rudy_56 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Witam Zaczynam własnie poszukiwania nowej zabawki - wstępnie mam już upatrzon? tylko ten transport z drugiego końca Polski Busa niestety juz sprzedali?my, z przyczepk? ?rednio lubie jeĽdzic. Najchętniej to przyjechałbym na kołach, ale pora roku niezbyt temu sprzyja. S? jakies firmy specjalizujace sie w transporcie moto po przystępnych cenach ?? Trasa okolice Poznania - Suwałki.
Gość Dragon Opublikowano 30 Grudnia 2007 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Uważam za bardzo ryzykowne zlecenie transportu motocykla a w szczególno?ci skutera firmie transportowej... Prawidłowe zamocowanie motocykla do transportu jest spraw? bardzo istotn? ale też jest dosyć kłopotliwe... Trzeba zabrać ze sob? minimum 3 normalne pasy transportowe - optymalna ilo?ć pasów - 4 sztuki. Do tego trzeba pamiętać o kocach które zabezpiecz? elementy palstikowe przed porysowaniem/przetarciem od wła?nie pasów transportowych. Przed wyjazdem należy sprawdzić czy w samochodzie s? zaczepy w podłodze do zamocowania pasów. Bez tego lipa!! Podczas drogi, trzeba zatrzymać się kilka razy po to aby sprawdzić czy motocykl stoi wła?ciwie i czy pasy s? dobrze napięte... Nikt nie zrobi tego lepiej od wła?ciciela... Jeżeli za? chodzi o przyczepkę to jeżeli będzie to wersja "na resorach" a nie na dr?żku skrętnym i będzie miała uchwyty w podłodze do zaczepienia pasów to jest to również dobre rozwi?zanie. Ja niestety nie jestem w stanie Tobie pomóc ze względu na odległo?ć pomiędzy Lublinem a Poznaniem...
Administrator 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Administrator Opublikowano 30 Grudnia 2007 Sam zawsze swoje 2oo wożę na przyczepie do tego przeznaczonej i je?li mam być szczery wła?nie t? metodę najbardziej polecam. Nikt tak nie zabezpieczy Tobie pojazdu tak jak ty sam i tutaj w pełni potwierdzam słowa Dragona! Podrzucam foto pogl?dowe> C1' ka przed dług? tras? gdzie mimo ?niegu, gołoledzi i wichur dowiozłem na miejsce tego nietypowego high towera bez najmniejszego uszczerbku : Mimo tego, że ta przyczepka ma sztywn? o? bez amorków/ resorów jest najlepsz? i najstabilniejsz? konstrukcj? jakie miałem okazje holować. Wiozłem na niej także ramie w ramie dwa inne skutery, jeden ?redni i jeden duży i bez problemu dała rade. Nie kojarzę aby kto? zajmował się takim transportem zarobkowo... Jedynie specjalistyczne firmy spedycyjno/ kurierskie ale tam pewno?ć da tylko skrzynia. Ps. Co kupiłe??
rudy_56 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2007 Skuter Narazie to jeszcze nie kupiony, trzeba pojechac i kupić Czasu teraz strasznie mało, koniec remontu, przeprowadzka, sesja tuż tuż. Mam nadzieje jednak, że wszystko wypali i już niedługo skuter come back Zaczynam szukać przyczepki. p.s Co do firm ta, która przywoziła mi 650tke bardzo sobie chwale, ale kto to co to nie mam pojęcia.
Dakota Opublikowano 30 Grudnia 2007 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Najlepsz? firm? do przewozu takiego skutera jest jaki? znajomy z busem w który toto wejdzie. Ja m.in. tak rozwi?załem swój transport ponieważ mam samochód ale bez haka. Niestety ze względów logistycznych i czasowych drogę z Poznania (tam go zakupiłem) do Legionowa musiałem podzielić na dwie czę?ci z przystankiem we Włocławku...Tak jak koledzy pisali trzeba się upewnić czy taki bus ma możliwo?ć zaczepienia pasów jak nie w podłodze to choć w ?cianach, zabrać ze sob? ze trzy koce coby się od nich nie otarł i najważniejsze to dobrze najpierw wymierzyć czy jak postawimy skuter na nóżkach to nie będzie dotykał żadnymi elementami (szyba lub kufer) o sufit furgonu bo będzie ZONK... Ja niestety tego nie zrobiłem i musiałem odkręcać szybę... To tyle z mojego mało profesjonalnego przewozu...
