MarcinMMz Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 Cześć! Szukam budżetowego motocykla dzięki któremu wróciłbym ogólnie do tego hobby po latach nieobecności. Mam ograniczony budżet i tym samym ograniczony wybór pod względem jakości dostępnych egzemplarzy na rynku używanych skuterów bo skupiam się na kwocie do 5000zł. W najbliższym czasie będę oglądał dwa modele jak w tytule i mam związane z tym pytanie; który wybrać? Pytam o Wasze doświadczenia pod względem późniejszej eksploatacji motoru, czyli kosztów ewentualnych napraw, dostępności części zamiennych, itp. Zakładam, że motocykl i tak będzie wymagał doinwestowania na wstępie ale nie znając kompletnie realiów i różnic w jakości obu marek mam dylemat; Suzuki czy Piaggio? Który z tych dwóch nie będzie sprawiał mi później niespodzianek? Który motor jest po prostu lepiej zrobiony/zaprojektowany, bardziej przemyślany? Poradzicie cokolwiek? Marcin
Geni Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 Kolego przy takim budżecie kup sobie dowolny skuter, oby sprawny. Poszukiwania konkretnego modelu naprawdę nie mają w tym wypadku sensu. Możliwe, że znajdziesz Piaggio X9 250 w lepszym stanie i to będzie znacznie lepszy wybór niż dojechane 500, czy 400. W takich pieniądzach ja np. poważnie rozważałbym Hondę Foresight 250, która moim zdaniem pod kątem trwałości silnika jest bliska ideału. Warto natomiast podkreślić, że są modele, których powinieneś unikać np. Burgman 250.
MarcinMMz Opublikowano 13 Października 2020 Autor Opublikowano 13 Października 2020 Docelowo chciałem aby skuter dawał sobie radę normalnie jechać nawet we dwie osoby (oczywiście bez szaleństwa) dlatego myślałem na wstępie o większych pojemnościach typu 400 lub 500. Pytanie moje miało na celu wskazanie czy np. Piaggio (skutery pełnoletnie) to firma na miarę starych aut francuskich których nikt chyba nie jest w stanie do końca ujarzmić pod względem ich awaryjności czy raczej przeciwnie. Oczywiście każdy model/skuter zaniedbany lub po prostu "przejechany" będzie skarbonką i pozostawi po sobie złe wrażenie na jego właścicielu... Wydaje się, że ogólnie byłby w stanie wstępnie zweryfikować stan podczas zakupu. Rozumiem, że kryterium "im młodszy i z mniejszym przebiegiem" wciąż pozostaje aktualne....
Administrator 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 Opublikowano 13 Października 2020 Administrator Opublikowano 13 Października 2020 Ani to ani to. Szukaj starej Hondy ewentualnie Yamahy... i tak jak napisał Geni. Tu bardziej kwestia przypadku a nie założeń, że dana marka jest lepsza/trwalsza.
MarcinMMz Opublikowano 13 Października 2020 Autor Opublikowano 13 Października 2020 Rozumiem doskonale przesłanie 🙂 Tak jak Was czytam dochodzę do przekonania że nie ma wyjścia i trzeba zainwestować więcej zaskórniaków w temat... 😞
EndriuBis Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 Ale kolega MarcinMMz już w przywitaniu zaznaczał że interesuje go skuter ze stajni Suzuki 🙂 29 minut temu, MarcinMMz napisał: Docelowo chciałem aby skuter dawał sobie radę normalnie jechać nawet we dwie osoby (oczywiście bez szaleństwa) dlatego myślałem na wstępie o większych pojemnościach typu 400 lub 500. Poczytaj w archiwum (nawet nie tak dawno był taki temat) o "nadmiernym spalaniu" oleju w B400 🙂 niestety trochę ten silnik Suzuki nie wyszedł. Trochę lepiej jest w nowszym, tym po 2007 roku, ale budżet zbyt mały 🙂 ale jeżeli chodzi o wygodę jazdy, nawet w 2 osoby to ciężko Burgmanowi dorównać.
tommac Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 Ja bym jednak doinwestował i poszedł w kierunku burgmana k7 produkcji od 2007 roku. Można znaleźć fajne egzemplaże, a nawet jeden był wystawiony ostatnio na forum.
MarcinMMz Opublikowano 13 Października 2020 Autor Opublikowano 13 Października 2020 Dzięki za wszelkie sugestie i podpowiedzi; faktycznie trzeba jednak "trochę" dołożyć do budżetu i zainwestować w coś co później nie zniechęci człowieka do jazdy... Tak jak mówicie pójdę w kierunku K7. 🙂
Administrator 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 Opublikowano 13 Października 2020 Administrator Opublikowano 13 Października 2020 AN400 K7 jest OK ale polecam także YP400 a jeszcze lepiej znaleźć dobry egzemplarz FJS 400. 1
Cinek Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 24 minuty temu, MariuszBurgi napisał: jeszcze lepiej znaleźć dobry egzemplarz FJS 400 Dokładnie tak-przy tym budżecie Silver Wing 600/400 to jedynie słuszny kierunek.Wygodny oraz maksymalnie bezawaryjny.
