Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Grupa Zachodniopomorska Szczecin - gdzie się spotykamy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jasne sorki za wrzutę- przerzucam post

• Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Urbi

226

• ArtCho

103

• bilety

61

• Rzelu

56

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• Sympatycy
Opublikowano

Uważam, ze Bardzo dobrze sie stało Piotrze, ze tutaj, w tym głównym temacie dotyczącym spraw ogólnych Grupy Zachodniopomorskiej, umieściłeś ten, jakże ważny post dla kolegów jeżdżących na maxi skuterach o poj. 125cm3 na kat. B.

Przy okazji, wielkie dzięki, ze dogłębnie wyjaśniłeś te kwestie.

Koledzy z kat. B - bardzo mi przykro... :-(

• Sympatycy
Opublikowano

No szkoda, że tak to wygląda. Zdaje się, że nasz poprzedni wyjazd był obarczony sporym ryzykiem (strzelam: 500 €) za jazdę bez uprawnień, z którego nawet nie zdawaliśmy sobie sprawy.

Cóż, trzeba uzyskać "A", jak najszybciej, bo wspaniałe wyjazdy przejdą nam koło nosa :(

Opublikowano

Obecnie kategoria B uprawnia do jazdy motocyklem do 125ccm w nastepujacych krajach:

Belgia, Francja, UK,Wlochy, Luxemburg, Portugalia, Austria, Slowacja, Hiszpania, Czechy i Wegry).

Na Grosglockner, mekkę motocyklistów, można jechać :ninja:z kategorią B. :clapping:

Pozdrowienia dla Zachodniopomorskiego.

Opublikowano

Z anegdot prawnych:

opowiadałem Wam o kierowcy który naderwał wąż od dystrybutora, odjeżdżając z pistoletem nalewczym we wlewie samochodu.

Dziś na Policji dowiedziałem się że nie będzie prowadzone postępowanie "gdyż nie miało miejsca przestępstwo umyślne" czyli kierujący nie zrobił tego celowo. Orlen musi założyć sprawę do sądu z pow. cywilnego, a Sąd zwróci się do Policji o ustalenie danych kierującego...

Reasumując: jeśli ktoś wgniecie Wam samochód na parkingu, staranuje furtkę do posesji albo rozjedzie psa to Policja nie udzieli Wam pomocy bo sprawca pewnie nie zrobił tego umyślnie...

Opublikowano

A ja znam taksówkarza który odjechał zwężem od dystrybutora i odszkodowanie poszło z polisy OC samochodu.. Jeszcze dowiedział się że dystrybutor na 4 węże który uszkodził kosztuje 100 tyś. PLN. Każde ubezpieczenie działa tylko przy szkodzie nieumyślnej.

Opublikowano

Tak, ale zapewne ten taksówkarz zatrzymał się i podał swoje dane i OC.

• Sympatycy
Opublikowano

Super! Pierwszy użytkownik maxiskuterowow z tamtych stron, który zarejestrował sie na Forum Burgmanii. Fajnie, ze mamy kolejnego przedstawiciela w nowym dla Burgmanii rejonie.

Opublikowano

Witamy serdecznie nowego kolegę :blush:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jutro tj. w środę 5.11.2014 o godzinie 17- tej z inicjatywy szczecińskich motocyklistów odbędzie się na Wałach Chrobrego spotkanie z Prezydentem Szczecina. Kto może niech przyjedzie.

• Klubowicze
Opublikowano
  W dniu 4.11.2014 o 10:01, Rzelu napisał(a):

A tymczasem na Moto-Fanatyku trwa burzliwa dyskusja nad przedstawieniem Prezydentowi Szczecina postulatów n.t. udostępnienia motocyklistom buspasów, śluz dla motocykli i wyznaczonych miejsc parkingowych...

http://moto-fanatyk....18&rowstart=120

Niestety opadają ręce... Nie mam siły przedzierać się przez inwektywy i wulgaryzmy oraz próbować znaleźć wśród tego tekstu "osso chozi"...

