Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

• Sympatycy
Opublikowano

No o stało się 🤔 w niedzielę jak nie będzie padało wyprowadzam sprzęta na wydmuchanie pająków z tłumika 😊

EDIT !!!!!

Nareszcie 😊

IMG_5912.jpeg

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Oby do wiosny

20260117_162155.jpg

Opublikowano

Można i tak, jeśli ma się nieogarniętą potrzebę. 🥶

Dla tego motocyklisty 'sezon się nigdy nie kończy'. Spowodował zator na autostradzie

• 5 tygodni później...
  • Administrator
Opublikowano

Chyba wreszcie idzie szansa na wyjazd z garażu 2oo 😊 

Cytat:

W niedzielę (1.03) w najcieplejszym momencie dnia termometry pokażą od 1-4 stopni na wschodzie przez 5-7 stopni w centrum do 8-11 stopni na zachodzie. To będzie bardzo silna odwilż, ponieważ ujemne temperatury nie wrócą nawet w nocy.

Również cały przyszły tydzień zapowiada się nadzwyczaj ciepło. Na większym obszarze kraju notować będziemy powyżej 5 stopni, a w drugiej połowie tygodnia powyżej 10 stopni. Najcieplej będzie na zachodzie, południu i w centrum, nawet do 15 stopni, a lokalnie do niemal 20 stopni

• Sympatycy
Opublikowano
2 godziny temu, MariuszBurgi napisał(a):

Chyba wreszcie idzie szansa na wyjazd z garażu 2oo 😊 

Również cały przyszły tydzień zapowiada się nadzwyczaj ciepło. 

Ale dla odmiany u nas deszczowo 😶‍🌫️

Opublikowano

slawek nie marudz odpalaj gutka

Opublikowano

Dziś odpaliłem skuta, stał w blaszaku razem z akumulatorem. Od strzała zapalił 😁 w piątek pierwsza jazda do pracy w tym roku 🙂

Nawet nie musiałem doładować akumulatora.

Opublikowano

Nic nie doładowywałeś w blaszaku przez całą zimę? Oj, ja bym nie ryzykował. Ale to fajnie, że tak super zaskoczył. U mnie w piątek też pierwszy rozruch i jakaś mała traska. 

• Użytkownicy+
Opublikowano
2 godziny temu, Kazekkazek napisał(a):

.....Nawet nie musiałem doładować akumulatora.

no i chwała mu za to, ale na jego (AKU) kondycje to dobrze nie wpływa. Teoria mówi że AKU powinno się doładowywać raz w miesiącu, jak sprzęt nie używany i przynajmniej 2 razy w roku każdy normalnie eksploatowany AKU. Raz przed zimą i drugi raz przed sezonem upałów (wbrew pozorom upał też daje akumulatorowi w kość). 😀

Opublikowano
9 minut temu, EndriuBis napisał(a):

no i chwała mu za to, ale na jego (AKU) kondycje to dobrze nie wpływa. Teoria mówi że AKU powinno się doładowywać raz w miesiącu, jak sprzęt nie używany i przynajmniej 2 razy w roku każdy normalnie eksploatowany AKU. Raz przed zimą i drugi raz przed sezonem upałów (wbrew pozorom upał też daje akumulatorowi w kość). 😀

W motocyklu miałem 12 lat akumulator i ani razu go nie ładowałem 🙂   może nam szczęście 🙂  ten ma 3 lata, jakiś żelowy.  

Opublikowano
19 godzin temu, Kazekkazek napisał(a):

jakiś żelowy.  

Kit wciskają. To technologia AGM.

20 godzin temu, grzybek napisał(a):

Nic nie doładowywałeś w blaszaku przez całą zimę? Oj, ja bym nie ryzykował.

