiem) mojego nieocenionego kuzyna, który nauczył mnie jeĽdzić motorowerem zanim sięgn?łem stopami podłoża (trzymał Jawkę aż ruszyłem, a jak kończyłem kręcić kółka na wiejskim boisku do "nogi" podjeżdżałem powoli i łapał maszynę żebym się nie musiał za każdym razem witać z gleb?).
Gość E--ndriu Opublikowano 6 Stycznia 2008 Opublikowano 6 Stycznia 2008 FOTKI To mój pierwszy sprzęt (takie małe czerwone ) szło się tym zabić koła małe wyleciałem chyba ze dwa razy przez kierownice !holiday wyrywało go z r?k silny był lepsze przy?pieszenie niż burgman 400 aż do przesady jak się zapomniało i dodało przy postoju na max gazu jajka mogły odjechać razem ze skuterkiem a driver leżał w opłakanym stanie na drodze . Przy -20C odpalał i dało się po lodzie jechać szerokie opony zero po?lizgów. Obciach tym było jeĽdzić chociaż robił furorę składało się i pod pachę i wszędzie był z Tob? sprzedałem bo mnie zaczęli znajomi z pracy straszyć że policja mnie dorwie bez rejestracji oc i uziemi? Tarcze hamulcowe mało palił , powalaj?cy wygl?d to jego główne zalety !tut PóĽniej co? większego co dało sie zarejestrować. Sprzęt za grosze poczciwa hondzina była w opłakanym stanie z jakiego? pola golfowego w holandii tanim kosztem do sklepu po farbę w sprayu i odnowiłem go trochę !tut szkoda go bo mały do miasta idealny nikt się go nie czepiał jak stał pod blokiem ojca cał? noc. Jednak te 60km/h co? robi i wyprawy więcej niż 15 km to męczarnia i zmieniłem na burgmana . każdy ma jak?? tam swoja historię
Waluś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Opublikowano 7 Stycznia 2008 mój Ogar był w tym samym kolorze, ale ja miałem silnik rometowski ale 3 biegowy, nie jawki
tomekmajesty Opublikowano 7 Stycznia 2008 Opublikowano 7 Stycznia 2008 no cóż, jestem jeszcze młody !happybth więc miałem: 1/ jawa 20 typ 50 mustang, kolor czerwony, kupiona w polmozbycie za całe 14 tysięcy zł 2/ honda rebel 125, czerwoniutka 3/ bmw f650, czerwony oczywi?cie 4/ yamaha majesty 125, nówka salon polska i tu zaskoczenie...grafitowa 5/ kymco exciting...srebrny ponadto mały quad oraz motocykle ojca - wsk 125, czarna, junak czerwony pozdrawiam wszystkich pasjonatów
Gość elwood_blues Opublikowano 8 Stycznia 2008 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Proszę bardzo: Zdjęcia mojej MZ ETZ 250 e, rocznik 1988. A'propos tuningu: Nigdy nie tuningowałem mojej ETZ-ki, ponieważ uważałem że jest tak ?liczna, że ewentualne poprawki mogłyby j? oszpecić. Ale to tylko moje zdanie. Bardzo wielu moich kolegów tuningowało tył motocykla, tzn. podnosili tył, wstawiali grubsz? oponę z tyłu, dodawali również jeszcze jedn? lampę z tyłu. W tamtych czasach, tzn. w końcówce lat osiemdziesi?tych konkurentem dla ETZ były tylko JAWA 350 i CZ 350 - bliĽniacze maszyny. Dwucylindrowe dwusuwy z czterobiegow? skrzyni? biegów. No i kaski - dostępne były jedynie kaski firm Bella i Vento - te marki zapamietałem. Ja miałem czarn? Bellę, któr? kupiłem na Hali Targowej w Gdyni za koszmarnie duże pieni?dze. A o pozostałych czę?ciach garderoby motocyklowej, tj. porz?dnych butach, kurtkach, rękawicach można było tylko pomarzyć. Pozdrawiam miło?ników pojazdów z lat PRL-u. !scooter
pawko Opublikowano 8 Stycznia 2008 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Elwood - piękna maszynka. Moje gratulacje !!! Sam miałem podobn? - w kolorze jasno niebieskim z szerokim "lakiem" z tyłu... !scooter
Gość examiner Opublikowano 30 Stycznia 2008 Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zanim "naszło mnie" na maxi !happybth miałem tylko jeden jeżdż?cy pojazd 2oo - była to Lambretta LD 150 z 1958. Pozbyłem się jej z końcem 2007 na rzecz Beverly 500.
Gość MichaŁ Opublikowano 30 Stycznia 2008 Opublikowano 30 Stycznia 2008 Piękna !OK Rozumiem że sam doprowadziłe? j? do tak ?wietnego stanu ?
Sympatycy Kisiel Opublikowano 31 Stycznia 2008 Sympatycy Opublikowano 31 Stycznia 2008 Piękna !OK Po mojemu LD150 jest jedn? z najładniejszych Lambretek. Szkoda że nie dane było mi jej od Ciebie kupić.
Crazy_Russian Opublikowano 31 Stycznia 2008 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Moj pierwszy silnikowy jednoslad i jedyny NOWY jaki mialem !OK bo byla motorynka pony (jeszcze ta z okraglym bakiem). Jednak prawdziwa pasja i zamilowanie zaczelo sie od WFMki z 1959 roku, ktora rodzina trzymala na dzialce letniskowej. Potem: * CB750 * XJR1200, * KTM Duke * Husqvarna TC450 i na miasto Vivacity, a rok temu zamienilem Vive na Majesty i chyba ona dlugo zostanie bo nie widze dla niej odpowiedniej konkurencji wsrod nowych 125ek
Gość examiner Opublikowano 31 Stycznia 2008 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Piękna Rozumiem że sam doprowadziłe? j? do tak ?wietnego stanu ? Piękna Po mojemu LD150 jest jedn? z najładniejszych Lambretek. Szkoda że nie dane było mi jej od Ciebie kupić. Dziękuję za uznanie natomiast jest to nie tylko moja zasługa - ja rozłożyłem j? na czę?ci pierwsze, a po renowacji poskładałem w jedn? cało?ć natomiast renowacj? nadwozia, malowaniem oraz remontem silnika zaj?ł się Krzysiek Ławniczak ze |widnicy !OK - naprawdę ?wietny specjalista od restaurowania zabytkowych 2oo Więcej fotek z procesu odnawiania można zobaczyć na stronie Lambretta Club Polska - http://www.lambretta.aha.pl/index.phtml?mgid=0060〈=
Rekomendowane odpowiedzi