Skocz do zawartości
Forum Burgmania

No na reszcie...... :-) Majesty 250 2001r.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po małej przerwie. Po burzliwych i obszernych poszukiwaniach nowego skutera wreszcie jest. Poprzedni mój max to Piaggio X9 180 2001r i postanowiłem zmienić go na co? większego, a przede wszystkim mocniejszego. Jak się niektórzy może orientuj? skłaniałem się w kierunku Piaggio Beverly 500, X9 500, Xciting 500. W ogóle chodziło o co? w tej pojemno?ci od 400 do 500. Niestety Pan tego ?wiata chciał chyba inaczej i od dwóch dni jestem posiadaczem skutera Yamaha Majesty 250 2001r. Pojazd został przywieziony z Włoch, ma przejechane 19 ty?. km no i jest pięknego złotego koloru. Posiada akcesoryjn? szybę GIVI (ma niestety 3 ryski długo?ci 10 cm i szeroko?ci 1mm), ale jest wyj?tkowa, chociaż mniejsza od oryginalnej, co mnie trochę niepokoiło o ochronę, ale jakież było moje zdziwienie po przejechaniu pierwszych kilometrów podczas jazdy testowej. O tuż wiało i wieje (a raczej nie wieje) o wiele mniej jak na X9, co mnie również zdziwiło.

Stwierdzenie – ochrona przed warunkami atmosferycznymi lepsza niż w Piaggio.

IdĽmy dalej. Wyposażenie.

Tu niestety Majesty troszeczkę zawodzi. W porównaniu do X9 brak obrotomierza, termometru, gniazda zapalniczki (nigdy z niego nie korzystałem), immobilaisera, ?wiateł awaryjnych, kontrolki konieczno?ci wymiany paska no i to chyba wszystko. Natomiast na plus jest: nie my?lałem, że to możliwe, skoro nie używam skutera do wycieczek turystycznych, ale taka pojemno?ć schowków pod siedzenie i w przedniej konsoli jednak jest przydatna. Nie muszę się teraz martwić o to, co zabrać, nawet przez cały czas mogę wozić dodatkowy kask w razie jak bym miał podwieĽ jak?? sympatyczn? koleżankę z pracy do domu, co wcze?niej nie było możliwe z braku miejsca na takowy. Uważam to za wilki plus.

Wygoda, to drugi plus. X9-tka, choć duża to jednak pozycja na niej jest bardziej, no może nie krzesełkowa, ale też nie kanapowa jak na YP250, to dopiero KANAPA (w tym przedziale pojemno?ciowym). Te dwa plusy niweluj? moim zdaniem braki w wyposażeniu, chociaż brak mi termometru oraz kontrolki zużycia paska napędowego.

Wrażenia z jazdy, silnika i ogólnego wygl?du.

Piaggio jeĽdziło się o niebo lepiej, je?li chodzi o wła?ciwo?ci trakcyjne, większe koła robi? swoje oraz sztywniej zestrojone zawieszenie, no i dwie tarcze z przodu dawały mi lepsze poczucie bezpieczeństwa, chociaż denerwował mnie zintegrowany układ hamulcowy, ale przyspieszenia i elastyczno?ć jest bez porównania, choć to tylko (według danych fabrycznych) trzy konie różnicy na plus dla Yp, to w rzeczywisto?ci jak bym przesiadł się z malucha do ciqecento sporting, już nie mam obaw na trasie czy dam radę wyprzedzić TIRa przed następnym zakrętem, po prostu przy licznikowej 100 odkręcam manetkę i jestem już z przodu i ten odgłos pracy silnika. Odgłos Piaggio przypominał odkurzacz (przebieg tylko 5 ty?. km) w porównaniu do Yamahy, a tu piękny basik łechce moje małżowiny uszne. Hamulce natomiast s? wystarczaj?ce a ich plusem jest nie integralno?ć. Sam decyduję, którym chcę za hamować. To też dla mnie plus.

Teraz troczę o wygl?dzie. Włosi, jak wszyscy wiedz?, umiej? projektować ładne wizualnie pojazdy jednak ich wykonanie jest dalekie do japońskich. Choć mój skuter nie jest pierwszej młodo?ci, a nawet jest w tym samym roczniku, co X9, to jednak tu wszystko jest na swoim miejscu. Nic nie odstaje, wszystkie szczeliny, a raczej ich brak, s? idealne no i te użyte materiały, miód malina. Normalnie jestem w szoku. W majesty jestem zachwycony wygl?dem tyłu jednak bardziej mi się podobał przód Piaggio.

Reasumuj?c.

Jak na razie jestem zadowolony z zakupu i uważam, że dobrze się stało tak, a nie inaczej. Stwierdzam po woli, że nie potrzebuję 500ccm pojemno?ci ani 40 koni pod siedzeniem, aby się sprawnie przemieszczać z punktu A do B. My?lę jednak, że nie uniknionym jest, to, iż za rok znowu będę poszukiwał czego? mocniejszego, ale na razie czerpię przyjemno?ć z 250ccm i 21KM.

