Gość Kamil Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Nie lubie spamów i innych takich pierdół ale dzi? otrzymałem jeden taki który my?lę że wart jest przemy?lenia a nawet i realizacji. > Ratownicy medyczni, policjanci, strażacy i wszyscy inni, którzy > interweniuj? na miejscu wypadków, wielokrotnie napotykaj? na trudno?ci, > kiedy musz? skontaktować się z krewnymi lub bliskimi poszkodowanych. > Włoskie media, po przeprowadzonych rozmowach z pracownikami służb > ratowniczych - zaproponowały, aby?my w specjalny sposób oznakowali w > swojej > komórce numer - pod którym to w nagłych wpadkach można byłoby > skontaktować się z bliskimi poszkodowanych. Bardzo często telefon > komórkowy > jest jedynym przedmiotem, który można przy nich znaleĽć. Szybki kontakt > pozwoliłby na uzyskanie takich informacji jak grupa krwi, jakie przyjmuj? > leki, czy cierpi? na jakie? choroby, czy s? alergikami... > Ratownicy zaproponowali, aby każdy w swoim telefonie umie?cił na li?cie > kontaktów - osobę, z któr? trzeba się skontaktować w nagłych wypadkach. > Lista kontaktów w naszych telefonach - zwykle jest bardzo długa i > nie wiadomo kogo w pierwszej kolejno?ci powinni?my powiadomić. Według > włoskich ratowników, międzynarodowy skrót pod którym można byłoby umie?cić > taki numer to: ICE (=in Case of Emergency) tzn. w nagłym > wypadku. > Takie oznakowanie upro?ciłoby pracę wszystkim służbom ratowniczym. Gdyby > kto? chciał umie?cić więcej osób w swoim telefonie mógłby je oznaczyć w > następuj?cy sposób: ICE1, ICE2, ICE3, itd. > Pomysł jest łatwy w realizacji, nic nie kosztuje - a może być bardzo > użyteczny. Przecież dzisiaj prawie każdy dysponuje telefonem komórkowym. > Aktualnie podobna akcja jest rozwijana w innych krajach Europy (i nie > tylko). W Polsce wł?czyło się m.in. forum Subaru , streetracing.pl. i STK > Ponieważ szczególnie w Polsce, gdzie ginie o wiele za dużo osób w ruchu > drogowym (ale dotyczy to przecież nie tylko takich sytuacji !) proszę P > aństwa o wprowadzenie pod hasłem ICE "namiarów" Waszych > najbliższych. Jednocze?nie proszę o popularyzację tej idei: Nie kosztuje > nic, a może pomóc ocalić życie. > -- > Dr. Marek Adamczak > Department of Food Biotechnology > University of > Warmia and Mazury in Olsztyn > J. Heweliusz St. 1 > 10-718 Olsztyn, Poland > tel/fax:+48-895233838 > e-mail:marek.adamczak@uwm.edu.pl > > "Only two things are infinite, the universe and human stupidity, > and I'm not sure about the former." > A.Einstein Jak my?licie przyjmie sie to? Czy będzie tak jak zawsze?
-=Dee Jay=- Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 trzeba zapytac sluzb do ktorych jest to kierwane, czy wiedza co to ICE
Gość Kamil Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Przed chwil? wysłałem zapytanie do osoby która jest w stopce czyli Dr. Marek Adamczak. Ciekawe czy co? odpowie i czy wogóle taka osoba istnieje.
Geni Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Łatwo sprawdzić: http://www.uwm.edu.pl/wnz/nowa/pl/index.php?key=kadra
Sympatycy orzech Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Sympatycy Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Dee Jay ma racje. Najpierw trzeba zadać to pytanie odpowiednim władzom a potem wpisywać do komórek, inaczej nie ma to sensu.
Gość Brodacz Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Ja my?lę, że ma to sens. Tym bardziej, że nie jest nielegalne, w niczym nam nieszkodzi, i nic nie kosztuje. Na pewno nigdy nie będzie to obowi?zkiem (tak jak nie ma obowi?zku posiadania komórki), w programie jakichkolwiek szkoleń dla ratowników być może pojawi się za dłuuuuugi czas, ale zawsze istnieje szansa, że kto? z ratowników też o tym słyszał i wła?nie takiego wpisu będzie szukał. Sam znalazłem się kiedy? w sytuacji kiedy wzywałem pogotowie do kumpla i musiałem zawiadomić jego rodzinę. Czysty przypadek, że skojarzyłem jak oni w domu nazywaj? jego brata. A co by było gdyby kole? był sam? Pozdrawiam i oby nam się to nigdy nie przydało.
adams Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Nie każdy ma komórkę, ale każdy ma dowód, a dowód powinien mieć chipa, w który wpisywane byłyby tego typu informacje. Służby ratownicze powinny mieć oczywi?cie stosowne czytniki tych chipów. Już wkrótce wszyscy będ? musieli mieć plastikowe dowody, więc problem byłby rozwi?zany.
Gość Brodacz Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Opublikowano 9 Sierpnia 2007 adams. zlituj się. Nasz rz?d ma tyle innych spraw na głowie (teletubisie, wojna w Afganistanie, WSI, sejmowe komisje ?ledcze, strajki pielęgniarek, prawo jazdy na skuter 50cc) a ty tu jeszcze o chipach w dowodzie. Poza tym może się okazać że taki dowód będzie kosztował 300PLN i trzeba go z jakiego? powodu wymieniać co pół roku. Na czytniki chipów w dowodach i produkcję dowodów trzeba by rozpisać przetarg i sprawa się skończy w CBA i tam utknie na 10 lat. A wogóle to trzeba prawo dostosować i to potrwa do 2030. Może jestem nienormalny, ale nie wierzę w jak?kolwiek inicjatywę oficjalnych władz w tej sprawie. My?lę że zwycięży tu zdrowy rozs?dek poszczególnych osób - zarówno potencjalnych ofiar, czyli nas wszystkich, jak i ratowników w karetkach. Jeżeli chodzi o mnie to wpisałem ICE1 ,2, 3 w komórkę i nic mnie to nie kosztowało, a jeżeli za jaki? czas będę ?wiadkiwm wypadku to przede wszystkim będę szukać wpisu ICE (poza udzieleniem tzw. pierwszej pomocy) chociażby po to żeby powiadomić rodzinę rannego o tym co się stało.
adams Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Na |l?sku od lat funkcjonuj? karty chipowe zamiast ksi?żeczek zdrowia i wprowadzenie ich nie trwało ile? tam lat.
Gość Brodacz Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Opublikowano 12 Sierpnia 2007 No to może przesadziłem. Ale co do ksi?żeczek zdrowia to u mnie w Gdańsku za każdym razem jak szedłem do lekarza to się okazywało że wła?nie zmieniły się druki i moja ksi?żeczka już jest nieaktualna. U lekarza nei byłem już długo więc nie wiem jak to jest teraz, ale kumpel miał problem bo jego ksi?żeczka była też nieaktualna i nikt w przychodni nie wiedział jak ustalić czy on jest wogóle ubezpieczony. Nie wiem jak to jest gdzie indziej ale może |l?sk jest wyj?tkiem.
Mario Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Opublikowano 13 Sierpnia 2007 w sobotnim "Dzienniku" jest/był spory fajny artykulik ,pozytwywny na ten temat
Rekomendowane odpowiedzi