Skocz do zawartości
Forum Burgmania

oslona na nogi do skutera na jesien

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

BEdac zima we Wloszech czy tez we Francji widzialem, ze Makaroniarze i ZAbojady nie rezygnuja z latania skuterami.

Wiekszosc z nich ma jednak oprocz oslonek na rece takze oslone na nogi.

Jest sobie taka materialowa oslona przyczepiona do przedniej czesci skutera a koniec gdzies w okolicach siedzenia. SIadajac na skuter, zapinamy oslonke za soba i mozna ganiac bez strachu o deszcz, wiatr itp

Czy ktos wie jak to sie nazywa, gdzie tego szukac?

Patrzac na warszwskie korki mocno sie zastanawiam nad przedluzeniem sezonu.

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Crazy_Russian

9

• bikerboy

7

• orzech

5

• Maarek

4

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja chce cos takiego kupic do swojego.

Podobno Yamaha ma w sprzedazy takie akcesoria. Nie sprawdzalem jeszcze czy to prawda.

Pozdrawiam

Maciej "Bilu"

Opublikowano

ja kupuje cos takiego do swojego Piaggio.

Jest to o tyle fajne, ze podpinam pod gniazdo zapalniczki i jest fajnie ogrzewane:D

Koc ogrzewany

Opublikowano
Ja chce cos takiego kupic do swojego.

Podobno Yamaha ma w sprzedazy takie akcesoria. Nie sprawdzalem jeszcze czy to prawda.

Pozdrawiam

Maciej "Bilu"

Szukajac po omacku po francuskim ebay udalo mi sie dojsc do strony (zapewne jednego z wielu) producenta

ponczo na skuter

Opublikowano

markowe akcesorium o którym mówicie robi m.in. firma Tucano Urbano.

posiadaj? termoscud - tak sie to nazywa - do większo?ci modeli skuterów.

Opublikowano

...czego? takiego (zapinanej "osłonki") jeszcze nie widziałem.

Ale ?wietnie zdaj? egzamin:

1. kombinezon przeciwdeszczowy jednoczę?ciowy, gdy jeżdżę bez kurtki (lato)

2. cienkie spodnie przeciwdeszczowe lub jeszcze dodatkowo kurtka przeciwdeszczowa (wiosna/jesień)

3. nakładki przeciwdeszczowe na buty Kobi

4. nakładki przeciwdeszczowe na rękawice lub dobre rękawice przeciwdeszczowe

Ze względu na to, że s? to rzeczy tylko przeciwdeszczowe, zakładane na podstawowy ubiór, więc s? bardzo cienkie i zajmuj? naprawdę niewiele miejsca w małych bagażnikach naszych skuterków.

Zakładanie i zdejmowanie ich trwa dosłownie chwilkę, i kosztowały ...co ważne też niewiele.

Najbardziej chwalę sobie nakładki na buty KOBI, które zapinane s? na rzepy.

Może sobie padać ile chce, ...mog? sobie chlapać samochody jad?c po wodzie w koleinach ...ale zawsze ma się czyste i ...suche buty i ...skarpetki !yeah

A co do tych dopinanych osłonek to jestem ciekaw czy nie krępuj? ruchów prowadz?cego, co może mieć wpływ na bezpieczeństwo.

Gdy pisałem mój post już zamieszczono dwa linki do takich "kocyków" -całkiem fajna sprawa.

Przydałby się jaki? test napisany przez użytkownika.

Opublikowano

Jest to o tyle fajne, ze podpinam pod gniazdo zapalniczki i jest fajnie ogrzewane:D

Koc ogrzewany

Ktos to sprzedaje "u nas"? Czy trzeba ciagnac zza granicy. Wlasnie o cos tego typu mi chodzi.

Jesienia to jest roznie. Mam nakldaki na kolana, mam kondona na deszcz, ale czasem zostaje do przjechania pare kilometrow a w korku nie ma miejsca na ubieranie sie.

A tak kolo wrzesnia montuje "temat" na skuterze i mam w nosie padajacy deszcz, zimny wiatr itp.

O cos takiego mi chodzi

5915B.jpg

1142245252WINSTER%20zoom14.jpg

Opublikowano

Koc ogrzewany

Ktos to sprzedaje "u nas"? Czy trzeba ciagnac zza granicy. Wlasnie o cos tego typu mi chodzi.

