Michał_ Opublikowano 11 Maja 2020 Opublikowano 11 Maja 2020 Obawiam się, że zaczynam załapywać bakcyla. Mam mały skuter 110 - i on zostaje bo jest super i jest po to by mi pasował do bagażnika kampera, no ale chcę kupić też sporo większy bo... tak:) Anyway pytanie takie: garaż zajęty więc skuty będą zimować pod pokrowcem + moooże jakąś wiatą jak się zbiorę by zbudować choć ciut wątpię a byłby to i tak tylko dach (na mojej działce, nie pod blokiem). Taki skuterek sterczący te 5 mies bez akumulatora pod pokrowcem się hmmm... psuje, zużywa, wymaga jakiejś troski szczególnej? Jak z rdzą, starzeniem się gum różnych, wilgocią, elektronika itp ? Co robicie jeżeli macie moto w zimę pod pokrowcem a nie w ciepłym garażu ? I co na to skuter?
Sysgone Opublikowano 11 Maja 2020 Opublikowano 11 Maja 2020 No i właściwie sam sobie odpowiedziałeś. Gumy się starzeją, plastiki matowieją, sprzęt rdzewieje, elektronika śniedzieje. Jak jeszcze przykryjesz szczelną folią, to nawet i pleśń może się trafić. Widać czasem takie sprzęty na mieście. Obraz nędzy i rozpaczy. Jeśli już ma stać na zewnątrz, to pod dachem i przepuszczalną plandeką (pokrowcem), żeby wilgoć mogła odparować
Rafał Janyszek Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Warto jeszcze przed odstawieniem wymienić olej. Zapobiega to osadzaniu się szlamu w silniku. Do paliwa dodać dodatek antystarzeniowy - oczywiście bak do pełna. Zakorkować wydech, żeby tłumik nie zbierał wilgoci z powietrza.
Siwy Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 https://www.olx.pl/oferta/pokrowiec-motocyklowy-antykorozyjny-CID5-IDySxus.html Jest jeszcze coś takiego .Sam zamawiałem kilka lat temu . Sprawdził się rewelacyjnie . Po dwóch sezonach używania , można dokupić nowy pochłaniacz wilgoci . Z tej możliwości już nie korzystałem , bo kupiłem garaż . Radzę tylko przed pierwszym użyciem pokrowca , wzmocnić miejsce gdzie będzie nóżka skutera . Najlepiej za pomocą grubszej taśmy samoprzylepnej .
dr.big Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Temat tego pokrowca był już kilkakrotnie podejmowany ? np. tu: Sam osobiście używam je co roku od 15- 20 lat, ale zawsze dodatkowo w garażu, dlatego nie wiem, jak sprawuje się na otwartym terenie. W tym ogłoszeniu OLX jest stary model (przynajmniej ten dostępny w Louisie), pewnie gdzieś z magazynów, nowy jest bardziej miękki i nie ma aż takich problemów z plastikowym zapięciem (zamkiem- zmieniony). Używałem kilkakrotnie starego i nowego. Różnica jest znaczna. 1
wuja69 Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Witam,też przez ostatnią zimę miałem skuter w takim pokrowcu,stał w nieogrzewanym garażu,w środku włożyłem wkład pochłaniający wilgoć. Wkład ,,przytył,, 200gram ,skuter bez oznak wilgoci ,korozji itp. przetrwał zimę -polecam. 1
Rekomendowane odpowiedzi