Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na pocz?tek powiem od razu:

BARDZO WSPÓŁCZUJĘ RODZINOM OFIAR WYPADKU

ale...

kolejny raz mnie to zastanawia

kiedy nagle ginie kilkana?cie osób/ np. teraz we Francji, kiedy? ?mierć kilkunastu górników czy też ofiary zawalenia się dachu nad Hal? w czasie wystawy gołębi/ to ogłasza się Żałobę Narodow?, a wtedy kiedy ginie Jeden Człowiek to jest cisza....

czy lepiej dla zgin?ć "zbiorowo"?

co o tym s?dzicie?

ps.

?rednio w Polsce w każdy weekend ginie ?rednio 21 osób...plus minus tyle samo ile teraza we Francji

• Klubowicze
Opublikowano

Hej ho!

Tez bardzo wspolczuje, ale cala ta zaloba narodowa i pomoc i kontrola to przesada. I histeria mediow :huh: Samoloty rzadowe, sztab psychologow :angry: Prezydenci na miejscu :P

Nie ma to jak zginac w tlumie - jade do Izraela - moze tez bede miala fanfary !tut

Opublikowano

[*]

PS Dodam tylko, że przy masowej ?mierci w wyniku wypadku rodziny dostaj? od władz naczelnych (maj? obiecane raczej) wysokie kwoty zapomogowe ze specjalnej puli i bardzo dobrze, ale jednostkowe tragedie s? spraw? tylko i wyłacznie rodzin. Co? mi tu się bardzo nie podoba.

Opublikowano

[*]

przeczytałem ostatnio gdzie? ciekawy komentarz i podpisuje się pod nim obiema rękami i nogami.

mianowicie chodziło o to, że w tej chwili żałoba narodowa traci swój wymiar tzn powagę i rangę. od ?mierci papieża ogłoszono łacznie 3 żałoby narodowe. wcze?niej żałoba była "aż" w 1997 przy wielkiej powodzi...

żal jest wszystkich zabitych czy to podaczas targów gołebi czy teraz ale na chwile obecn? władza aby co? zrobić pod wyborców ogłasza żałobę.

przecież dziennie na polskich drogach ginie tyle osób co we francji podczas tego wypadku.

zawsze uważałem że żałoba narodowa jest czym? naprawdę wyj?tkowym.

szczere wyrazy współczucia dla rodzin ofiar.

• Administrator
Opublikowano

kiedy nagle ginie kilkana?cie osób/ np. teraz we Francji, kiedy? ?mierć kilkunastu górników czy też ofiary zawalenia się dachu nad Hal? w czasie wystawy gołębi/ to ogłasza się Żałobę Narodow?, a wtedy kiedy ginie Jeden Człowiek to jest cisza....

Dokładnie nad tym samym wczoraj my?lałem.

Zastanawiałem się od kiedy "zalecane" jest ogło?ić żałobę narodow? i gdzie jest granica? Jak zginie 10 osób to już żałoba narodowa czy dopiero od 15 wzwyż? :huh:

PS Dodam tylko, że przy masowej ?mierci w wyniku wypadku rodziny dostaj? od władz naczelnych (maj? obiecane raczej) wysokie kwoty zapomogowe ze specjalnej puli i bardzo dobrze, ale jednostkowe tragedie s? spraw? tylko i wyłacznie rodzin. Co? mi tu się bardzo nie podoba.

I tu dokładnie mam takie same spostrzeżenia :angry:

Poza tym nagle wszyscy (rz?d, organy terenowe) zaczęli się dokładniej zastanawiać nad wprowadzeniem obostrzeń przy wydawaniu praw jazdy dla kierowców autokarów, granice wiekowe, terminowe PJ, badania psychologiczne i wiele innych.

Czy musiało doj?ć do takiego wypadku aby kto? się tym wszystkim zacz?ł interesować? :P

Nie zmienia to wszystko faktu, że stała się tragedia i szczerze współczuje rodzinom ofiar wypadku. Niech spoczywaj? w spokoju.

[']

Opublikowano

Dziennie w Polsce umiera okolo 1000 osob

Opublikowano
Czy musiało doj?ć do takiego wypadku aby kto? się tym wszystkim zacz?ł interesować?

mariusz po wypadku w hali był projekt o postępowaniu po takich wypadkach, jak pomagać poszkodowanym itp. wtedy była to priorytetowa sprawa i obiecywano to szybko przegłosować i takie tam bajki. sprawa poszła jednak do szuflady jak wszystko przycichło. teraz sytuacja wraca i przypomniano sobie o papierach które leż? w szufladzie :huh:

i tak w kółko chyba będzie... :angry:

• Sympatycy
Opublikowano
Dziennie w Polsce umiera okolo 1000 osob

To trzeba by zapytać mediów, dlaczego ich to g...o obchodzi...

