jaras661 Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 Witam Szanowne Grono ! 18 września skasował mnie inteligentny kierowca 400.Skuter Aprilia Atlantic 200 ccm, 2003 r. położyłem bokiem, 2 żebra złamane.Ubezpieczyciel wypłacił mi kasę /ok. 90 % wartości rynkowej - szkoda całkowita/ , potem było ble ble, a skuter został u mnie. W związku z tym pytanie ... Mam uszkodzony skuter, gdzie np. silnik jest w stanie idealnym i masa części do wykorzystania. Jak legalnie zrobić, żeby np. móc całość sprzedać ma części. W autokasacji powiedzieli mi, że to ja musiałbym im dopłacić za to, że wezmą sprzęt ;), jest lekki itd. itp. Czy ktoś przerabiał taką sytuację albo ma pomysła ? pozdr. Jaras
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 11 Listopada 2020 Klubowicze Opublikowano 11 Listopada 2020 Sprzedajesz bez żadnych problemów. Wystarczy na Allegro czy innym OLX. Albo całość albo na części tylko potem aby wyrejestrować to faktycznie w autokasacji przyniesiesz np ramę z papierami i im zapłacisz parę złotych za usługę.
jaras661 Opublikowano 11 Listopada 2020 Autor Opublikowano 11 Listopada 2020 Ok., masz rację. Ale jak sprzedam, to na umowę (jako całość-uszkodzony), więc teoretycznie autokasacja już mnie nie interesuje. Mam umowę, zgłoszenie zbycia i po zawodach ? Tak na chłopski rozum ...?
Klubowicze Piootr Opublikowano 11 Listopada 2020 Klubowicze Opublikowano 11 Listopada 2020 Niestety żyjemy w chorym kraju. W 2016 skasowałem w ciężkim wypadku swoją SW-T600. Allianz wypłacił mi podobnie 80-90% wartości. Za nic nie chcieli wziąć wraku. Musiałem sam sprzedać. Wystawiłem na portale. Przyjechał handlarz i zabrał wrak na umowę kupna - sprzedaży. Obiecał, że będzie na części. Niestety w kolejnym sezonie wytropiliśmy, że skuter został reaktywowany i poszedł do ludzi. Przykre Powinno być tak, że kasacja to KASACJA. Wypłata 100% i niech ubezpieczyciel sam "zje" tą "żabę".
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 12 Listopada 2020 Klubowicze Opublikowano 12 Listopada 2020 11 godzin temu, jaras661 napisał: Ok., masz rację. Ale jak sprzedam, to na umowę (jako całość-uszkodzony), więc teoretycznie autokasacja już mnie nie interesuje. Mam umowę, zgłoszenie zbycia i po zawodach ? Tak na chłopski rozum ...? Tak sprzedający ma problem z głowy. Masz umowę to wyrejestrujesz i finito. Piotrze co zrobi handlarz to inna sprawa ,jak miałem szkodę całkowitą w Berlingo 4 letnim to tak naprawdę trzeba było wymienić drzwi prawe przód i tył z szybami + tylny błotnik. I tyle. Więc nie uważam że każda szkoda całkowita oznacza szrot. Ale masz rację co do tego że powinno być tak że to ubezpieczyciel wypłaca 100% wartości i to on robi z wrakiem co uważa.
Klubowicze karton Opublikowano 12 Listopada 2020 Klubowicze Opublikowano 12 Listopada 2020 Napraw skuter na używkach wystaw na olx to jeszcze zarobisz 98% takie tam są nie bite i mało śmigane
jaras661 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2020 Witam ponownie. Zacząłem wątek, to wypada zakończyć. Wystawiłem jako uszkodzony, sprzedałem na drugi dzień. Kupił facet /nie wyglądał absolutnie na handlarza/, z pomysłem remontu przez zimę i z przeznaczeniem na dojazdy do pracy. P.S Skuter nie był skasowany, uszkodzona czasza, lampa i parę drobnostek ...
scootane Opublikowano 1 Grudnia 2020 Opublikowano 1 Grudnia 2020 A dlaczego nie chciałeś naprawić dla siebie? Skoro nie był mocno uszkodzony. Ubezpieczenie nie pokryłoby kosztów naprawy?
jaras661 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2020 Nie znam się na tym, a oddając do fachowca, pewnie byłoby na styk. Po wypłacie ubezpieczenia + "za uszczerbek na zdrowiu + sprzedaż uszkodzonego jestem lekko zarobiony :). Poza tym w garażu stoją CBR 1000 F i 600 RR, dlatego min. taka decyzja - najbardziej ucieszyła żonę ;)
subaru gtb320 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Opublikowano 1 Grudnia 2020 W An 650 rok 2005. Miałem szkoda całkowitą. Uszkodzone miałem lusterko dolna płoze lewa i prawa porysowana Czeche z dołu i porysowany tłumik i osłone tlumika Wyszła szkoda całkowita sprzęt został u mnie ja jescze 3 lata tak jeździłem.Nowy salonowy i tak przed szkodą nie był.
Rekomendowane odpowiedzi