Ze skuterowym pozdrowieniem BeoWe.

Opublikowano

Gratulacje ! SSyerokosci zycze !

Opublikowano

Z przyjemno?ci? przeczytałem ten tekst. Nie mylałe? by pisać np. do "|wiata Motocykli".

Gratuluję zakupu.

Opublikowano

Witam w "rodzinie".

Choć moja YPka bywa kapry?na (kto nad?ży za kobiet? :rolleyes:) to i tak uważam j? za ?wietn? kompankę podróży. No, może żeby kilka koników na szerokie drogi w zapasie miała... Ale ogólnie podzielam Twoj? opinię - to ?wietny pojazd.

Opublikowano

Słuszny wybór.

Z porad praktyczcznych: pilnuj ci?nienie w oponach YPka nie lubi flaków... a do przodu proponuję trochę dołożyć do fabrycznego 1.75atm, o wilele lepiej się wtedy prowadzi.

Opublikowano

Dzięki serdeczne.

Im dłużej użytkuje ten skuter tym bardziej mi się on podoba i uważam po woli, że jest to jedna z lepszych 250-tek jak nie najlepsza, a miałem okazje po jeĽdzić, (co prawda tylko się przejechać, a nie użytkować) kilkoma. Potrzebowałbym jeszcze tylko tylne oparcie dla pasażera, bo plecaczek mi się skarży, więc je?li który? z kolegów miał by takowe na zbyciu to był bym zainteresowany. Poszukuję również oryginalnego paska napędowego w dobrej cenie jak by kto? miał możliwo?ć załatwienia to też reflektuje.

Do Plebana: jak masz wtyki w „|M” to mnie wkręć, ja mogę pisać :o

Zastanawiam się na malowaniem, bo niestety jako pojazd używany we Włoszech ma sporo przetarć i rysek, co proponujecie i czy jest gdzie? numer koloru (farby).

Pozdrawiam BeoWe.

• Sympatycy
Opublikowano

Gratuluję wyboru :o

Witaj w klubie YP 250,

co do lakieru to chyba s? marne szanse na znalezienie odpowiednio dobranego koloru. Poszczególne plastiki zamawiasz w Yamaszce już polakierowane. Próbowałem już kiedy? szukać i dałem sobie spokój. Lakiernik powiedział, że nie da gwarancji na identyczny kolor (głębia i takie tam). Chyba, że zrobisz tak jak Marcinkis i polakierujesz całego skuta. Różnica w kolorze będzie miała wtedy małe znaczenie :o . Chyba, że zależy nam koniecznie na oryginalnym kolorze.

Pozdrawiam

Grzesiek

Opublikowano

Gratuluję wyboru!

Yp'ki s? kochane, ale maj? fochy od czasu do czasu... moja wła?nie strzeliła focha i nie chce sama ruszać, trzeba jej kabelki do serca podł?czać, robić "clear" i sru .... już furkocze silnik i tak od tygodnia (aku mam nowy wymieniony wczoraj na kwasowy, bo mnie żelowy wnerwił - trzeba się z nim obchodzić jak z jajem)

eeeh ta "królewsko?ć" (królewski rodowód) czasami męczy...

Uważaj na serwisówkę Yamahy (np. t? z Burgmanii dla rocznika 1996), s? w niej błędy, które mog? spowodować do?ć kosztowne awarie :o

Na paski też uważaj - FURIOSO - wywołuje furie u kupuj?cego ! Unikaj go jak ognia. Podobno, gdzie?, za górami za lasami można w polsce kupić pasek do YP za 230-250 pln, ale jak prosiłem o dokładne info gdzie ta nibylandia się znajduje... to nie otrzymałem, a w realnym ?wiecie w serwisie Yamaha w Poznaniu po 300 pln można dostać pasek.

Ja mam pro?bę od siebie, czy kto? ma na zbyciu praw? "gumę" na podest do YP 250 z 1997 roku... bo mi j? wywiało... :o

Do zobaczenia w trasie!

Gość Janusz-ZG
Opublikowano

dodam i ja swoje 5 groszy na temat YP250-

osobiscie juz zrobilem na swojej 20tys km-zdecydowalem sie na te tanie paski (Athena za 65zl i co moge powiedziec ? trzeba wymieniac co 8-10 tys km sa na nich spekania od wewnatrz wlasnie po takich przebiegach-ale wole to niz placic 350zl za orginalny pas. Po przebiegu 44tys wymienialem tylko zimering(42/25/7) na osi przekladni i uszczelniacze na teleskopach(przod)i nic wiecej przyjemny bzyczek ta Yapka pisze bzyczek bo jezdzilem ostatnie 7 lat goldwingiem 1500 paliwko i opony doprowadzily mnie do debetu na konie Yapka jest wspaniala na trasie i miasto.Pozdrawiam serdecznie i zycze szerokosci

janusz

Opublikowano

Do YPki nie można mieć wiele zastrzeżeń, więc gratuluję wyboru i życzę dużo przyjemno?ci z jazdy. whist

Opublikowano

!OK !scooter