Ortos,

nie od dzi? wiadomo, że najlepszy jest ten najgorszy news. Im bardziej

spektakularna (duża skala, wiele ofiar) tragedia, tym szerzej i dłużej

funkcjonuje w mediach.Bo nic tak nie przyci?ga widza jak czyja? tragedia. A widz to rynek

i reklamodawcy. Smutne to ale niestety prawdziwe.

Z mojego punktu widzenia, akurat dobrze się stało, że urzędnicy (różnych

szczebli) wzięli się do roboty i widać realn? pomoc dla rodzin poszkodowanych

i ofiar. Nie doszukiwałbym się tu "drugiego dna", bo rz?dz?cy maj? taki obowi?zek

(w niektórych postach odczułem nutkę sarkazmu, że władze tak się staraj?).

Współczuję rodzinom ofiar i poszkodowanych...

pzdr

Opublikowano

Zawsze miałem mieszane uczucia w takich przypadkach.

Wydaje mi się, że przy takich tragediach chodzi o media i pokazanie się (ach ta polityka- ale nie ci?gnijmy tego tematu).

Nagromadzenie nieszczę?ć potęguje odczucia współczucia żalu i smutku.

Zadam pytanie do?ć brutalnie :

Czym się różni ?mierć 1 osoby od ?mierci 10 osób - niczym i tu i tu jednostka nie żyje różnica jest tylko w "*" 10 *1=10.

Nie chcę tylko być odbierany że nie przeżyłem tego wypadku naprawdę był to dla mnie szok i

bardzo współczuję wszystkim poszkodowanym i ich rodzinom ,

ale bicie piany trochę mnie drażni.

Przy okazji poruszony został aspekt umiejętno?ci kierowcy, może przy tej okazji co? się ruszy i może nie tylko w zakresie prowadzenia autobusów i wszelakich pojazdów poruszaj?cych się po naszych drogach- to też temat na inny w?tek.

• Klubowicze
Opublikowano

współczuje wszystkim poszkodowanym, ale też chyba nie daje się zwariować

ciekawe czy cały ten szał polityczny (prezydenci, premierzy, żałoba itp) odbył by się gdyby ze skał spadł autokar z gejami jad?cymi na paradę.

Chyba mamy okres przed wyborczy wiec tak już jest, taki nasz kraj.

• Sympatycy
Opublikowano
ciekawe czy cały ten szał polityczny (prezydenci, premierzy, żałoba itp) odbył by się gdyby ze skał spadł autokar z gejami jad?cymi na paradę.

Chyba mamy okres przed wyborczy wiec tak już jest, taki nasz kraj.

Chcesz powiedzieć, że pomoc dla rodzin poszkodowanych i ofiar tej tragedii,

jest powodowana jedynie tym, że to Katolicy a nie mniejszo?ć_seksualna ???

Bo Twoje pytanie należy do sugeruj?cych - sugerujesz, że gdyby to byli

geje, nikt nie "ruszył by palcem"... :o

Poza tym, co ma wspólnego "okres przedwyborczy" z pomoc? dla ofiar tej tragedii czy pomoc?

dla poszkodowanych przez tr?bę powietrzn? ??? Jakby nic nie robili to byłoby

O.K. ?

Widzę, że nienawi?ć do rz?dz?cych uniemożliwia racjonalne my?lenie... :o

Proponuję, aby?my opamiętali się...

Opublikowano

Dokładnie nad tym samym wczoraj my?lałem.

Zastanawiałem się od kiedy "zalecane" jest ogło?ić żałobę narodow? i gdzie jest granica? Jak zginie 10 osób to już żałoba narodowa czy dopiero od 15 wzwyż? :o

I tu dokładnie mam takie same spostrzeżenia :P

Poza tym nagle wszyscy (rz?d, organy terenowe) zaczęli się dokładniej zastanawiać nad wprowadzeniem obostrzeń przy wydawaniu praw jazdy dla kierowców autokarów, granice wiekowe, terminowe PJ, badania psychologiczne i wiele innych.

Czy musiało doj?ć do takiego wypadku aby kto? się tym wszystkim zacz?ł interesować? !tut

Nie zmienia to wszystko faktu, że stała się tragedia i szczerze współczuje rodzinom ofiar wypadku. Niech spoczywaj? w spokoju.

