Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Zakup skutera - koszty eksploatacji, ubezpieczenie

Gosforth

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobry,

jestem tu nowy. Chciałbym zapytać Was, ekspertów, jakie będą koszty eksploatacji skutera. Rozważam trzy marki: BMW, Yamaha, Honda.

Spodziewam się że eksploatacja BMW jest najdroższa, następnie Yamaha, później Honda. Ale "najdrożej" to o ile? Np. serwis czy czy części - jaka to może być różnica?

Widzę że ceny ubezpieczeń też są szokujące (AC). Da się coś z tym zrobić (np. łączenie ubezpieczeń)?

Dziękuję za pomoc,

G.

Opublikowano
13 minut temu, Gosforth napisał:

Widzę że ceny ubezpieczeń też są szokujące (AC). Da się coś z tym zrobić (np. łączenie ubezpieczeń)?

Szokujące, czyli jakie? Ja za cały pakiet AC+OC+NNW za nowego Tmaxa zapłaciłem 2250 zł. IMHO nie ma tragedii.

Opublikowano

Raczej jest. Ubezpieczenie nowego samochodu o wartości 200tys kosztuje 3500pln. Jeżdżę cały rok. Skuterem sporadycznie przez 4 miesiące, jego wartość nieporównywalnie mniejsza.

Opublikowano
14 minut temu, Gosforth napisał:

Raczej jest. Ubezpieczenie nowego samochodu o wartości 200tys kosztuje 3500pln. Jeżdżę cały rok. Skuterem sporadycznie przez 4 miesiące, jego wartość nieporównywalnie mniejsza.

Porównanie trochę bez sensu, bo pomija poziom ryzyka firmy ubezpieczeniowej, ale nie będę się kłócił 🙂. Taki mamy klimat i jeżeli 2k ubezpieczenia za motocykl o wartości 50k to za dużo to pozostaje Ci albo rezygnacja z AC albo ze skutera :).

Jeśli chodzi o koszt serwisu to będę mógł powiedzieć wkrótce, ponieważ dopiero zbliżam się do pierwszego przeglądu.

PS. 3500 za auto o wartości 200k to atrakcyjna cena. Powiedz gdzie są takie oferty, bo ja płacę dużo więcej.

Opublikowano
32 minuty temu, tmielcarz napisał:

PS. 3500 za auto o wartości 200k to atrakcyjna cena. Powiedz gdzie są takie oferty, bo ja płacę dużo więcej.

Pierwsza lepsza cena z porównywarki.

• Klubowicze
Opublikowano

To tak z porownywarki: za samochód wart ok. 30 tys., pakiet OC, AC, Nnw i Ass ceny w jednej firmie od 1.100 do 2.800, w zależności od opcji. Najtańsze z AC tylko od kradzieży.
Jak chcesz porównywać to trzeba wejść "głębiej".
Tak samo z kosztami utrzymania i eksploatacji. Zależą one nie tylko od marki, ale też od konkretnego modelu.

• Administrator
Opublikowano
11 godzin temu, tmielcarz napisał:

Jeśli chodzi o koszt serwisu to będę mógł powiedzieć wkrótce, ponieważ dopiero zbliżam się do pierwszego przeglądu.

Koszt serwisu po 1000km w T-Max to ok 600 PLN 😎

• Administrator
Opublikowano

Pytanie nieprecyzyjne bo nie podałeś szczegółów. Diametralnie różne koszty wygeneruje np. Kymco Agility 125 czy Honda PCX 125 w porównaniu do Burgmana 650. 

Generalnie - ekonomia, niski koszt zakupu czy ubezpieczeń - klasa 125. Klasa 300-400 wypośrodkowane koszty. Skutery premium, dwucylindrowe - tu koszty rosną i są często wyższe od utrzymania 4oo klasy kompakt. Oczywiście jest to bardzo płynne i zależne od modelu. Duży skuter to przede wszystkim przyjemność, szybkość przemieszczania się i, jak pewnie zauważyłeś - nasze hobby a w takim przypadku koszty schodzą na dalszy plan.

Opublikowano
40 minut temu, Bomber napisał:

Koszt serwisu po 1000km w T-Max to ok 600 PLN 😎

Już zrobiłeś 1000km? Odebrałeś skuter poźniej niż ja, a ja mam dopiero niecałe 900. Muszę zacząć więcej jeździć :). 

• Administrator
Opublikowano

Walnąłem „Leniwca” na Mazury

Opublikowano

To "bardziej precyzyjnie". Mam na myśli "maxi skutery" nie 50CC czy inne 125.

BMW: C400, Yamaha: x-max 300, Honda: Forza 350

Ceny zakupu są znane. Gdybyście mogli powiedzieć mi jak wyglądają koszty eksploatacji.

Dziękuję

• Administrator
Opublikowano

Na przykładzie X-Maxa 300 (nowego)  : Ubezpieczenie pakietowe ok.4-4,5% wartości pojazdu, Przeglądy (ASO) 400-600 PLN mniej więcej (nie mówię o wymianie pasa ale o normalnych olejowych / przebiegowych przeglądach) , zuzycie paliwa 2,5-3,5 l/100km. Honda ma podobnie raczej. BMW jest droższe w serwisowaniu ale jakiś dramatów nie ma. Ubezpieczenie jak powyżej - bo też mają pakiety ubezpieczeniowe. Ceny moto znane.

Opublikowano
21 godzin temu, Bomber napisał:

Na przykładzie X-Maxa 300 (nowego)  : Ubezpieczenie pakietowe ok.4-4,5% wartości pojazdu, Przeglądy (ASO) 400-600 PLN mniej więcej (nie mówię o wymianie pasa ale o normalnych olejowych / przebiegowych przeglądach) , zuzycie paliwa 2,5-3,5 l/100km. Honda ma podobnie raczej. BMW jest droższe w serwisowaniu ale jakiś dramatów nie ma. Ubezpieczenie jak powyżej - bo też mają pakiety ubezpieczeniowe. Ceny moto znane.

Dziękuję