Off Topic:

Czasem sobie myślę, że jesteśmy tak durnym narodem, że wcale nie dziwię się, że wszyscy nasi sąsiedzi w przeszłości próbowali nas "zeksterminować"...

Jest bardzo wyraźna różnica między forami naszymi i - nazwijmy to - zachodnimi.

Pytanie: "Rozglądam się za fajnym darmowym programem do wystawiania faktur. Może ma ktoś jakieś doświadczenie i może poradzić?"

Odpowiedź 1: "A co, żal ci wydać kilku złotych na porządny program płatny?"

Odpowiedź 2: "Spróbuj jakiś online, ale one w większości są płatne"

Odpowiedź 3: "Wpisz se w googla"

Odpowiedź 4: "Wszystkie programy są albo darmowe albo dobre ;)"

Odpowiedź 5: "No poradźcie chłopu, przecież pisze wyraźnie, że darmowe"

Odpowiedź 6: "A jakie płatne byście polecili?"

itd itp

I za ch.. wafla nie dowiesz się, bo się barany podłączają. No wkurzyłem się! :-/

Koniec OT :(

Opublikowano

A to Polska jest. nie dziwi nic.

Opublikowano

Ale w szarży za to jesteśmy zaj,,.ści, najlepiej na wrogie armaty.

• Klubowicze
Opublikowano
  W dniu 4.11.2014 o 22:57, Rzelu napisał(a):

Ale w szarży za to jesteśmy zaj,,.ści, najlepiej na wrogie armaty.

Tylko armat było za mało, bo trochę nas jeszcze zostało ;) (nawet mi się zrymowało).

PS

To rownież wspiera moja tezę: jesteśmy mistrzami wykorzystywania niewłaściwych narzędzi do niewłaściwych prac.

Opublikowano
  W dniu 4.11.2014 o 18:44, ArtCho napisał(a):

Niestety opadają ręce... Nie mam siły przedzierać się przez inwektywy i wulgaryzmy oraz próbować znaleźć wśród tego tekstu "osso chozi"...

Off Topic:

Czasem sobie myślę, że jesteśmy tak durnym narodem, że wcale nie dziwię się, że wszyscy nasi sąsiedzi w przeszłości próbowali nas "zeksterminować"...

Jest bardzo wyraźna różnica między forami naszymi i - nazwijmy to - zachodnimi.

Pytanie: "Rozglądam się za fajnym darmowym programem do wystawiania faktur. Może ma ktoś jakieś doświadczenie i może poradzić?"

Odpowiedź 1: "A co, żal ci wydać kilku złotych na porządny program płatny?"

Odpowiedź 2: "Spróbuj jakiś online, ale one w większości są płatne"

Odpowiedź 3: "Wpisz se w googla"

Odpowiedź 4: "Wszystkie programy są albo darmowe albo dobre ;)"

Odpowiedź 5: "No poradźcie chłopu, przecież pisze wyraźnie, że darmowe"

Odpowiedź 6: "A jakie płatne byście polecili?"

