Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Gilera GP 800

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Duży artykuł w moto-station.com o Gilerze GP 800.

Dla tych, którzy nie czytaj? po francusku, na pocieszenie, s? też zdjęcia.

W skrócie: dostępny w listopadze 2007, cena około 9 tys Euro. V max licznikowe - 200 km/h, ?rednie zużycie paliwa 4,5 l/100. Ogólny bilans testu bardzo pozytywny.

Opublikowano

Tez czekam niecierpliwie na mozliwosc pojezdzenia GP800 :o .

Szkoda, ze skuter z lancuchem napedowym, no i w te "srednie" 4,5l/100km za bardzo nie wierze (bo 75KM) :D . Zreszta zbiornik ma az 18,5 l i jestem ciekawy ile skuter bedzie palil przy predkosciach powyzej 150 km/h :( .

PS. Fajna (smieszna?) pozycja za kierownica !scooter .

Gilera_GP_800_ac7pz.jpg

Opublikowano

W spalanie rónież nie wierzę, natomiast łańcuch mi odpowiada. Toż to w T-Maxie dzięki temu, że ma łańcuch masa nieresorowana tyłu oraz waga tyłu jest niska - prawie jek w motocyklu i dla tego dobrze się prowadzi, a tył nie skacze na każdej dziurze jak w KAŻDYM burgim. !scooter

Opublikowano

Nie no jasne :D , tylko ze w Tmaxie lancuch jest praktycznie bezobslugowy, a tu bedziemy musieli np. stosowac scottoliera (dla leniwych) i sprawdzac stan samego lancucha i kol zebatych oraz "slizgu" na wahaczu !scooter .

Opublikowano

Według mnie zużycie 4,5l/100km przez GP800 jest jak najbardziej realne.

Przez kilka lata dosiadałem Hondę PC800 Pacific Coast , która przez wielu była mylona ze skuterem (ta mnogo?ć plastików!). Gdyby miała przekrok (element zanikaj?cy w skuterach) i skrzynię a'la B650, mogłaby uchodzić za największy skuter ?wiata !scooter Pełna bezobsługowo?ć: hydrauliczna regulacja zaworów, hydrauliczny napinacz łańcuchów rozrz?du, napęd wałem, zintegrowane kufry bagażowe i zużycie paliwa które NIGDY nie przekracza 6l/100km, mimo pojemno?ci silnika jak w GP800.

Opublikowano

Więc co GO jeszcze ł?czy ze skuterami?

Chyba tylko automatyczna skrzynia !scooter :D

Opublikowano

Co ł?czy GP800 ze skuterami? (pytanie do przedmówcy - chyba, że GO nie dotyczy PC800 :D )

Jeżeli tylko skrzynia CVT to taki mechanizm posiada również potężny SUV Nissan Murano - czy on też może być skuterem?

PC800 i GP800 maj? silniki V2, PC napęd wałem, GP łańcuchem, oba maj? zbiorniki paliwa gdzież poniżej siedziska, nawet rozmiar kół jest podobny. Tylko ta skrzynia? Z tego wynika, że gdyby nie atrapa zbiornika paliwa w PC800 to byłby skuter "ze zmian?" biegów. !scooter

Opublikowano

Bzdyczymy t o automacie lub biegowcu, a przecież najważniejsz? cech? skutera jako takiego s? płozy (oraz przekrok). Tego żaden motocykl nie ma i dzięki temu na motocykl trzeba zabierać ze sob? jakie? dziwne ochraniacze przeciwdeszczowe na buty.

Pozdrówka

Opublikowano

Dla mnie ten skuter jest jak lokata... Wszystko fajnie, tylko po co? Nie lepiej kupić byle motocykl i mieć to samo, tylko taniej i bez ?ciemniania?

• 2 tygodnie później...
  • Administrator
Opublikowano

Mała "podkrętka" >

GP800 w ruchu (Video)

• Sympatycy
Opublikowano

Bazrdzo fajny sprzęcik. Nie ma znaczenia czy będzie palił 4,5 czy 7. Chce go mieć :angry:

Opublikowano
Dla mnie ten skuter jest jak lokata... Wszystko fajnie, tylko po co? Nie lepiej kupić byle motocykl i mieć to samo, tylko taniej i bez ?ciemniania?

jakiego ?ciemniania ?

Opublikowano
jakiego ?ciemniania ?

Jak chcę zje?ć zupę, biorę łyżkę - jak chcę jeĽdzić po mie?cie i czasem w trasę, biorę skuter - jak chcę pojeĽdzić szybko, jakiego? sporta, a nie skuter... Tak sobie my?lę :angry:.

Opublikowano

w takim razie do czego s? motocykle typu GTR czy FJR ??

tak samo jak w?ród motocykli s? te bardziej sportowe, miejskie, off-roadowe i turystyczne, tak i w skuterach wyostrzyły się kategorie. Od pewnego czasu skuter nie jest już rodzajem motocykla, ale osobnym gatunkiem, który ma swoje podkategorie.