Jesienia to jest roznie. Mam nakldaki na kolana, mam kondona na deszcz, ale czasem zostaje do przjechania pare kilometrow a w korku nie ma miejsca na ubieranie sie.

A tak kolo wrzesnia montuje "temat" na skuterze i mam w nosie padajacy deszcz, zimny wiatr itp.

O cos takiego mi chodzi

5915B.jpg

1142245252WINSTER%20zoom14.jpg

Czy u nas - nie wiem. Ale co za roznica, jak i tak nie placisz (w tym wypadku) za przesylke...

nie wiem, ja zaryzykuje i zmowie, bo skutem do pracy smigam i nie wiem jak dam rade w zime, ale jakos bede musial:)

Zamowie po 10 (po wyplacie:P) i na pewno dam znac jak dziala:)

Opublikowano
Czy u nas - nie wiem. Ale co za roznica, jak i tak nie placisz (w tym wypadku) za przesylke...

nie wiem, ja zaryzykuje i zmowie, bo skutem do pracy smigam i nie wiem jak dam rade w zime, ale jakos bede musial:)

Daj znac, pamietaj! !yeah

A nie doczytalem na stronie producenta, ze wysylka GRATIS. Jednak do mojej Majesty nie maja w ofercie takowego (moze dlatego, ze nie mam wyjscia na zapalniczke).

A w PL, ktos widzial takie "poncza" ?

markowe akcesorium o którym mówicie robi m.in. firma Tucano Urbano .

posiadaj? termoscud - tak sie to nazywa - do większo?ci modeli skuterów.

A ma ktos przedstawicielstwo w PL tej firmy?

• Administrator
Opublikowano

Ogladalem kiedys w Paryzu takie narzutki, kupilem sobie mufki na rece zreszta w sklepie Suzuki jako produkt Suzuki, za jakies 80 euro. Okrycia byly w cenie okolo 200 euro i jakos odeszla mi ochota tego uzywac.

Opublikowano

Daj znac, pamietaj! !yeah

A nie doczytalem na stronie producenta, ze wysylka GRATIS. Jednak do mojej Majesty nie maja w ofercie takowego (moze dlatego, ze nie mam wyjscia na zapalniczke).

No jak zamowie w przyszlym tygodniu, to pewnie do konca wrzesnia dojdzie. I jest tam napisane, ze za frajer przesylka:P

A gniazdo na zapalniczke zawsze mozna dorobic gdzies w schowku przy kierownicy, czy cos:) Bo taki nie ogrzewany, a ogrzewany, to duza roznica:D

Opublikowano

Nie wiem czy kto? doczytał ale jest przedstawiciel na Polskę w Tarnowskich Górach

Bagster moto

POLONIA CUP

Phone 00 48 327 683 333

• Sympatycy
Opublikowano

Już dawno o czym? takim my?lałem. Dzisiejsza jazda 80km w deszczu skłania mnie do dokładniejszego zapoznania się z tematem. Jutro do nich dzwonię i jak co? będę wiedział to napiszę.

Opublikowano

Zastanawiam się jak takie "co?" się zachowuje podczas silnego wiatru np. bocznego (niezły żagiel z tej osłony powstaje wówczas)... a wiatry na jesieni do?ć często s? silne !bicz

no i 2 sprawa... może dobra "windstopperowa" bielizna pod profesjonalny strój motocyklowy (skuterowy) by wystarczyła większo?ci z nas...?

Osobi?cie, nawet w lecie jeżdżę w stroju motocyklowym, maj?c w kufrze odzież wraz z obuwiem na zmianę.

St?d nawet jak mnie totalnie zleje, to i tak się przebieram w suche ciuchy (po jednej takiej miłej ulewie zacz?łem nawet bieliznę na zmianę wozić w plecaku !yeah, bo mi majtki przemokły doszczętnie tak jako? dziwnie zacinało)

Opublikowano
Zastanawiam się jak takie "co?" się zachowuje podczas silnego wiatru np. bocznego (niezły żagiel z tej osłony powstaje wówczas)... a wiatry na jesieni do?ć często s? silne  !bicz

no i 2 sprawa... może dobra "windstopperowa" bielizna pod profesjonalny strój motocyklowy (skuterowy) by wystarczyła większo?ci z nas...?