itd itp

I za ch.. wafla nie dowiesz się, bo się barany podłączają. No wkurzyłem się! :-/

Koniec OT :(

fajnie się czyta, ale ja też nie mam pojęcia o co chodzi. Widac jednak te żywe emocje, dyskusje o wszystkim, łącznie z nikami, twarzami, gołymi babami w okienkach itd. Coś ię dzieje, życie podskórnie pulsuje swoim tajemniczym, pospiesznym rytmem. nie to co tutaj, ciepłe kluchy. W sumie nic dziwnego, że 40 nas się nie boją i wręcz lekceważą. nie potrafimy urwać lusterka fantazyjnie odpowiedzieć na zaczepkę (w kontekście Twojego Audi Krzysiu) czy też wykazywać się czymś innym niż dyscypliną, taktem umiarem etc nieznośnymi i beznadziejnymi cechami w miejskiej dzungli. Synów anarchii nikt nie zaczepiał poniżej 5 luf na jednego a i tak prawie połowa z nich dożyła już 7 serii (dwa odcinki jednemu perswazyjne wyłupili oko, potem chłopakom w następnym przesłali oderżniętą dłoń, jestem ciekaw co Bobiemu odwalą następnie bo idą w dół niesymetrycznie). Inaczej mówiąc nie tworzymy barwnej legendy wykutej z wymuszeń, prostytucji, handlu bronią etc nad czym boleję niezmiernie- ale cóż taka karma. Jesteśmy jak wild hogs- z tego wynika (scena w knajpie na początku- polecam- cudowne udawanie). Trudno Arturo- taka bardzo udawana subkultura- nw odróżnieniu od prawdziwych motocyklistów. Żeby zatem nie było takiego OT- wniosek jest taki, Dorośli i dojrzali, jeżeli chcecie się fajnie zabawić w dorosłych chłopców (stanowi to najbardziej uloczy męski element), kulturalnych, inteligentnych i zabójczo przystojnych (bo z Larrego Crowna- mężczyzna na skuterze może wszystko - nawet wyglądając jak tłusty gnom poderwać Julię Roberts) wstępujcie do Grupy Zachodniopomorskiej.

• Sympatycy
Opublikowano

Drodzy Koledzy i przepraszam Koleżanki, które są nadal w mniejszości i ostatnio mniej aktywne,

Z dnia na dzień jesień staje się coraz bardziej kapryśna, dzień staje się krótszy, temperatura spada, wilgotność wzrasta, nieubłaganie kończy się sezon motocyklowy. Większość z nas już albo za kilka dni odstawi swoje skutery na sen zimowy. Zaczną się prace kosmetyczne, serwisowe a co niektórzy będą upiększać czy nawet remontować swoje maxi.

Zimą jest też więcej czasu na sprawy organizacyjne naszej Grupy Zachodniopomorskiej, więc będzie czas na omówienie różnorakich pomysłów, propozycji, czy wstępne zaplanowanie i przygotowanie się do różnych wspólnych działań i spotkań oraz imprez czy zlotów...

Pamiętajmy też o tym, że rok 2014 był dla naszej społeczności rokiem znaczącym, w którym aktywnie braliśmy udział w kilku fajnych ogólnopolskich jak i lokalnych spotkaniach, imprezach, zlotach. Ponadto Grupa nasza zorganizowała kilka fajnych miniwypraw, które należałoby dalej kontynuować w nadchodzącym roku. A co najważniejsze, przybyło nam kilku nowych, wartościowych członków, świetnych ludzi, z czego osobiście i myślę , ze my wszyscy, bardzo się cieszę. Zauważcie, że aktualnie, w samym Szczecinie, jest aktywnych około 25 członków. Z przyjemnością wspomnę również o kolegach ze Świnoujścia - tam liczba członków podwoiła się - Panowie słowa uznania dla drugiej największej grupy maximaniaków, zaraz po Szczecinie. Wypada również wspomnieć o naszym rodzynku - aczkolwiek bardzo aktywnym przedstawicielu ze Stargardu - Elvis, cieszę się, że jesteś z nami. Jest bardzo dobrze, aktualna liczba wszystkich osób w naszym województwie, które za pośrednictwem naszego Forum, potwierdziły w tym roku swoje istnienie oraz posiadanie i korzystanie z maxi skutera wyniosła ponad 50 osób - to bardzo imponująca liczba użytkowników, myślę że nawet w skali ogólnopolskiej.

Niestety należy też wspomnieć o niemiłych, a nawet tragicznych wydarzeniach w naszej Grupie. Zdarzyły się też dwa, przepraszam nawet trzy wypadki (kolega Wolf78), w których trzech naszych Kolegów ucierpiało (na szczęście nie groźnie) ale przy tym skasowali swoje skutery... :-( Jak wszyscy dobrze wiemy, nasze hobby i miłość do maxi skuterów, niesie ze sobą bardzo duże ryzyko, w trakcie korzystania z nich w codziennym ruchu drogowym. Pamiętajmy o ciągłej koncentracji, rozwadze i ostrożności.