Ja garażuję w nieogrzewanym garażu (murowanym) i podładowuję zimą raz albo dwa, ale ładowarka pracuje kilka sekund i się rozłącza, bo aku jest w pełni naładowane.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kazekkazek napisał(a):

Taki mam 🤔

Dlatego mówię, że kit wciskają. To AGM a nie żelowy. Nawet lepiej, AGM jest lepszy do motocykla. BTW, mam taki sam w x-adv.

image.thumb.png.ed98e433bcb48783ac4770a11fe39c0c.png

Opublikowano
19 godzin temu, cezzar napisał(a):

Dlatego mówię, że kit wciskają. To AGM a nie żelowy. Nawet lepiej, AGM jest lepszy do motocykla. BTW, mam taki sam w x-adv.

image.thumb.png.ed98e433bcb48783ac4770a11fe39c0c.png

Dzięki za info 👍

Opublikowano

Nareszcie, otwieram sezon 

20260227_105311.jpg

Opublikowano
Teraz, grzybek napisał(a):

Nareszcie, otwieram sezon 

20260227_105311.jpg

Ja dziś rano do pracy na skucie 🙂

Opublikowano

Ja w środę zacząłem dzisiaj też się wybieram na małe polatanko 50 do 100 km :scooter:

Opublikowano

Godzinę temu, Tomek 69 napisał(a):

Ja w środę zacząłem dzisiaj też się wybieram na małe polatanko 50 do 100 km :scooter:

Tomek, Ty na nowiutkim sprzęcie- wpuść jakąś fotkę z wiosennej polatanki.  

• Klubowicze
Opublikowano

Dziś w Warszawie widać było bardzo dużo motonitów. Jutro spodziewane są ich całe tabuny na drogach. Z przyjemnością dołączę, bo trzeba zacząć docierać moją białą piękność ze śmigłem z Bydgoszczy. O NT1100 tu nie będę pisał, on też dostanie swoją szansę, ale damy mają pierwszeństwo. 😉🛵

Opublikowano

IMG-20260227-WA0002.thumb.jpg.c96c52d17ec5934dd6615476ed1ee307.jpgPewnie znasz to miejsce 

Byłem z kolegą z Fordonu też kupił nowego trochę polataliśmy po waszych rejonach jest gdzie pojeździć fajne kręte drogi 

Opublikowano

IMG-20260227-WA0005.thumb.jpg.04a907d5f54efbac10c1c4e014b8536f.jpg

Opublikowano

No jasne, że znam. Rowerem objeżdżone nie raz. Najleoszy Kozielec i serpentyny...

A to zabytkowy kościół we Włókach 

Macie bliźniaki? 

Opublikowano

Można tak powiedzieć jego jest XT na szprychach i ma biały zbiornik a reszta identyczna kupione w tym samym salonie i nawet razem przyjechały z fabryki i stały obok siebie 

Mój był kupiony koniec grudnia 2024 a jego czerwiec 2025

Opublikowano

Znajomy od lat prowadzi sklep z akumulatorami i we własnym zakresie testują różne baterie.

Od kilku lat zdecydowanie polecają BPow..., jako świetne jakościowo, jednocześnie bardzo rozsądnie wycenione.

Sam używałem w Garbusach i jeśli ktoś mnie pyta co wybrac, to świadomie wskazuję mój wybór.

Jeśli sprzęt ma zdrowy układ elektryczny, nie jeździ na krótkich odcinkach a na postoju nie ma zbędnych pożeraczy prądu, to dobra bateria bez problemu pracuje 5-7 lat.

Podczas długich postojów ważniejszy od krótkiego (niezdrowego) doładowywania jest włączanie raz na 2 m-ce trybu "regeneracyjnego", który ma większość elektronicznych ładowarek.

Baterie AGM o wiele bardziej dostają w du...ę podczas upałów niż "leżakowania" w temperaturze ok. 0C. 

Jeśli zimą w garażu temperatura jest ujemna, to lepiej zabrać ale unikać zostawiania przy grzejniku, co niestety niektórym się zdarza.