MISIEK Opublikowano 30 Grudnia 2007 Opublikowano 30 Grudnia 2007 O proszę bardzo namiar ...o tutaj: http://www.groupecat.pl/kontakt.php Firma chwali się tym, że opracowali specjalne boxy do bezpiecznego wożenia motocykli. Cena przewozu nie jest zależna od odległo?ci i wynosi (VIII 2007) 287zł netto. Przewóz jest ubezpieczony -...a to jest ważne ! Transport ten polecił mi znajomy z klubu, który też z niego korzystał ...a i ja byłem bardzo zadowolony. Skuterek był bardzo dobrze zabezpieczony, oczywi?cie i tak sprawdziłem dokładnie przy odbiorze. Na "pace" były jeszcze dwa motocykle, co znaczy, że nie byłem jedynym klientem tego dnia korzystajacym z tej formy przewozu. Plusy transportu sa bardzo duże, bo nie trzeba jechać nieraz i przez pół Polski nowym skuterkiem, hee ...na docieraniu !!! Skuterek dojechał w idealnym stanie i na umówion? godzinę -miałem telefon od kierowcy przed odbiorem. Hee ...tylko faktura przyszła dopiero po 2 ...3 tygodniach , ech ...a myslałem, że już zapomnieli ...i nie bedzie trzeba płacić. Ale własnie tak długo trwało przesyłanie dokumentów między odziałami a central? firmy przewozowej. ...transport zamawiałem w odziale w Bydgoszczy, wiózł go oddział poznański a fakturę wystawiano w centrali w Warszawie. Na zakończenie dodam jedynie, że je?li jeszcze raz miałbym transportować skuter przez pół Polski zrobiłbym tak samo -czyli zamówił transport. No ...i tyle
Administrator 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Administrator Opublikowano 30 Grudnia 2007 Cena przewozu nie jest zależna od odległo?ci i wynosi (VIII 2007) 287zł netto. Czyli chcesz powiedzieć, że transport jednego motocykla, np. ze Szczecina do Terespola będzie kosztował tyle samo co z Łodzi do Warszawy???
Gość Dragon Opublikowano 30 Grudnia 2007 Opublikowano 30 Grudnia 2007 ...Tak jak koledzy pisali trzeba się upewnić czy taki bus ma możliwo?ć zaczepienia pasów jak nie w podłodze to choć w ?cianach, zabrać ze sob? ze trzy koce coby się od nich nie otarł i najważniejsze to dobrze najpierw wymierzyć czy jak postawimy skuter na nóżkach to nie będzie dotykał żadnymi elementami (szyba lub kufer) o sufit furgonu bo będzie ZONK... Ja niestety tego nie zrobiłem i musiałem odkręcać szybę... !piwko To tyle z mojego mało profesjonalnego przewozu... Obawiam się, że ,możliwo?ć zaczepienie pasów do ?cian bocznych nie przyniesie odpowiedniego rezultatu... Montaż zaczepów pasów transportowych musi być do podłogi... tylko te zaczepy dadz? nam 99% sukcesu... Niestety miałem możliwo?ć to przetestować gdy pojechałem na drugi koniec Polski po "busa" w którym nie było zaczepów w podłodze... Skończyło się to tym, że burgi "położył się na boku uszkadzaj?c cały bok w samochodzie... Auto miało pół roku a wygl?dało jak by miało z 5 lat... Wszyscy wiedz? jak wygl?da blacha na któr? co? upadło i się jeszcze przesunęło... A to zrobiły ciężarki w kierownicy... W motocyklu ani ?ladu... na szczę?cie!! NIE POLECAM TAKIEJ METODY TRANSPORTU MOTOCYKLA!!!
