Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Pierwsza jazda w życiu skuterem.

Kielczanin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skuter AN 400 po przeglądzie i rejestracji.  Mam prawo jazdy A od 45 lat, ale tak naprawdę zero doświadczenia. Jutro zapowiada się jako taka pogoda, zamierzam wyjechać na boczną ulicę i potrenować. Kask i kurtkę motocyklową sobie kupiłem. Wdzięczny będę na wszystkie dobre rady dla nowicjusza 🙂

Opublikowano

Napiszcie cokolwiek. bo s...m ze strachu 😄

• Klubowicze
Opublikowano

Cześć Kielczanin, siodłaj, siadaj i w ruszaj drogę. Na te piękne świętokrzyskie okolice.
No i oczywiście pisz o swoich wrażeniach tu, na forum. Pozdrawiam
Piootr Warszawa/Bliżyn

• Klubowicze
Opublikowano

Hej, bez paniki, to jak jazda rowerem, tego się nie zapomina.
Jak jeździłeś biegowcem to sobie poradzisz, tu jest łatwiej, delikatnie gazem i dasz radę

• Klubowicze
Opublikowano

Dasz radę. Jest o wiele prościej niż na biegowcu. Zachowuj rezerwę co do swoich możliwości i sprzętu, ostrożnie z gazem a na bocznych drogach może być jeszcze piach po zimie i dziury.  Witaj na forum i na drodze🙂

Opublikowano

Burgmam 400 z jedną tarczą z przodu ma hamulce "takie sobie". Naucz się od początku hamować równocześnie obydwoma klamkami.  

I cały czas obserwuj prędkościomierz.  Jak dawno nie jeździłeś nie czujesz prędkości, a B400 do 80 km/h rozpędza się dość żwawo. Bardzo łatwo "przestrzelić zakręt".  Powodzenia. 

Opublikowano

Unikaj jazdy po białych "malowankach" na jezdni, szczególnie gdy droga jest mokra. Potrafią być bardzo śliskie. 

• Administrator
Opublikowano

Dodatkowo ( poza powyższymi poradami ) w chwili wolnej pooglądaj sobie na YouTube filmiki dot. doszkalania jazdy na moto , szczególnie o przeciwskręcie i ciasnych manewrach. Np. Tu: https://youtube.com/c/Rhazz. Przyda ci się przypomnienie.

Opublikowano

Niestety nie jest to rower i ciężko go zmusić do skrętu wytrącając biodrem. Wiec na początek prędkość do 50km/h. Nie hamuj na śliskim bo przednie koło śliźnie się w ułamku sekundy. Witaj na forum i próbuj.

Opublikowano

Ja też 3 lata temu byłem w podobnej sytuacji, tylko prawo jazdy miałem 30lat. Dobry pomysł z tym potrenowaniem na bocznej ulicy, dobrze jest wyczuć dość ciężką maszynę, jak się zachowuje na zakrętach, jak przyśpiesza i nie ma co szantażować. Pozdrawiam

Opublikowano

Pomalutku, powolutku. No i patrz na piasek na jezdni - po zimie go mnóstwo. Na początek hamuj tylko tyłem. Oczy dookoła głowy.

Pamiętam swoje obawy gdy wsiadałem po 20 latach przerwy...

Opublikowano
7 godzin temu, JER2Y napisał:

Unikaj jazdy po białych "malowankach" na jezdni, szczególnie gdy droga jest mokra. Potrafią być bardzo śliskie. 

A już na bank uważaj na te czarne paski - lepik wokół łat asfaltowychzwłaszcza ten po długości☝️. Jak już wjedziesz na to po deszczu (bo nie zawsze da się tego uniknąć🥴) to spokojnie spodziewaj się, że będzie coś się działo. Ważny jest wtedy spokój i wiedza o tym, że tak jest🤷‍♂️. Samochodem nawet nie zwraca się na to uwagi ale moto wystarczy jedna taka sytuacja, by zwiększyć potem ostrożność.

Do zobaczenia na trasie👋😉

Opublikowano

Mi się udało przeżyć pierwszy sezon. Ze trzy sytuacje krytyczne zwiazane z prędkością i zakrętem. Nowy sezon, nowe postanowienia. Pokora, myślenie, czujność. Motto :szybciej jedziesz, wolniej cię niosą. Chyba warto jeździć znanymi już trasami i powoli badać możliwości swoje i maszyny. Kolega powyżej napisał, żeby uważać na czarne paski. Przypomnę, że białego również unikamy.  No tak, o białym też było, ale ostrzeżeń nigdy za dużo 😀

• Klubowicze
Opublikowano
20 godzin temu, Kielczanin napisał:

Napiszcie cokolwiek. bo s...m ze strachu 😄

No widzisz. Tyle porad. Więc teraz się nie obawiaj, tylko do dzieła :scooter:

Opublikowano

Dziękuję Wam serdecznie za wszystkie praktyczne rady, bardzo mi są teraz potrzebne 🙂 Pojeździłem dzisiaj około godziny. Maksymalnie rozwinąłem 50/h, a i tak wydawało mi się bardzo szybko! Inaczej się prędkość czuje niż w aucie. Znalazłem coś w rodzaju placu manewrowego, po byłej zajezdni dla busów, i tam trenowałem zakręty, hamowanie itd. Nawet się nie wyp....  co zdziwiło moją małżonkę.   Szybko nabrałem  też pokory... Powoli się nauczę i dojadę do Was 🙂