EndriuBis Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 8 minut temu, Cinek napisał: Dokładnie tak-przy tym budżecie Silver Wing 600/400 to jedynie słuszny kierunek.Wygodny oraz maksymalnie bezawaryjny. tylko pasażer ma przechlapane 😜 37 minut temu, MarcinMMz napisał: Tak jak mówicie pójdę w kierunku K7. .... Przed zakupem warto po przymierzać się do różnych sprzętów. Jeszcze lepiej by było pojeździć, tylko wiadomo jak jest. Ale już sama przymiarka dużo daje. Pasażera (pasażerkę) też warto "przymierzyć" 🙂 10 km to da się przejechać i na ramie od roweru, ale już 100 nie koniecznie 🙂 1
MarcinMMz Opublikowano 13 Października 2020 Autor Opublikowano 13 Października 2020 19 minut temu, EndriuBis napisał: Przed zakupem warto po przymierzać się do różnych sprzętów. Jeszcze lepiej by było pojeździć, tylko wiadomo jak jest. Ale już sama przymiarka dużo daje. Pasażera (pasażerkę) też warto "przymierzyć" 🙂 10 km to da się przejechać i na ramie od roweru, ale już 100 nie koniecznie 🙂 Miejsce dla pasażerki ma być obligo żeby nie było że sprzęt kupiony tylko dla mnie 🙂 Wobec powyższego rozglądamy się za Hondą... 🙂 Faktycznie nie rozważałem tego modelu wcześniej a wygląda obiecująco...
Lucjan73 Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 36 minut temu, EndriuBis napisał: tylko pasażer ma przechlapane 😜 Dziwne, miałem dwa Silvery i nikt nie narzekał na komfort czy brak miejsca. Ale może moje dziewczyny są jakieś inne.
EndriuBis Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 1 minutę temu, Lucjan73 napisał: Dziwne, miałem dwa Silvery i nikt nie narzekał na komfort czy brak miejsca. Ale może moje dziewczyny są jakieś inne. Nie chodzi o brak miejsca, tylko podkurczone nogi 🙂
Lucjan73 Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 Tak jak pisałem, narzekania na komfort nie słyszałem. Ale ja się nie znam.
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 13 Października 2020 Klubowicze Opublikowano 13 Października 2020 17 minut temu, EndriuBis napisał: Nie chodzi o brak miejsca, tylko podkurczone nogi 🙂 To chyba jakaś indywidualna przypadłość twojej pasażerki . Ja z Ewą na pokładzie przelataliśmy ponad 100 tyś km razem i NIGDY nie było jakichkolwiek narzekań w tym temacie.
tomekstw Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 2 godziny temu, tommac napisał: Ja bym jednak doinwestował i poszedł w kierunku burgmana k7 produkcji od 2007 roku. Można znaleźć fajne egzemplaże, a nawet jeden był wystawiony ostatnio na forum. K7 był już z rocznika 2006.
MarcinMMz Opublikowano 13 Października 2020 Autor Opublikowano 13 Października 2020 A propos K7 bardzo mi się podoba.... Nie zaprzeczalnie ten model udał się Suzuki 🙂 Bynajmniej rozmawiamy już o budżecie 7kPLN wzwyż... Dzięki jeszcze raz za pomoc i sugestie!
Cinek Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 4 godziny temu, EndriuBis napisał: tylko pasażer ma przechlapane 😜 U mnie również w temacie pasażerki narzekań na komfort podróżowania nie było , więc Silvera/SW-T polecam zawsze
MarcinMMz Opublikowano 17 Października 2020 Autor Opublikowano 17 Października 2020 Oglądałem dzisiaj Piaggio X9 500... Niestety to co czyta się na forach nt. sprzedawanych "idealnych" egzemplarzy to absolutna prawda. Można to nazwać polowaniem na idiotów oraz ludzi naiwnych gdzie sprzedający faktycznie zakłada pewne prawdopodobieństwo że mimo wszystko ktoś kupi jego sprzęt, a może nawet jeszcze podziękuje za udaną transakcję 🙂 Coś czuję, że trochę mi się zejdzie zanim cokolwiek znajdę do wiosny 🙂 Ehhh.... Może dlatego że nie nastawiałem się zbytnio na zakup to nie miałem żalu ale sam fakt, że można taki sprzęt sprzedawać innym ludziom tego nie nigdy bym się nie spodziewał bo sam nigdy żadnego dziadostwa nie sprzedałem i nie sprzedam. Miłego weekendu 🙂 Jakbyście coś gdzieś słyszeli to z góry dzięki 😜
Rekomendowane odpowiedzi