Dakota Opublikowano 30 Grudnia 2007 Opublikowano 30 Grudnia 2007 U mnie taki transport się sprawdził. Skuter był spięty trzema pasami do burt busa (w podłodze niestety nie było) i mimo że nie były bardzo (!) napięte to tak skutecznie był zabezpieczony że pomimo iż w skutek nagłego ostrego hamowania (go?ciowi przed nami nagle się przypomniało że będzie skręcał) zeskoczył z nóżek to nie przechylił się na żadn? stronę i zauważyli?my to dopiero na miejscu jak zaczęli?my go odpinać... Też nie jestem zachwycony takim typem transportu ale na tę chwilę nie miałem wyj?cia...
ja-rek Opublikowano 31 Grudnia 2007 Opublikowano 31 Grudnia 2007 CZe?ć, Teraz zagl?dn?łem w to miejsce, i zapytam: Czy to ten cudak: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M614222 bo jest z Pozen, a opis jest wielce ineresuj?cozadawalaj?cy( wyraz prawie jak po niemiecku}. Przebieg weekend=owy i pewnie kupiony na firmę? Daj cynka, bo bez informacji można stracić sens żyć . jarek. ps. to desperackie otwarcie strony na 1,5h przed 12.oo ?wiadczy o depresji zimowej !piwko ps.2 oczywi?cie pytanie do Rudy=ego ( =minus, my?lnik zalany sokiem przez dzidzie=}
adams Opublikowano 1 Stycznia 2008 Opublikowano 1 Stycznia 2008 A czy firmy sprzedaj?ce skutery/motocykle nie zajmuj? się również przewożeniem ich ?
rudy_56 Opublikowano 1 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 1 Stycznia 2008 Nie jarku nie ten sprzęt mnie interesuje !piwko
Jurek_mwo Opublikowano 1 Stycznia 2008 Opublikowano 1 Stycznia 2008 Rudy spoko ja tez jechałem kawałek i jak ja dalem radę to i ty zapewne tez sobie poradzisz. Moja trasa była Mr?gowo - Zgorzelec i z powrotem, no i jak widze bedziesz jechal przez moje Miasteczko !piwko
rudy_56 Opublikowano 1 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 1 Stycznia 2008 Poradziłem już sobie nie raz !piwko Problem w tym, że aktulanie jest problem innej natury czasowej i braku w sprzęcie. Poinformuje jak kupie
Wookash Opublikowano 2 Stycznia 2008 Opublikowano 2 Stycznia 2008 a ja swój wożę tak: przypinam go 2ma pasami do burt, jednym łapię za kanapę, drugim za tunel, naci?gam w przeciwne strony- skuter stoi na centralnej, na bocznej może być różnie (50tka raz poleciała- lipna nóżka !piwko. Jest stabilnie.
