Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Majesty ze skrzynią YCC-AT - ma ktoś może?

Rączy Emeryt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skrzynia ze zmienną charakterystyką, ciekawostka taka...

Ma ktoś może ten skuter i mógłby podzielić się wrażeniami z pracy tej skrzyni???

Jakub

Opublikowano

Rynek japoński jest często ciekawszy niż rynki europejskie. Pojawiła się tam w 2007 roku Yamaha Majesty SG20J z taką przekładnią. Miała chyba 7 przełożeń, podobnie, jak Honda Forza 250. Oczywiście tryb automatyczny i manualny. Kiedyś chyba wspominaliśmy o tej nowej Majesty na forum i do Europy niestety ona nigdy nie trafiła.

Tu trochę info: https://www.webike.net.pl/YAMAHA/MAJESTY250+SG20J+YP250/6297/m-spec/y2007/

Opublikowano

Z tego co wyczytałem jest tam tryb podniesienia obrotów gdy chcesz chwilowo większego przyspieszenia lub męczysz się pod górę,
odwrotnie do spokojnej jazdy ze stałą prędkością i coś jeszcze czego nie rozumiem nawet po japońsku 😉

W sumie to idealne rozwiązanie jak dla mnie - można chwilowo podnieść dynamikę nie zwiększając znacznie spalania.
Ciekawe jak sprawdza się w praktyce. Niestety nie widziałem żadnej oferty sprzedaży tej wersji Majesty...

J.

• Klubowicze
Opublikowano

Rozwiązanie stosowane w B650. Pierwsza funkcja to POWER, druga to "6" bieg, czyli OD.

Opublikowano

Fajnie.

Znacie jeszcze inne skutery z zaawansowanymi wersjami skrzyń paskowych?
Celowo piszę "paskowych", żeby nie padło DSG 😉

J.

Opublikowano
13 minut temu, Rączy Emeryt napisał:

Fajnie.

Znacie jeszcze inne skutery z zaawansowanymi wersjami skrzyń paskowych?
Celowo piszę "paskowych", żeby nie padło DSG 😉

J.

Honda Forza 250:

Jej następca 300-tka została wyposażona w tradycyjne CVT bez sterowania elektroniką.