Osobi?cie, nawet w lecie jeżdżę w stroju motocyklowym, maj?c w kufrze odzież wraz z obuwiem na zmianę.

St?d nawet jak mnie totalnie zleje, to i tak się przebieram w suche ciuchy (po jednej takiej miłej ulewie zacz?łem nawet bieliznę na zmianę wozić w plecaku  !yeah, bo mi majtki przemokły doszczętnie tak jako? dziwnie zacinało)

to nie wiem, gdzie Ty miales te majtki zalozone:P

Ja mysle, ze w zime, czy na jesieni nie jezdzi sie tak szybko, zeby efekt zagla byl niebezpieczny. Dzis, przez ten deszcz i tak, ani razu nie przekroczylem 70km/h bo to juz bylo naprawde malo przyjemne (i bezpieczne). Szczegolnie, ze jak tak leje i wilgotnosc duza, to wizjer mi paruje jak nie wiem co (mam integralny, nie jeta - jetow sie boje:P)

I o tyle o ile wieczorem sobie wychodze pojezdzic, to mi to wisi, czy zmokne, czy nie. Za to jak jade do pracy w garniturze, wole dojechac suchy, a nie wyobrazam sobie, zebym w biurze sie przebieral... Wiec moge odzalowac dojazd do pracy z Vmax=50-60km/h:)

A czy ktos wie ile kosztuje taki "koc" z bagstera?

Opublikowano

Zalet? "tego czego?" jest brak konieczno?ci przebierania się. Moim zdaniem bardzo fajne jak się jedzie gdzie? niezbyt daleko, ewentualnie gdy przebieranie się jest uci?żliwe / niemożliwe. Też bym nie?miało o czym? podobnym my?lał.

Byłem wiosn? tego roku w Mediolanie i bardzo dużo skuterów miało co? takiego.

Opublikowano

Fajna rzecz w Paryżu w styczniu prawie każdy skuter co? takiego posiadał.

Zastanawiam sie tylko czy nie ma przypadku zaczepienia nog?.

Zapewne do pierwszego razu !yeah .

Opublikowano

Ha! Nie dalej jak w ostatni łykend, będ?c z "wizyt? przyjaĽni" w Berlinie, nie omieszkałem wst?pić do Louisa i zanabyć drog? kupna tak? pelerynkę. Kosztuje 30 euro i można to zobaczyć na 534 stronie aktualnego katalogu Louisa (je?li kto? posiada...).

Je?li kto? katalogu nie posiada, niech se kliknie TU i obejrzy ow? pelerynkę on-line.

Pierwsze tesy tego urz?dzenia już za mn?. Pogoda nie do?ć, że deszczowa to i przy okazji wiało, jak skurczybyk !tut Co mogę powiedzieć o tych wydanych 30 euro?:

1) ?wietnie chroni przed deszczem - spodnie suche, buty suche, klata sucha (oprócz ochrony kolan zakłada się jeszcze taki niby "fartuszek" paskiem na szyi) a akurat trafiłem na kilka większych kropel wody z nieba

2) przy nieco większej prędko?ci cało?ć trochę się unosi i trzepocze, ale - dziwnym trafem - ani razu mi pelerynka nie uciekła

3) w nogi cieplej

4) jak zostawiasz skuter na dłużej, można sobie przykryć siedzenie, żeby potem mokrym tyłkiem nie siadać na fotel !tut

5) wygodne. żadnego stresu, że Ci się noga gdzie? ten-tego, zahaczy.