I własnie w ten sposób powinno sie traktować GP 800, czy nexusa i Tmaxa - jako skutery SPORTOWE. Ich walory turystyczne s? znikome w porównaniu do SW czy ANxxx. Stylistyka nawi?zuje do sportu i taki tez jest charakter pojazdu.

Wiem że do okoła ?wiata można pojechac Tmaxem czy Nexusem ... ale lepiej wybrać YP albo co? innego , bardziej kanapowego. A na tor zamiast pojechać MyRoad'em lepiej wybrać się GP800

• Sympatycy
Opublikowano

GP800 jest super. Pozostaje mi tylko poczekac kilka lat jak uzywki beda w przystepnej cenie :angry:

Opublikowano
w takim razie do czego s? motocykle typu GTR czy FJR ??

tak samo jak w?ród motocykli s? te bardziej sportowe, miejskie, off-roadowe i turystyczne, tak i w skuterach wyostrzyły się kategorie. Od pewnego czasu skuter nie jest już rodzajem motocykla, ale osobnym gatunkiem, który ma swoje podkategorie.

I własnie w ten sposób powinno sie traktować GP 800, czy nexusa i Tmaxa - jako skutery SPORTOWE. Ich walory turystyczne s? znikome w porównaniu do SW czy ANxxx. Stylistyka nawi?zuje do sportu i taki tez jest charakter pojazdu.

Wiem że do okoła ?wiata można pojechac Tmaxem czy Nexusem ... ale lepiej wybrać YP albo co? innego , bardziej kanapowego. A na tor zamiast pojechać MyRoad'em lepiej wybrać się GP800

maxi skuter to maxi skuter a nie sport,turystyk czy cos tam jeszcze . O takim podziale mozesz mowic wsrod motocykli. JeĽdziłem pare kilometrów kiedys tmaxem :P I to nie jest zaden sport tylko mega kanapowiec :angry: To samo GP . Jesli juz bym szukał sporta wsrod skuterow to jedynie Nexus, ale nie za osiagi tylko za niewygodę.

Opublikowano

Obejrzyjcie j? w ruchu, jest boska :angry::)

Nie zależnie od tego co kto mówi i uważa, na pewno chciał bym j? zobaczyć , posłuchać i pojeĽdzić :P:)B)

Opublikowano

Czyzby piekne polaczenie minusow motocykla i skutera :D ?

PS. I zeby te minusy nie przeslonily tych plusow :lol: .

PS. Nexus stylistycznie jest tez ladny :lol: ...

Gość adslandrzej
Opublikowano

Tak się kiedy? zastanawiałem kiedy wsadz? widlasty silnik do skuta i oto jest, tylko przeniesienie napędu mi się nie bardzo podoba, ciekawe jak to brzmi na żywo

Gość atlantic feel_ip
Opublikowano

:lol: OOBI?CIE CIESZę SIę żE RYNEK MAXI SKUTERóW ROZWIJA SIę MOCNO :D

MAM NADZIEJę żE TAKIE SKUERY JAK GILERA GP 800, U?WIADOMI? ICH PRZYDATNO?ć I DODADZ? POKORY ANTY-SKUTEROWYM. JUż CHCIAłBYM USłYSZEć JAK PIęKNIE MRUCZY. CZY NATOMIAST 800 TO NIE ZA DUżO NA POLSKIE DROGI-PEWNIE ODPOWIE NAM NIEBAWEM JAKI? SCZę?LIWY BURGMANIAK !YES

• Administrator
Opublikowano

Wyglad super, zawsze z wygladu podobala mi sie wloszczyna !YES bagaznik hmmm no grunt ze jest, ale juz widze ze wielkoscia nie powala. Wniosek.

Ladny skuter nie dla mnie :D

Juz kiedys liczylem sobie, torba przekrokowa = tank bag, sakwy boczne - sakwy boczne, kufer - kufer, bagaznik pod siedzeniem - bezcenny :D poprostu do turystyki nie nadaja sie inne moto niz skutery :lol: gdyby bylo inaczej nie jezdzil bym skuterami, tylko jakas FJR :lol:

no to jeszcze jeden filmik z tym skuterem

*

*znajomosc niemieckiego mile widziana

Opublikowano
(...) *znajomosc niemieckiego mile widziana

Lojezu, co to za niemiecki z kompa :D ? Nie mozna tego sluchac !YES .

PS. Pod kanape wchodzi podobno ledwo co integral, a jesli ktos nosi rozmiar XXL to bedzie mial problemy z jego upchnieciem :D .

PS2. Az zajrze dzisiaj do Piaggio, moze maja juz GP800?

Gość adslandrzej
Opublikowano

Rzeczywi?ci bagażnik pod kanap? maleńki na moje oko porównywalnym z aglity z tym że aglitka jest 2x mniejsza, ale musieli gdzie? to vke upchnać

Gość Easy Rider
Opublikowano

Wyglada ladnie :rolleyes: Tylko ten lancuch... Pal szesc ta obsluge ale ten szum !scooter Nie ma jak kardan ;)

Czy cos wiadomo wiecej na temat prototypu Hondy? Prezentacje byly obiecujace :)

Szerokiej!