Grupa się rozrosła, wprowadzono nowelizację Ustawy o Ruchu Drogowym, przybyło nowych członków i skuterów, część z nas wymieniła swoje maxi, inni są w trakcie, więc dzieje się i jest ruch w interesie... Co więcej, myślę że moda na skutery i maxiskuterowy styl życia będzie rozwijała się dalej i to dość intensywnie już w nadchodzącym 2015 roku. W związku z powyższym trzeba się przygotować na najbliższą przyszłość.

Jeśli pozwolicie, to przedstawię kilka tematów, o których już wstępnie rozmawialiśmy, a które wypadałoby przedyskutować i zrealizować w przyszłym roku 2015:

1) Znalezienie miejsce lub miejsca czwartkowych, zimowych spotkań GZ - sprawa bardzo pilna - termin: już niebawem, myślę, że koniec listopada - weźmy pod uwagę potencjalną liczebność grupy biorących udział w spotkaniach

2) Organizacja Kursu Doskonalenia Techniki Jazdy - termin: wiosna 2015

3) Organizacja Pierwszego Zlotu Grupy Zachodniopomorskiej - termin: maj 2015

4) Przygotowania do udziału w XI Ogólnopolskim Zlocie Maxiskuterów Burgmania 2015 - termin: czerwiec 2015

5) ...

To na tyle z moich wstępnych wieczornych, jesiennych przemyśleń...

Pozdrawiam Was wszystkich bardzo serdecznie i zachęcam do aktywnego uczestnictwa w dyskusjach dotyczących naszej maxiskuterowej społeczności.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  W dniu 5.11.2014 o 07:26, ArtCho napisał(a):

Tylko armat było za mało, bo trochę nas jeszcze zostało ;) (nawet mi się zrymowało).

PS

To rownież wspiera moja tezę: jesteśmy mistrzami wykorzystywania niewłaściwych narzędzi do niewłaściwych prac.

[media=]

[/media]

Kozak

Przeróbka godna zobaczenia

• Klubowicze
Opublikowano

I warunkowo ciągaj węża :)

Opublikowano

Dla poprawienia humoru w tak chłodny dzień

Opublikowano
  W dniu 11.11.2014 o 22:26, Urbi napisał(a):

Drodzy Koledzy i przepraszam Koleżanki, które są nadal w mniejszości i ostatnio mniej aktywne,

Z dnia na dzień jesień staje się coraz bardziej kapryśna, dzień staje się krótszy, temperatura spada, wilgotność wzrasta, nieubłaganie kończy się sezon motocyklowy. Większość z nas już albo za kilka dni odstawi swoje skutery na sen zimowy. Zaczną się prace kosmetyczne, serwisowe a co niektórzy będą upiększać czy nawet remontować swoje maxi.

Zimą jest też więcej czasu na sprawy organizacyjne naszej Grupy Zachodniopomorskiej, więc będzie czas na omówienie różnorakich pomysłów, propozycji, czy wstępne zaplanowanie i przygotowanie się do różnych wspólnych działań i spotkań oraz imprez czy zlotów...

Pamiętajmy też o tym, że rok 2014 był dla naszej społeczności rokiem znaczącym, w którym aktywnie braliśmy udział w kilku fajnych ogólnopolskich jak i lokalnych spotkaniach, imprezach, zlotach. Ponadto Grupa nasza zorganizowała kilka fajnych miniwypraw, które należałoby dalej kontynuować w nadchodzącym roku. A co najważniejsze, przybyło nam kilku nowych, wartościowych członków, świetnych ludzi, z czego osobiście i myślę , ze my wszyscy, bardzo się cieszę. Zauważcie, że aktualnie, w samym Szczecinie, jest aktywnych około 25 członków. Z przyjemnością wspomnę również o kolegach ze Świnoujścia - tam liczba członków podwoiła się - Panowie słowa uznania dla drugiej największej grupy maximaniaków, zaraz po Szczecinie. Wypada również wspomnieć o naszym rodzynku - aczkolwiek bardzo aktywnym przedstawicielu ze Stargardu - Elvis, cieszę się, że jesteś z nami. Jest bardzo dobrze, aktualna liczba wszystkich osób w naszym województwie, które za pośrednictwem naszego Forum, potwierdziły w tym roku swoje istnienie oraz posiadanie i korzystanie z maxi skutera wyniosła ponad 50 osób - to bardzo imponująca liczba użytkowników, myślę że nawet w skali ogólnopolskiej.

Niestety należy też wspomnieć o niemiłych, a nawet tragicznych wydarzeniach w naszej Grupie. Zdarzyły się też dwa, przepraszam nawet trzy wypadki (kolega Wolf78), w których trzech naszych Kolegów ucierpiało (na szczęście nie groźnie) ale przy tym skasowali swoje skutery... :-( Jak wszyscy dobrze wiemy, nasze hobby i miłość do maxi skuterów, niesie ze sobą bardzo duże ryzyko, w trakcie korzystania z nich w codziennym ruchu drogowym. Pamiętajmy o ciągłej koncentracji, rozwadze i ostrożności.

Grupa się rozrosła, wprowadzono nowelizację Ustawy o Ruchu Drogowym, przybyło nowych członków i skuterów, część z nas wymieniła swoje maxi, inni są w trakcie, więc dzieje się i jest ruch w interesie... Co więcej, myślę że moda na skutery i maxiskuterowy styl życia będzie rozwijała się dalej i to dość intensywnie już w nadchodzącym 2015 roku. W związku z powyższym trzeba się przygotować na najbliższą przyszłość.

Jeśli pozwolicie, to przedstawię kilka tematów, o których już wstępnie rozmawialiśmy, a które wypadałoby przedyskutować i zrealizować w przyszłym roku 2015:

1) Znalezienie miejsce lub miejsca czwartkowych, zimowych spotkań GZ - sprawa bardzo pilna - termin: już niebawem, myślę, że koniec listopada - weźmy pod uwagę potencjalną liczebność grupy biorących udział w spotkaniach

2) Organizacja Kursu Doskonalenia Techniki Jazdy - termin: wiosna 2015

3) Organizacja Pierwszego Zlotu Grupy Zachodniopomorskiej - termin: maj 2015

4) Przygotowania do udziału w XI Ogólnopolskim Zlocie Maxiskuterów Burgmania 2015 - termin: czerwiec 2015

5) ...

To na tyle z moich wstępnych wieczornych, jesiennych przemyśleń...

Pozdrawiam Was wszystkich bardzo serdecznie i zachęcam do aktywnego uczestnictwa w dyskusjach dotyczących naszej maxiskuterowej społeczności.

Witam kłopotów z pisaniem na forum ciąg dalszy.Ale przypominam, że w Stargardzie jest nas dwóch, a właściwie trzech.Mirek,ja i mój sześcioletni syn z którym w 1,5 sezonu nakręciliśmy prawie 5 tyś. kilometrów.Pozdrawiamy ze Stargardu.

• Sympatycy
Opublikowano

andrew70, cieszymy się, że zgodnie z tym co deklarujesz, też jesteś w Stargardzie, szkoda że na razie cały czas wirtualnie... :-(

Może w końcu uda nam się z Tobą jakoś spotkać i poznać, czego nie możemy się już doczekać...

Tymczasem pozdrawiam bardzo serdecznie i zapraszam do bardziej aktywnego uczestnictwa na Forum i w życiu naszej maxiskuterowej społeczności.

Oczywiście przekaż również specjalne pozdrowienia dla swojego 6-letniego syna od kolegów z Grupy Zachodniopomorskiej Burgmanii... :-)

Opublikowano

Mam pytanko odnośnie nalepek burgmani na skuta.

Czy są one dostępne i jak można ją zdobyć.

Czy trzeba mieć jakieś specjalne zasługi?? :msn-wink:

Opublikowano
  W dniu 10.12.2014 o 19:58, Tiger02 napisał(a):

Mam pytanko odnośnie nalepek burgmani na skuta.

Czy są one dostępne i jak można ją zdobyć.

Czy trzeba mieć jakieś specjalne zasługi?? :msn-wink:

Po prostu trzeba kiedyś podjechać na czwartkowy spot i po sprawie.