Patryk1974 Opublikowano 5 Marca 2021 Opublikowano 5 Marca 2021 Witam wszystkich, Planuje zakup nowego Suzuki Burgman 400. Pojazd jest z roku 2019 / czyli ok. 2 lat nie byl odpalany / Czy warto jest kupic taki skuter. Czy elemnty gumowe nie beda uszkodzone ? Czy silnik po tak dlugim postoju bedzie pracowal prawidlowo? z gory dziekuje za informacje. pozdrawiam, Paytryk
EndriuBis Opublikowano 5 Marca 2021 Opublikowano 5 Marca 2021 Jak np. jest z grudnia 2019 r to stoi dopiero rok z małym okładem 😉 a tak serio moim zdaniem nic mu nie powinno być. A czy faktycznie nie był odpalany to tego na 100 % nie wiesz. Jedyne co - to przy małych rocznych przebiegach za 3 lata pasek napędowy będzie do miany. Książka serwisowa mówi, że pasek do zmiany po przebiegu (chyba 25 000 km) lub co 5 lat.
Patryk1974 Opublikowano 6 Marca 2021 Autor Opublikowano 6 Marca 2021 witaj Endriu, dzieki za info, na francuskiej stronie znalazlem podobny temat. Osoba ktora zakupila motocykl nowy ktory przez 2 lata stal w salonie miala problem z lozyskami...troche dziwna sytuacja, luzyska wyschly? chyba nie powinny... ale nie jstem ekspertem...na gwarancji powinni wymienic? w jakis sposonb mozna sparwdzic loyzko ? udanego weekendu Patryk
zicoo62 Opublikowano 6 Marca 2021 Opublikowano 6 Marca 2021 Kupiłem Burka nowego z 2014 roku w 2016 i bardzo sobie to chwaliłem ze względu na kasę i niezawodność.
Patryk1974 Opublikowano 6 Marca 2021 Autor Opublikowano 6 Marca 2021 witaj, jezdzilem jeden dzien z tego roku, b. wygodny, rewelacja, spalanie z 250 km = 3,7l/100km. Slyszalem tylko, ze byla seria gdzie byl problem ze sprzeglem... ale to moglo byc wczesniej lata 2008-2010,2012 ? Wiesz moze gdzie mogbys znalezc instrukcje obslugi w pdf do modelu 2017-2020, Pisalem do Suzuki Motor ale nie uzyskaklem odpowiedzi...
Patryk1974 Opublikowano 8 Marca 2021 Autor Opublikowano 8 Marca 2021 witam, A jesli Motocykl jest z 2018 roku to juz 3 lata. NIe powinno byc problemu z lozyskami ? jak sprawdzic czy lozysko jest sprawne ? pozdrawiam, Patryk W dniu 6.03.2021 o 11:21, zicoo62 napisał: Kupiłem Burka nowego z 2014 roku w 2016 i bardzo sobie to chwaliłem ze względu na kasę i niezawodność. witaj, Dzwonilem do salonu 2019 marzec czyli pelne 2 lata? loyzkska powinnyc byc ok? jak sparwdzic czy jest sprawne lozysko ? obrocic kolem ?
EndriuBis Opublikowano 8 Marca 2021 Opublikowano 8 Marca 2021 Kolego Patryk. Coś się tak przyczepił do tych łożysk ? 😗 Jeżeli kupujesz motocykl nowy, czyli nie zarejestrowany to masz mieć na niego min. 24 miesiące gwarancji. Więc w tym czasie gdyby miło coś być z łożyskami to na pewno wyjdzie i muszą ci naprawić (wymienić) w ramach gwarancji. Jeżeli kupujesz skuter już zarejestrowany, to po prostu dowiedz się jakie są warunki gwarancji. A tak po za tym akurat wymiana łożysk kół (bo o tym mowa) jest chyba jedną z najprostszych i najtańszych napraw. A mowa tylko o kole przednim bo z tyłu jest przekładnia zalana olejem i raczej nie powinno się w niej nic stać.
Patryk1974 Opublikowano 8 Marca 2021 Autor Opublikowano 8 Marca 2021 W dniu 6.03.2021 o 11:21, zicoo62 napisał: Kupiłem Burka nowego z 2014 roku w 2016 i bardzo sobie to chwaliłem ze względu na kasę i niezawodność. witaj, Dzwonilem do salonu 2019 marzec czyli pelne 2 lata? loyzkska powinnyc byc ok? jak sparwdzic czy jest sprawne lozysko ? obrocic kolem ? witaj, czyli spokojnie bez obaw mozna kupowac nawet 3 latka.... dziekuje za info. szerokiej drogi, za kilka dni kalendarzowa wiosna!!!
GrzechoCnik Opublikowano 10 Marca 2021 Opublikowano 10 Marca 2021 Hej. W tak młodym skuterze to tylko wymiana płynów ustrojowych jest istotna. Reszta będzie działać. Nie widziałem ile ma km nabite i czy nie służył do jazd testowych. Ale i tak nic mu nie będzie. Sprawdź tylko czy tylna opona nie wygniotła się w jednym miejscu od stania - trzeba się nim przejechać chwilę.
Patryk1974 Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Opublikowano 11 Marca 2021 dzieki, za informacje, jest nowy 10km, korzystajac z okazji zapytam o wskaznik temp. plyny chlodzace / poprzedni model mial taki wskaznik jak w samochodzie/ w nowym brak, jest tylko kontrolka czy to wystarcza / jadac latem np. 32C pod gore w dwie osoby silnik nie przegrzeje sie ? pozdrawiam, Patryk
EndriuBis Opublikowano 11 Marca 2021 Opublikowano 11 Marca 2021 1 minutę temu, Patryk1974 napisał: ..... korzystając z okazji zapytam o wskaźnik temp. płyny chłodzące / poprzedni model miał taki wskaźnik jak w samochodzie/ w nowym brak, jest tylko kontrolka czy to wystarcza / jadąc latem np. 32 C pod gore w dwie osoby silnik nie przegrzeje się ?.... Jak będziesz pilnował poziomu płynu chłodzącego i oleju to nie przegrzeje się. Właśnie tu jest przewaga silników chłodzonych cieczą 🙂 możesz jeszcze spokojnie do tych dwóch osób dołożyć jakieś drobne bagaże, nawet przy lekkiej nadwadze 😀
Patryk1974 Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Opublikowano 11 Marca 2021 Dziekuje Endrius, nie ma duzego doswiadczenie z takim sprzetem w PRL-u jezdzilem Simsonem SR50, SR 80 CE, Mz 251, wszystko chlodzone powietrzem. nie bylo klopotu. Ale pamietam jak kiedys bedac na wakacjach wypozyczonym maly skuterem chyba 100cc lub 80cc jadac pod gore / gaz na full / temp. wzrosla... ale wszystko bylo ok.
Rekomendowane odpowiedzi