[']

Te nagłe działania to poprostu element walki wyborczej, bo władza musi pokazać że zajmuje się nie tylko kupowaniem nowych samochodów dla BOR i "afer? gruntow?". Tak tak kreowanie wizerunku. I wdodatku :o że nie maj? pieniędzy.

Współczuję [']

Opublikowano

Moje skromne zdanie:

Wydaje mi sie ze dzien zadumy w zupelnosci powinien wystarczyc,prezydent premier wladze robia co do nich nalezy.Problem lezy gdzie indziej, kochani dajemy sie manipulowac mediom ogladajac,sluchajac ,czytajac ta cala sieczke i wypociny panow dziennikarzy. :o No coz media zyja sensacja a my jestesmy podatni na nia.Nie jestesmy wstanie myslec logicznie bo ciagle jestesmy bombardowani ,atakowani informacjami ,reklamami itp.Przykladow mozna mnozyc (socjotechnika)i to w kazdej dziedzinie zycia rozrywki ,informacji,dokumentu jakimi media sie zajmuja.

Przyklad prosty co ma byc przebojem w mediach(muzyka)to nie my kochani wybieramy co ma byc hitem wysylajac esemsa to koncerny medialne o tym decyduja,czasy kiedy do Pana Niedziweckiego wysylalo sie pocztowki minely bezpowrotnie.Teraz do Pana Niedziweckiego przychodzi gosc " w krawacie" i mowi mu to ma byc hitem!!! I tka tez sie dzieje.Tak samo jest z informacja..Smutne to ale prawdziwe tym bardziej ze w opisywanym przez nas przypadku chodzi o ludzi ktorzy zgineli... :o Zalecam nie karmieni sie tymi informacjami.

Czy probowaliscie kiedys odciac sie na miesiac od ogladania, sluchania, czytania informacji( mam na mysli codzienne informacje z zycia np;politycznego kraju)nie mylic z edukacja.Powiem Wam ze moze sie okazac ze nagle jakis dziwny spokoj nas ogarnia wrecz blogosc.

Moze wtedy mnie emocji bedzie targalo nasze serca.

Wspolczuje rodzinom ofiara tej tragedji (*)

pozdrawiam

majon

• Klubowicze
Opublikowano
Chcesz powiedzieć, że pomoc dla rodzin poszkodowanych i ofiar tej tragedii,

jest powodowana jedynie tym, że to Katolicy a nie mniejszo?ć_seksualna ???

Bo Twoje pytanie należy do sugeruj?cych - sugerujesz, że gdyby to byli

geje, nikt nie "ruszył by palcem"... wallbash.gif

Poza tym, co ma wspólnego "okres przedwyborczy" z pomoc? dla ofiar tej tragedii czy pomoc?

dla poszkodowanych przez tr?bę powietrzn? ??? Jakby nic nie robili to byłoby

O.K. ?

Widzę, że nienawi?ć do rz?dz?cych uniemożliwia racjonalne my?lenie... mad.gif

Proponuję, aby?my opamiętali się.

Niestety tak wła?nie jest i nie ma to nic wspólnego z aktualnie rz?dz?c? opcj? polityczn?.

jeżeli ci ludzie umierali by na AIDS czy raka gdzie? w hospicjach to nikt by nie ruszył nawet palcem. Nie mieli by nawet szans na skorzystanie z najnowszych zdobyczy medycyny, bo przecież nie ma na to pieniędzy.

Chyba, że jaka? gazeta zainteresowała by się problemem, wtedy w?ród błysków fleszy pojawili by się politycy, lokalni działacze znalazły by się pieni?dze na pomoc bo przecież trzeba pokazać swoj? dobroczynno?ć.

Jeżeli ze skał spadł by autobus z mniejszo?ci? i to do tego jeszcze nie lubian? wszystkie gazety uważały by to za kontrowersyjn? sensację i nie robiły by z tego wielkiego szumu.

Brak dziennikarzy, brak sensacji, brak polityków, brak pomocy.

Nie dajmy się manipulować. Telewizja kłamie!

• Sympatycy
Opublikowano
Jeżeli ze skał spadł by autobus z mniejszo?ci? i to do tego jeszcze nie lubian? wszystkie gazety uważały by to za kontrowersyjn? sensację i nie robiły by z tego wielkiego szumu.

Brak dziennikarzy, brak sensacji, brak polityków, brak pomocy.

Nie dajmy się manipulować. Telewizja kłamie!

Lamus, jak? "nie lubian? przez wszystkie gazety mniejszo?ci?". Co ty ogl?dasz media Rydzyka ???