6) ogl?da się za Tob? jakie? 50% więcej ludzi !tut z wyrazem twarzy o jakie? 50% bardziej zdziwionym, niż zwykle

Podsumowuj?c - dobrze wydane 30 euro. Jakkolwiek potrzebne jedno usprawnienie: mam zamiar doci?żyć trochę dół (żeby na wietrze się aż tak nie unosił i nie trzepotał) i wszyć ta?mę ołowian? wzdłuż dolnej krawędzi. Niewielki wzrost wagi w zasadzie tu nie stanowi a pewnie poprawi stabilno?ć.

pozdrawiam

bartosinski

Opublikowano

Witam

Trzeba przeżyc tak? jazdę jak? ja dokonałem dzi? Giżycko-Puławy =378km w potwornych ulewach i przy silnym bocznym wietrze, żeby docenić taka pelerynke. Jak tylko bęcę mógł to natychmiast zakupię. !tut

Opublikowano
... nie omieszkałem wst?pić do Louisa i zanabyć drog? kupna tak? pelerynkę. Kosztuje 30 euro i można to zobaczyć na 534 stronie aktualnego katalogu Louisa ...

Je?li kto? katalogu nie posiada, niech se kliknie TU i obejrzy ow? pelerynkę on-line.

I to jest bardzo DOBRA cena. Orientujesz sie moze czy jest to uniwersalna oslona, czy tez dobierana do kazdego modelu indywidualnie?

Opublikowano
... nie omieszkałem wst?pić do Louisa i zanabyć drog? kupna tak? pelerynkę. Kosztuje 30 euro i można to zobaczyć na 534 stronie aktualnego katalogu Louisa ...

I to jest bardzo DOBRA cena. Orientujesz sie moze czy jest to uniwersalna oslona, czy tez dobierana do kazdego modelu indywidualnie?

No wlasnie. Obawiam sie ze jezeli kazdy model ma oddzielna pelerynke to ja do swojego SYM-a (nie mylic s SYNem) pewnie nie dostane... !piwko

A do pracy jezdzic trzeba!

Wysle maila z zapytaniem, jezeli by sie okazalo ze pasuje i do mojego to dorzuce sie do zamowienia kolegow.

Pozdrawiam

Maciej "Bilu"

Opublikowano
1) ?wietnie chroni przed deszczem - spodnie suche, buty suche, klata sucha (oprócz ochrony kolan zakłada się jeszcze taki niby "fartuszek" paskiem na szyi) a akurat trafiłem na kilka większych kropel wody z nieba

2) przy nieco większej prędko?ci cało?ć trochę się unosi i trzepocze, ale - dziwnym trafem - ani razu mi pelerynka nie uciekła

3) w nogi cieplej

4) jak zostawiasz skuter na dłużej, można sobie przykryć siedzenie, żeby potem mokrym tyłkiem nie siadać na fotel !piwko

5) wygodne. żadnego stresu, że Ci się noga gdzie? ten-tego, zahaczy.

(...)Jakkolwiek potrzebne jedno usprawnienie: mam zamiar doci?żyć trochę

S? to argumenty które mnie przekonuj?, może sobie takie "co?" zakupię ale chciałbym to najpierw obejrzeć "na żywo", ...może nawet wypróbować, bo nie lubię kupować, czy zamawiać "kota w worku" !

Jedyna wada tego patentu to, ...to trzepotanie. I mam jeszcze pytanie:

Ile miejsca zajmuje takie co? w bagażniku ? A to też jest ważny argument gdy jest się zapakowanym, ...a miejsca zawsze w małym bagażniku brakuje. Zmie?ci się jedynie kask i parę drobiazgów (hmm, ...bo nie zawsze zabieram kufer)

• Sympatycy
Opublikowano

Dzwoniłem w Tarnowskie Góry i sprawa przedstawia się następuj?co.

Pokrowce nie s? ogrzewane, s? to poprostu nakładki na skuter chroni?ce od wiatru i deszczu.

Ceny na przykładzie YP 400:

Starszy model pokrowca - 760 zł brutto !piwko

Nowszy model pokrowca - 840 zł brutto :D

Różni? się wykonaniem. Posiadaj? specjalne wzmocnienia na dole w celu eliminacji nadmiernego "łopotania" na wietrze.

Czas oczekiwania 3 tygodnie, dostępne na zamówienie.

Ceny różni? się nieznacznie w zależno?ci od pojazdu.

Opublikowano

no to w takim razie sprawa jest, przynajmniej dla mnie, prosta: zamawiam ten z easyparts.nl, bo jest dedykowany do X8 i JEST OGRZEWANY:D

No i z cena ok.180 Euro nie ma tragedii, skoro tamte tez chodza po 800zl...