maciejbilu Opublikowano 5 Września 2007 Opublikowano 5 Września 2007 Dzisiaj, kiedy wstalem rano do pracy (po urlopie) zobaczylem pochmurne niebo i deszcz. Pomyslalem - trudno, trzeba berdzie zmoknac. Zeby nie byc zaskoczonym pogoda na nastepny dzien, i miec przygotowane odpowiednie ciuszki !yeah, postanowilem podzielic sie z wami dwoma bardzo dobrymi serwisami, ktore uzupelniaja sie nawzajem. Jako, ze jestem rowniez pilotem i czesto zdarza mi sie sprawdzac pogode, moge powiedziec ze prognozy sa bardzo prawdopodobne. ******* 1 - ICM ******* Pierwszy serwis to Prognoza ICM : Meteo ICM Po lewej stronie znajduje sie mapka. Kursorem najezdzamy na interesuj?cy nas region i w nowym okienku pojawiaja nam sie wykresy na max 2 dni do przodu. Wiecej nie ma juz sensu bo prognoza bedzie bardzo malo prawdopodobna. Wykresy na pierwszy rzut wydaja sie zkomplikowane, ale nic bardziel mylnego. Warto takze przeczytac komentarz synoptyka, w ktorym sa tlumaczone zjawiska na dany dzien i opis prognozy. ******* 2 IMGW******* Jako uzupelnienie i potwierdzenie modelu ICM, swietnie nadaja sie mapy radarowe z serwisu IMGW, na ktorych widac koncentracje pary wodnej (chmur). Mapy radarowe IMGW Zdjecia radarowe zamieszczane sa co godzine ( UWAGA!!! Czas UTC) A wiec, jezeli ktos nie znal tych serwisow wczesniej to polecam. Przed kazda wyprawa (nawet do pracy) warto wiedziec w jaka pogode sie "wpakujemy". P.S. Dla spragnionych zdjecie satelitarne typu REALTIME z serwisu Uniwersytetu w Brnie (UWAGA - zdjecie jest w b. duzej rozdzielczosci !) Satelite REALTIME Pozdrowka Maciej "Bilu"
Sympatycy szorstki Opublikowano 5 Września 2007 Sympatycy Opublikowano 5 Września 2007 Zazwyczaj zagl?dam na ICM w celu zobaczenia najnowszych wróżb, dotycz?cych przyszłej aury. Zazwyczaj, wróżby nie spełniaj? się. Dla przykładu: wczoraj miało padać już od 14 - tej a w rzeczywisto?ci pokropiło troche póĽnym wieczorem. Dzisiaj, wg wczorajszej prognozy miało zacz?ć padać od południa, leje od nocy. Przykłady można mnożyć. Takie to wła?nie jest "prognozowanie" pogody. Kiedy? na jakim? forum znalazłem ?wietny tekst, komentuj?cy działania prognostyków/meteorologów: "Panowie, przejrzałem wasze metody... też wygl?dam przez okno"... !yeah A mistrzostwem ?wiata, jest standardowy tekst: "Zachmurzenie duże, z więszymi przeja?nieniami" - to może oznaczać wszystko !bicz pzdr
maciejbilu Opublikowano 5 Września 2007 Autor Opublikowano 5 Września 2007 Totez wlasnie dzis jak wstalem, tez lekko sie zdziwilem !yeah !? No, wiadomo ze prognoza prognoza, a pogoda pogoda... w sumie to ona ma racje !bicz. Ja jak dlugo przegladam icm to takie nietrafne prognozy zdazaja sie sporadycznie. Zauwazam, z kolei nawet czesto ze kiedy prognozuja spore opady, to w rezultacie pojawia sie malenki deszczyk. P.S. Dlatego dobrze tez jest sie wesprzec np. wlasnie zdjeciem radarowym. Ono pokazuje faktyczny obraz. Pozdrowka Maciej "Bilu"
dr.big Opublikowano 5 Września 2007 Opublikowano 5 Września 2007 Jadac w dalsza droge zawsze na 2oo, zerkam na widok "radarowy", ktory ma opoznienie 15 min.