Tak jak napisał Majon, jeste?my obecnie bombardowani rozbieraniem

na czynniki, szczegółów tragedii autobusu, tak samo media (poza w/w)

szczegółowo opisuj? zachowania przywołanej przez Ciebie mniejszo?ci oraz

z wielk? zacięto?ci? piętnuj? jakiekolwiek przejawy "nietolerancji" (jak zwał tak zwał). W głowie mi się nie mie?ci jak mogłe? doj?ć do tak zaskakuj?cych wniosków.

Nie dajmy się manipulować - to rozs?dne. (oczywi?cie rozumiej? to zwłaszcza Ci,

którzy zauważaj? jak działa np. "szkło kontaktowe" :o )

pzdr

Opublikowano
Proponuję Ci zmieniać czę?ciej kanały telewizora i radia, bo w moim mniemaniu

masz jaki? skrzywiony obraz rzeczywisto?ci...

zastanów się, może to Ty jeste? manipulowany i jak to zwykle z dobr? manipulacj? bywa, nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy...(

w końcu nie masz monpolu na wiedzę, a uważasz, że kolega Lamus się myli.

przemy?l to...

ja odcinam się od mediów (poza branżowymi) i dobrze mi z tym.

może też spróbuj :o

PS.

widać elementy socjotechniki :o

PS2.

szkoda ludzi, tak jak wszystkich którzy odchodz? tragicznie [']

Opublikowano

fakt - politycy zbijaj? zawsze kapitał na medialnych wydarzeniach ( i to wszystkich opcji) :P taka jest polityka na całym ?wiecie

fakt - kierowcy autobusów i sam.ciężarowych maj? po 20 kilka lat i zapominaj?, że masa ich jest troszeczkę większa od osobowego

podobno - kierowca tego autobusu miał 22 lata, nie chcę go winić, jest na s?dzie ostatecznych i nie mnie to robić :o

to co mnie wkurza - jak ogłasza się żałoby gdy zginie najemnik polski pracuj?cy w Iraku czy Afganistanie, przecież to taki sam zawód jak kierowca Tira, tylko odrobinę bardziej niebezpieczny, a nie bohater walcz?cy za kraj :o

Opublikowano

Dzisiaj rano ogl?dałam ciekawy wywiad z poszkodowanym w Hali w Katowicach. Przez pierwsze dni wszyscy obiecywali im pomoc finansow? i nie tylko. Dla osób ciężko rannych niezdolnych do dalszej pracy obiecywali pomoc w przy?pieszeniu uzyskania renty. Towarzystwa Ubezpieczeniowe obiecywały szybkie i solidne wypłaty odszkodowań. I zazwyczaj skończyło się to wszystko obietnicami i mydleniem oczu. Tylko czę?ć poszkodowanych rodzin dostała pomoc finansow? (oczywi?cie obiecane było dużo dużo więcej) itp.

Mam nadziej, że tym razem obietnice stan? się rzeczywisto?ci?.

[*]

Opublikowano

sorry, że rozpętałem tak? dyskusję...

ale tak mnie naszło...

pozdr...

ortos

Opublikowano
Czy probowaliscie kiedys odciac sie na miesiac od ogladania, sluchania, czytania informacji( mam na mysli codzienne informacje z zycia np;politycznego kraju)nie mylic z edukacja.Powiem Wam ze moze sie okazac ze nagle jakis dziwny spokoj nas ogarnia wrecz blogosc.

Moze wtedy mnie emocji bedzie targalo nasze serca.

Może to nie w tym w?tku, ale chciałabym powiedzieć, że odcięłam się od telewizji na 2 lata i nie żałuję. Miałam psychiczny spokój od natłoku informacji i obrazów jakie nam się narzuca. Miałam możliwo?ć dostępu do internetu i jeżeli chciałam co? wiedzieć, to sama sobie wybierałam zakres informacji.

Co do żałoby, to wiadomo, że w naszych czasach robi się czasami wszystko, żeby się pokazać ( oczywi?cie nie obrażaj?c nikogo)

Współczuję rodzinom osób poszkodowanych, ale ?rodki, które się obiecuje (miejmy nadzieję, że zostan? wypłacone rodzinom poszkodowanym )nie wróc? ich życia.

Miejmy nadzieję również, że nie będ? się doszukiwać, czy każda z osób zmarłych była wierz?ca i płaciła na tacę.

['] ['] [']

Opublikowano

Miejmy nadzieję również, że nie będ? się doszukiwać, czy każda z osób zmarłych była wierz?ca i płaciła na tacę.

A co to ma do rzeczy!!!!!

Sam jestem wierz?cy acz nie praktykuj?cy.