dr.big Opublikowano 2 Stycznia 2008 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Kolo przednie musi byc mocno dostawione do scianki (palaka?). Kierownice sciagamy dwoma pasami umiejsowionymi na manetkach. Manetka gazu musi byc "zawinieta" pasem mniej wiecej na 1/2 odkrecenia, aby ruchy naciagnietego pasa nie zerwaly linki. Na manetkach robimy petle, tzn. pas idzie np. od gory, owijamy go o 540° i sprowadzany znowu do miejsca zamontowania. Pod miejsce zamontowania pasow podlozyc (zawinac) najlepiej miekkie szmatki, aby pasy nie wytarly znajdujacych sie tam elementow. Przednie pasy musza byc rozstawione na boki tak, aby nawet w czasie jazdy i wibracji nie byly w stanie dotknac bokow 2oo. Pasy sa rozstawione lekko na boki i do przodu. Przednie kolo najlepiej wstawic w palak i przymocowac do niego malym pasem. Tyl w zaleznosci od mocowan, najlepiej jesli ma mocowanie kufra, wtedy pasy mocujemy do niego, chroniac elementy przed zadrapaniem. Jesli ich nie ma mocujemy starannie do uchwytow pasazerskich. Pasy rozstawione podobie jak przodu na boki i lekko do tylu. Jest to opis dla przewozu z rynna, tam gdzie kolo tylne (i przednie) sie nie przesuwa na boki. Kola przed transportem nalezy zablokowac, aby nie przesuwaly sie na boki, bo przy dluzszej jezdzie po dziurach skuter sie w koncu przewroci! No i pamietac ze nawet luzne konce pasow uderzajace lub szlifujace gdzies o skuter potrafia po paruset kilometrach zrobic powazne spustoszenia w powierzchniach o ktore sa w stanie zawadzac! Idealnie jesli pas dotyka tylko dwoch miejsc mocowan, a poza tym najmniejsza odleglosc od bokow skutera wynosi ok. 5cm. Na zdjeciu widoczne skutery przewozone w ten sposob z Berlina do Warszawy. Oba dojechaly bez najmniejszej ryski transportowej.
MISIEK Opublikowano 2 Stycznia 2008 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Cena przewozu nie jest zależna od odległo?ci i wynosi (VIII 2007) 287zł netto. Czyli chcesz powiedzieć, że transport jednego motocykla, np. ze Szczecina do Terespola będzie kosztował tyle samo co z Łodzi do Warszawy??? Nie wiem jak wygl?da cena w nowym roku, ale tyle wynosiła jak transportowano mojego Xcitinga w VIII 2007. I ciekawe jest, jak mnie poinformowano, że cena transportu nie jest zależna od ilo?ci kilomertów ...??? Cena jest (była) jednakowa na terenie całego kraju, czy to będzie 50 km , czy też 500 km, tak więc opłaca się przetransportować skuter na duże odległo?ci. Hmm, zainteresowanych odsyłam do firmy transportowej... My?lę, że je?li kto? musi przetransportować skuter a nie posiada specjalnej przyczepki lub nie moze jej gdzie? "koleżeńsko" pożyczyć to warto skorzystać z takiej oferty. Hmm, ...chyba, że robi to bardzo często to przyczepka jak na zdjeciach powyżej jest idealnym rozwi?zaniem. Kupiłem skuter w salonie pod Włocławkiem, wysłałem faxem i poczt? upoważnienie do salonu i faxem zlecenie do firmy transportowej. I tyle z mojej strony reszt? się zajeli w firmie transportowej i w salonie ...ja tylko odebrałem skuter !!!
Gość Bartipl Opublikowano 2 Stycznia 2008 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Z tego co ja transportowałem swe suzi to przyczepka na motor orginalna klocek derwniany (do przedniego koła bo orginalne przyczepki maj? na większ? ?rednice koła) i do tego tak jak koledzy pisz? od 2 do 4 pasów i koce po przejechaniu 400km nic sie nie działo.i jescze jedno miłem na stopkach na przyczepie. pozdro Barti
Gość examiner Opublikowano 4 Stycznia 2008 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Cena przewozu nie jest zależna od odległo?ci i wynosi (VIII 2007) 287zł netto. Dzisiaj dzwoniłem do firmy CAT LC - aktualna cena przewozu : 320 zł netto. Czas przewozu: dzisiaj zamawiasz, jutro odbieraj? skuter, a kolejnego dnia dostarczaj? pod wskazany adres. W chwili obecnej obowi?zuje zasada, że osoby fizyczne robi? przedpłatę na konto.
MISIEK Opublikowano 4 Stycznia 2008 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Cena przewozu nie jest zależna od odległo?ci i wynosi (VIII 2007) 287zł netto. Dzisiaj dzwoniłem do firmy CAT LC - aktualna cena przewozu : 320 zł netto. ...ech, ...jak widać wszystko drożeje !?
Rekomendowane odpowiedzi