Gość elwood_blues Opublikowano 5 Września 2007 Opublikowano 5 Września 2007 Nigdy nie patrzę na pogodę. Jeżdżę w każdych warunkach i w każdej temperaturze. Unikam tylko ?niegu z wiadomych powodów.
Gość sosna Opublikowano 5 Września 2007 Opublikowano 5 Września 2007 A i prawda taka, ze ICM ostatnimi miesiacami nawala z prognozowaniem na maxa Niemniej wolę mokn?ć niż stać w korkach. Kraków zapchany do granic mozliwo?ci, a jeszcze nie dojechali studenci. Jestem spokojny dojada 1.10 !bicz Będzie ekstra !yeah
Radio Opublikowano 5 Września 2007 Opublikowano 5 Września 2007 A ja z racji tego ze mam blisko do radaru meteo i na dodatek wojskowego w którym pracuje mój kolega to wykonuję telefon przed podróż? i.....wszystko jasne Ale zauważyłem że prawdopodobieństwo "trafienia" pogody wynosi ok.75%, choć czasami trafiaj? na 99.99% zwłaszcza wtedy jak planuję dalszy wyjazd !tut !tut !tut
ERMI Opublikowano 6 Września 2007 Opublikowano 6 Września 2007 z racji wykształcenia kierunkowego dodam że jak Bóg ma dobry humor to pogodę zmienia prognoza na dzień do przodu to około 70% przewidywalno?ci na 2 dni to 30 a na więcej to wróżenie z fusów. dłuższe prognozy s? symulacjami z 2 o?rodków na ?wiecie 1 w USA niepamiętam ale serwer uniwesytecki 2. Earth symulator - Japonia - najpotężniejszy komp ?wiata (do ubiegłego roku ) tak na prawdę zjawiska pogodowe na|wiecie s? tak skomplikowane i o tak wielu zależno?ciach że żaden komputer jeszcze długo długo nie będzie w stanie stwierdzić czy jutro na 100% będzie padać czy nie. oczywi?cie to co słyszymy w mediach to zazwyczaj prognozy na 24h i dla makroregionów więc LOKALNIE zawsze się stany różni? . swojego czasu była taka dobra ksi?żka "meteorologia dla rolników" czy jako? tak - która była wręcz REWELACYJNA - konkretnie i rzeczowo - po przeczytaniu można się było m?drzyć rano czy wieczorm będzie lało !OKK a jak w telewizorni słyszę że ci?nienie się WACHA to zawsze odpowiadam "a temperatura bocian" bo ci?nienie ma tendencje -
Olsen Opublikowano 7 Września 2007 Opublikowano 7 Września 2007 ******* 1 - ICM ******* Pierwszy serwis to Prognoza ICM : Meteo ICM Po lewej stronie znajduje sie mapka. Kursorem najezdzamy na interesuj?cy nas region i w nowym okienku pojawiaja nam sie wykresy na max 2 dni do przodu. Wiecej nie ma juz sensu bo prognoza bedzie bardzo malo prawdopodobna. Owszem, prognoza na ICM często się sprawdza, aczkolwiek nie zawsze (dzi? się np. nie sprawdziła, tylko niepotrzebnie wystraszyłem się przed wyjazdem do "Dwóch Kół" i 20 min. zastanawiałem się, czy pojechać w skórach czy w teksach). A już najlepsza prognoza jest na WP: zazwyczaj "zmienne zachmurzenie, możliwe opady deszczu" - przynajmniej duże szanse, że się sprawdzi. W sumie to mógłbym być meteorologiem, zero odpowiedzialno?ci, nikt nie mógłby mnie oskarżyć o pomyłkę. A najbardziej ?miesz? mnie prognozy długoterminowe, które pilnie ?ledz? panny planuj?ce ?lub np. za dwa miesi?ce.
tomekmajesty Opublikowano 7 Września 2007 Opublikowano 7 Września 2007 polecam program pogoda 1.61 do pobrania na www.dobreprogramy.pl można zaprogramować stacje meteo z całej europy i na bież?co ?ledzić jaka jest aktualna pogoda, s? także prognozy, mapy sat, radarowe i wiele innych sam programik prosty w obsłudze i mało miejsca zajmuj?cy na dysku, pracuje sam aktualizuj?c się co kilka minut polecam
Rekomendowane odpowiedzi