Wydarzyła sie tragedia i to nie pierwsza a ni nie ostatnia i cieszę się że tym ludziom się pomaga tak czy inaczej i chciałbym aby każdy z Nas w obliczu nieszczę?cia nie był sam .

Współczuję wszystkim którzy zostali dotknięci tym nieszczę?ciem.

Czekam jednocze?nie końca jak cała pomoc ogłaszana w mediach sie urealni i powiem tak :

Tragedia w częstochowskim...

Ludzie s? załamani gdyż w minutę stracili dobytek życia i cieszę się że tak sie to nagła?nia z lepszym lub gorszym skutkiem ale nie s? poszkodowani sami i maja ?wiadomo?ć tego że ta pomoc z kraju nadchodzi.

Nie doszukuję się medializmu czy kampanii wyborczej w wyst?pieniach władz a szczery solidaryzm i chęć pomocy.

Gło?no mówi się o tym jakie ?rodki sa już do dyspozycji i jakie jeszcze będ? nie tylko w kwestii tragedii we Francji ale także tragedii dotycz?cej województwa częstochowskiego.

Czekajmy końca.

A dla tych co nie pamiętaj? przywołuję powódĽ jak niedawno dotknęła nasz kraj i wypowiedzi ówczesnego Cimoszenki cyt. "trzeba się było ubezpieczać i byłoby po problemie". To byl dopiero medializm a za nim poszła budowa nowych domów, które krótko po tym zaczęły się sypać a to z kolei pomoc jak cholera.

Owszem trzeba się ubezpieczać tylko nie wszystkich a raczej większo?ć na to nie stać.

Jeszcze raz współczuję wszystkim poszkodowanym dotkniętych w zdarzeniach ostatnich dni.

Opublikowano

Ty wierzacy?Nie praktykujacy czylli nie ortodoks? Ja np wiem w jakim kontekscie maja to napisala.I tu ja musze poprzec bo bylem swiadkiem jak klecha w obliczu czyjegos nieszczescia wyciagal swe wredne klejace lapy po kase i probowal umorlniac innych sam nie majac czystego sumienia.

Opublikowano

Tak sobie poczytałem to co było napisane wcze?niej...

Uważam, że w tym w?tku, wplatanie polityki i antypatii do rz?dz?cych jest bardzo nie na miejscu... uważam, że w każdym kraju w przypadku takiej tragedii każdy prezydent (cywilizowanego kraju) zachował by się tak samo. Nie lubię obecnego prezydenta ale do licha gdyby nic nie zrobił to była by kolejna nagonka, że "kaczory serca nie maj? a tu taka tragedia"... Mój post nie jest wynikiem solidaryzowania się z Szorstkim bo napisałem wyraĽnie, że nie lubię obecnego prezydenta ale prawd? jest to, że trzeba bardzo trzeĽwo podej?ć do takich spraw... S? to bardzo delikatne tematy...

Rodzinom poszkodowanych bardzo współczuję...

Opublikowano
Ty wierzacy?Nie praktykujacy czylli nie ortodoks? Ja np wiem w jakim kontekscie maja to napisala.I tu ja musze poprzec bo bylem swiadkiem jak klecha w obliczu czyjegos nieszczescia wyciagal swe wredne klejace lapy po kase i probowal umorlniac innych sam nie majac czystego sumienia.

Nie w tym kontek?cie zacytowałem Maję.

Nie wnikam kto i gdzie łapy po kasę wyci?ga bo zawsze będzie tłum który przy okazji cudzego nieszczę?cia będzie chcial zbić kapital taki lub inny....

Grunt aby potrzebuj?cy pomocy j? otrzymali i na tym raczej skupiłem tre?ć posta a nie na kwestiach moralno-religijno-politycznych !scooter

Opublikowano

Wiec nie bardzo rozumiem po co zacytowales jej wypowiedz?I dopislaes kilka wykrzyknikow?

Bo napewno jej nie chodzilo o kwestie religijne czy polityczne bo akurat zyjemy w kraju wpadajacym ze skrajnosci w skrajnosc i patrzac na sytuacje religijno polityczna to z systemu totalitarnego wpadlismy w system fanatyczno demokaratyczny !scooter z przewaga braku tolerancji dla mniejszosci co kolwiek to znaczy.Odmiennosc czyli wyglaszanie wlasnych pogladow (tych innych i niepoprawbych politycznie)jest spolecznie nieakceptowalne o czym swiadczy Twoj post.

Szorstki duuuzy respekt za zdolnosc wyglaszania swojego zdania pomimo odmiennosci pogladow, szacunek!!