Opublikowano

Teraz nauka przeciwskrętu i innych technik jazdy
Bez tego ani rusz
:)
Polecam książkę
Motocyklista doskonały
Tytuł przetłumaczony na polski trochę pretensjonalnie ale na tej książce nauczyło się jeździć wielu w wieku krajach
Miłej i bezpiecznej jazdy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
40 minut temu, tomekmajesty napisał:

Motocyklista doskonały

Właśnie kupiłem na  Allegro, dzięki 🙂

Opublikowano
8 godzin temu, Kielczanin napisał:

Dziękuję Wam serdecznie za wszystkie praktyczne rady, bardzo mi są teraz potrzebne 🙂 Pojeździłem dzisiaj około godziny. Maksymalnie rozwinąłem 50/h, a i tak wydawało mi się bardzo szybko! Inaczej się prędkość czuje niż w aucie. Znalazłem coś w rodzaju placu manewrowego, po byłej zajezdni dla busów, i tam trenowałem zakręty, hamowanie itd. Nawet się nie wyp....  co zdziwiło moją małżonkę.   Szybko nabrałem  też pokory... Powoli się nauczę i dojadę do Was 🙂

Z tym placem manewrowym to naprawdę dobry ruch💪

Wielu kierownikom 2oo z praktyką też potrzebny🤭 Po czasie takie ósemki są już wyzwaniem☝️ 

Opublikowano

Witaj,

gratuluję udanej pierwszej jazdy. Plac pozwala wyczuć sprzęt, którym się poruszasz. Od siebie co mogę Ci podpowiedzieć (też zaczynałem po dłuższej przerwie) to w trakcie jazdy na 2oo musisz zmienić sposób myślenia (w porównaniu z jazdą samochodem). Tu nawet jak jedziesz drogą na której to Ty masz pierwszeństwo to stosowanie zasady ograniczonego zaufania do kierowców puszek wyjdzie Ci na zdrowie. Zawsze pamiętaj, że Ciebie chroni tylko kask, kurtka itp. i po uderzeniu w samochód największe straty ponosisz Ty. Jeszcze jedna rada z własnego doświadczenia po kilku tygodniach bezproblemowej jazdy niestety człowiek nabiera zbyt wielkiej pewności siebie i zawsze o tym pamiętaj. Lepiej wolniej i z pokorą niż szybciej i na glebie.

A tak w ogóle to pogody i samych udanych wyjazdów. 👍 LwG

• Sympatycy
Opublikowano

Pamiętaj że lewa klamka to nie sprzęgło jak w biegowcu. Jak będziesz chciał w zakręcie nacisnąć sprzęgło to zahamujesz tyłem i będzie niewesolo.

Opublikowano

Koledzy chyba już wszystko napisali. Dodam od siebie żebyś zwrócił uwagę na skręcanie. Ja jestem rosły chłop i np. na B125 czy, Forza 300 potrafiłem kolanem walić w manetkę. O dziwo na X-ADV było bezpiecznie od pierwszych metrów. Ale X-ADV to bardziej motocykl niż skuter. Dla mnie na motocyklach trochę łatwiej się skręca. Mniejsza o to. Skutery niby mają mniejsze kółka czyli powinno być łatwiej a tu się dziwiłem. I nie chodzi mi o normalną jazdę, ale np u-turn, nawrotkę gdzieś w parkingu czy między autami. Jak się oswoisz, wystawisz kolanko w bok to będziesz śmigał jak przecinak 🙂 No i potrenuj hamowanie (kwestia klamek) i może głupie, ale poćwicz też uruchamianie kierunkowskazów i klaksonu.

Opublikowano

Dzięki za świetne rady od doświadczonych kolegów. Otrzymałem dzisiaj "Motocyklista doskonały" i studiuję teorię :). Szkoda tylko, że pogoda do bani, bo chętnie wybrałbym się na wycieczkę za miasto. W każdym razie czuję, że załapałem bakcyla - to sama frajda!

Opublikowano

Dopisuję, bo edytować się da, ale nie można zapisać.

Może to nie tylko frajda, może bardziej potrzeba, aby nie sfiksować. Pracuję w firmie, którą bezpośrednio dotknął czas pandemii. Pracy teraz mam tak dużo, że padam na pysk. Skuter pozwala mi się zresetować, pozwala na chwilę nie myśleć o zawodowych problemach 🙂

Opublikowano
5 godzin temu, Kielczanin napisał:

Dopisuję, bo edytować się da, ale nie można zapisać.

Może to nie tylko frajda, może bardziej potrzeba, aby nie sfiksować. Pracuję w firmie, którą bezpośrednio dotknął czas pandemii. Pracy teraz mam tak dużo, że padam na pysk. Skuter pozwala mi się zresetować, pozwala na chwilę nie myśleć o zawodowych problemach 🙂

Pamiętaj tylko - nie jeździj zmęczony! A jak się rozkojarzasz, to zawróć - lepszy leżak. Tu nie ma czasu poprawić błąd. Każdy z nas na moto odpływa od problemów dnia codziennego. Ważne, by zrobić to zaraz po odpaleniu☝️

Spokoju i miłej odstresowującej jazdy😉

Opublikowano

W przyszłym tygodniu będzie słoneczko
Zapraszam na przejażdżkę i pogaduchy
:)
W Kielcach oczywiście

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk