Skocz do zawartości
Forum Burgmania

EURO 5 w skuterach od 2021 roku

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+
Opublikowano

No właśnie o to chodzi, to co pasuje Tobie w jeździe solo, niekoniecznie będzie pasowało komuś, kto jeździ w duecie, bo w tym przypadku komfort (z reguły) pasażerki ma niebagatelne znaczenie.

Opublikowano
31 minut temu, Saper napisał:

(...)niekoniecznie będzie pasowało komuś, kto jeździ w duecie (...)

I to jest chyba kwintesencja wyboru skuter- moto. Przynajmniej dla mnie, jeżdżę solo i skut mi zdecydowanie wystarcza, ale 2 osoby plus większa ilość bambetli to 50- 60 KM byłoby już mi lekko za mało...

Dodatkowo dochodzi ta "nieszczęsna" kanapa 😉 . Wiadomo, pasażerka się w czasie jazdy strasznie nudzi, to dajcie jej chociaż jako taką wygodę 🙂 .

Sam lubię sprężystą, w miarę twardą. Kanapy w stylu "miękka sofa" to nie dla mnie. A tył to może być i "taborecik" 🙂 .

• Klubowicze
Opublikowano

Żeby tak jeszcze mieli jaja, żeby przejść do Sympatyków i nie trzymać się, za wszelką cenę niebieskiego znaczka.

To nie wątek na takie rozważania, ale może musisz zrobić i opublikować tzw. „Listę Sapera”, analogicznie do „Listy Orzecha”, którą kilka lat temu mieliśmy okazję poznać. Mam wrażenie, że temat Cię uwiera i wracasz do niego w każdym możliwym wątku.
  • Administrator
Opublikowano

Żeby tak każdy mógł sobie "złożyć" skuter, to można by zrobić to w pełni pod swoje upodobania. Ale kupujemy to co oferują producenci. A Burgmana 650 już nie oferują, a SilverWinga też nie oferują. To co się stanie gdy dzisiejsi ich posiadacze będą je wymieniać na nowe sprzęty (nie używane)? Czy zakończą swoją karierę skuterowców, czy z mniejszym lub większym zadowoleniem przesiądą się na to co będzie dostępne?

Opublikowano
1 godzinę temu, Piootr napisał:

(...)„Listy Orzecha” (...)

Oooooooo, dawno już nie było aktualizacji 😉 ?

PS. Grześku, nie ma co "rozpylać" tego tematu w każdym wątku i zaczynać od początku 🙂 .

Opublikowano

Z tego co się orientuję to większość użytkowników Integry a szczególnie lubiący długie podróże poprawiała siedzenie - w taki czy inny sposób ale coś ulepszali.

• Klubowicze
Opublikowano

Tak Lucjan, zgadza się. Ja jeżdżę od początku na akcesoryjnej kanapie marki SHAD, OEM nawet nie próbowałem. Nadal spoczywa w piwnicy w pudełku po Shad’zie

• Administrator
Opublikowano

Mi poprawiona kanapa seryjna w RC89 pasuje, podobnie mojemu placakowi... ale my jesteśmy niestatystyczni 😉 Zresztą cała Integra pasuje mi jak żaden inny skuter i raczej nie widzę dla niej jakiegokolwiek zastępstwa. Jak będzie z nową NSS 750... czas pokaże.

• Użytkownicy+
Opublikowano

Piotruś, tak się na mnie oburzyłeś, gdy napisałem, że kanapa w Integrze to nieporozumienie, ale nie napisałeś, że te tysiące kilometrów zrobiłeś:

2 godziny temu, Piootr napisał:

Ja jeżdżę od początku na akcesoryjnej kanapie marki SHAD, OEM nawet nie próbowałem. Nadal spoczywa w piwnicy w pudełku po Shad’zie emoji6.png

Je te swoje kilka kilometrów zrobiłem na standardowej i dlatego napisałem, że jest to nieporozumienie. Na akcesoryjnych, czy przerabianych nie jeździłem, więc się nie wypowiadam.

• 4 miesiące temu...
  • Administrator
Opublikowano

Przy okazji warto wspomnieć jakie motocykle, inne niż maxi skutery, zostały wycofane w UE przez E5. 

Mocno ucierpiała oferta Yamahy: Yamaha FJR 1300A, XV950R, SCR950, R6, Super Tenere

Honda w 2021 nie ma już ofercie takich modeli: VFR 800F, VFR 800X, VFR 1200X Crosstourer, CB1100EX i RS

W Kawasaki wykluczenie dotyczy: ZX-6R, J125, J300, Ninja 400, Z400, Ninja H2 i Ninja H2 SX

Ducati pożegnało swojego "powietrzaka": Monster'a 797.... Triumph Tiger Sporta 1050 a Harley całą rodzinę Sportster.

No cóż, z jednej strony szkoda takich ikon jak np. FJR. Honda nie ma już modeli V4, które od blisko 40 lat były zawsze w ofercie. Z drugiej strony, jedne wypadły - inne się pojawią ale...... niesmak pozostaje. Ciekawe jakie "kryteria" będzie miała norma Euro 6 dla moto. Oby jak najpóźniej.

• Klubowicze
Opublikowano

No tak, najbardziej mi brak Fujary. To był znakomity moto Yamahy

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja chyba padłem ofiarą euro 5. Dopiero co kupiony kymco downtown 350i, spełnia tę normę, w specyfikacji jasno napisane że ma tylko 28,2 KM, zamiast dotychczasowych 30. Prędkość max okreslona na 130, co również się potwierdza. Niestety decydując się na nówkę z 2021, trochę strzeliłem sobie w kolano. Bo kasa wydana a jezdzi jak mój poprzedni xmax 250. Chyba że to wada mojego egzemplarza. Mariusz burgi może masz wiedzę co tego modelu (testowałeś z euro5, czy to jeszcze poprzednik.)? Bo tam podawałeś lepsze wartości. Mam jeszcze nadzieję że się rozjeździe (teraz mam 1300 przebiegu. Albo pozostanie jakąś forma tuningu. Pozdro

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

• Administrator
Opublikowano

DT 530 z E5 nie jeździłem. MY2020, jeszcze z E4, zbiera się nad wyraz dobrze. Katalogowo E4 miał podawany V-max 135, E5 ma 130 km/h. Mowa o wartościach wg. GPS. Licznikowo to odpowiednio ~145/150 km/h.

Opublikowano

Dzięki Mariusz za odpowiedź. Znaczy, że jest trochę kastrat, ale będzie ok. 

• 3 miesiące temu...
  • Klubowicze
Opublikowano

Kolejny kaganiec to nadchodząca w 2024r norma Euro 5+ ,która całkowicie wykastruje motocyklizm. Dojdzie do tego, że wg. ekologów najlepszym i najczystszym ekologicznie motocyklem będzie ten..... bez silnika spalinowego 🤣. Pozostanie tęsknota za tym , co było kiedyś......

https://www.scigacz.pl/Norma,emisji,spalin,Euro,5+,dla,motocykli,pojawi,sie,w,2024,roku,43492.html

Opublikowano

W ramach dostosowania się do wszelkich norm, nakazów, zakazów i obwieszczeń zakupiliśmy z kolegami trzy Iże-49 z lat 1954-1957.

Spełniają wszelkie ekologiczne wymagania, szczególnie w zakresie ochrony puszczy przed kornikiem. Ich wspólny przejazd powoduje, że korniki czym prędzej emigrują na Białoruś nie zwracając uwagi na stawiany płot.

• Klubowicze
Opublikowano

Brawo Geni. I na tym właśnie polega ekologia👏

Opublikowano

Pozostaje dbać o sprzęty które mamy. To że nowe będą na prąd, nie znaczy że trzeba je kupować. Dużo ekologiczniej jest jeździć starym pojazdem niż złomować go i kupić nowy. A o ile przyjemniej 🙂

• Klubowicze
Opublikowano
Godzinę temu, scootane napisał:

To że nowe będą na prąd, nie znaczy że trzeba je kupować

Ja to może i kupiłbym takiego skuta na prąd ale po 1. Słaby zasięg a po 2 brak infrastruktury do ładowania.

I tak jak w samochodzie elektrycznym mi to nie przeszkadza ( właśnie myślę o zakupie elektryka jako drugie auto  - do pracy i wkoło komina ) to już w skuterze jest to problem.

Ja skuterem jeżdżę tylko w trasy a tu elektryk z małą bateryjką bez szybkiego ładowania odpada.